| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Pioneer czy Rec Wing
Marcinek - 16-07-2004, 21:41 Temat postu: Pioneer czy Rec Wing Witam
Proszę o poradę bo im dłużej się zastanawiam tym bardziej nie wiem co wybrać i strasznie mnie to wkurza
Potrzebuję worek do nurkowania z pojedynczą butlą (nie jestem do końca przekonany, że można używać tego samego wora do singla i twina i cieszyć się komfortem). Poradźcie czy zdecydować się na Pioneera 36 lub 45 czy na DR Rec Wing???
Może przeczyta to ktoś, kto nurkował w obydwu???
Za Pioneerem przemawia prosta budowa, opływowy kształt i solidny materiał (minusem jest według mnie to, że jest jednopowłokowy, poza tym niestety ma inny rozstaw wycięć pod pasy do butli niż moja płyta i musiałbym ewentualnie oddawać ją do przeróbek). Za DR to, że jest dwupowłokowy i to, że może jednak kiedyś zaprzęgnę do niego twina (minusy: jest chyba ciut za duży pod singla a poza tym ma niedirowską gumkę i jest droższy)
Poradźcie bo zwariuję...
lobster - 16-07-2004, 22:41
To jak chcesz opini to masz:
Rec Wing pod twin jest do d. Mozesz wierzyc mi, lub zapytac kolezanke Viki, ktora to lokalnie testowala na wlasnej skorze ostatnio.
A mozesz wierzyc Sandiemu, ktory twierdzi ze jest swietny.
Kup Pioneera 36 + adapter do pojedynczej i rozjechane szczeliny w plycie przestana byc problemem. 45lbs to duzo za duzo pod singla, nawet 18l.
No i pogodz sie z mysla, ze pod twina potrzebne jest inne skrzydlo .
Miłosz - 17-07-2004, 09:34
Ja nurkowałem w obydwu.
Pioneer 36.
Używam do singla z adapterem. Worek paluszki lizać. Przeelegancki trym, potężny inflator, wygoda użytkowania ogromna. BArdzo dobre materiały.
Faktycznie jedna powłoka.
Ale Halcyon robi też worki dwupowłokowe do singla, jak chcesz... Tylko po co?
Nie kupuj więcej niż 36 - spokojnie wystarczy.
Do płyty dokupujesz adaptor (taką szynę z paskami) i dokręcasz. WSzystko działa jak należy bez cięcia płyty.
Rec na singlu źle Ci się będzie układał. Czy można na nim pływać? Można. Tak jak można chodzić w o dwa numery większych butach. Tylko uważaj wtedy na schody.
Pozdrawiam,
Nishi
Marcinek - 17-07-2004, 10:56
Jeżeli chodzi o adapter to niestety za późno...
Już mam płytę combo ale mogę kupić sporo taniej Pioneera niż Rec Winga więc mogę dołożyć te parę złotych ślusarzowi.
Sandii - 17-07-2004, 14:29
| lobster napisał/a: | | A mozesz wierzyc Sandiemu, ktory twierdzi ze jest swietny. |
znaczy, worek jest świetny ;)))
Inaczej układa się worek pod płytą z adaptorem, a inaczej pod płytą combo.
Jak założyłem adaptor do RecWinga to nie czułem się z tym dobrze
ale, że mam płytę combo to nie narzekam i pojedyńcza butla mi pasuje. ;)
Sandii
ps. miałem płytę z adaptorem. Po próbie z pojedyńczą butła na RecWingu w te pędy poleciałem do sklepu i wymieniłem.
ps2. gumka na recwingu to co innego niz na DiveSystemie. Można ją spoko zdjąć i nic to nie zmienia (gumę z worka DiveRite of course).
Art - 17-07-2004, 16:18
| Nishigoi napisał/a: |
Rec na singlu źle Ci się będzie układał. Czy można na nim pływać? Można. Tak jak można chodzić w o dwa numery większych butach. Tylko uważaj wtedy na schody. |
Mylisz się Nishi - Sandi mówi, że na combo układa się świetnie!
Ciekawe to o czym piszesz - widać nie kochasz swojej żony i jej duże te buty kupujesz...
Basia ten Twój chłop to się chyba za szybko starzeje i DIR mu szkodzi
Pozdrowienia z Zabrza
Miłosz - 17-07-2004, 17:25
Art - to temat o workach, nie o miłości.
Kto kogo kocha, kto ma jakie zdjęcia w domu, itp - zostawmy na później. Dla Twojego dobra.
Pozdro,
Nishi
Art - 17-07-2004, 22:26
Barbarett - 18-07-2004, 09:26
Mylisz się Nishi ;P
Mam RecWinga i nie narzekam, ba, jestem nawet baaardzo zadowolona. I uzywam go pod singla. Oczywiscie nie jest DIRowy, bo ma gumki, bo mozna go uzywac zarowno pod singla i twina, a niektorzy twierdzą,ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Not dis tajm, bejbs
I pływając w nim nie czuję się jak w butach zadurzych o dwa numery. Ale nie jestem tez super duper doświadczonym nurem i mogę jeszcze nie wyczuwać takich subtelnych różnic ;P
Ale jak możesz kupić Pioneera taniej, to ja bym się chyba skusiła. Ten worek jest naprawdę śliczny
pozdro,
Basia.
Sandii - 18-07-2004, 17:26
| Barbarett napisał/a: | Ale jak możesz kupić Pioneera taniej, to ja bym się chyba skusiła. Ten worek jest naprawdę śliczny :)
|
nie byłbym sobą jakbym tego nie wypunktował ;))))
jeśli jest w wersji czerwonej to jest śliczny ;)))
Sandii
ps. RecWing na singlu z płytą i adaptorem pływa się "dziwnie" ale na płycie Combo jest pierwsza klasa, a tak układa się na butli (zdjęcie poniżej).
http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=942
to jest Viki i pewnie mnie udusi za nieautoryzowane umieszczenie zdjęcia
Sorry Viki (ty już wiesz za co)
wodzu - 19-07-2004, 22:06
Howgh!
Używałem Rec Winga z płytą combo i pojedynczą butlą i bardzo sobie chwaliłem to rozwiązanie.
Teraz pływam z twinem 2x7 i jest super.
Niestety nie mogę się wypowiedzieć co do Pioneer'a - nie miałem okazji w nim pływać
Marcinek - 19-07-2004, 23:11
No to już wiem co chcę i jestem szczęśliwy.
Decyzja - Pioneer 36 - mam nadzieję, że nie trafi mi się przeciekający inflatorek. Jutro szukam fachowca od wycięcia dodatkowych szparek w płycie - a może polecicie kogoś niegrogiego w W-wie lub okolicach?
Strasznie dziękuję wszystkim za pomoc i dołączam się do przeprosin dla Viki - super wyglądasz pod wodą.
Victoria - 20-07-2004, 01:55
| lobster napisał/a: | | To jak chcesz opini to masz: Rec Wing pod twin jest do d. Mozesz wierzyc mi, lub zapytac kolezanke Viki, ktora to lokalnie testowala na wlasnej skorze ostatnio. |
Owszem potestowalam i po dokladnym testowaniu znowu zmienilam zdanie - tak, tak... kobieta...
Podczas kursu Advanced Nitrox pod okiem panow instruktorow probowalam troche poprawic trym.
Zmienilam ulozenie balastu i sprobowalam Halcyona - porownanie wyszlo bardzo na jego korzysc. Juz chcialam wyrzucic Rec Winga przez okno, gdy wpadlam na pomysl przeprowadzenia szczegolowych testow.
Testowalam nastepujace skrzydla:
Dive Rite RecWing ze zdjeta guma - do singla i twina
Halcyon Eclipse - do singla
Halcyon Explorer - do twina
Skrzydla te testowalam z roznym ulozeniem balastu w suchym skafandrze, z plyta Dive Systemu (do pojedynczej butli z adaptorem).
I oto co mi wyszlo z moich testow:
- na trym wplywal przede wszystkim sposob rozmieszczenia balastu oraz ilosc godzin spedzonych na cwiczeniach...
- w twinie nie widzialam zbyt wielkiej roznicy pomiedzy Explorerem i Rec Wingiem, ale gdybym rozwazala mozliwosc kupienia dwoch skrzydel - jednego do singla, drugiego do twina, to do twina kupilabym pewnie Explorera
- z singlem probowalam Eclipse - wole Rec Winga
Po serii cwiczen Rec Wing wrocil do lask, jako wspaniale skrzydlo uniwersalne. Wiem, ze nie kazdemu ono pasuje - dlatego warto wykonac pare testow.
| Sandii napisał/a: | | RecWing na singlu z płytą i adaptorem pływa się "dziwnie" |
Ostatnio tak plywalam pare razy i nie narzekalam
Nie udusi mam sentyment do tego zdjecia - to moje 100-ne nurkowanie.
| Marcinek napisał/a: | | No to już wiem co chcę i jestem szczęśliwy. Decyzja - Pioneer 36. |
Milego uzytkowania
| Marcinek napisał/a: | dołączam się do przeprosin dla Viki - super wyglądasz pod wodą. |
Przeprosiny nie konieczne, a za komplement dziekuje ze super pod woda wygladam, to jeszcze nie slyszalam
Sandii - 20-07-2004, 10:29
| Victoria napisał/a: | | Przeprosiny nie konieczne, a za komplement dziekuje :) ze super pod woda wygladam, to jeszcze nie slyszalam :) |
nie słyszałaś ? ;))) nie wiem skąd moje wątpliwości ;))))
a z tym dziwnym pływaniem
mam wrażenie jak miałem adaptor że bytla jest strasznie daleko ode mnie
ale jak bedę robił nastepne nury to może zamianie się na jednego z Viki i zobacze (może od tamtego czasu coś się nauczyłem i przestało mi przeszkadzać;)
Sandii
|
|