| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Jaki Jacket + Automat + Skafander
werders - 02-09-2004, 12:33 Temat postu: Jaki Jacket + Automat + Skafander Kochani,
Planuję nabyć drogą kupna :
- jacket ( mam ofertę na Mares Syncro Next - 1299,- )
- automaty (mam ofertę na MR-12 Axis+octo.Axis+konsola Mission2-1399,-
- skafander ( co ważne ? )
Jak oceniacie podany sprzęt ? Czy warty jest tej ceny ?
Co możecie innego polecić dla nieskomplikowanego nura akwariowego. Nie chce wydać dużo, ale zarazem poszukuję pewnego i wygodnego sprzętu na wakacyjne, ciepłe, egipskie nury.
Będę wdzięczny za wszystkie Wasze opinie.
Dzienks
Werders
----------
Przemek - 02-09-2004, 13:43
Werders, fajnie że do nas dołączyłeś i zpraszam do dyskusji, ale przejrzyj też archiwum dot. sprzętu znajdziesz tam odpowiedzi na swe pytania...
PS. Od siebie moge dodać że mares syncro nie jest najlepsiejszym pomysłem... ja się na nim nauczyłem pływać ale mój tata ma go dośći swojego sprzedaje...
pozdrawiam
pzremek
werders - 02-09-2004, 14:18
Witaj Przemek,
Fajnie, że się odezwałeś.
Wielkie dzięki za cenną uwagę n/t Next'a.
Forum przejrzałem. Niewiele o interesujących mnie automatach znalazłem.
Szukam coś wygodnego + niedrogiego a modeli > milion.
Jeśli nie Next to co byś polecił z Twojego doświadczenia ??????
No ludzie ! Czy kpl. automatów + konsola też do bani ?????
Rozumiem, że temat wyboru sprzętu ( dla tego kto ma ) jest nudny i oklepany.
Ale właśnie jeśli masz i jesteś zadowolony-podziel sie swoim szczęściem- napisz mi dlaczego warto to właśnie mieć !!!!!!!!!
Pozdrowionka
Werders
----------
PORTOS - 02-09-2004, 14:37
Witaj WARDERS
jezeli chodzi o jackety zajrzyj prosze do ostatniego amgazynu "NURKOWANIE " 08,2004 Znajdziesz tam ocenę 20 dostępnych jacketów na rynku jacketów w przedziale cenowym od 1100 zł do 3000 zł , myśle ze znajdziesz dla siebie coś odpowiedniego
jezeli cjodzi o skafandry poszukaj numeru NURKOWANIE z czerwca albo maja i tam znajdziesz opis 10 mokrych skafandrów dostępnych na rynku
szeroki wybór decyzja jeszcze trudniejsz
a co do automatu no wwiesz nie pisze co jest najlepsze , bo zawsze kogoś uraże . Ilu jest nas nurków tyle bedzie opinii na temat automatu
najlepiej pożycz , jezeli masz możliwość 3-4 modele rżnych automatów zanurkuj i sam sie przekonasz który jest najlepszy
pozdrawiam
Waldi
Przemek - 02-09-2004, 14:42
Hmm co do innych jacketów nie mam za bardzo porównania.. proponuje przejrzeć test jacketów w ostatnim nurkowaniu....
A propo automatów... axis jest średniej jakości automatem na ciepłe wody.... jeśli zamierzasz nurkować rekreacyjne w ciepłych wodach to myśle że ten zestaw jest oki... pamietaj tylko że nurkowanie na takim automacie w polsce nie bedzie najlepszym pomysłem.... konsole natomiast polecam korzystam z niej od trzech lat i jestem z niej bardzo zadowolony:>
pozdrawiam
Bania - 02-09-2004, 16:55
- zaraz do "bani"
Pozdrawiam
Bania
werders - 02-09-2004, 17:05
UUUUUps !!!
Pozdrawiam Bania,
Nie żeby zaraz do Ciebie .... :oops:
"Kocham Cię jak Irlandię" !
Artur Kornacki - 02-09-2004, 17:47
| werders napisał/a: | Kochani,
Co możecie innego polecić dla nieskomplikowanego nura akwariowego. Nie chce wydać dużo, ale zarazem poszukuję pewnego i wygodnego sprzętu na wakacyjne, ciepłe, egipskie nury.
---------- |
witaj jak juz napisali przedmowcy przeczytaj testy w nurkowaniu i nie kupuj nic na szybkiego pamietaj ze kupujesz sprzet ktory z zalozenia ma Ci sluzyc bezpiecznie przez dlugie lata dlatego to co teraz okaze sie okazja moze sie mscic w nastepnych sezonach
i nie zakladal bym ze bedziesz nurkowal tylko w Egipcie kupujac automat popatrz aby nadawal sie na zimne nurkowania na nasze wody bo jest co ogladac
ja nurkuje z Aqualungiem Glacia
jacket Technisub Hexagon jednak moj znajomy ma juz 3 miesiace Semanna Blac Jac i bardzo sobie go chwali a cena ok 1500
skafander mysle ze najlepiej by bylo jakies minimum 5+5 (lepiej 7+7) na nasze wody zakladasz komplet a do egiptu tylko overal
nie wiem jak u Ciebie z wymiarami czy jestes "standardowy" ale nasi rodzimi producenci Eques, Ocean Pro robia dobre skafanderki w rozsadnej cenie
i najwazniejsze jak cos to pytaj
pozdro i powodzenia
sharkey - 02-09-2004, 18:15
Witaj
Bardzo duzy przeglad skafandrow dostepnych na polskim rynku jest w pierwszym numerze Nitrox'a.
Co do automatu to chyba jednak rada - to zakup na wiele lat (przy zadbaniu o niego ), no i baaaardzo duzo od niego zalezy -lepiej wziasc z gornej półki a czy to Apeks , Posejdon czy Glacja to najlepiej samemu wyprobowac - z reguly koledzy nurkowie bez problemu pozwalaja wyprobowac swoj sprzet.
Podobnie Jaket - wybor jest tak olbrzymi ze dobrze jest zobaczyc to ten ,to tamten .
Grubosc skafandra- jezeli tylko Czerwone to oczywiscie nic bardzo grubego ale np w marcu w Sharmie koplet 5+5 wcale nie był za cieply.
pzdr
Marcin1977 - 02-09-2004, 20:23
APEKS!!!!!!!!
A konsola Sunnto!!!!!!!!!!!
Komputer Sunnto Vyper!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Marcin R - 02-09-2004, 21:49
Cześć
Jeśli chodzi o jacket to wypróbuj zestaw płyta + skrzydło.
Jestem niedoświadczonym nurkiem a pływało mi się w tym rewelacyjnie.
Koniecznie sprawdź przed ostatecznym wyborem, to zupełnie inna bajka.
Mnie udało się wypożyczyć taki zestawik w bazie w Kulce
Pozdro
Marcin
Marcin R - 02-09-2004, 21:53
Aha, jeszcze jeśli chodzi o automat to próbowałem wielu ( jestem stałym klientem wypożyczalni sprzętu ) . Apeks jest rzeczywiście nie do pobicia.
Pozdro
Marcin
werders - 04-09-2004, 00:04
Wielkie, wielkie dzienksy za pomoc. Takich rad właśnie potrzebowałem by ruszyć. Bardzo mi pomogliście.
Czy ktoś zna ( pewnie Marcin R jako stały bywalec :razz: ) wypożyczalnię dobrego sprzętu w Wawie lub okolicach.
Chcę zamoczyć Apex'a ATX 50 ew.40 + Hexagon.
Trzymka :mrgreen:
werders
----------
Konrad Dubiel - 04-09-2004, 19:45
Jacket Syncro szczególnie za tą cenę może być niezłym wyborem,
natomiast automat MR-12 już niekoniecznie (IMHO oczywiście).
Marcin R - 04-09-2004, 22:24
Hej werders!
Do tej pory z największą różnorodnością sprzętu spotkałem się w bazie w Kulce. Na pewno mają tam apeksy 40 , pływałem też w rewelacyjnym skrzydełku Halcyona. Polecam
Pozdro
Marcin
|
|