FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

BEZ MODERACJI - Komora w Bydgoszczy

gienas - 10-12-2013, 10:47
Temat postu: Komora w Bydgoszczy
Komora czynna do 15. Po piętnastej nurkowanie zabronione.
Tu więcej http://www.pomorska.pl/ap...ZCZ01/131129238

dino74 - 10-12-2013, 11:50

Dobre ale czemy tylko do 15 jest czynna ?
Nie da rady by tego jakos zmienic !

krzys76 - 10-12-2013, 12:00

Witam
Jestem za takie miejsce jest raczej potrzebne 24h na dobe zeby je wykorzystac w pelni.
Dobrze ze powstala ale na razie to tylko polowa sukcesu. Tak to u nas jest ktos robi cos dobrego a urzedncy NFZ to psuja. Zawsze to w razie W blizej niz Gdynia dla kuj-pom.
Pozdrawiam

FABER - 10-12-2013, 13:10

N-arodowy F - undator Z - gonów[/b] :snajp:
mi_g - 10-12-2013, 13:50

gienas napisał/a:
Po piętnastej nurkowanie zabronione.

To że jest gdzieś komora to wcale nie oznacza że leczą tam nurków.
krzys76 napisał/a:
Tak to u nas jest ktos robi cos dobrego a urzedncy NFZ to psuja

Na stronie jest sąda "Czy NFZ powinien przekazać więcej pieniędzy na utrzymanie komory hiperbarycznej w Bydgoszczy?" wynik głosowania dość oczywisty.
Ciekawe jak by to wygladało gdyby pytanie bylo sformułowane:
"Czy pieniądze na utrzymanie komory hiperbarycznej w Bydgoszczy nalezy użyskać poprzez:
A. zmniejszenie godziń dyżurów na kardiologi
B. zmniejszenie ilości lekaży pierwszego kontaktu
C. powiekszenie składki zdrowotnej
D. ...właściwie to godziny działania komory w Bydgoszczy mi odpowiadają... "

gienas - 10-12-2013, 14:31

Postawiłem posta na temat komory ponieważ i tu na forum ostatnio było głosno o otwarciu tejże komory. Przypomina mi to skecz Montych Maszyna która robi ping
Dla mnie jasne jest że komora hiperbaryczna/ciśnieniowa powinna być dostępna całodobowo. I to nie z powodu nieleczenia nurków, a dla przykładu z w/w linka, bo mnie jako nurka to trochę mniej dotyczy - jestem bardziej przygotowany na jakikolwiek ( oby nie) wypadek w trakcie nura - sprzęt tlenowy mam po ręką na powierzchni.
Mnie jako szarego zjadacza chleba nie interesuje w przypadku wypadku czas otwarcia szpitala czy komory.
Co do sondy... Pieniądze są tylko że niestety przejadane przez sam NFZ, podobnie jak i przez ZUS.
Nie znam sie ale czy nie działa to tak jak składki ZUS? Czyli moje składki idą na aktualne leczenie innych, a kiedy mnie trafi choróbsko czyjeś składki pokrywają moje leczenie?

krzys76 - 10-12-2013, 15:06

Witam

Mi_g
"Na stronie jest sąda "Czy NFZ powinien przekazać więcej pieniędzy na utrzymanie komory hiperbarycznej w Bydgoszczy?" wynik głosowania dość oczywisty.
Ciekawe jak by to wygladało gdyby pytanie bylo sformułowane:
Czy pieniądze na utrzymanie komory hiperbarycznej w Bydgoszczy nalezy użyskać poprzez:
A. zmniejszenie godziń dyżurów na kardiologi
B. zmniejszenie ilości lekaży pierwszego kontaktu
C. powiekszenie składki zdrowotnej

To chyba nie dokonca tak

a dlaczego cos zamykac
b dlaczego kogos zwalniac
c po co zwiekszac stawke

Mysle ze lepiej bedzie jak sie usprawni system finansowania zdrowotnego
Niby na nic nie starcza a wszyscy placimy na nasze leczenie tylko po co ?
Jestem ciekaw ile mojej stwki jest przezerane w NFZ a ile trafia na leczenie
Sadze ze lepiej wydluzyc dyzur komory a zwolnic to kogos w NFZ !!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam

WW - 10-12-2013, 15:07

Gdzie ty żyjesz? Komora to mały pikuś, tomogramy (nieco więcej warte) stoją miesiącami bezczynnie, albo pracują 4 godziny na dobę mimo, ze kolejka na pół roku.
Problem jak zawsze w organizacji. Komora, podobnie jak nasze w Łodzi, nie służy do ratowania nurków. Nie ma tego w planach i nikt szpitalowi za takie jej użycie nie zapłaci!
Wiec pretensje do NFZ :snajp:
Po prostu brakuje nam gospodarza kraju. :000:

conger - 10-12-2013, 17:32

Panowie trzeba jeszcze więcej nierobów administracyjnych naprodukować będzie lepiej.NFZ na komorę kasy nie ma ,a na trzynastki na pewno się znajdą.TO JEST POLSKA NIE ZAPOMINAJMY O TYM!!!!!!!!!!!!!.
piotrkw - 10-12-2013, 18:42

WW napisał/a:
Komora, podobnie jak nasze w Łodzi, nie służy do ratowania nurków. Nie ma tego w planach i nikt szpitalowi za takie jej użycie nie zapłaci!

Oczywiście , przecież gdyby bazować na ratowaniu nurków to za tych kilka sprężeń w roku .... nie wiem kto by to utrzymywał ?? I wtedy reszta społeczeństwa miałaby słuszne pretensje , że za jej pieniądze utrzymuje się coś dla garstki ludzi włażacych pod wodę i postrzeganych często jako dziwaków . Nawet Hiperbaria w Gdyni nie utrzymuje się ze sprzężania nurkujacych . To poniżej procenta sprężeń w roku .
A 24 godziny jest możliwe tylko trzeba zapewnić wykwalifikowany personel do pracy zmianowej i gażę dla nich , bo dla idei nie będą dyżurować . To z kolei może być "ekonomicznie " nieopłacalne . Wiem , ze brzmi to złowrogo , ale tak to wygląda .
Komory tylko dla nurków to "Ortolany" i te pewnie są dostępne 24 h ( szczególnie w przypadkach ćwiczeń i działań) ale to podlega pod inną firmę ;-)

Pozdrawiam Piotr

dino74 - 10-12-2013, 18:55

Wydaje mi się że na wydluzeniu pracy komory moga skorzyztac zwykli pacjeci ktorzy maja zabieg spędzenia zalecany i (oby nie) też nurkowie więc by dwie pieczenie na jednym ogniu upiec skoro komora już dziala
WW - 11-12-2013, 08:38

Też tak myślimy, ale do tego trzeba tzw. gospodarskiego oka, co prowadzi nas do gospodarza, którego jak już ustaliliśmy, nie ma. :snajp:
makalu - 11-12-2013, 12:13

Tak jak pisaliście,komora nie jest dla nurków.Do komory w Gdyni można zawieźc nurka wraz z komputerem nurkowym co by wiedział lekarz na jakich gazach i jak długo nurkował pacjent.Konia z rzędem takiemu lekarzowi w Bydgoszczy,co się wyzna na nurkowych runtaimach trimixowych.Komora leczy pacjentów z np.pulmunologii itp.I z zabiegami do gogz.15 się wyrabia.A spokojnie może przełożyc zabieg dzień później.Dla nurka to niestety Powązki(w Bydgoszczy Wiślana).