FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - cieknaca manszeta neoprenowa

Artur Kornacki - 08-09-2004, 16:58
Temat postu: cieknaca manszeta neoprenowa
zrobilem dwa nurki w pozyczonym skafanderku Bare ATR HD
wszystko fajnie tylko ciekla mi manszeta szyjna
neoprenowa z gladkim na zewnatrz
nic nie dalo sie wykombinowac podwiniecie gladkim do wnetrza takze nic nie pomoglo
rozmiarowo jestem podobny do wlasciciela i na powierzchni wszystko wygladalo ok (tzn szczelnosc) pod woda nie wykonywalem jakis gwaltownych ruchow :)

jakies propozycje co zrobic bo zamierzam zrobic w nim jeszcze z 2 nurki :)

urwis - 08-09-2004, 18:09

Przed wejściem do wody okręć srebną taśmą nie powinno cieknąć.
tomkozd - 08-09-2004, 18:57

Niczego nie owijaj.
Mam taki skafander i zrobiłem na nim sporo nurkowań.
Ułóż dobrze manszetę tak aby jak najwięcej gładkiej powierzchni dotykało skóry. Manszeta neopreonowa musi być rozłożona dokładnie i równo. Jak to zrobisz, nałóż kaptur tak aby na nią nachodził (nie pod).

Łukasz - 08-09-2004, 19:09

tomkozd napisał/a:
Niczego nie owijaj.
Mam taki skafander i zrobiłem na nim sporo nurkowań.
Ułóż dobrze manszetę tak aby jak najwięcej gładkiej powierzchni dotykało skóry. Manszeta neopreonowa musi być rozłożona dokładnie i równo. Jak to zrobisz, nałóż kaptur tak aby na nią nachodził (nie pod).

Dokładnie tak. Też mam manszetę szyjną neoprenową. Trzeba ją odpowiednio ułożyć. Tak żeby gładki nieopren przylegał do skóry i żeby się żadne kanaliki nie tworzyły ze zrolowanego neoprenu. Niech ktoś ci sprawdzi ułożenie manszety. Możesz spróbować ułożyć sobie przed lustrem.

urwis - 08-09-2004, 20:32

O owijaniu napisałem poniweż widziałem jak to robił nuras na którego szyję manszeta była ciut zaduża i było po problemie po drugim nurku wyszedł suchy.
Lech-u - 08-09-2004, 21:43

Warto też usunąć nadmiar owłosienia z szyi i karku :)
Czasami włosy przeskadzają w utrzymaniu szczelności (tak samo bywa ze szczelnością maski u wąsaczy) :razz:

:help:

McGrzegorz - 08-09-2004, 22:06
Temat postu: kontakt=szczelność
najwiekszym plusem tego skafanderka jest w moim mniemaniu miły w dotyku i nie za bardzo wybałuszajacy oczka na zewnątrz kołnierz.
Wywija się go GLADKIM do SKÓRY (ogolonej, umytej) a najlepiej jak zrobia to delikatne raczki (o nie za długich paznokietkach bo gładkie łatwo uszkodzić lakierem i manicurem)
pod wodą jest akurat - nie ma docisku i nie czujesz się jak wyciskana cytrynka czy pasta do zębów,

Łukasz - 09-09-2004, 00:43
Temat postu: Owijanie taśmą
urwis napisał/a:
O owijaniu napisałem poniweż widziałem jak to robił nuras na którego szyję manszeta była ciut zaduża i było po problemie po drugim nurku wyszedł suchy.

Ja to ćwiczyłem. Dostałem od producenta skafander z manszetą szyjną na Mike Tysona. Na drugiego nurka owinąłem sobie ciasno taśmą samoprzylepną i trzymało. Tak nurkowałem przez weekend.

KrzyHo - 09-09-2004, 10:17

urwis napisał/a:
Przed wejściem do wody okręć srebną taśmą nie powinno cieknąć.

Ech! silver tape dobry na wszystko. Zawsze to wiedziałem

KrzyHo

urwis - 09-09-2004, 11:08

No i dirowski