FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Butle aluminiowe - szukam informacji

tomkozd - 27-05-2004, 16:33
Temat postu: Butle aluminiowe - szukam informacji
Cześć

Szukam informacji na temat butli aluminiowych tzn. dostępnych pojemności, wagi, możliwości legalizacji, cen itp.
Jakie polecane są najbardziej jako butle boczne (właściwie mnie interesuje tylko jedna) ?
Jak ceny kształtują się w USA (tu pytanko do Lobstera) i czy warto je tam kupować ? Jak to jest w Polsce, czy mozna je gdzies nabyć i za ile ?
Dotychczas miałem styczność tylko ze stalowymi.

Dzięki z góry za info. :roll:

Radol - 27-05-2004, 17:02

Z legalizacją w Polsce nie ma już problemów,
ostatnio nawet ogłaszał się ktoś na pl.rec.nurkowanie.
Z nabiciem butli również nie ma najmniejszych problemów.

Co do pojemności, to sam mam dwie 10l i jedną 7l, wagi nie pamiętam, produkcja Luxfer, kupowane w Trieście cana 140 EUR/szt, ale teraz nie mozna już sobie VAT'u odliczyć, więc trzeba dodać jesz 16-28 EUR.

Wiem, że są też dostępne u zachodnich sąsiadów
http://www.deepstop.de

Jeśli chodzi o nabycie w Polsce, to widziałem w Akademii Podwodnej butlę Coltri Sub o pojemności około 11L w cenie 999zł, oczywiście zaworem.

Pozdrawiam

lobster - 27-05-2004, 17:27

Tutaj dostepne sa butle dwoch producentow - Luxfer i Catalina. Luxfery to jest dobre juju, Cataliny charakteryzuja sie ciezka dupa, co je dyskwalifikuje jako stage. Nadaja sie za to do zmontowania twina. Innych alu nie znam.

Na stage uzywane sa butle dlugie 40cuft i 80cuft (Luxfer S040 i S080. S80N sa nie halo). Ukladaja sie pod reka doskonale. Ostatnio dokonywalem zakupu jednej 40cuft O2 clean i skasowali mnie $150. 80cuft kosztuje z grubsza tyle samo.

Co do charakterystyk:
http://www.diverlink.com/...cifications.htm

puste 80 cuft (tak naprawde to sa 77 cuft, ale marketing...) sa z grubsza +2kg pozytywne puste, 1kg z 35 bar. Powietrza/tlenu wchodzi do nich 3kg.
puste 40 cuft sa z grubsza +1kg pozytywne puste, neutralne z 35 bar. Powietrza/tlenu mieszcza 1.5kg

A.. Luxfery S080 sa uzywane powszechnie w Egiptowie jako "Alu 12l". Tak naprawde to pojemnosc wewnetrzna to maja blizsza 11l S040 to prawie 6l. Obie maja cisnienie robocze 3000 psi/200 bar.

tomkozd - 27-05-2004, 18:05

Dzięki serdeczne. Zostałem oświecony :)
tomkozd - 27-05-2004, 18:32

lobster napisał/a:
Ostatnio dokonywalem zakupu jednej 40cuft O2 clean i skasowali mnie $150. 80cuft kosztuje z grubsza tyle samo.

Jeszcze jedno pytanko. Z jakim zaworem jest taka flaszeczka?
Pytam bo może sprowadziłbym sobie taką z Country :)

martin - 27-05-2004, 18:43

tomkozd napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko. Z jakim zaworem jest taka flaszeczka?

Hamerykanskie maja gwint calowy, europejskie metryczny.

IIRC: Deepstop chce za 7l kolo 175€, za 80cuft chyba cos kolo 225 € obie z zaworami i czystoscia tlenowa.

Sam plywam z 7l z deepstopu i sa cacy, dla mnie tak jak gdyby ich wcale nie bylo....