| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Co wybrać worek OMS czy REC TECa
Borys1003 - 11-06-2004, 10:15 Temat postu: Co wybrać worek OMS czy REC TECa Nie jestem jeszcze nurkiem technicznym, ale zrobiłem sobie zestaw 15 litrów + 3 litry pony + 3 litry Argon i blacha kwasówka 4 kilo plus akku 5 kg do kieszeni i mój maresik się utopił. Mysle nad workiem tylko nie wiem czy warto inwestować w OMS? Częściej nurkuje rekreacyjnie.Jaki worek wybrać 30 litrów 40 czy 2* 40 litrów?Waże 70 kg. Pływam w trilaminacie z ocieplaczem 400 g.
lobster - 11-06-2004, 18:09
A jaka nosnosc ma twoj mares?
Z opisu wyglada na to, ze jestes znacznie przeciazony. Rozwaz zamiane plyty na aluminiowa.
Borys1003 - 11-06-2004, 20:26 Temat postu: worek mares ma chyba coś koło 20 litrów, blachę specjalnie dałem grubszą aby mniej ciężaru mieć na pasie, ale teraz nie mam nic ołowiu na Jacecie i też tonie, wiec mam zamiar zmienić maresa na worek.
lobster - 11-06-2004, 20:37 Temat postu: Re: worek
| Borys1003 napisał/a: | | mares ma chyba coś koło 20 litrów, blachę specjalnie dałem grubszą aby mniej ciężaru mieć na pasie, ale teraz nie mam nic ołowiu na Jacecie i też tonie, wiec mam zamiar zmienić maresa na worek. |
Zamiast usunac przyczyne problemu kreujesz sobie nowy, bez usuniecia wszystkich skutkow przewazenia. Zamien plyte na alu. I zastanow sie co sie stanie, kiedy ci to skrzydlo zdechnie na 30m. Tak jak ostatnio na Hanczy sie zdarzylo.
Borys1003 - 11-06-2004, 21:12 Temat postu: Jacket Dlatego teraz pływam na 15 lirowej butli bez Argonu i Pony.Jak kupie worek to dołoże 2 butle i bedzie oki. Pytałem się o rodzaje worków - bo decyzje o zmianie Jacketu już podjąłem.
Konrad Dubiel - 12-06-2004, 13:24 Temat postu: Re: Co wybrać worek OMS czy REC TECa
| Borys1003 napisał/a: | | Nie jestem jeszcze nurkiem technicznym, ale zrobiłem sobie zestaw 15 litrów + 3 litry pony + 3 litry Argon i blacha kwasówka 4 kilo plus akku 5 kg do kieszeni i mój maresik się utopił. Mysle nad workiem tylko nie wiem czy warto inwestować w OMS? Częściej nurkuje rekreacyjnie.Jaki worek wybrać 30 litrów 40 czy 2* 40 litrów?Waże 70 kg. Pływam w trilaminacie z ocieplaczem 400 g. |
Przy jackecie o pojemności paręnaście litrów rzeczywiście zestaw taki może tonąć. Pełna butla 15l waży coś koło 4 kg, obie małe flaszki może jakieś 3 kg,
do tego może 1 kg na automaty. Latarka grzmot straszny, ale niech będzie.
No i ta nieszczęsna kwasówka 4 kg (do czego ma służyć?).
Ale jacket to nie ponton, nie musi utzrymywać tych wszystkich klamotów
na powierzchni, a jedynie skompensować ubytek gazów, a tych masz
raptem jakieś 5kg.
pitt - 12-06-2004, 21:45
JA mam OMS'a (sprzęt docelowy nie będę go wymieniał mam 2x40 jak sie nic nie dzieje to używasz 1worka a jakby co to masz rezerwę miła świadomość (np. jakaś ską rafa wystajacy elemet wraku i kłopoty gotowe, a dla mnie to ważne).
Kup sobie sprzęt docelowy (2x40 OMS'a kosztuje 2.300 zł) nie musisz OMS'a, ale JA lubie gumki ułatwiają życie.
Mieto - 23-06-2004, 11:15
| pitt napisał/a: |
Kup sobie sprzęt docelowy (2x40 OMS'a kosztuje 2.300 zł) nie musisz OMS'a, ale JA lubie gumki ułatwiają życie. |
Mam pytanko natury technicznej. A kto zajmuje się sprezdażą OMSów? I gdzie można taki model zakupić
nseal - 23-06-2004, 11:58
Borys 1003, zastanów się nad tym co Ci Lobster napisał, bo mądrze napisał
Moim skromnym zdaniem powinieneś przynajmniej płytę wymienić na alu.
Jak zwiększasz pojemność worka by Ci udzwignął sprzęt to popadasz w błędne koło. W twojej sytuacji podwojny worek jest bez sensu, skoro plywasz w suchym skafandrze, to Twoj backup. Druga sprawa: tak szczerze, potrzebny Ci ten argon (zakładam ze plywasz na powietrzu/nitroksie). Z punktu widzenia teoretyka wydaje mi sie ze zysk w komforcie termicznym jaki zyskujesz jest znikomy w stosunku do pieprzenia sie z dodatkową butlą 3l. Czy przed nurkowaniem przeplukujesz skafander kilkukrotnie argonem czy po prostu zaczynasz go uzywac pod woda do inflacji skafandra?
|
|