FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - recall nowych inflatorow Halcyona

lobster - 27-05-2004, 16:48
Temat postu: recall nowych inflatorow Halcyona
i slusznie

http://www.halcyon.net/recall/index.shtml

ukusek - 27-05-2004, 22:15

Cholera a ja zamówiłem Pioneera i wpłaciłem kasę na niego :evil:
Muszę to jakoś odkrecić żeby wstrzymali się z dostarczeniem mi go dopóki nie będą w obrocie już te niewadliwe. Halcyon Rób To Dobrze - i kto by pomyślał hehe...

Miłosz - 28-05-2004, 00:57

Zaczynam dojrzewać do sądu, że każdy nowy sprzęt musi z rok pochodzić na rynku, żeby było wiadomo kto zacz...

Podobnie się dzieje z samochodami. Niby nowy model, ale np. jakieś tam rozwiązanie na polskich drogach dyskwalifikuje go z jazdy po 20 000 km. A dzielni producenci z dalekich krajów tego nie uwzględnili. Źle...

Pozdro,
Nishi

ocn - 28-05-2004, 10:00

Nishigoi masz rację z tym spóźnionym zakupem.
Wystarczy czasem już pół roku obecności modelu na rynku i widać po promocjach, że towar jest lekko nadgniły

Gdy przeczytałem info o metalowych inflatorach Halcyona to zaraz sobie przypomniałem pewną dyskusję na pl.rec.
Kilka miesięcy temu pod koniec poprzedniego roku Sławek Paćko tłumaczył się między innymi dlaczego sprzedawane worki Halcyona nie maja najnowszych metalowych inflatorów tak jak na stronie producenta.
Zapowiedział wtedy, że metalowe inflatory dotrą w lutym 2004 i będzie można je sobie wymienić.
Teraz sytuacja zmieniła się o 180 stopni i wymieniamy metalowe na starsze plastykowe lub nowsze.

bann - 28-05-2004, 10:52

Nishigoi napisał/a:
Zaczynam dojrzewać do sądu, że każdy nowy sprzęt musi z rok pochodzić na rynku, żeby było wiadomo kto zacz...

Podobnie się dzieje z samochodami. Niby nowy model, ale np. jakieś tam rozwiązanie na polskich drogach dyskwalifikuje go z jazdy po 20 000 km. A dzielni producenci z dalekich krajów tego nie uwzględnili. Źle...

Pozdro,
Nishi

czas.... czas i kasa, a raczej koszt, swiat zmierza w kierunku masowej produkcji, gdzie koszt jednostkowy jest jak najnizszy, rynkiem po prostu dyktuje cena. Jak dzieje sie z oprogramowaniem? Przeciez jesli Gates wypuszcza nowe okienka, to sa tak spaprane i maja tyle niedociagniec, ze tak naprawde dopiero wtedy informatycy zabieraja sie do pracy i dopisuja wszelkiej masci patche... w sumie ma to i dobre strony, firma oszczedza na testach, wypuszcza produkt wczesniej niz konkurencja, napedza rynek sprzetowy (bo trudno w przypadku microsoftu mowic o konkurencji). wszyscy sa szczesliwi, informatykom to i tak wisi, bo siedza przy kodzie jak dawniej, tylko dopisuja autopoprawki, klienci dostaja nowa kolorowa ladna wersje z animowanymi ikonkami itepe, jak cos komus nie pasuje, albo znajdzie dziure, daje znac do firmy, ta za darmo mu wymienia wersje na nowsza i wszystko gra....
ehhhhh, swiat zmierza do tandety i taniochy...

Sandii - 28-05-2004, 12:41

- produkcja seryjna jest możliwa dopiero wtedy kiedy produkt jest technologicznie prosty, czyli także mniej awaryjny
- produkcja seryjna daje spadek cen bo koszty produkcji sa niższe
- efekt wiekszej ilości (nie udziału %) awarii bierze się stąd, że tańszy sprzęt trafia do większej ilości ludzi (a szybkie wyszkolenie dużej ilości ludzi jest trudniejsze i jest większa szansa wypuszczenie niedoszkolonego gościa)
- większa ilość nurków to większy rynek zbytu i wtedy pojawia się wiele podróbek wykonanych metodą chałupniczą (np. na przechodzonych, zuzytych formach) i mamy tandetę
- ....
i tak dalej, i dalej
była już dyskusja o ofiarach statystyki

Sandii

lobster - 28-05-2004, 18:03

Oto co ma JJ do powiedzenia na temat tego co teraz kombinuja:

JJ napisał/a:

We have been doing cycle counts on these inflators for several weeks and really appreciate your patience. This was the cause of the initial delay. We were struggling to create even small failures over the course of 10's of thousands of cycles. The fault lies in the small quantity of units with machining flaws. In order to eliminate any confusion or risk of contamination of parts we are building entirely new inflators to replace each unit that is returned to us.
Best,
Jarrod

i

JJ napisał/a:

Yes, we will be shipping to local dive shops in the U.S. and to distributors overseas. We are shipping these units at no cost so exchanging the inflator with any Halcyon facility will, of course, be free.
Thank you,
Jarrod