FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - nurki i naukowcy

Mania - 26-05-2004, 17:57
Temat postu: nurki i naukowcy
Niektore dyskusje toczace sie takze i tutaj pasuja jak ulal do historyjki, ktora niedawno znalazlam.

Grupa naukowców umieściła 5 nurków w klatce. Na środku klatki była drabina a na jej końcu najnowszej generacji komputer nurkowy. Za każdym razem gdy jeden z nurków zaczynał wspinać się po drabinie naukowcy oblewali nurków lodowata wodą. Po jakimś czasie kiedy któryś z nurków starał się wspiąc na drabinę pozostali sprawiali mu manto. W końcu, mimo pięknego komputera do zdobycia żaden z nurków nie starał się wejść po drabinie.
Wtedy naukowcy zamienili jednego z nurków na nowego. Oczywiście pierwszą rzeczą jaką nowy zrobił było wspięcie się po drabinie. Reszta grupy oczywiście go pobiła. Nowy już więcej nie starał się zdobyć komputera.
Wtedy naukowcy wymienili kolejnego nurka – sytuacja powtórzyła się, a pierwszy nowy ochoczo uczestniczył w biciu.

Stopniowo naukowcy wymieniali nurków, aż w końcu ze starej ekipy nie pozostał nikt.
W klatce była grupa nurków, która nigdy nie była polana lodowatą wodą, ale sprawiała lanie każdemu nowemu, który starał się zdobyć komputer.
Kiedy w końcu zapytano się ich dlaczego tak robią odpowiedzieli:
„Nie wiemy. Zawsze tak było. Tak już musi być”

Pozostawiam wam prawo do interpretacji
Mania

t0m1 - 26-05-2004, 21:16

to ja wiem kto jest w klatce :mrgreen:
WolfEeel - 26-05-2004, 22:07

:mrgreen: dobry żarcik :mrgreen:
Sławek - 26-05-2004, 22:16

Bo nie zjawił się nikt taki który pomyślał ja w Man in Black (w scenie ..best of the best of the best) :) :)
jtrembowelski - 27-05-2004, 10:07
Temat postu: Re: nurki i naukowcy
Mania napisał/a:
Grupa naukowców umieściła 5 nurków w klatce.

Heja

O ile dobrze pamietam ze studiów to jest autentyczny aksperyment przeprowadzony na małpach.

Pozdrawiam

Aisa - 27-05-2004, 11:30

no wlasnie - ja tez to pamietam w wersji "malpiej" i z bananem
Mania - 27-05-2004, 12:04

Chcecie mi powiedziec, ze wersja "nurkowa" Wam sie nie podoba? Bo mnie sie podoba :mrgreen:
Mania

Miłosz - 28-05-2004, 01:28

To był eksperyment o tym, że normy grupowe zostają w grupie nawet wtedy, kiedy odejdą Ci, którzy je ustalili i zmienią się warunki. U ludzi też się sprawdzało w innym eksperymencie nieco.

A w ogóle, to jakby byli "właściwymi" nurkami, znaliby tablice na pamięć i nie potrzebowaliby komputera. ;)

greetZ
Nishi

lobster - 28-05-2004, 06:38

Z nurkami ten eksperyment by sie nie powiodl, bo:

ci z PADI zaczeli by sie prac z tymi z CMAS
ci a Apeksami dokonali by zamachu na scubaprowcow
plyciarze rozprawili by sie twarda stala z jakeciarzami
mulisci zabili by sama pogarda egiptowych
ci od skrzydel z gumkami spetaliby bezgumkow
frakcja kolorowych zabila by smiechem frakcje czarnych

Jesli po tym wszystkim ktokolwiek jeszcze by mial ochote wlazic na drabine, pozostali by go zaraz sciagneli i pouczyli jaka ma beznadziejna technike wlazenia i ze na pewno zaraz sie zabije.

Mania - 28-05-2004, 09:08

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pitt_M - 28-05-2004, 09:46

:-D
A nasz kolega zorgazizowałby serię wykładów na temat wyższości tabelek nad komputerami i udowodniłby, że w jego narożniku klatki jest najlepiej i najbezpieczniej :mrgreen: