FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Interface do Aladina

Tommy222 - 18-05-2004, 20:43
Temat postu: Interface do Aladina
Mam pytanie jak to działa! Jaki potrzebuje program aby uruchomić aladyna. I jeszcze jedno czy jest róznica gdzie podłącze kabelek . Sa dwa wejscia (czerwone i czarne) i co za tym idzie dwa miejsca gdzie mozna je podłączyć. Czy to wszystko jedno czy nie? Z góry dzięki za rady:)
Art - 19-05-2004, 09:15

Czerwony na dole a czarny na górze.

Programik, którego ja używam to WLog

Wkładasz kable, przełączasz do "logbook" ustawiasz WLoga na połączenie (musisz mieć napisane "conected" na zielono) - wtedy wchodzisz do logbooka w aladynie i zaczyna zrzucać logi ;-)

Pozdrawiam

Tommy222 - 19-05-2004, 16:48

Art zrobiłem jak mi radziłes wszystko ok jest komunikat połaczono przez com 1 z komputerem przez interface (wersja polska programu) napis na zielono i czeka na przesyłdanych i nic sie nie dzieje czekałem tak z 15 min . Czy coś robie żle?
sharkey - 19-05-2004, 23:30

Witam - spróbuj kilka razy , łącze jest często kapryśne .
Ewentualnie zmień program ( można ściągnąć z witryny Uwateca- jest freeware) tam się to nazywa Datatrak .
Po podłączeniu wciśnij F5 - pojawia się "linijka " przesyłu danych - w Aladinie wchodzisz w logbook a następnie w opcję" przeglądu nurkowań"-linijka powinna sie stopniowo "wypełnić".
Łączenie się z komputerem zależy chyba też od rodzaju interface'u -mój z jakiegoś powodu nie lubi się moim głownym komputerem ( nie widzą się :cry: :evil: ) ale prawie bez problemu komunikuje sięz laptopem Toshiby( dość starożytnym zresztą).
Udanych "połączeń" :oops:

quba - 01-06-2004, 23:29

Jeśli chodzi o kabelki do alladyna to jest kilka wersji data trak (PROGRAM DO ŚCIĄGANIA) na niektórych da się ściągnąć niektóre nie pozwalają szczytać danych do komputera w razie problemów radzeposzukać innego Data trak.
Ten darmowy ze strony nie wspułdziałał z moim kompem jeśli będziesz potrzebował programu Data trak daj znać
Pozdrawiam Kubuś.