FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - nurkowanie z żarłaczami tępogłowymi w Meksyku relacja

Cezary Kędzia - 09-01-2016, 14:46
Temat postu: nurkowanie z żarłaczami tępogłowymi w Meksyku relacja
Minęło 3 dni od powrotu z Meksyku i po ogarnięciu najważniejszych spraw w firmie mogę sklecić parę słów z wyprawy na Yucatan. Czysto wypoczynkowy wypad z rodziną na sylwestra do Meksyku. Zawsze chciałem zanurkować w cenotach i taki był też pierwotny plan:) Na drugi dzień po przyjeździe do hotelu Gran Bahia Principe Coba odwiedziliśmy centrum nurkowe Scubaquatic. Na zapytania o cenoty odpowiedź : Dos Ojos codziennie- proszę bardzo. Zapisujemy się. Tradycyjne wypełnienie kwitów i okazanie plastików. Pytanie o liczbę nurkowań. Powyżej 2 tysięcy nurków zalogowanych u mnie i powyżej 500 u syna. I wtedy pada pytanie : mam ofertę tylko dla opływanych- może chcesz zanurkować z torro shark? Myślałem, że to żart. Wielokrotnie nurkowałem na Malediwach i w Kenii i Egipcie z whitetip shark, nurse a nawet raz widziałem z daleko żarłacza tygrysiego, ale okryte złą sławą tępogłowe??? No pewnie że chcemy:)))
Warunek -nurek odbędzie się 1 stycznia o 8.45 rano . Postanowione. Choć hotelowy all inclusive w Meksyku wybitnie sprzyja wesołej zabawie trzeba było być w przeddzień dość wstrzemięźliwym. Taka sytuacja może się nie powtórzyć. Bull shark przypływają na Riviera Maya tylko na tydzień w roku. Pobudka jak na noworoczny poranek o dość wczesnej porze. Szybkie śniadanko i do busa. Uwaga w Meksyku jest problem z butlami i adaptorami do DIN. Hiszpański instruktor roześmiał się i powiedział : This is America i tu się nura na INT. Masz babo placek! Wreszcie po długich poszukiwania odczepili od zestawów technicznych dwa adaptery i jedziemy. Po 20 minutach lądujemy na plaży a tam dalej trwa impreza .Tańce i tequila leje się strumieniem:) Mała łódeczka i nasza 7 osobowa grupa. Wszyscy minimum z licencją advance i zalogowanymi 200 nurkami. Plan : skok do wody do tyłu z przewrotki i spadamy na 25 metrów. Na dnie klękamy w kółeczku i cierpliwie czekamy. Długo to nie trwało. Pierwsza pojawiła się ciężarna samica. Na oko 350-400 kg wagi i 4 metry długości. Za nią pojawiły się 4 niewiele mniejsze żarłacze tępogłowe. Uczciwie mówiąc pierwszy raz w trakcie mojej 20 letniej kariery nurkowej miałem prawdziwego pietra. Rekiny były bardzo podobne do żarłaczy białych. Jednak zero agresji. Krążyły w kółko i przepływały między nami czasami wręcz ocierając się o nurków. Największa samica mocno zainteresowała się GoPro mojego syna na wysięgniku. Zaryzykuję wręcz stwierdzenie że w celach konsumpcyjnych:) Podejrzewam że rekiny były dokarmiane w przeszłości przez nurków. Moją osobę trochę omijały, ponieważ używałem dość sporej mocy oświetlenia video. 30 minut na dnie minęło błyskawicznie. Wrażenia i wspomnienie miękkich nóg pozostało do dzisiaj. Dwa krótkie filmiki :

https://youtu.be/NlvPdokrw9c

https://youtu.be/I4Sa6NA4WVs

Tabs - 04-04-2016, 00:29

Opowieść trochę jak z broszury PADI...OCH ACH...

Kolego powiedzmy że OGÓLNIE OK ale...
Wypłynięcia na rekiny bullsharks jak dobrze pamiętam z Playa del Carmen są oferowane przez minimum 3 biura na tzw karmienie i wypływa się właśnei z rana by były najedzone.
Zejście na 18 metrów i już w wyznaczonym miejscu( z boją na powierzchni) klekasz na piasku wzdłuż liny która tam wyznacza miejsce a "przewodnik" karmi je ze specjalnej puszki.
Ogólnie fajna atrakcja na RAZ.
Wiec reasumując troche Cie wkręcili że to specjalna oferta dla wybranych i musisz sie czuć wyjątkowo bo to AKURAT TEN TYDZIEN kiedy rekiny są...
Tak czy owak polecam.
Płaciliśmy bodaj 40dolków za jednego 30 minutowego nurka z rekinami ..
Pozdr.

AAA i wymagania jedyne jakie chcieli to ADVANCE (ktrego w Padi można mieć w pakiecie z OWD:) ) by nurek nei fruwał GORA DÓŁ tylko umiał spokojnie kucnąć na kolana i nie wabił rekinów:) ALE Z TEGO CO WIDZIAŁEM BRALI KAŻDEGO i przewodnik "na miejscu " wywalał delikwentowi całe powierze z jacketu jak był problem :)

lozerka - 04-04-2016, 06:55

na temat nurkowania z rekinami nie wiem nic, ale ...

Tabs napisał/a:
wymagania jedyne jakie chcieli to ADVANCE((...) by nurek nei fruwał GORA DÓŁ tylko umiał spokojnie kucnąć na kolana

to mnie naprawdę zauroczyło ;-)

sorry, Cezary, że ciągnę tę część wątku, nie mogłam się oprzeć :-D

Jan Dudzinski - 04-04-2016, 08:03
Temat postu: To po prostu PADI
lozerka napisał/a:
na temat nurkowania z rekinami nie wiem nic, ale ...

Tabs napisał/a:
wymagania jedyne jakie chcieli to ADVANCE((...) by nurek nei fruwał GORA DÓŁ tylko umiał spokojnie kucnąć na kolana

to mnie naprawdę zauroczyło ;-)

sorry, Cezary, że ciągnę tę część wątku, nie mogłam się oprzeć :-D

Tak znam to ze swojego "podwórka"..

Kiedyś (kilkadziesiąt lat temu) stopień ADVANCED PADI (Czyli nurek ZAAWANSOWANY PADI - nie mylić z nurkiem po prostu ZAAWANSOWANYM tak jak sprawnego od sprawnego inaczej - więcej w WIKIPEDII) znaczył, że posiadacz tego plastiku przynajmniej umie jako tako kontrolować pływalność..
Stąd ten wymóg posiadania stopnia.

Podobnie było tu w Sharm gdzie tylko mając minimum taki plastik + sprawdzenie umiejętności można było zanurkować w Parku Narodowym Ras Mohhamad..

To było wtedy jak niemalże 100% baz było w Sharm europejskich..

Potem przyszli inni właściciele i zaczęły się liczyć tylko pieniądze... Byle klient zapłacił.... Więc brano wszystkich....
Teraz już tego się nie odwróci tym bardziej, że jakość szkolenia na całym świecie to w większości zupełna nędza...
W Sharm dużą ilość arabskich baz pozamykano bo przerażającej ilości wypadków nie dało już CDWS "zamiatać pod dywan chroniąc "swojaków"

Pamięacie ulubioną przez Polaków i najbiedniejszych Rosjan bazę Egyptian Divers?

Dość przypomnieć moją promocję OD LAT - na tym forum - dział reklama - "Odpowiedz na pytanie z zakresu OWD - masz dzień nurkowania za darmo".. To jest pytanie - a nie sprawdzanie realnych umiejętności w wodzie.

Dlatego w Sharm najpiękniejsze rafy są wyłączone z jakiegokolwiek nurkowania przez turystów aby cokolwiek zostało ... jeszcze trochę...

http://ksiega.4free.pl/ksiega.php?uid=350496

--
Jan D.

Master Instructor SSI CMAS** Instructor
Diver Pro 5000 The Word's Most Elite Water Explorer
Platinum 2200 PRO Instructor SSI
Best Instructor SSI in Egypt 2003

Cezary Kędzia - 04-04-2016, 08:34

Podczas naszego nurkowania nie karmiono rekinów i o tym nas poinformowano przed nurkowaniem. Gdyby karmiono to bym zwyczajnie odmówił. Nie brano na tego nurka wszystkich "jak leci" ponieważ odmówiono mojej żonie z OWD pomimo potwierdzonych 300 nurków. Nikt mnie nie wkręcał i mam to w głębokim poważaniu czy takie wyjazdy organizują 3 DC ,dziesięć czy też tylko jeden . Nurkowałem już z rekinami na Malediwach w Kenii i Egipcie ale ten nurek był wyjątkowy i zdecydowanie pozostanie w mojej pamięci.