FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Transport sprzętu nurkowego do Egiptu

wallace - 08-01-2015, 06:07
Temat postu: Transport sprzętu nurkowego do Egiptu
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej zapakować sprzęt (co w głównym a co w podręcznym bagażu),żeby dodatkowo nie zapłacić za nadbagaż i żeby celnicy nie robili problemów?Co ze skrzydłem?Co zabrać ze sobą na nurki w Egipcie?

PawelF76 - 08-01-2015, 07:15

Zawsze wożę automaty w podręcznym dla pewności, że nikt nie będzie nimi rzucać oraz jakąś elektronikę: kamerka, komputerek a reszta w głównym ląduje, tj: pianka, skrzydło, płetwy, maska. Automaty co prawda zawsze też muszę pokazać na odprawie ale jak celnicy upewnią się że to nie uran to jest ok.
Tomasz Łach - 08-01-2015, 10:12

Komputery i automaty w podrecznym.
Jesli lecisz linia small planet, to najlepiej od razu wykup dodatkowy bagaz na sprzet sportowy, bo jesli znajda Ci w glownym bagazu sprzet do nurkowania, to choc miescisz sie w 20 kg, to i tak bedziesz doplacal ! Ponoc maja to zapisane gdzies w regulaminie...

piotr_c - 08-01-2015, 10:25

Tomasz Łach napisał/a:
Jesli lecisz linia small planet

A najlepiej w ogóle nie latać "small planet" bo to największy syf. W porównaniu z Enterair mają mniej miejsca między fotelami a do tego każą za wszystko płacić i mają stare samoloty.

Poza tym czemu dawać zarabiać liniom litewskim skoro można polskim?

Tomasz Łach - 08-01-2015, 10:31

piotr_c napisał/a:

Poza tym czemu dawać zarabiać liniom litewskim skoro można polskim?

Tyle ze czasami nie kupujemy samego przelotu, tylko np caly wyjazd z biura podrozy i wowczas nie mamy wyboru, tylko lecimy czym nam kazano...

BLUdive - 08-01-2015, 10:44

Co do latania, to przy odprawie powrotnej z Egiptu zapłaciłem bodaj 20 euro za napis Mares na mojej torbie. Gość na odprawie przeważnie puszczał ludzi z "cywilnymi" torbami, jak zobaczył jakąś nurkową to od razu było "pan nurkować nasze rafy, pan płacić opłata". Jak ktoś był "podejrzany", to mimo zwykłego plecaka też czasem padało pytanie o nurkowanie i delikwent był zmuszany do płacenia. Oczywiście mógł zaprzeczyć, ale zawsze można takiemu kazać plecak otworzyć, a tam płetwy...

Żeby nie było - jestem gotowy zaakceptować wszelkie opłaty związane z nurkowaniem (np. doliczane do ceny nurkowań), ale dowalanie opłaty za sam przewóz gratów nurkowych to już przesada. Teoretycznie ktoś mógł przylecieć, ale załapać faraonkę i nie nurkować. Wówczas jest to wyłącznie opłata za przewożenie sprzętu. To tak, jakby kasować na granicy opłatę za wstęp do Tatrzańskiego Parku Narodowego dla tych, którzy mają buty do łażenia po górach.

Sebiriusz - 08-01-2015, 23:38

Bardzo dobre porównanie z tym TPN jednak-z całym szacunkiem-tyle Twoje/nasze co se pogadamy.
Są dwa wyjścia:
Zacisnąć zęby i przyjąć ich zasady.
Nie zgadzać sie, nie płacić za wymyślone usługi ...i nie pływać.

:ping:

wallace - 09-01-2015, 08:19

Wybieram się z biura podróży i nie mam wpływu na to jakimi liniami będę leciał,dowiadywałem się również i nie można wykupić dodatkowego bagażu na sprzęt sportowy(jakaś komedia),a do tego bagaż podstawowy to "tylko" 15kg ,podręczny 5kg. Czy to możliwe,że można zabrać uprząż z płytą na plecy,bo słyszałem też takie opowieści ? Podobno gorzej jest wrócić z nadbagażem niż tam się dostać,jak to wygląda w praktyce?
ple - 09-01-2015, 14:23

@wallace, podziel się informacją, co to za biuro podróży i przez kogo obsługiwany czarter :)
wallace - 09-01-2015, 19:02

Biuro Sun&Fun czarter nie wiem przez kogo jest obsługiwany.Najlepiej będzie chyba zważyć sprzęt nurkowy przed podróżą,jak będzie za dużo ważył to zostawię skrzydło i jacket (zabierzemy swoje automaty,ABC,pianki i komputery) i wypożyczymy coś na miejscu.Wylot za 1,5tyg więc trzeba już powoli zacząć działać.
Andrzej Barnat - 09-01-2015, 21:38

Sebiriusz napisał/a:

Nie zgadzać sie, nie płacić za wymyślone usługi ...i nie pływać.

:ping:

Ja tak zrobiłem. Kilka lat temu na lotnisku w Hurgadzie skasowano mnie za nie istniejący nadbagaż, przy wylocie. Teraz wolę Maltę, podobna woda, trochę mniej rybek, trochę drożej ale nikt nie woła 1Eu za skrawek papieru toaletowego w toalecie, nikt mnie nie naciąga na nadbagaż, zemsta Faraona też mi raczej nie grozi i na ulicy nikt mnie nie rozjedzie. Nie tęsknię do Egiptu.

scuba - 10-01-2015, 09:55

I nikt nie traktuje mnie jak śmiecia !!! Normalni pomocni sympatyczni ludzie, dobre jedzenie i fajne miejscówki do nurkowania.
nuras5 - 10-01-2015, 10:57

Ja wożę wszystko w zwykłej, dużej walizie z ABS. Na początku latałem z torbami nurkowymi, ale zrezygnowałem.
Waliza jest sztywna pakuję do niej wszystko z wyjątkiem elektroniki. Wszytstko jest dobrze chronione, sama waliza nie wyróżnia się niczym, nie zwraca uwagi - jestem zadowolony.

ramzes78 - 10-01-2015, 12:17

wallace napisał/a:
Czy to możliwe,że można zabrać uprząż z płytą na plecy,bo słyszałem też takie opowieści

Jasne :) Nie zapomnij dokręcić baterii i kilku wystających kabelków. A jak uda Ci się wrócić koniecznie napisz jak długo tłumaczyłeś po co ci kawał blachy na szerokich pasach pod ubraniem :D

ple - 10-01-2015, 12:22

@wallace, a czy czasami nie wylatujesz z Gdańska?
wiesiek01 - 10-01-2015, 17:42

Moze i SmallPlanet to syf ale: 20 kg bagażu rejestrowanego, podręcznego 5 kg ale go nikt nie waży. Dodatkowo istnieje możliwość za 190 PLN wykupienia pakietu Premium co daje dodatkowe 5 kg bagażu rejestrowanego, napoje i posilek a na polskich lotniskach odprawa poza kolejnością. Cena w obie strony, czy sie oplaca ? Mi sie oplacilo.
W Hurghadzie zimno i wieje, wczoraj łodzie nie pływaly ze wzgledu na sztorm. Temperatura, ktora pokazywal mi w tym tygodniu komputer przed skokiem do wody to 16 stopni. Pod woda cieplo 24 :-)

wallace - 10-01-2015, 18:33

ple napisał/a:
@wallace, a czy czasami nie wylatujesz z Gdańska?

taa

pabloz - 10-01-2015, 22:59

Jakieś "dziwne" towarzystwo frustratów zebrało się w tym poście...
W ciągu ostatnich 7 lat 15 razy byłem w egiptowie z pełnym sprzętem (ostatnio w listopadzie- small planet) i nigdy nie było żadnych problemów-nie dokonywaliśmy żadnych dopłat i nie zgłaszaliśmy sprzętu nurkowego.Kilkukrotnie z dużą grupą nurków-po koszulkach,torbach było widać, że są to osoby nurkujące i nikt nigdy nie robił nam żadnych problemów.W Egipcie dwie osoby miały nadbagaż kiedy okazało się,że są nurkami poproszono o okazanie licencji i.......dostały upust za nadbagaż.W Egipcie problem zaczyna się jak nie mieścisz się w limicie-albo Cię wykasują albo dasz w łapę (jeżeli przy wadze jest osobny człowiek)
Dla informacji w podręczny biorę automaty,maska,kamera,komputer.Reszta sprzętu w bagażu głównym (17 kg ale płyta aluminiowa).

wallace - 11-01-2015, 08:28

pabloz napisał/a:
Jakieś "dziwne" towarzystwo frustratów zebrało się w tym poście...
W ciągu ostatnich 7 lat 15 razy byłem w egiptowie z pełnym sprzętem (ostatnio w listopadzie- small planet) i nigdy nie było żadnych problemów-nie dokonywaliśmy żadnych dopłat i nie zgłaszaliśmy sprzętu nurkowego.Kilkukrotnie z dużą grupą nurków-po koszulkach,torbach było widać, że są to osoby nurkujące i nikt nigdy nie robił nam żadnych problemów.W Egipcie dwie osoby miały nadbagaż kiedy okazało się,że są nurkami poproszono o okazanie licencji i.......dostały upust za nadbagaż.W Egipcie problem zaczyna się jak nie mieścisz się w limicie-albo Cię wykasują albo dasz w łapę (jeżeli przy wadze jest osobny człowiek)
Dla informacji w podręczny biorę automaty,maska,kamera,komputer.Reszta sprzętu w bagażu głównym (17 kg ale płyta aluminiowa).

Chciałem wykupić dodatkowy bagaż,ale niby nie ma takiej możliwości.Powiedzieli w biurze podróży,że remontują płytę lotniska w gdańsku i ograniczają kg,mam płytę stalową 3kg więc jest ból,ale zobaczymy,najwyżej zostawimy żony jacket i wypożyczymy coś na miejscu.p.s.Podręczny podobno może być trochę przeładowany,byle żeby nie wyglądał jakbym leciał w Himalaje :20:

ple - 11-01-2015, 11:03

@wallace
http://alfastar.pl/rozklad_lotow

Cytat:
Informujemy, że w związku z remontem pasa startowego na lotnisku w Gdańsku, na wszystkie wyloty z tego portu obowiązuje limit bagażu 15 kg + 5kg podręczny. Zmniejszony limit bagażu obowiązuje do odwołania.

Dyzmannn - 11-01-2015, 12:13

Do Egiptu latam często, nieraz też Small Planet, zazwyczaj nie mam problemów na odprawie. Zazwyczaj... Mój główny bagaż to 22 kg (nie udało mi się nigdy zejść poniżej tej wagi, w środku komplet szpeju plus wszystko co potrzebne na dwa tygodnie), w torbie nurkowej z dużym napisem "Mares", a podręczny to 15 kg (praktycznie sam sprzęt do fotografii podwodnej). Bagaż główny jest gabarytowo trochę większy niż standard liniowy, więc nieraz muszę go nadać jako "nadgabarytowy", ale nigdy nie wołano za to dopłaty. Podręczny, choć ciężki jest, mieści się w limitach wymiaru i nikt się go nie czepia. Zawsze udawało mi się uniknąć dopłat, aż do zeszłego roku. W czerwcu w Hurghadzie na lotnisku, gdy wracaliśmy z safari, całej grupie kazano dopłacić za sprzęt nurkowy, bez względu na to, czy ktoś miał nadbagaż, czy też nie. Kto mówił, że nie ma sprzętu w torbie, proszono go o otwarcie walizek. Wszyscy z naszej grupy musieli dopłacić, wystarczyło mieć w torbie cokolwiek nurkowego! Drugi przypadek, też w zeszłym roku, tylko w Marsa Alam. Przy odprawie, przy wagach stał dodatkowy gość z druczkiem do wypisywania dopłat i sprawdzał wagę każdego bagażu głównego, oraz ważył WSZYSTKIM bagaże podręczne, kto miał nadbagaż to bulił 10 ojro za kg. Tak, że nie ma reguły. Jak mają doby humor to można 2-3 kilo nadwagi przepchnąć bez dopłaty, a jak gorszy dzień, to ważą nawet podręczne. W obydwu przypadkach dopłat firma to Small Planet.
kareks - 11-01-2015, 12:54

Na dodatek SmallPlanet to taka fajna firma która nie ma w Polskiego telefonu ani żadnego z nią kontaktu. Telefon odpowiada ze nie ma takiego numeru a serwis internetowy totalna zlewka.
gienas - 11-01-2015, 17:01

:) uroki zamachów itp itd.
Cienko zaczynają prząść w Egipcie to łapią sie wszystkiego coby zarobić. Na lotniskach coraz przestronniej się robi... łącznie z szufladą w kasie ;) i tu chyba nie linie są winne dopłat :swi:
Po prostu trza sie pakować z wagą w ręce.
Z płytą stalową mieszczę sie w 20 kg. W podręczny automaty, komputer, kamerka - do 5 kg dokładam resztę ciuchów.
Torby na bagaż i plecak na podręczny szukałem pod kątem minimalnej wagi własnej.

wallace - 11-01-2015, 17:27

Trzeba będzie zabrać minimalną liczbę ubrań a maksymalną sprzętu.
Tomasz Łach - 11-01-2015, 18:27

Dyzmannn a czy jak ktos mial zafoliowane walizki, to tez kazali mimo wszystko je otwierac ?
Pytam, bo w naszej grupie paru osoba w ten sposob udalo sie uniknac dodatkowej oplaty...

wallace - 11-01-2015, 19:07

Tomasz Łach napisał/a:
Dyzmannn a czy jak ktos mial zafoliowane walizki, to tez kazali mimo wszystko je otwierac ?
Pytam, bo w naszej grupie paru osoba w ten sposob udalo sie uniknac dodatkowej oplaty...

Jak zafoliowane :????:

jacekp00 - 11-01-2015, 19:11

na niektórych lotniskach są usługi "foliowania" walizek (bagażu)
to jakaś forma zabezpieczenia bo od razu widać czy się ktoś dobierał
ale raczej bardziej to zabezpieczenie przed brudem.

pabloz - 11-01-2015, 20:49

wallace
"Informujemy, że w związku z remontem pasa startowego na lotnisku w Gdańsku, na wszystkie wyloty z tego portu obowiązuje limit bagażu 15 kg + 5kg podręczny. Zmniejszony limit bagażu obowiązuje do odwołania."
Leciałem liniami small planet w listopadzie z Gdańska.Wyjaśniałem to ograniczenie w Alfa Star (u nich wykupiłem przelot) i.....okazało się ,że ograniczenia nie ma ( limit wynosi 20+5 kg). Sprawdź jak jest obecnie.Litewski personel pokładowy był super.
Problemy w egiptowie wynikają z pazerności beżowych (linia lotnicza nie ma z tym nic wspólnego). Co ciekawe kilkukrotnie bez problemu przechodziłem przez bramki z 1l wodą trzymana w ręce....
Bagaż-sprawdź ciężar pustej torby (niektóre ważą 3 kg). Nie wiem z czym macie problem (moja pianka 7kg, skrzydło-aluminiowa płyta 3kg,płetwy 3kg.Lekko licząc masz 5kg na ciuchy.Podchodząc humorystycznie proponuję zostawić twina i balast

Jacek Wo - 11-01-2015, 21:11

pabloz napisał/a:
Leciałem liniami small planet w listopadzie z Gdańska.Wyjaśniałem to ograniczenie w Alfa Star (u nich wykupiłem przelot) i.....okazało się ,że ograniczenia nie ma ( limit wynosi 20+5 kg).

Bagaż-sprawdź ciężar pustej torby (niektóre ważą 3 kg). Nie wiem z czym macie problem (moja pianka 7kg, skrzydło-aluminiowa płyta 3kg,płetwy 3kg.Lekko licząc masz 5kg na ciuchy.

Bagaż 20 kg - 5 kg na ciuchy = 15 kg na walizkę i szpej nurkowy
jak walizka 3 kg, to zostaje 12 na sprzęt?
skrzydło 3, płetwy 3 to 6, czyli przy piance 7 kg masz minus jeden :-)

BTW co to za pianka co waży 7 kg? Moja 5 mm waży niecąłe 3,5 kg razem z butami?

pabloz - 12-01-2015, 00:41

Wyliczenia przy założeniu 20+5 kg bagażu.Pianka XL 7mm+buty.Ostatni miałem bagaż główny 17kg(3 płetwy+3 skrzydło+7pianka,buty+waga walizki,ciuchy) podręczny (automat+elektronika) .Nie należy przesadzać z ilością odzieży-na tydzień wystarczy kilka koszulek,2 bluzy ,2 pary spodni,2 spodenki.Zimą w egiptowie wieje radzę zabrac kaptur.Nie musisz wieźć 0,5l szamponu,żelu,całej tubki pasty ,ręcznika. Kilkukrotnie widziałem ludzi podróżujących z .......suszarką do włosów.
Jacek Wo - 12-01-2015, 07:46

pabloz napisał/a:
Pianka XL 7mm+buty.
7pianka,buty

Kurcze, dalej nie mogę uwierzyć ...
Moja pianka overall 5 mm w rozmiarze XXL waży 2,5 kg, waga razem z butami 7 mm to 3,4 kg.
Co to za pianka, musi być z jakiegoś super gęstego neoprenu?

Chyba, że ważyłeś na mokro? :ping:

piotr_c - 12-01-2015, 09:56

kareks napisał/a:
Na dodatek SmallPlanet to taka fajna firma która nie ma w Polskiego telefonu ani żadnego z nią kontaktu. Telefon odpowiada ze nie ma takiego numeru a serwis internetowy totalna zlewka.

A problemy z nimi bywają, oj bywają :(

Tomasz Łach napisał/a:
Tyle ze czasami nie kupujemy samego przelotu, tylko np caly wyjazd z biura podrozy i wowczas nie mamy wyboru, tylko lecimy czym nam kazano...

Dlatego nigdy nie latam na imprezę zorganizowaną tylko kupuję bilet na przelot trampingowy. Wtedy biuro musi podać informację, kto realizuje przelot.

wiesiek01 napisał/a:
Moze i SmallPlanet to syf ale: 20 kg bagażu rejestrowanego, podręcznego 5 kg ale go nikt nie waży.

Dwukrotnie leciałem SmallPlanet z Katowic i za każdym razem bagaż był ważony co do kilograma. Skończyło się na sporej dopłacie, dużo większej niż w EnterAir.

wallace - 12-01-2015, 17:03

pabloz napisał/a:
wallace
"Informujemy, że w związku z remontem pasa startowego na lotnisku w Gdańsku, na wszystkie wyloty z tego portu obowiązuje limit bagażu 15 kg + 5kg podręczny. Zmniejszony limit bagażu obowiązuje do odwołania."
Leciałem liniami small planet w listopadzie z Gdańska.Wyjaśniałem to ograniczenie w Alfa Star (u nich wykupiłem przelot) i.....okazało się ,że ograniczenia nie ma ( limit wynosi 20+5 kg). Sprawdź jak jest obecnie.Litewski personel pokładowy był super.

Dzisiaj zadzwoniłem na lotnisko w Gdańsku i rzeczywiście nie ma żadnego remontu pasa startowego :!!: Był,ale już się zakończył :!!: Co za ściema :!!: Wiadomo,kasa :!!: Następnym razem k...a wszystko trzeba sprawdzać :!!: Normalnie to 20kg wystarczy na 2 osoby,ale na nurkowanie każdy kilogram na wagę złota :!!:

[ Dodano: 17-01-2015, 08:58 ]
Właśnie się dowiedziałem,że lecę liniami Small Planet.Na plus,że jednak jest 20kg+5kg a na minus,że "jestem w plecy" kilka godzin pobytu w Sharmie. Poprzesuwali godziny wylotów o kilka godzin w dwie strony oczywiście na moją niekorzyść.

jackzierke - 25-01-2015, 20:40

Ciekawe jak sprawa sie ma z latarkami i kanistrem z bateria w bagazu glownym. Nie czepiaja sie kabelkow i zamknietej puszki ??
wallace - 29-01-2015, 08:01

W tym tygodniu wróciłem z Sharm,więc mogę napisać jak było na lotnikach odnośnie sprzętu.W PL wszystko odbyło się bezproblemowo,bagaż główny ważył 19,9kg i 18,5kg (2 osoby),bagaż podręczny 5kg. W drodze powrotnej doszło 5kg zakupów,czyli też mieściliśmy się w limitach.Tak nam się wydawało,dopóki nie zjawiliśmy sie na lotnisku w Sharm i tam powiedzieli,że mimo iż na biletach jest 20kg bagażu podstawowego to oni mają info,że do Gdańska jest 15kg i tyle ma być.Za dodatkowe kg trzeba dopłacać a później w PL dochodzić swojego,oczywiście nie dają żadnych kwitów,żeby dostać kwit trzeba było zapłacić więcej.Wcześniej zapakowany w hotelu bagaż (2x19,5kg) trzeba było przepakować tak aby było 30kg,a reszta do podręcznego(nawet skrzydło z płytą się tam zmieściło).Po przepakowaniu i przy kolejnym ważeniu celnik kazał przynieść również bagaż podręczny,na szczęście "przypadkowo zapomnieliśmy" o jednym 11kg plecaku i wszystko było ok,czyli w limicie.Przy przechodzeniu na płytę lotniska po przejściu ostatniej bramki też się zapytali co taki duży ten bagaż podręczny,to usłyszeli,że "suveniry".p.s.Nikt się nie czepiał sprzętu nurkowego,bo się z nim nie obnosiliśmy,nawet płyta,skrzydło,latarki w podręcznym przy prześwietlaniu nie wzbudziły podejrzeń.
Andrzej Barnat - 29-01-2015, 08:43

I to jest właśnie cały Egipt. "Frontem" do klienta.
Mirek - 29-01-2015, 09:33

Nam ostatnio w Sharm pomimo zmieszczenia się w limicie 20 kg kazali dopłacić po 60 euro, bo w środku jest sprzęt nurkowy :( Powiedzieli, że albo dopłacimy, albo nie lecimy. Linia Travel Service. Dostaliśmy kwitek na to i próbujemy wywalczyć zwrot, bo dostaliśmy inną informację od biura podróży, zobaczymy co z tego wyjdzie.
wallace - 29-01-2015, 13:15

Mirek napisał/a:
Nam ostatnio w Sharm pomimo zmieszczenia się w limicie 20 kg kazali dopłacić po 60 euro, bo w środku jest sprzęt nurkowy :( Powiedzieli, że albo dopłacimy, albo nie lecimy. Linia Travel Service. Dostaliśmy kwitek na to i próbujemy wywalczyć zwrot, bo dostaliśmy inną informację od biura podróży, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skąd wiedzieli,że w środku jest sprzęt nurkowy?Jak wyliczyli kwotę do zapłacenia?

nuras5 - 29-01-2015, 13:42

Ja wożę wszystko w zwykłej, dużej walizie z ABS.
I nie ma problemu ;fuck: Egiptolom.

Mirek - 29-01-2015, 15:48

wallace napisał/a:
Mirek napisał/a:

Skąd wiedzieli,że w środku jest sprzęt nurkowy?Jak wyliczyli kwotę do zapłacenia?

Torby wyglądały na nurkowe.... Powiedzieli, że mają prawo je otworzyć. Cena jest od przewoźnika. My dostaliśmy informacje, że dotyczy dodatkowego bagażu w którym jest sprzęt sportowy. Oni potraktowali taką dopłatę do każdego bagażu ze sprzętem sportowym.

Jacek Wo - 29-01-2015, 19:33

Mirek napisał/a:
...
Torby wyglądały na nurkowe.... Powiedzieli, że mają prawo je otworzyć. Cena jest od przewoźnika. My dostaliśmy informacje, że dotyczy dodatkowego bagażu w którym jest sprzęt sportowy. Oni potraktowali taką dopłatę do każdego bagażu ze sprzętem sportowym.

Ja lecę Travel Service z Itaką, na stronie Itaki jest kompletne info:.
Niestety, jak byk jest napisane:
Cytat:
Sprzęt sportowy podlegający opłacie za nadbagaż:
...
sprzęt do nurkowania np. butla z wyposażeniem, para płetw, maska, pianka, głębokościomierz itp. (wyposażenie do snorklingu,
tj. 1 okulary, rurka, 1 para płetw nie jest traktowane jako sprzęt do nurkowania)
...

UWAGA:
Wymieniony sprzęt sportowy nie wchodzi w skład bezpłatnego limitu bagażu rejestrowanego. W wyjątkowych przypadkach przewoźnik ma prawo odmówić przewozu sprzętu sportowego z powodu ograniczonej pojemności luku bagażowego oraz z uwagi na wyważenie samolotu.
W przypadku chęci nadania wymienionego sprzętu sportowego, pasażer jest zobowiązany do uiszczenia opłaty za nadbagaż - niezależnie od tego czy wykorzystuje swój bezpłatny limit bagażu czy nie.

Jak dla mnie sprawa jasna, choć w sumie to chamstwo i drobnomieszczaństwo ...
Jak masz torbę "wyglądająca na nurkową" to przechlapane, jak spakujesz sie do zwykłej walizki - ryzykfizyk.

wallace - 30-01-2015, 08:13

Jest jakieś logiczne wytłumaczenie,dlaczego to akurat sprzęt do nurkowania podlega dopłacie,a nie np akcesoria do piłki nożnej?
Gajowy2 - 30-01-2015, 11:30

W zeszłym tygodniu byłem w Marsa Alam z Itaki. Cały sprzęt zapakowałem do walizki "cywilnej" a rzeczy osobiste do torby "nurkowej" w hotelu miałem torbę "nurkową" przetrzepaną ( nawet papierosy mi oplombowali ).
Widocznie sprzęt nurkowy jest mniej stabilny i grozi przekroczeniem masy krytycznej w czasie lotu!

TYMOTEUSZ - 30-01-2015, 11:31

jakbyś przeczytał link z powyższego posta to nie zadawał byś głupich pytań :)
wallace - 30-01-2015, 14:51

20kg to 20kg,nie wiozę nic niebezpiecznego,ani zabronionego.
kraken - 30-01-2015, 15:10

Trochę naświetlając temat
Przeloty do Egiptu to właściwie tylko imprezy czarterowe.
Nurkowy problem z takimi przelotami to z reguły mała ilość bagażu w cenie. Typowo jest to 20 kg plus 5 kg (nie ważony jednak najczęściej) bagaż podręczny.
W praktyce udaje się zapakować rekreacyjny sprzęt nurkowy trochę rzeczy.
Torba nurkowa lub walizka to około 3,5 - 4,5 kg.
Komplet sprzętu około 12 kg
Rzeczy osobiste reszta.

Od jakiegoś czasu pojawił się przy przelotach (na razie chyba linią lotniczą Small Planet) problem obowiązkowych dopłat 40 euro za bagaż sportowy (czyli również nurkowy).
Czyli mając jedną torbę 20 kg ze rzeczami osobistymi nie dopłacamy nic.
Mając sprzęt nurkowy w bagażu ryzykujemy że każą nam dopłacić 40 euro mimo mieszczenia się nas w 20 kg.
Wyjściem jest zrzucanie się w dwie-trzy osoby i pakowanie osobnej torby (do 32kg) ze sprzętem nurkowym. W takim razie mamy wygodne 20 kg na rzeczy osobiste, itp i osobno sprzęt nurkowy w cenie 1/2 - 1/3 z 40 euro w jedną stronę.

Oczywiście trzeba zawsze takie koszty dobrze sprawdzać w linii lotniczej lub u pośrednika bo zasady w liniach lotniczych mogą się zmieniać.
MSC

wallace - 30-01-2015, 19:27

Czyli najlepiej mieć dużą torbę,w którą zmieści się 32kg sprzętu nurkowego i tam spakować wszystko co się kwalifikuje pod sprzęt sportowy a w resztę bagaży spakować pozostałe "nienurkowe" rzeczy. Jak się przyczepią to najwyżej zapłacimy 40euro za sprzęt sportowy,a jak się uda to nie dopłacimy nic.Ja mimo,że leciałem teraz SMALL PLANET nie dopłacałem za nic,mimo iż miałem w podręcznym skrzydło z płytą.
Na stronie przewoźnika SMALL PLANET jest informacja:"Sprzęt specjalny oraz sportowy (łuk, rower, wędka, zestaw do gry w golfa, sprzęt do nurkowania, narty, snowboard, deska surfingowa, kite, windsurfing) 160 PLN / 40 EUR / 55 USD za sztukę".Co to znaczy,że za sztukę w przypadku sprzętu do nurkowania?

Jacek Wo - 30-01-2015, 20:26

wallace napisał/a:
Czyli najlepiej mieć dużą torbę,w którą zmieści się 32kg sprzętu nurkowego i tam spakować wszystko co się kwalifikuje pod sprzęt sportowy a w resztę bagaży spakować pozostałe "nienurkowe" rzeczy. Jak się przyczepią to najwyżej zapłacimy 40euro za sprzęt sportowy,a jak się uda to nie dopłacimy nic.Ja mimo,że leciałem teraz SMALL PLANET nie dopłacałem za nic,mimo iż miałem w podręcznym skrzydło z płytą.

Znowu źle zrozumiałeś, za dodatkowa torbę/walizkę "nurkową" i tak zapłacisz 40Euro. Ale za te 40Euro masz 32 kg do wykorzystania i możesz się w 2-3 osoby na to zrzucić.
I wtedy masz jeszcze do dsypozycji te swoje 20(15) kg w ramach bezpłatnego bagażu rejestrowanego.

wallace napisał/a:
Na stronie przewoźnika SMALL PLANET jest informacja:"Sprzęt specjalny oraz sportowy (łuk, rower, wędka, zestaw do gry w golfa, sprzęt do nurkowania, narty, snowboard, deska surfingowa, kite, windsurfing) 160 PLN / 40 EUR / 55 USD za sztukę".Co to znaczy,że za sztukę w przypadku sprzętu do nurkowania?

Za sztukę - czyli za 1 torbę/walizkę/kufer/worek ...
Możesz zabrać kilka toreb, jak za każdą zapłacisz.

wallace - 30-01-2015, 20:58

Jacek Wo napisał/a:
wallace napisał/a:

Znowu źle zrozumiałeś, za dodatkowa torbę/walizkę "nurkową" i tak zapłacisz 40Euro. Ale za te 40Euro masz 32 kg do wykorzystania i możesz się w 2-3 osoby na to zrzucić.
I wtedy masz jeszcze do dsypozycji te swoje 20(15) kg w ramach bezpłatnego bagażu rejestrowanego.

Dobrze zrozumiałem.Jak zapakujesz sprzęt dla 2 osób w jedną torbę 32kg bez zgłaszania,że jest tam sprzęt nurkowy to może się uda nie dopłacać,jak sprawdzą to najwyżej zapłacisz.
Na c..j mi dodatkowo 20kg bagażu podstawowego do Egiptu?

Jacek Kapczuk - 30-01-2015, 21:38

wallace napisał/a:
Cytat:

To zależy jakiego typu nurkowania robisz. Znam takich, co i 100kg dodatkowego za mało.

wallace - 30-01-2015, 22:10

Jacek Kapczuk napisał/a:
wallace napisał/a:
Cytat:

To zależy jakiego typu nurkowania robisz. Znam takich, co i 100kg dodatkowego za mało.

Chodziło mi o rzeczy,które nie są związane z nurkowaniem,np ubrania. :ping:

DARAS - 14-02-2015, 10:04

witam , tak z autopsji powiem jak przeszedł moj bagaz, w Egipcie cos ostatnio enter i inne linie do bagazu technicznego-sportowego .. sie doje... i chca doplaty, a torbe mam z pletwami na bokach co bylo widoczne ,,no to torbe strech folia owinalem przed wyjazdem , jesli nie masz w domu to na lotnisku 3 euro owiniecie ,
bagaz mialem 24 kg ale zrobilismy fajny myk ze bagaze podreczne jeden pilnowal z boku i powiedzielismy ze nie mamy podrecznego bagazu zadnego i przeszlo ...po odebraniu biletow poszlismy po podreczne i ostatni co ich pilnowal poszedl sie odprawic sam ...a podreczny niektorzy mieli mały ale 15 kg :)

dariusznow - 05-03-2015, 08:18

ple napisał/a:
@wallace
http://alfastar.pl/rozklad_lotow

Cytat:
Informujemy, że w związku z remontem pasa startowego na lotnisku w Gdańsku, na wszystkie wyloty z tego portu obowiązuje limit bagażu 15 kg + 5kg podręczny. Zmniejszony limit bagażu obowiązuje do odwołania.

Takie rzeczy to tylko w naszym kraju możliwe :hihi-:

Co do przewozu sprzętu to rzeczywiście się trochu pozmieniało, :buuu: szczegolnie na lotnisku w Hurghadzie. Po prostu skończyło sie 5$ do ręki za nadbagaż i ważą wszystko skrupulatnie, łacznie z podręcznym i niezależnie od tego czy to jest sprzęt nurkowy czy nie

Na torby nurkowe oczywiście zwracają czasami baczniejszą uwagę ale tylko wtedy wymagają dopłaty gdy jest przekroczony limit :buuu:

Są sposoby wyjścia z sytuacji nadbagażu bezkosztowo, ale trzeba wykazć sie pewną dozą kratywności :ok2:

Ja za każdym razem wracam z nadbagażem i nigdy nie dopłacełem, za wyjątkiem wspomnianego 5$ ale w czasach gdy to miało sens :pa:

Ale to wszystko i tak pikuś w porównaniu z sytuacją w Gdańsku :((:
Ciekawe jaki wpisy by się tu ( i nie tylko) pojawiły gdyby coś takiego wprowadzili w Hurgh lum Sharm :?;

zapraszam do obejrzenia jeszcze ciepłego filmiku z Hurghady

https://www.youtube.com/watch?v=KeFW2KLecJ0

lozerka - 05-03-2015, 09:12

dariusznow napisał/a:

Ale to wszystko i tak pikuś w porównaniu z sytuacją w Gdańsku :((:

ale obecnie, o ile wiem, nie ma żadnej sytuacji "w Gdańsku" . Kilkanaście dni temu leciałam wizzairem z tego lotniska, miałam bagaż rejestrowany /32 kg /, nawet dwa, wykupowany zresztą znacznie wcześniej i nie było takich ograniczeń.

Teuthowenia pellucida - 23-06-2015, 13:35

Odświeżę trochę temat. 15.06. wylatywałem z Hurghady liniami Small Planet, wyjazd rodzinny, dwie walizki(największa załadowana sprzętem nurkowym) + jedna torba naramienna - żadnych problemów, sprawdzania bagażu (mieściliśmy się w normie kg). Ale przed zdaniem bagażu gdy stoi się w kolejce pomiędzy powracającymi turystami chodzi uśmiechnięty autochton i sprawiając dobre wrażenie przygląda się czy masz na ręce specjalistyczny zegarek (komp. nurkowy lub coś podobnego), loga firm, firmowe torby lub ubrania. Jeżeli coś zauważy z uśmiechem na ustach gdy zdajesz bagaż każą otwierać torby i jeżeli znajdą sprzęt za którego przewóz trzeba dopłacić - płacisz. Najmniejszą uwagę zwracają rodziny z dziećmi :)
Henry - 23-06-2015, 15:07

Teuthowenia pellucida napisał/a:
jeżeli znajdą sprzęt za którego przewóz trzeba dopłacić - płacisz.

a jaki to sprzęt za który trzeba ekstra płacić pomimo tego że się jest w limicie ?

Teuthowenia pellucida - 23-06-2015, 17:16

ten ujęty w regulaminie linii lotniczych
Henry - 24-06-2015, 10:42

ten ujęty w regulaminie linii lotniczych

Rzecz jest w tym ,że tam nie ma słowa o dopłatach do sprzętu sportowego znajdującego się w bagażu rejsowym. Myślałem ,że wiesz coś więcej

pmk - 24-06-2015, 12:38

oczywiście, że jest:

Cytat:
Za przewóz specjalnego sprzętu (na przykład: narty, deska surfingowa) oraz zwierząt jako bagażu rejestrowanego będą Państwo musieli uiścić specjalną wyznaczoną przez nas opłatę.

http://smallplanet.aero/p...3%2010%2007.pdf

Cytat:
Wyjątkiem są przedmioty specjalne, takie jak sprzęt sportowy (sprzęt do łucznictwa, wędkarski, golfowy, do nurkowania, surfingu, windsurfingu, rowery), instrumenty muzyczne, zwierzęta oraz wózki inwalidzkie. Pasażerowie powinni uprzedzić operatora linii lotniczych lub organizatora podróży o specjalnych przedmiotach do przewozu, tak aby linia lotnicza mogła potwierdzić możliwość ich przewozu. Do przedmiotów specjalnych mogą mieć zastosowanie stawki opłat jak za nadmiar bagażu. Jest tak dlatego, że ładowanie i obsługa bagażu specjalnego zawsze wymaga dokładnego zaplanowania. Dodatkowo, bagaż specjalny zajmuje dużo miejsca w luku bagażowym samolotu, pozostawiając mniej miejsca dla innych sztuk bagażu.

Cytat:
Sprzęt specjalny oraz sportowy (łuk, rower, wędka, zestaw do gry w golfa, sprzęt do nurkowania, narty, snowboard, deska surfingowa, kite, windsurfing) 160 PLN / 40 EUR / 55 USD za sztukę

http://www.smallplanet.ae...macja/baga.html

Abo - 25-06-2015, 07:20

To wszystko co przytaczacie to bagaże nienormatywne.
Nigdy mi się nie przyczepili do tego że w bagażu głównym mam płetwy, skafander, uprząż czy coś podobnego.
Tak samo nigdy nie przyczepili się do automatów i kanistra latarki w bagażu podręcznym... Oglądają, każą włączyć. Raz na moim podręcznym uczyli obserwatora od prześwieleń co jest sprzętem nurkowym :bee;

wiesiek01 - 25-06-2015, 10:33

każą otwierać torby

Czy może ktoś podać podstawę prawną na podstawie, której osoba rejestrująca nas i nasz bagaż oraz wydająca karty pokładowe ma prawo dokonać rewizji bagażu i sprawdzać co mamy w torbie ?

Jacek Wo - 25-06-2015, 11:21

wiesiek01 napisał/a:
każą otwierać torby

Czy może ktoś podać podstawę prawną na podstawie, której osoba rejestrująca nas i nasz bagaż oraz wydająca karty pokładowe ma prawo dokonać rewizji bagażu i sprawdzać co mamy w torbie ?

Najczęściej nazywa się to:
Cytat:
Ogólne warunki przewozu pasażerów i bagażu ...................*

* - wpisz nazwę przewoźnika lotniczego

Kupując bilet zgadzasz się na te warunki, jak Ci się nie podobają - to nie kupujesz biletu i nie lecisz.

Henry - 25-06-2015, 12:40

Abo napisał/a:
Nigdy mi się nie przyczepili do tego że w bagażu głównym mam płetwy, skafander, uprząż czy coś podobnego.
Tak samo nigdy nie przyczepili się do automatów i kanistra latarki w bagażu podręcznym... Oglądają, każą włączyć. Raz na moim podręcznym uczyli obserwatora od prześwieleń co jest sprzętem nurkowym

Mam identyczne doświadczenie. Ale cholera wie czy wraz z rewolucją u nich nie zrewolucjonizowało im się coś pod czapkami. Nauka radziecka zna takie przypadki.

Abo - 25-06-2015, 12:50

Henry napisał/a:
Abo napisał/a:
Tak samo nigdy nie przyczepili się do automatów i kanistra latarki w bagażu podręcznym... Oglądają, każą włączyć. Raz na moim podręcznym uczyli obserwatora od prześwieleń co jest sprzętem nurkowym

Mam identyczne doświadczenie. Ale cholera wie czy wraz z rewolucją u nich nie zrewolucjonizowało im się coś pod czapkami. Nauka radziecka zna takie przypadki.

Ale ja zawsze wiozę taką ilość elektroniki że siebie bym nie przepuścił :bee; Lustrzanka w obudowie, automaty, GPSy, tablet. Mój bagaż podręczny najczęściej waży 20-25kg.
I generalnie nie ma problemu poza szczegółowym sprawdzeniem każdego elementu. No ale się nie dziwię jak patrzę na kanister z kwasówy z aku 14Ah. :humor:

pmk - 25-06-2015, 14:01

Abo napisał/a:
I generalnie nie ma problemu

I w tym stwierdzeniu jest cała prawda. Generalnie nie ma problemu - ostatnio jechałem obwieszony światłami video (6 sztuk) i nic nie było. Bagaż podręczny też ważył prawie tyle co rejestrowany i nikt się nie czepiał (prześwietlali tylko na Okęciu po powrocie).

...ale z drugiej strony przepisy są jakie są (linki już dawałem) i jakieś szanse, że ktoś będzie chciał je egzekwować są. I nie ma co zaklinać rzeczywistości, że to bagaże nienormatywne (btw. co to znaczy - za duże, za ciężkie?) tylko trzeba się (w jakimś tam stopniu) liczyć z utrudnieniami w przypadku posiadania gratów nurkowych w bagażu.

Henry - 25-06-2015, 14:50

pmk napisał/a:
I nie ma co zaklinać rzeczywistości, że to bagaże nienormatywne (btw. co to znaczy - za duże, za ciężkie?) tylko trzeba się (w jakimś tam stopniu) liczyć z utrudnieniami w przypadku posiadania gratów nurkowych w bagażu.

W tym jest rzecz ,że linki które dałeś odnoszą się w mojej ocenie do innego przypadku. A nadmienię ,że taki przypadek miałem i korzystałem ze zgody linii lotniczej. kapitana samolotu jak i wnosiłem opłatę dodatkową. Znam z własnego doświadczenia całą procedurę.
Zaś 99% wyjazdów w tamte regiony turystyczno-nurkowych to inna bajka i nie ma potrzeby nikogo "wystrachiwać" . Większe zagrożenie widzę w bezpieczeństwie turystów niż w opisanym rzekomo przypadku .

wiesiek01 - 25-06-2015, 15:59

Jacek Wo napisał/a:
Cytat:

Podasz konkretny przykład ?

Jacek Wo - 25-06-2015, 19:51

wiesiek01 napisał/a:
Jacek Wo napisał/a:
Cytat:

Podasz konkretny przykład ?

Pierwszy lepszy, ja w sumie nie mam z tym problemu - najlepiej sam sprawdź w liniach , którymi masz zamiar podróżować ...

Ruda89 - 25-07-2015, 15:33

Niedługo lecę ze Small Planet go Hurghady, ale biorę tylko płetwy, buty i maskę do bagażu głównego, (automat w podręczny)... czy w tym przypadku też mam się 'martwić' o to że posiadam sprzęt do nurkowania (płetwy, buty i maskę) i będę musiała dopłacać za sportowy?
koval_ - 25-07-2015, 17:50

płetwy i maska powinny zostać zakwalifikowane jako sprzęt do snurkowania który jest zwolniony z opłat, najlepiej wejdź na stronę przewoźnika i przeczytaj warunki przewozu bagażu.
Ruda89 - 25-07-2015, 19:31

Właśnie przeczytałam cały regulamin, całą stronę o warunkach przewozu bagażu, wymiary, waga itp. i tylko jest napisane 'sprzęt do nurkowania', no nic, się okaże ;)
koval_ - 25-07-2015, 20:42

@Ruda89 masz sprzęt do snurkowania, nie nurkowania i tak jest oficjalna wersja :)
miłego wyjazdu i super nurków !

florbud - 26-07-2015, 16:50

Latam do Egiptu dość regularnie i mamy dość prosty sposób aby zapobiec opłatom za sprzet nurkowy - na lotnisku w Egipcie dość dokładnie za 3 euro bagaż główny czyli walizka nie nurkowa owijana jest maszynowo streczem i jest to jak do tej pory niezawodny sposób na ominiecie bezsensownej opłaty która sobie życza na miejscu.
WW - 22-08-2015, 10:16

Przepraszam pomyłka.
maciek811 - 04-04-2016, 08:35

Witam
Znajomi wybierają się w najbliższym czasie do Marsa Alam, jak aktualnie wygląda sytuacja z ważeniem i mierzeniem bagażu podręcznego w Marsa i KTW?
Pytam bo kiedyś jak byłem (2014) to na chceck-in w marsa alam mieli ból :dupa: i się czepiali wagi bagażu podręcznego.

SmallPlanet z tego co wiem.

Morox25 - 04-04-2016, 09:36

Czesc, skontaktuj sie z Piotrem. Trzy dni temu wrocil z Egiptu. https://www.facebook.com/.../?ref=bookmarks
jakubosky - 09-06-2016, 10:13

Co do przewożenia sprzętu do nurkowania szukam w co można by zapakować je do bagażu podręcznego. Za miesiąc wybieram się do Egiptu na wyczekiwany urlop :) Polecacie jakieś plecaki firmowe albo torbę? Z tymi lotami dużo zależy od szczęścia i od osób na kontroli, mnie raz w Berlinie się czepili, że miałem równo 1l płynów w bagażu... 10 minut przeliczali czy na pewno jest równo jeden litr czy więcej.