FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Skrzydlo czy worek + plyta ?? Oto jest pytanie...

Sonny - 01-08-2004, 23:16
Temat postu: Skrzydlo czy worek + plyta ?? Oto jest pytanie...
No wlasnie...Mysle juz o zmianie konfiguracji i przejsciu na twin 2x12 albo 2x15 (czy to aby nie za duzo jak dla mnie??) i stad moje pytanie - co wedlug Was jest lepsze ?? Jacket skrzydlo (mysle o Zeagle 911) czy moze worek + plyta (tu mysle o Halycon Explorer) ??

Pozdrawiam

tomkozd - 02-08-2004, 00:09

Poczytaj w archiwum nt. sprzętu, poza tym była o tym mowa na pl.rec i w ogóle google Twoim przyjacielem :)
Jeżeli chcesz używać zestawu to zapomnij o zwykłej kamizelce bez blachy. Dołaczenie do tego zestawu będzie co najmniej kłopotliwe, nie mówiąc, że mniej wygodne. Ponurkuj, potestuj jak masz możliwość, poczytaj.
2x15 ? Jakie nurkowania chcesz robić ?

gogolek - 02-08-2004, 10:28

jak już chcesz 2*15 to może lepiej 2*10 do 300 bar tyle samo powietrza a mniej na plecach a i jak masz zamiar robic twina to tylko płyta i worek ja pływam od niedawna w Halycon Explorer 70 jestem zadowolony a dodam że narazie pływam w zestawie 10 + 4
tomkozd - 02-08-2004, 10:34

gogolek napisał/a:
jak już chcesz 2*15 to może lepiej 2*10 do 300 bar

Nie lepiej. Waży również dużo a ponadto w niewielu miejscach nabijesz do 300 bar.

Sonny - 02-08-2004, 11:59

A mam takie jeszcze pytanko:Jak mamy juz caly Twinset (worek, plyta, dwie flaszki itd.) to jak lecimy do Egiptowa to co zabieramy ?? sam worek + plyta ??

Pozdrawiam

Falthor - 02-08-2004, 12:51

Jak lecimy do Egiptowa to zabieramy worek ,plyte ,apeksy ( :mrgreen: ) i obejmy pasujace do standardowych butli aluminiowych 80 qf (~12 l. , sr. 160 mm) . Na lodzi bierzemy 2 butle zamiast jednej i skrecamy sobie przed kazdym nurkowaniem, chyba ze nurkujemy plytko wtedy 1 twin wystarczy na 2 nurki.
Jesli w Polsce uzywamy v-weighta to do Egiptowa zabieramy 2 pasy do zamocowania balastu na butlach. Przyda sie tez drugi manometr bo nie mamy tam manifoldu.

Sonny - 02-08-2004, 13:20

Falthor napisal:
Cytat:
Przyda sie tez drugi manometr bo nie mamy tam manifoldu

A dlaczego nie mozemy zabrac ze soba manifoldu??
I jeszcze jedno pytanko: Ile wazy taki sprzecik jak pakujemy to do samolotu ??

Pozdrawiam[/b]

Falthor - 02-08-2004, 17:40

Bo zakladanie manifoldu przed kazdym nurkowaniem moglo by sie okazac lekko upierdliwe [;

Limit wagi do samolotu z jakim ja sie spotkalem to 20 kg, moj bagaz razem ze sprzetem wazyl 25 i nie bylo problemow, nie jest to bardzo ciezkie 4kg plyta, pianka 1,5kg ,pletwy 3kg ;-) , w sumie z 10 kg.

Sonny - 02-08-2004, 18:44

a czemu mamy zakladac manifold przed kazdym nuraniem ?? Nie mozna ladowac butli z zalozonym manifoldem?? I jeszcze jedno....Czy w takim egiptowie albo innym ciekawy mijescu nie mozna poprstu wypozyczyc twin ??

pozdrawiam

Falthor - 02-08-2004, 18:59

*Raczej* nie mozna ladowac calego twina bo wszystkie butle po dniu nurkowym sa transportowane w jakis sposob do sprezarkowni, np jeepem z portu do bazy , ja nurkowalem z Colona w El Gounie i musialem rozmontowywac twin.

Wyporzyczyc twin na miejscu pewnie mozna ale sprowadzi sie to do tego ze albo beda mieli obejmy , dadza Ci je i kaza montowac twin przed nurkowaniem albo nie beda ich mieli i .. dupa :roll:
A raczej nie beda ich mieli, bo i po co.

Chyba ze beda miel gotowy twin.. ale to bedzie drozsze ;-)

proponuje skontaktowac sie z baza i zapytac.

martin - 02-08-2004, 19:39

gogolek napisał/a:
jak już chcesz 2*15 to może lepiej 2*10 do 300 bar tyle samo powietrza a mniej na plecach

Nope. Tylesamo na plecach w kilogramach, ale duzo mniej powietrza (bo nie wszedzie dobijesz) i katastrofalne polozenie pod woda...

gogolek napisał/a:
ja pływam od niedawna w Halycon Explorer 70

Trochu wieli ten worek... Tak pod 2x20l i 2x RB80 :)

Dla normalnych warunkow wystarcza 45..55 LBS

nseal - 06-08-2004, 11:29

gogolek napisał/a:
jak już chcesz 2*15 to może lepiej 2*10 do 300 bar tyle samo powietrza a mniej na plecach a i jak masz zamiar robic twina to tylko płyta i worek ja pływam od niedawna w Halycon Explorer 70 jestem zadowolony a dodam że narazie pływam w zestawie 10 + 4

Zdecydowanie 2x15.
Plywasz w Explorerze 70 z pojedyncza 10ką i pony czy ja niekumaty jestem?:) Po co Ci taki wielki worek? Planujesz zakup RB80 czy jakis twinow gigantów? :)

Pozdrawiam