| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania
Borys1003 - 13-06-2004, 22:21 Temat postu: Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania Czy ktoś z kochanych nurasów może mi powiedzieć jak można te cholerne pierścienie lepiej uszczelnić? Założyłem sobie do suchacza, są firmy Si-Tech. Sa nowe . Co 2 nurkowanie mam wodę w rekawicach. Myslałem o zmianie oringów na silikonowe, tylko nie wiem czy takowy rozmiar jest. myślałem,że może na tokarce wytoczyć rowek na 2 oring. Wpadłem tez na pomysł nie całkiem bezpieczny aby wyciąć mnszety w skafandrze i założyć rękawice i nie zdejmowac.Tyle ,że jak coś będzie ciec to i skafander bedzie mokry. Moze ktoś ma podobne i ma złoty środek. POMOCY !!!
waldo - 13-06-2004, 23:43 Temat postu: Re: Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania Tylko czy na pewno jest to wina oringów ? Też mam czasem problemy z rękawicami w pierścieniach SiTech, ale nigdy za sprawą oringów. W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić miejsce przecieku.
Nieszczelność może wystąpić na poziomie :
- rękawicy (dziurawa)
- niedokładnym i nierównym założeniu rękawicy na pierścień
- wadliwym połączeniem na poziomie oringa np. uszkodzony lub zabrudzony oring
Przytrzymaj się czegoś stabilnego na płytkiej wodzie i po napełnieniu rękawicy powietrzem zaobserwuj miejsce bąblowania.
KiTek - 14-06-2004, 05:52 Temat postu: Re: Pierścienie SI TECH(Eques) z gwintem do wyciskania Cześć
Zwróć uwagę czy masz dobrze wmontowane rękawice w pierścienie. Może są one lekko przyszczypnięte i dlatego ciekną. Ja mam sitechy 4 lata i tylko na samym początku miałem z nimi problemy. Samodzielnie rozłączenie rękawic od skafandra było niewykonalne. Po ok 10 nurkach problem rozpłynął się Dotarły sie. Dobrze jest co kilka nurków przesmarować oring. Tylko bez przesady. Wystarczy lekko przetrzeć tłustym (smar silikonowy) palcem. Oringu nie musisz wyciągać z rowka.
Napisz jeszcze czy masz wymianę powietrza pomiędzy rekawicami i skafandrem.
Radol - 14-06-2004, 09:07
Też mam te pierścienie i mi nie ciekną,
owszem czasami jeśli się spieszę i nie sprawdzę czy oring się gdzieś nie podwiną to mam problem, ale dzieję się to jeszcze na powierzchni, więc mogę szybko zareagować.
Pozdrawiam
Magik69 - 14-06-2004, 10:14
Cześć;
Być może problem leży w tym, że podczas wciskania pierścieni "przycinasz" rękawicę docieplającą/ wkładkę.
Ja niestety miałem taką przygodę nie dalej jak w sobotę.
Wkładka docieplająca dostała się pomiędzy pierścień zamontowany na suchaczu i pierścień na rękawicy.
Efekt był mało przyjemny.
Pozdrawiam,
Mariusz
Borys1003 - 14-06-2004, 11:08 Temat postu: rękawice nie, to już zauważyłem,że się czasem potrafi podłozyć iże oring się czasem odsunie.Pomysle nad zmianą oringa na grubszy, bo klega pisał,że ciężko mu ściagac a moje wchodzą i wychodzą dość lekko.NIBY oryginał??? Najgorsze to w nocy jak nie widać.
Radol - 14-06-2004, 11:11 Temat postu: Re: rękawice
| Borys1003 napisał/a: | | ... Najgorsze to w nocy jak nie widać. |
Jak to nie widać??
Nie masz ze sobą światła??
Pozdrawiam
|
|