FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Okonie spod łodzi

bruner - 11-08-2016, 06:28
Temat postu: Okonie spod łodzi
W naszych wodach nie trzeba szukać daleko żeby poobserwować mieszkańców podwodnego świata i wzajemne zależności pomiędzy nimi... Obiecałem tutaj: ( http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=40622) w zeszłym roku, że pokażę okonie spod łodzi na zwykłej wodzie w Polsce niedaleko mnie... Materiał miałem już zebrany, ale u mnie jest taka kolejka tematów..., że dopiero teraz zmontowałem materiał

Miejsce banalne, jakich wiele na większości akwenów w PL. Zaledwie kilka metrów od brzegu, w płytkim, na 3 metry głębokim rowie roi się od drobnicy białorybu. Na tej samej wysokości przy brzegu zacumowana jest niewielka łódź. Początek października, świeci słońce, woda jest przejrzysta. Jedyny cień to właśnie ta niewielka przestrzeń pod łodzią.

Tam właśnie, pod łódką zgromadzili się "pasterze" tej drobnicy z rowu - całkiem już niebanalne garbusy (największe oceniam na co najmniej 0.5 kg wagi). Woda pod łodzią ma około 1 metra głębokości. Okonie stoją w cieniu i przesuwają się wraz z nim gdy powoli przesuwam łódź.

W drugiej połowie filmu pokazuję na ujęciach zjadanych i zjadających razem. Zjadani pływają pogodzeni ze swoim losem "owieczek" - w takim systemie egzystują. Ich życie to ciągła selekcja, nieustające zagrożenie ze strony drapieżników. Zjadający z kolei pływają spokojnie, polując tylko wtedy kiedy muszą i tyle tylko na ile potrzebują. Cały czas, nieustannie badając ławicę i wyszukując osobniki osłabione i chore przyczyniają się w ten sposób do utrzymania populacji białorybu w dobrej kondycji. Taka jest ich funkcja w ekosystemie wodnym.