FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Butla tlenowa

Zygfryd Dziatłowski - 01-09-2004, 09:46
Temat postu: Butla tlenowa
witajcie nurasy
mam pytanie i prosbe: po primo-dostalem 1 L butle tlenowa zaladowana tlenem i nie wiem czy tlen do spawania i dla nurasow rozni sie czyms czy jest to taki sam tlen, po drugie czy ktos ma moze maske z reduktorem do tej butli a jesli nie to czy zwykly reduktor moze byc czy nie(oringi tez), gwint na butli jest zewnetrzny, czyli reduktor zwykly odpada

Radol - 01-09-2004, 09:55

Hmm, a powiedz mi co chcesz robić z 1 litrową butlą tlenową???
Normalnie takie butle stosuje się przy inflacji suchego skafandra, ale nie tlenem :))

W butli prawdopodobnie jest tlen techniczny, a do nurkowania stosuje się najczęsciej teln medyczny. A z tego co słyszałem różnica między nimi jest taka, że na tlen medyczny trzeba mieć receptę :)) i jest troszkę bardziej nawilgotniony!!!! (nie jestem tego pewien, tak tylko słyszałem) co powoduje że nie ma 100% tlenu w tlenie :) .

Du butli tlenowych stosuje się odpowiednie reduktory i wtedy zakładasz normalny pierwszy stopień.

Pozdrawiam

martin - 01-09-2004, 10:02

Radol napisał/a:
Hmm, a powiedz mi co chcesz robić z 1 litrową butlą tlenową???

wlozyc do bagaznika jako dodatkowy srodek bezpieczenstwa? Nurkowac z deco-booster?

Cytat:
W butli prawdopodobnie jest tlen techniczny...

W tak malych flachach raczej medyczny, ale w czym problem wypuscic i (dac) nabic jaki potrzebujesz?

Cytat:
...a do nurkowania stosuje się najczęsciej teln medyczny.

niekoniecznie......

Cytat:
A z tego co słyszałem różnica między nimi jest taka, że tlen medyczny jest troszkę bardziej nawilgotniony!!!!

Zle slyszales....

Cytat:
Du butli tlenowych stosuje się odpowiednie reduktory i wtedy zakładasz normalny pierwszy stopień.

...i oddychasz mieszanka tlenu, spalonych oringow i smaru....

Zygfryd Dziatłowski - 01-09-2004, 10:05

Radol[quote]Hmm, a powiedz mi co chcesz robić z 1 litrową butlą tlenową??
Cytat:

po prostu jako srodek bezpieczenstwa w razie potrzeby

Radol - 01-09-2004, 10:21

Heyka,

martin napisał/a:

Radol napisał/a:
...a do nurkowania stosuje się najczęsciej teln medyczny.

niekoniecznie......

Dlatego napisałem najczęściej, co wcale nie wyklucza tlenu technicznego, bo na nim też się bardzo często nurkuje. Jednak ze wzgklędu na stosowne przepisy prawa polskiego (nie znam ich) stosuje się najczęściej tlen medyczny (przynajmniej w bazach, bo prywatnie to najczęsciej techniczny).

martin napisał/a:

Radol napisał/a:
A z tego co słyszałem różnica między nimi jest taka, że tlen medyczny jest troszkę bardziej nawilgotniony!!!!

Zle slyszales....

To napisz jaka jest różnica, bo niestety nie wiem :((

martin napisał/a:

Radol napisał/a:

...i oddychasz mieszanka tlenu, spalonych oringow i smaru....

Hmm, nie wiem jak tam u Ciebie, ale u nas stosuje się normlany pierwszy stopień, chodzi mi oczywiście o gwint, bo to że do tlenu musi być czysty tlenowo cały zestaw to jest normalne i raczej nie trzeba o tym wspominać.
Czy u Was kształt gwinu ma wpływ na to czym oddychasz?? :)

Pozdrawiam

martin - 01-09-2004, 11:45

Radol napisał/a:
To napisz jaka jest różnica, bo niestety nie wiem :(

Juz kiedys pisalem. Roznica jest m.i. w handling'u flachami, oraz dacie waznosci na tlenie medycznym. Nie ma roznicy w wilgotnosci - gaz nasycony w stanie sprezony jest suchy w stanie rozprezonym - elementarna fizyka. Nawilzanie stosuje sie m.i. w medycynie, ale juz po rozprezeniu, lokalnie bezposrednio przed podaniem.

Wiecej informacji uzyskasz na www.messer.pl tam sa tez kontakty na osoby majace specyfikacje.

http://www.airliquide.de/...o-o2med-gas.pdf
http://www.airliquide.de/...sauerstoff.html

Radol napisał/a:
Hmm, nie wiem jak tam u Ciebie, ale u nas stosuje się normlany pierwszy stopień, chodzi mi oczywiście o gwint, bo to że do tlenu musi być czysty tlenowo cały zestaw to jest normalne i raczej nie trzeba o tym wspominać.

Gwint jest jedna sprawa (n.p. moje butle maja wszystkie identyczny, niezaleznie czy nurkuje nitrox, powietrze, tlen czy jest to pod argon), czystosc tlenowa "normalnych" automatow inna. Piszac "uzywasz normalny reduktor" ryzykujesz zatrucie CO/CO2.

pitt - 01-09-2004, 15:17

Do nurkowania należy używać tlenu medycznego.
Inne normy czystości tlenu (domieszki i zanieczyszczenia).
Mask i ireduktora należy szukać po szpitalach. Pogadaj z "PANEM TLENIARZEM". Ten osprzęt na rynku jest bardzo drogi (reduktor).

Zygfryd Dziatłowski - 01-09-2004, 15:22

pitt
Cytat:
Pogadaj z "PANEM TLENIARZEM".

a kto to jest jesli moge wiedziec?

RafalK - 01-09-2004, 18:13

Zygfryd Dziatłowski napisał/a:
pitt
Cytat:
Pogadaj z "PANEM TLENIARZEM".

a kto to jest jesli moge wiedziec?

Pan Tleniarz to taki Pan co pracuje w szpitalu i odpowiada za to zeby w odpowiednim miejscu byl odpowiedni gaz (np do zasilania inkubatora) oraz za sprawnosc tejze instalacji. Bardzo popularny na wszelkiego rodzaju kardiologiach, oddzialach operacyjnych i innych OIOM-ach.