FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Ochotnicza Straż Pożarna a nurkowanie

Bożena - 27-07-2016, 13:12
Temat postu: Ochotnicza Straż Pożarna a nurkowanie
Witam
Ostatnio znajomy poprosił mnie o pomoc w sprawach formalnych ale nie znam odpowiedzi na jego pytanie, a mianowicie chcą w OSP stworzyć grupę ratownictwa wodnego, chcą mieć płetwonurków, sprzęt itp. Czy wystarczą im uprawnienia podstawowe np. OWD w jakiejś organizacji nurkowej czy muszą mieć uprawnienia zawodowe ? Bardzo proszę o pomoc w w/w kwestii.

Nadnaturalista - 27-07-2016, 15:37

Hej. Ja jestem w OSP ORW Mares w Koszalinie. Żeby jeździć na akcje ratownicze,poszukiwanie topielców to jeśli się nie mylę musisz mieć zrobiony kurs podstawowy strażacki organizowany przez PSP w Twoim regionie. Wtedy jako strażak ochotnik możesz brać czynny udział w działaniach ratowniczo-gaśniczych. A dalej to nie orientuje się więcej w tym temacie..
anarchista - 27-07-2016, 22:31

Bożena napisał/a:
czy muszą mieć uprawnienia zawodowe ?
Honzo zajmował się taką działalnością kilka lat temu, jest osiągalny na FB. Trochę osób z Krakowa które kiedyś gościły, też jest wkręconych w OSP.

Prześlij pytania via PW, to ich zapytam o więcej szczegółów.

pozdrawiam rc

Darek Grabowski - 28-07-2016, 18:07

Z tego co mi wiadomo to, żeby brać udział w akcjach ratowniczych pod wodą to trzeba mieć nurka mswia albo nurka zawodowego. Znajomi działają aktywnie w OSP ORW i coś mi się tak obiło o uszy. Informacja ze słyszenia i mogę coś mieszać, więc traktuj to bardzo orientacyjnie. Ogólnie to ponoć kiedyś były mniejsze obwarowania w tym temacie, teraz jest dużo trudniej.
Arczi - 28-07-2016, 18:32

Trzeba mieć nurka MSWiA, więcej info tutaj

www.straz.gov.pl/download/37.pdf

MałBa - 08-08-2016, 23:35
Temat postu: Re: Ochotnicza Straż Pożarna a nurkowanie
Bożena napisał/a:
Witam
Ostatnio znajomy poprosił mnie o pomoc w sprawach formalnych ale nie znam odpowiedzi na jego pytanie, a mianowicie chcą w OSP stworzyć grupę ratownictwa wodnego, chcą mieć płetwonurków, sprzęt itp. Czy wystarczą im uprawnienia podstawowe np. OWD w jakiejś organizacji nurkowej czy muszą mieć uprawnienia zawodowe ? Bardzo proszę o pomoc w w/w kwestii.

Skontaktuj się z OSP RW Nowy Dwór Mazowiecki, prezes podpowie jak wszystko zorganizować :) http://www.osprwndm.pl/

Sebiriusz - 10-08-2016, 22:10

MałBa ;) czyżbyś była od Roberta Goszczyńskiego? :D Pozdrów go od Sebka z Płocka jak się będziecie widzieli :)