| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Aladin czy Favor
Wojtek1 - 22-07-2004, 01:56 Temat postu: Aladin czy Favor Mam okazję kupić w podobnej cenie Aladina Pro Uwateca i Favora Suunto. Potrzebuję czyjejś opini, który z nich jest lepszy.
Z góry dziękuję
Cezary Kędzia - 22-07-2004, 08:32
Na stronie www.nowa-ama.pl masz dokładne zestawienie wszystkich komputerów nurkowych i ich parametrów w tabelkach.Osobiście jednak wybrałbym Alladyna. Pozdrawiam PROF
urwis - 22-07-2004, 09:11
Wybieraj Uwateca. Tylko sprawdż jaki jest procent baterii.
gogolek - 22-07-2004, 09:43
ja bym wybrał suunto
Grześ - 22-07-2004, 09:58
Używałem starszego modelu Aladina, teraz mam od jakiegoś już czasu Aladina Ultra Pro i bardzo sobie chwalę. Osobiście proponowałbym uwateca.
GG
Radol - 22-07-2004, 10:38
Zdaje się że ten model Sunnto to komputer powietrzny bezdekompresyjny ...
Jeśli tak, to wybieraj (w tym konkretnym wypadku) Uwateca.
Pozdrawiam
Sonny - 22-07-2004, 11:14
Mam Favora i w sumie nie jest zly...Nie widzialem niestety Uwateca istad trudno mi sie wypowiadac...
Jezeli jednak mialby to byc komputer "przejsciowy" to mysle ze Favor jest ok
Radol napisał:
| Cytat: | Zdaje się że ten model Sunnto to komputer powietrzny bezdekompresyjny ...
|
To jest fakt...Favor obsluguje tylko powietrze, a mimo tego ze oblicza ewentualna dekompresje to w intrukcji obslugi jest napisane iz producent nie zaleca uzywania tego komputera do nurkowan dekompresyjnych
Pozdrawiam
nuras5 - 22-07-2004, 11:57
| Sonny napisał/a: | w intrukcji obslugi jest napisane iz producent nie zaleca uzywania tego komputera do nurkowan dekompresyjnych
|
Suunto pisze to w instrukcji wszystkich komputerów- mam Vyper`a i pisze to samo.
Sonny - 22-07-2004, 13:33
A to ciekawa informacja Nuras5, zanycz to iz Suunto nie chce ponosic jakiej kolwiek odpowiedzialnosci za swoj produkt chyba...
A tak przy okazji jak juz mowa o komputerach nurkowcyh...chce zmienic swojego favorka na Suunto Vytec - co sadzicie o tym komputerze ??
Pozdrawiam
waldo - 22-07-2004, 14:30
| Sonny napisał/a: |
A tak przy okazji jak juz mowa o komputerach nurkowcyh...chce zmienic swojego favorka na Suunto Vytec ż- co sadzicie o tym komputerze ??
|
Wszystko zależy, czego oczekujesz po komputerze. Ja z Vytec'a jestem zadowolony.
Sonny - 22-07-2004, 17:13
Waldo skoro masz to moze powiesz mi co to jest "Consumed Bottom Time"
Pozdrawiam
Konrad Dubiel - 22-07-2004, 18:00
Czas nurkowania / czas bezdekompresyjny * 100%.
waldo - 22-07-2004, 18:04
| Sonny napisał/a: | Waldo skoro masz to moze powiesz mi co to jest "Consumed Bottom Time"
Pozdrawiam |
Jest to graficzne przedstawienie czasu bezdekompresyjnego.
Im więcej wyświetlonych segmentów, tym krótszy pozostał czas bezdekompresyjny. CBT został podzielony na trzy strefy :
- biała - kolejne zapalające się segmenty, wskazują odpowiednio 100, 80, 60, 50, 40, 30 i 20 minut do zachowania nurkowania ezdekompresyjnego
- szara - kolejne segmenty wskazują 10 i 5 minut czasu bezdekompresyjnego
- czerwona - czas bezdekompresyjny zbliża się do zera i za chwilę rozpoczniesz nurkowanie dekompresyjne
|
|