FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Kompas w konsoli Mares MC1

wpawlicki - 22-02-2016, 19:18
Temat postu: Kompas w konsoli Mares MC1
Uszkodziłem kompas w trójelementowej konsoli z komputerem Mares Mc1 tzn. przebiłem warstwę tworzywa osłaniającą kompas. Obecnie z kompasu wycieka płyn i kompas nie nadaje się do użytku.
Rodzi się pytanie czy mogę wymontować i wymienić sam kompas, czy muszę szukać całego modułu (kompas z fragmentem konsoli).
Niestety z tego co widzę LINK jako element konsoli w fabrycznej zabudowie, kompas chyba nie jest już dostępny.
Jeżeli ktoś wie jak można konsolę naprawić, lub ma na sprzedaż taki moduł proszę o kontakt. Niby mam kompas na łapę ale jakoś tak się przyzwyczaiłem do tego w konsoli...

Andrzej Barnat - 22-02-2016, 20:31

Nie wiem jaką obudowę masz. Ja miałem taką z 2005r. Postanowiłem rozebrać ją na elementy. Podgrzałem do temp rzędu 40stC (gorące ale nie parzy). Tworzywo zmiękło i spoko dało się wyciągnąć. Spróbuj tak wyjąć kompas, jeśli dasz radę, kup drugi i , oczywiście zamontuj.
wpawlicki - 23-02-2016, 10:05

Myślę, że moja obudowa będzie podobna wiekiem. Pamiętasz może jaki model kompasu włożyłeś jako zamiennik?
Andrzej Barnat - 23-02-2016, 20:45

Sorry. Nie dopowiedziałem. Ja tylko rozebrałem tą obudowę. Była dwuelementowa. Manometr i analogowy głębokościomierz. W czasach OWD kupiłem coś takiego (myśl była taka, że w przypadku awarii komputera, będę wiedział na jakiej głębokości jestem). Co do Twojego problemu to trzymałbym się oryginału. Z doświadczenia wiem, że te elementy nie są standaryzowane. No i kupiłbym dopiero po operacji wyjęcia zakończonej sukcesem. Przy okazji będziesz miał na wzór. Powodzenia.