FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Aladin czy Favor

Wojtek1 - 22-07-2004, 01:56
Temat postu: Aladin czy Favor
Mam okazję kupić w podobnej cenie Aladina Pro Uwateca i Favora Suunto. Potrzebuję czyjejś opini, który z nich jest lepszy.
Z góry dziękuję

Cezary Kędzia - 22-07-2004, 08:32

Na stronie www.nowa-ama.pl masz dokładne zestawienie wszystkich komputerów nurkowych i ich parametrów w tabelkach.Osobiście jednak wybrałbym Alladyna. Pozdrawiam PROF
urwis - 22-07-2004, 09:11

Wybieraj Uwateca. Tylko sprawdż jaki jest procent baterii.
gogolek - 22-07-2004, 09:43

ja bym wybrał suunto
Grześ - 22-07-2004, 09:58

Używałem starszego modelu Aladina, teraz mam od jakiegoś już czasu Aladina Ultra Pro i bardzo sobie chwalę. Osobiście proponowałbym uwateca.

GG

Radol - 22-07-2004, 10:38

Zdaje się że ten model Sunnto to komputer powietrzny bezdekompresyjny ...
Jeśli tak, to wybieraj (w tym konkretnym wypadku) Uwateca.

Pozdrawiam

Sonny - 22-07-2004, 11:14

Mam Favora i w sumie nie jest zly...Nie widzialem niestety Uwateca istad trudno mi sie wypowiadac...
Jezeli jednak mialby to byc komputer "przejsciowy" to mysle ze Favor jest ok
Radol napisał:
Cytat:
Zdaje się że ten model Sunnto to komputer powietrzny bezdekompresyjny ...

To jest fakt...Favor obsluguje tylko powietrze, a mimo tego ze oblicza ewentualna dekompresje to w intrukcji obslugi jest napisane iz producent nie zaleca uzywania tego komputera do nurkowan dekompresyjnych

Pozdrawiam

nuras5 - 22-07-2004, 11:57

Sonny napisał/a:
w intrukcji obslugi jest napisane iz producent nie zaleca uzywania tego komputera do nurkowan dekompresyjnych

Suunto pisze to w instrukcji wszystkich komputerów- mam Vyper`a i pisze to samo.

Sonny - 22-07-2004, 13:33

A to ciekawa informacja Nuras5, zanycz to iz Suunto nie chce ponosic jakiej kolwiek odpowiedzialnosci za swoj produkt chyba...

A tak przy okazji jak juz mowa o komputerach nurkowcyh...chce zmienic swojego favorka na Suunto Vytec - co sadzicie o tym komputerze ??

Pozdrawiam

waldo - 22-07-2004, 14:30

Sonny napisał/a:

A tak przy okazji jak juz mowa o komputerach nurkowcyh...chce zmienic swojego favorka na Suunto Vytec ż- co sadzicie o tym komputerze ??

Wszystko zależy, czego oczekujesz po komputerze. Ja z Vytec'a jestem zadowolony.

Sonny - 22-07-2004, 17:13

Waldo skoro masz to moze powiesz mi co to jest "Consumed Bottom Time"

Pozdrawiam

Konrad Dubiel - 22-07-2004, 18:00

Czas nurkowania / czas bezdekompresyjny * 100%.
waldo - 22-07-2004, 18:04

Sonny napisał/a:
Waldo skoro masz to moze powiesz mi co to jest "Consumed Bottom Time"
Pozdrawiam

Jest to graficzne przedstawienie czasu bezdekompresyjnego.
Im więcej wyświetlonych segmentów, tym krótszy pozostał czas bezdekompresyjny. CBT został podzielony na trzy strefy :
- biała - kolejne zapalające się segmenty, wskazują odpowiednio 100, 80, 60, 50, 40, 30 i 20 minut do zachowania nurkowania ezdekompresyjnego
- szara - kolejne segmenty wskazują 10 i 5 minut czasu bezdekompresyjnego
- czerwona - czas bezdekompresyjny zbliża się do zera i za chwilę rozpoczniesz nurkowanie dekompresyjne