| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - wyposażenie na aktualną pogodę w Polsce
maja_andryszewska - 28-01-2016, 11:49 Temat postu: wyposażenie na aktualną pogodę w Polsce Cześć wszystkim,
chciałabym zapytać Was o wyposażenie nurkowe dostosowane do aktualnych warunków pogodowych w Polsce. Zabieram się powoli za kompletowanie sprzętu, zależy mi na jego dobrej jakości. Szukam informacji o każdym elemencie, za wyjątkiem maski i komputera- to już mam
Z góry dzięki za pomoc
Maja
Karollo - 28-01-2016, 12:56
Kolezanko, wydaje mi sie, ale czy nie pachniesz latem? Znaczy sie czy nurkowalas do tej pory w ogole strefie umiarkowanej? Bo to wazne. Kursy skonczone w cieplych blekitnych wodach raczej nie przygotowuja dobrze na rzeczywistosc Polski podwodnej. Nalezy nadrobic pewien material praktyczny i juz bedzie ok.
Piszesz, ze jestes teraz w Krakowie. Najlepiej wybrac sie wlasnie na Zakrzkowek, zgrac sie z klubem na jakies spotkanie i juz tam pokaza o co w tym chodzi.
O sprzecie mozesz duzo poczytac na forum. Jednak i tak na dluzsza mete kazdy dobiera sobie jak mu cos tam odpowiada.
Jezeli piszesz o jakosci, to w obecnych warunkach nalezy zadbac o ubior i polecam suchy skafander z odpowienim ocieplaczem, kapturem i rekawicami. Mozna tez w mokrym, ale to raczej komandosi z zacieciem
Sprzet jak butla, jacket, pletwy itp jest dosc uniwersalny i mozna go uzywac w roznych warunkach. Na pewno nalezy zadbac, aby automat mial norme EN250, czyli do nurkowania w zimnej wodzie.
Mozliwosci wyboru jest tyle, ze tak naprawde ogranicza nas fantazja i budzet. Ale jezeli nie mialas z tym stycznosci, to jednak polecam nabieranie doswiadczenia na zywo czyli podejrzec kolegow i kolezanki, podyskutowac, przymierzyc, potestowac pod woda i byc moze kupic, a potem odliczac dni pomiedzy nurkowaniami
Pawel71 - 28-01-2016, 13:47
Pachnie latem czy nie na dnie jest i tak 3-7 stopni. Jak to ma być Polska to SS i cała reszta z tym związana. Zaraz ktoś napisze że on w piance nurkuje i mu ciepło i się zacznie ....
Ps. I witam serdecznie koleżankę z Krakowa lub przebywającą czasowo w Krakowie
Ventr - 29-01-2016, 09:07
Też polecam suchara. Jeden wężyk więcej a różnica spora.
Pływałem w piance, było fajnie - ale szybko się wyleczyłem z masochizmu
PawelF76 - 29-01-2016, 16:24
Skrzydło, suchar, dobre automaty i siup pod wodę!
wpawlicki - 31-01-2016, 11:29
W rekreacyjnym nurkowaniu rekreacyjnym (mało popularne).
Jasne i odblaskowe elementy wyposażenia - bo zawsze pod wodą jest ciemno i łatwiej się znaleźć.
Kuchenka turystyczna, zupa, garnuszek na zupę, kubeczek, łyżka.... bardzo ważne - dobrze robi pomiędzy nurkami. Później to nawet: fotel turystyczny, ciastko, kawa - kawą lepiej się nie opijać przed nurkiem bo jest moczopędna. (no chyba że masz klubowy skafander
W wojskowo-techniczno-rekreacyjnym nurkowaniu (bardzo popularne).
Zwrócić powinieneś uwagę, aby sprzęt - nie ważne jaki kupisz był czarny - ten wielce szlachetny kolor ułatwi Ci ukrywanie się przed partnurami. Ponadto ze sprzętu potrzebować będziesz stopera, żeby sprawdzać czy pomiędzy przyjazdem na nurkowisko a wejściem do wody nie upłynęło więcej niż 5 sekund, podobnie po wyjściu,
W nurkowaniu technicznym Ci nie pomogę bo się na tym nie znam.
A tak serio, poniżej moja autentyczna check lista z nurka świątecznego. Lodu nie ma, więc wyposażenia na lód też. Trochę to wszystko nieusystematyzowane ale nie powinno niczego zabraknąć.
Nurek świąteczny
Ocieplacz
Apteczka
Powietrze flaszka Herka
Powietrze flaszka moja żółta
Powietrze flaszka Piotra
Kaptur
Dokumenty nurkowe
Skafander
Flaszeczka
Jacket
Maska zapasowa
Skarpetki
Podac Agnieszce lokalizacje
Bielizna termoaktywna
Dokumenty
Rękawiczki polar
Rękawice suche
Tlen medyczny
Zestaw save a dive
Ogrzewacze chemiczne
Automat octopus
Automat z konsolą
Talk
Nóż zapasowy
Maska podstawowa
Płetwy
Komputer
Kompas
Laczki
Balast dla Piotra
Lyzka wazowa
Powietrze stage Gienia
Powietrze flaszka moja biała
Stage Andrzeja
Stage moj
Owoce
Sztućce
Talerzyki jednorazowe
Gulasz
Garnek
Nóż podstawowy
Kawa
Woda
Latarka
Latarka dla Piotra
Akumulatory podstawowe
Akumulatory zapasowe
Bojka
Kołowrotek
Rękawice dla Piotra
Yavox - 31-01-2016, 13:10
Z powyższej listy zwłaszcza laczki i balast dla Piotra będą koleżance najbardziej przydatne
wiesiek01 - 01-02-2016, 10:19
Najważniejsze:
1. krem do opalania z odpowiednim do pory roku filtrem
2. fajny kostium
3. okulary przeciwsłoneczne, mogą być od Gucciego.
Reszta nie jest ważna, można pożyczyć ....
Ventr - 01-02-2016, 12:30
| wiesiek01 napisał/a: |
3. okulary przeciwsłoneczne, mogą być od Gucciego.
|
Tylko RejBany
Dobrze też nie zapomnieć partnura w ferworze pakowania.
|
|