FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania

Borys1003 - 13-06-2004, 22:21
Temat postu: Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania
Czy ktoś z kochanych nurasów może mi powiedzieć jak można te cholerne pierścienie lepiej uszczelnić? Założyłem sobie do suchacza, są firmy Si-Tech. Sa nowe . Co 2 nurkowanie mam wodę w rekawicach. Myslałem o zmianie oringów na silikonowe, tylko nie wiem czy takowy rozmiar jest. myślałem,że może na tokarce wytoczyć rowek na 2 oring. Wpadłem tez na pomysł nie całkiem bezpieczny aby wyciąć mnszety w skafandrze i założyć rękawice i nie zdejmowac.Tyle ,że jak coś będzie ciec :cry: to i skafander bedzie mokry. Moze ktoś ma podobne i ma złoty środek. POMOCY !!!
waldo - 13-06-2004, 23:43
Temat postu: Re: Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania
Tylko czy na pewno jest to wina oringów ? Też mam czasem problemy z rękawicami w pierścieniach SiTech, ale nigdy za sprawą oringów. W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić miejsce przecieku.
Nieszczelność może wystąpić na poziomie :
- rękawicy (dziurawa)
- niedokładnym i nierównym założeniu rękawicy na pierścień
- wadliwym połączeniem na poziomie oringa np. uszkodzony lub zabrudzony oring

Przytrzymaj się czegoś stabilnego na płytkiej wodzie i po napełnieniu rękawicy powietrzem zaobserwuj miejsce bąblowania.

KiTek - 14-06-2004, 05:52
Temat postu: Re: Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania
Cześć
Zwróć uwagę czy masz dobrze wmontowane rękawice w pierścienie. Może są one lekko przyszczypnięte i dlatego ciekną. Ja mam sitechy 4 lata i tylko na samym początku miałem z nimi problemy. Samodzielnie rozłączenie rękawic od skafandra było niewykonalne. Po ok 10 nurkach problem rozpłynął się :) Dotarły sie. Dobrze jest co kilka nurków przesmarować oring. Tylko bez przesady. Wystarczy lekko przetrzeć tłustym (smar silikonowy) palcem. Oringu nie musisz wyciągać z rowka.
Napisz jeszcze czy masz wymianę powietrza pomiędzy rekawicami i skafandrem.

Radol - 14-06-2004, 09:07

Też mam te pierścienie i mi nie ciekną,
owszem czasami jeśli się spieszę i nie sprawdzę czy oring się gdzieś nie podwiną to mam problem, ale dzieję się to jeszcze na powierzchni, więc mogę szybko zareagować.

Pozdrawiam

Magik69 - 14-06-2004, 10:14

Cześć;

Być może problem leży w tym, że podczas wciskania pierścieni "przycinasz" rękawicę docieplającą/ wkładkę.
Ja niestety miałem taką przygodę nie dalej jak w sobotę.
Wkładka docieplająca dostała się pomiędzy pierścień zamontowany na suchaczu i pierścień na rękawicy.
Efekt był mało przyjemny.

Pozdrawiam,
Mariusz

Borys1003 - 14-06-2004, 11:08
Temat postu: rękawice
nie, to już zauważyłem,że się czasem potrafi podłozyć iże oring się czasem odsunie.Pomysle nad zmianą oringa na grubszy, bo klega pisał,że ciężko mu ściagac a moje wchodzą i wychodzą dość lekko.NIBY oryginał??? Najgorsze to w nocy jak nie widać.
Radol - 14-06-2004, 11:11
Temat postu: Re: rękawice
Borys1003 napisał/a:
... Najgorsze to w nocy jak nie widać.

Jak to nie widać??
Nie masz ze sobą światła??
:)

Pozdrawiam