FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - trym, pozycja pod wodą

wodzu - 17-05-2004, 20:18
Temat postu: trym, pozycja pod wodą
Howgh!

Problem:
Nogi mają dodatnią pływalność - aby to zrekompensować przód ma ujemną - całość jest wyważona na 0 - powstaje na tyle duży moment skręcający (podnoszący nogi), że praktycznie uniemożliwia to zatrzymanie się w miejscu w poziomej pozycji.

Sprzęt:
Płyta stalowa, skrzydło, butla pojedyncza / maly twinset, 3kg na pasie (docelowo na płycie) i pianka

Pytanie:
Czy ktoś ma jakieś pomysły, propozycje co zrobić aby pozioma pozycja nie była wymuszana przez (wolne na szczęście) pływanie?

Baster - 17-05-2004, 20:26

W sprzedaży są specjalne opaski na nogi (obciążniki). Małe i wygodne - wypełnione czymś niezbyt ciężkim (piasek lub jakiś drobny śrut) - tak więc pozycje można złapać, a nogi nie mają jakichś nieludzkich obciążeń.
I - 17-05-2004, 21:02

Diagnoza - za wysoko środek ciężkości.

Spróbuj:
- przesunąć butlę/twinset trochę w dół
- wydłużyć szelki (te na ramionach)
- przenieść trochę balastu na dół butli
- inne takie...

Jeżeli chodzi o odważniki na nogi, chyba to nie jest najlepszy pomysł.
Znam kilku co próbowali i chyba wszyscy się wycofali.

P.
I

wodzu - 17-05-2004, 22:00

Howgh!

Jeszcze jedna rzecz: to wynosznie nóg objawia się tylko w słonej wodzie. Chyba, że w słodkiej też, ale w takim razie jest to tak małe zjawisko, że nie zauważam

I napisał/a:
- przesunąć butlę/twinset trochę w dół

To pierwsze mi przyszło do głowy - niżej już nie dam rady - obejmy są teraz na butlach maksymalnie wysoko jak się da.

I napisał/a:
- wydłużyć szelki (te na ramionach)

Jakbym wydłużył szelki to pas brzuszny zjechałby mi na biodra - uprząż mam raczej dobrze dopasowaną.

I napisał/a:
- przenieść trochę balastu na dół butli

Mogę spróbować ewentualnie ołów z pasa przenieść jakoś na dół płyty - da to mi z 3-5 cm niżej umieszczony balast

Wyjaśnienie: te 3kg to w słodkiej, w słonej 6kg

I napisał/a:
- inne takie...

No właśnie: jakie?

I napisał/a:
Jeżeli chodzi o odważniki na nogi, chyba to nie jest najlepszy pomysł.

Tego w ogóle nie biorę pod uwagę - ciężarki na nogach w piance to już absurd

Sprawa nie jest jakaś pilna, ale przed następnym nurkowaniem w morzu chciałbym mieć jakieś pomysły, które mógłbym wypróbować w celu uzyskania komfortu pływania - wiecie jak niewygodnie robi się zdjęcia kiedy musisz "walczyć z latającymi" nogami ? :roll:

lobster - 17-05-2004, 22:30

a jakie masz butle wodzu? producent/pojemnosc i specyfikacje.
I - 17-05-2004, 22:52

wodzu napisał/a:

To pierwsze mi przyszło do głowy - niżej już nie dam rady - obejmy są teraz na butlach maksymalnie wysoko jak się da.

Nie masz dodatkowych dziur w płycie?

wodzu napisał/a:

Jakbym wydłużył szelki to pas brzuszny zjechałby mi na biodra - uprząż mam raczej dobrze dopasowaną.

To poziome coś, to "waist band" - raczej "pas biodrowy" ("kibiciowy", "pasowy").

Tu masz faceta:
http://www.wkpp.org/artic...oreimages_2.htm

A poza tym znam co najmniej jedną osobę, której wydłużenie szelek pomogło stanowczo.

wodzu napisał/a:

Mogę spróbować ewentualnie ołów z pasa przenieść jakoś na dół płyty - da to mi z 3-5 cm niżej umieszczony balast

Możesz jeszcze spróbować przyczepić balast do butli (na samym dole), za pomocą pasów, które normalnie służą do mocowania pojedynczej flaszki lub pony.

P.
I

PS
Spróbuj wyważyć się tak, żebyś wisiał (nieobracając się) w pozycji - nogi proste w biodrach i zgięte w kolanach - to bardzo przyjemne.
Ooo tak: http://www.gue.com/classr...ion/index.shtml
Powodzenia :cool:

wodzu - 17-05-2004, 23:08

Howgh!

lobster napisał/a:
a jakie masz butle wodzu? producent/pojemnosc i specyfikacje.

twinset - butle: Nautec PTG; 7l; 7,8 kg: śr. 140 mm: wys. 610 mm; nie wiem jaką mają pływalność

pojedyncze: Faber (chyba), 12l, 15l - klubowe - z pojedynczymi pływam coraz rzadziej, więc możemy je pominąć w rozważaniach

lobster - 17-05-2004, 23:51

pewnym rowiazaniem do twina moze byc tail weight:
http://www.aleutian.co.uk/weights.htm

Jesli zeby sie wytrymowac potrzebujesz zniknac caly zrzucalny olow, rozwaz tez zmiane plyty na aluminiowa

kazimierz - 18-05-2004, 08:15

:)) witam
zacznij pływac zabka, i załuz na nogi słuszne płetwy :))
i bedzie ok ,Nogi powinny byc lekko ugiete w kolanach i <zadarte do gury> :))
pozdrawiam kazik

gogolek - 18-05-2004, 08:24

słuchajcie jak to jest pływam już 3 lata w suchaże i dotąd nie zdażyło mi się by nogi uciekały mi do góry. mój zestaw to 2 red bule po 3,5 kg jacket zwykły o pojemności 15l butla 10l do 300bar wago 15kg więcej ciężarów nie mam. Powiedzcie mi jak wy to robicie że wam nogi uciekaja bo sam musze zrobić sobie taką próbe. pozdrawiam
Mania - 18-05-2004, 09:09

gogolek napisał/a:
słuchajcie jak to jest pływam już 3 lata w suchaże i dotąd nie zdażyło mi się by nogi uciekały mi do góry.

A kiedy ostatni raz plywales w slonej wodzie? Albo na przyklad w Morzu Czerwonym - drugim na swiecie pod wzgledem zasolenia? Jesli dawno tego nie robiles to sprobuj - wtedy zobaczysz.
Mania
PS.Wodzu wyraznie napisal, ze zdarza mu sie to w slonej wodzie. A ty - przynajmniej tak wynika z Twoich postow - ostatnio nurkujesz w slodkiej wodzie.

gogolek - 18-05-2004, 09:36

aha ale w słonej wodzie też mi się nie zdaża ,ale może i masz racje pozdrawiam wszystkich i w szczególności Panią Polonistke
I - 18-05-2004, 09:48

Przypomniałem sobie jeszcze dwa sposoby:
- cięższe płetwy - np. JetFin'y ze sprężynami :cool: (ale o tym już pisał Kazimierz)
- jeżeli masz skrzydło typu "baleronik" - z gumkami - możesz spróbować trochę scisnąć te na dole, a poluzować górne.

Ale powtórzę z uporem maniaka - spróbuj trochę poluzować szelki, te kilka centymetrów potrafią zdziałać cuda.

Pozdrawiam
I

Radol - 18-05-2004, 10:12

Zdecydowanie nie luzuj pasów, bo wtedy o ile łatwo twin opadnie ci niżej (czytaj bliżej kolan :) )
to równie dobrze może przesunąć Ci sie w drugą stronę.
Takie luzowanie miałoby sens jeśli nie zachowujesz właściwej pozycji a pływasz w tak zwaną V-kę.
Sprawedź te płetwy, JetFinki nie dość że są fajne i dają niezłego kopa przy pływaniu żabką, to jeszcze są ciężki i to może poprawić Twój problem :)

Pozdrawiam

wodzu - 18-05-2004, 10:30

Howgh!

I napisał/a:
To poziome coś, to "waist band" - raczej "pas biodrowy" ("kibiciowy", "pasowy").

Tu masz faceta:
http://www.wkpp.org/artic...oreimages_2.htm

A poza tym znam co najmniej jedną osobę, której wydłużenie szelek pomogło stanowczo.

Hmm, ja mam rzeczywiście pas troszkę wyżej - spróbuję poluzować szelki i skrócić pas kroczny

I napisał/a:
Spróbuj wyważyć się tak, żebyś wisiał (nieobracając się) w pozycji - nogi proste w biodrach i zgięte w kolanach - to bardzo przyjemne.
Ooo tak: http://www.gue.com/classr...ion/index.shtml

Jak mam zgięte nogi w kolanach, to mnie nie obraca, ale na dłuższą metę niewygodnie mi się tak pływa

kazimierz napisał/a:
zacznij pływac zabka, i załuz na nogi słuszne płetwy )

A jakie to są słuszne płetwy? Ja mam Maresa Quattro ze sprężynami i uważam, że nic im nie brakuje :mrgreen:

I napisał/a:
- jeżeli masz skrzydło typu "baleronik" - z gumkami - możesz spróbować trochę scisnąć te na dole, a poluzować górne.

Nie mam "baleronika" - mam DiveRite Rec Wing jest jedna guma dookoła całego skrzydła

Radol - 18-05-2004, 10:40

wodzu napisał/a:
A jakie to są słuszne płetwy? Ja mam Maresa Quattro ze sprężynami i uważam, że nic im nie brakuje :mrgreen:

Ano takie

A nie boisz się że sprężyny w Twoich maresach utną plastikowy grzybek na którym są osadzone??

Pozdrawiam

Aisa - 18-05-2004, 12:56

A gdzie takowe dostac ?
kazimierz - 18-05-2004, 13:04

http://www.techpod.com.pl/

tu napewno znajdziesz te cuda :))
pozdrawiam kazik

Radol - 18-05-2004, 13:10

Niestety, w Polsce nikt nie sprzedaje oryginalnych Jet Finów Scubapro,
ale dostępne sa np Tech Finy DiveSystemu (W Warszawie np. Akademia Podwodna ma je w swojej ofercie)
Technika Podwodna sprzedaje np Divexy,
A ScubaTech sprzedaje po prostu płetwy gumowe Jet :)

A jeśli ktoś jest zainteresowany oryginałem, to ja swoje kupiłem tutaj:
http://s1059kxm.leisurepr...174&prmenbr=946

Pozdrawiam

Maciek Ziomek - 18-05-2004, 14:19

Radol napisał/a:
A jeśli ktoś jest zainteresowany oryginałem, to ja swoje kupiłem tutaj:
http://s1059kxm.leisurepr...174&prmenbr=946

Pozdrawiam

Witam,

A czy ktos mial stycznasc z tymi cudenkami:
http://s1059kxm.leisurepr...772&prmenbr=946

Dlugo czekales na pletwy? Musiales cos doplacic celnikom?

Radol - 18-05-2004, 14:30

Nic nie musiałem odpalać celnikom,
bo zakupiono mi płetwy w Stanach i przesłano do mnie jako normalna paczka.
Łączeni czekałem około miesiąca, bo sie znajomi nie zebrać aby to w końcu przesłać do mnie dalej :)

Pozdrawiam

LukasA - 18-05-2004, 14:59
Temat postu: jet fin-sprezyny-pletwy-sprezyny uniwersalne
kazimierz napisał/a:
http://www.techpod.com.pl/

tu napewno znajdziesz te cuda :))
pozdrawiam kazik

Nie wiem co techpod ma wspolnego z jetfinami mozna je kupic w scubapro, ewentualnie tanszy model na www.scubatech.pl lub www.godiver.com same pletwy i spreżyny Manty. Lub sprezyny uniwersalne na kazdy typ pletw.

Mrówa - 18-05-2004, 19:22
Temat postu: cześć Wodzu
:mrgreen: Znam twój problem ! Miałem okazję obserwować cie w wodzie . Twój trym zaburza aparat fotograficzny który zawsze trzymasz na wyciągnietych rękach :mrgreen: I w twoim przypadku sytuacja jest beznadziejna :-D A tak na serio to 7.5 kilo butla x2 daje 15 kg/14l czyli pływalność bliska zero w słonej wodzie moze być minimalnie dodatnia lub równa zero . Ja bym rozważył zamontowanie trójkąta między butlami i metodą prób i błędów ustalił jego położenie twój zestawik jest tak lekki że pare kilo więcej na plecach nie powinno ci przeszkadzać .

P.S Mam nadzieję że nie zywisz do mnie urazy za ten faszystowski numer z zakopaniem rozgwiazdy :-D

wodzu - 18-05-2004, 22:17
Temat postu: Re: cześć Wodzu
Howgh!

Mrówa napisał/a:
Twój trym zaburza aparat fotograficzny który zawsze trzymasz na wyciągnietych rękach :mrgreen:

No o tym nie pomyślałem :)
Może obkleje aparat styropianem i wtedy zarówno przód jak i tył będzie mi wywalać do góry? :mrgreen:

Mrówa napisał/a:
P.S Mam nadzieję że nie zywisz do mnie urazy za ten faszystowski numer z zakopaniem rozgwiazdy :-D

Płakałem jak dziecko :cry: przez całą noc i nie mogłem spać

Ale pomimo Twoich niecnego postępowania i tak pstryknąłem tą rozgwiazdę :mrgreen:

Mrówa - 19-05-2004, 10:33

Wiem widziałem juz wcześniej na twojej stronie . Mogliśmy obok niej połozyć pudełko zapałek aby lepiej widać było jaka była BYCZA :mrgreen: . Trzeba by zużyć wiadro piachu zeby ją całkiem zakopać :mrgreen:
ferret - 19-05-2004, 13:25

Radol napisał/a:
Niestety, w Polsce nikt nie sprzedaje oryginalnych Jet Finów Scubapro,... A jeśli ktoś jest zainteresowany oryginałem, to ja swoje kupiłem tutaj: http://s1059kxm.leisurepr...174&prmenbr=946

A gdzie kupiles sprezyny ?

Pozdrowienia,
Maciej

Radol - 19-05-2004, 13:30

W tym samym sklepie.
Kupowałem od razu cały zestaw.
Ale sprężyny możesz dostać również w polsce.
Całkiem niezłe oferuje Jacek trembowelski (na forum jako jtrembowelski), jeśli dobrze pamiętam, to chce za nie 180 zł, ale mogę się mylić.

Pozdrawiam

zabierek - 24-05-2004, 14:23

Ja tez mam na sprzedaz sprezyny, jesli ktos szuka.