FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Co wybrać worek OMS czy REC TECa

Borys1003 - 11-06-2004, 10:15
Temat postu: Co wybrać worek OMS czy REC TECa
Nie jestem jeszcze nurkiem technicznym, ale zrobiłem sobie zestaw 15 litrów + 3 litry pony + 3 litry Argon i blacha kwasówka 4 kilo plus akku 5 kg do kieszeni i mój maresik się utopił. Mysle nad workiem tylko nie wiem czy warto inwestować w OMS? Częściej nurkuje rekreacyjnie.Jaki worek wybrać 30 litrów 40 czy 2* 40 litrów?Waże 70 kg. Pływam w trilaminacie z ocieplaczem 400 g.
lobster - 11-06-2004, 18:09

A jaka nosnosc ma twoj mares?

Z opisu wyglada na to, ze jestes znacznie przeciazony. Rozwaz zamiane plyty na aluminiowa.

Borys1003 - 11-06-2004, 20:26
Temat postu: worek
mares ma chyba coś koło 20 litrów, blachę specjalnie dałem grubszą aby mniej ciężaru mieć na pasie, ale teraz nie mam nic ołowiu na Jacecie i też tonie, wiec mam zamiar zmienić maresa na worek.
lobster - 11-06-2004, 20:37
Temat postu: Re: worek
Borys1003 napisał/a:
mares ma chyba coś koło 20 litrów, blachę specjalnie dałem grubszą aby mniej ciężaru mieć na pasie, ale teraz nie mam nic ołowiu na Jacecie i też tonie, wiec mam zamiar zmienić maresa na worek.

Zamiast usunac przyczyne problemu kreujesz sobie nowy, bez usuniecia wszystkich skutkow przewazenia. Zamien plyte na alu. I zastanow sie co sie stanie, kiedy ci to skrzydlo zdechnie na 30m. Tak jak ostatnio na Hanczy sie zdarzylo.

Borys1003 - 11-06-2004, 21:12
Temat postu: Jacket
Dlatego teraz pływam na 15 lirowej butli bez Argonu i Pony.Jak kupie worek to dołoże 2 butle i bedzie oki. Pytałem się o rodzaje worków - bo decyzje o zmianie Jacketu już podjąłem.
Konrad Dubiel - 12-06-2004, 13:24
Temat postu: Re: Co wybrać worek OMS czy REC TECa
Borys1003 napisał/a:
Nie jestem jeszcze nurkiem technicznym, ale zrobiłem sobie zestaw 15 litrów + 3 litry pony + 3 litry Argon i blacha kwasówka 4 kilo plus akku 5 kg do kieszeni i mój maresik się utopił. Mysle nad workiem tylko nie wiem czy warto inwestować w OMS? Częściej nurkuje rekreacyjnie.Jaki worek wybrać 30 litrów 40 czy 2* 40 litrów?Waże 70 kg. Pływam w trilaminacie z ocieplaczem 400 g.

Przy jackecie o pojemności paręnaście litrów rzeczywiście zestaw taki może tonąć. Pełna butla 15l waży coś koło 4 kg, obie małe flaszki może jakieś 3 kg,
do tego może 1 kg na automaty. Latarka grzmot straszny, ale niech będzie.
No i ta nieszczęsna kwasówka 4 kg (do czego ma służyć?).
Ale jacket to nie ponton, nie musi utzrymywać tych wszystkich klamotów
na powierzchni, a jedynie skompensować ubytek gazów, a tych masz
raptem jakieś 5kg.

pitt - 12-06-2004, 21:45

JA mam OMS'a (sprzęt docelowy nie będę go wymieniał mam 2x40 jak sie nic nie dzieje to używasz 1worka a jakby co to masz rezerwę miła świadomość :razz: (np. jakaś ską rafa wystajacy elemet wraku i kłopoty gotowe, a dla mnie to ważne).

Kup sobie sprzęt docelowy (2x40 OMS'a kosztuje 2.300 zł) nie musisz OMS'a, ale JA lubie gumki ułatwiają życie. :bandit:

Mieto - 23-06-2004, 11:15

pitt napisał/a:

Kup sobie sprzęt docelowy (2x40 OMS'a kosztuje 2.300 zł) nie musisz OMS'a, ale JA lubie gumki ułatwiają życie. :bandit:

Mam pytanko natury technicznej. A kto zajmuje się sprezdażą OMSów? I gdzie można taki model zakupić :?:

nseal - 23-06-2004, 11:58

Borys 1003, zastanów się nad tym co Ci Lobster napisał, bo mądrze napisał :)
Moim skromnym zdaniem powinieneś przynajmniej płytę wymienić na alu.
Jak zwiększasz pojemność worka by Ci udzwignął sprzęt to popadasz w błędne koło. W twojej sytuacji podwojny worek jest bez sensu, skoro plywasz w suchym skafandrze, to Twoj backup. Druga sprawa: tak szczerze, potrzebny Ci ten argon (zakładam ze plywasz na powietrzu/nitroksie). Z punktu widzenia teoretyka wydaje mi sie ze zysk w komforcie termicznym jaki zyskujesz jest znikomy w stosunku do pieprzenia sie z dodatkową butlą 3l. Czy przed nurkowaniem przeplukujesz skafander kilkukrotnie argonem czy po prostu zaczynasz go uzywac pod woda do inflacji skafandra?