FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - prosba o opinie uzytkownikow Waterproof D1 Hybrid ISS

Morox25 - 02-03-2017, 19:04
Temat postu: prosba o opinie uzytkownikow Waterproof D1 Hybrid ISS
Witam serdecznie, tak jak w tytule prosze o opinie na temat tego SS. Mam mozliwosc kupic z bardzo duzym rabatem od producenta. Znam D9 i sa ok, ale tego niestety nie mialem mozliwosci przetestowac. Pozdrawiam
Jagmin - 02-03-2017, 21:31

D1 to raczej rzadko spotykany skafander, więc napiszę kilka słów, choć w tym modelu nurkowałem jedynie testowo. Natomiast mój partner kupił i ma go od dwóch lat.

Zalety to: niezwykły ocieplacz, grzeje gdy trzeba i nie grzeje gdy nie trzeba (np. na słońcu) oraz staranne wykonanie z dobrych materiałów.

Wady to: wymaga więcej balastu (przy XXL musiałem dodać 4 kg ponad to co zwykle), duża objętość w transporcie, bo skafander i ocieplacz są zintegrowane (można to oczywiście rozpiąć i np. na wylot zabrać tylko powłokę i klasyczny ocieplacz).

Z mojego subiektywnego punktu widzenia:
- przeszkadzał mi dość sztywny pierścień do mocowania kryzy szyjnej (wówczas w starym wykonaniu, gładki zamiast "zębaty"), do którego trudno było mi się przyzwyczaić i nieco utrudniający sięganie rękami w tył,
- spodobał mi się system suchych rękawic SiTech Antatres, o łatwo odpinanych niewielkich owalnych pierścieniach, więc mam go w obecnym skafandrze, aczkolwiek trzeba wiedzieć, iż wymagają starannego zmontowania i uwagi przy zakładaniu oraz mają delikatne "języki" (jeden złamał się gdy wiatr strącił rękawicę ze stołu na ziemię, gdy było zimno).

Natomiast ciekaw jestem opinii o D9, bo interesuje mnie D9X (wiem, że to inny materiał), lecz to może na priv.

TomaszE - 03-03-2017, 09:43

Cześć,

Nie mam D1 mam D7 który część rozwiązań ma podobnych.

- przeszkadzał mi dość sztywny pierścień do mocowania kryzy szyjnej (wówczas w starym wykonaniu, gładki zamiast "zębaty"), do którego trudno było mi się przyzwyczaić i nieco utrudniający sięganie rękami w tył,
Mi osobiście kompletnie ten pierścień nie przeszkadza - nie czuję nic w trakcie nurkowania (mam pewnie tą nowszą wersję podobno bardziej elastyczną). Trzeba pamiętać że to rozwiązanie umożliwia samodzielną i w miarę szybką wymianę kryzy.

- spodobał mi się system suchych rękawic SiTech Antatres, o łatwo odpinanych niewielkich owalnych pierścieniach, więc mam go w obecnym skafandrze, aczkolwiek trzeba wiedzieć, iż wymagają starannego zmontowania i uwagi przy zakładaniu oraz mają delikatne "języki" (jeden złamał się gdy wiatr strącił rękawicę ze stołu na ziemię, gdy było zimno).

Faktycznie Antaresy są małe, ale ja po kilkunastu nurkach wymieniłem je ze względu na notoryczne podciekanie i to mimo baaardzo uważnego zakładania i różnych technik zakładania. Zamieniłem na Waterproof Ultima (pasuje do ISS), które zostały wykonane na bazie Check Up'ów. Dużo większe pierścienie ale szybkie proste zakładanie i ściąganie no i wreszcie sucho (na razie po 5 nurkach)

Z innych rzeczy, które mi się podobają (i są takie same w D1):

- Silikonowe manszety i kryza (z możliwością samodzielnej wymiany również na wykonane z innego materiału)

- Duże kieszenie, które mają możliwość powiększania i zmniejszania grubości (zamek) w zależności od potrzeb z dużą patką ułatwiająca dostęp i zamykanie kieszeni

Kolega używa D1 i jest bardzo zadowolony również podkreślał zalety ocieplacza.

Pzdr,
tomek[/u][/i]

stegano - 03-03-2017, 12:37

Czesc, mam trzy suchary 2 x D1 i 1 x D7... no ale o D1 jest tu mowa...

Bardzo wysoka jakość wykonania, bardzo dobra termika, w pierwszej D1 zrobiłem ponad 500 nurkowań bez awarii! Dopiero po przekroczeniu tej liczby musiałem wymienić zawór dodawczy i upustowy, no ale nie ma sie co dziwić, rzadko który skafander wytrzymuje tyle nurkowań bez serwisu, ten Wytrzymał!

W mojej D1 zrobiłem trzy najdłuższe nurkowania w zimnych wodach (BEZ OGRZEWANIA I MASEK PELNOTWARZOWYCH), woda słodka - 13h temp 7c, overhead (kopalnia) 10h temp 8c, Woda slona (otwarte morze) 17h 8min 8c.

Nie pożałujesz wyboru!

mi_g - 03-03-2017, 12:39

Spojrzałem na zdjęcie na stronie waterproof i wygala że w takim kiedyś nurkowałem na jakichś demo days.
Najpierw uwagi ogólne:
1. Pierścień na szyi jest typowy dla rozwiązania SiTech z wymienialną kryzą i możne być montowany w każdym skafandrze. Ponieważ mam taki w swoim SS wiec dla mnie był OK.
2. Silikonowe, wymienialne manszety też można założyć do dowolnych rękawic SiTech w każdym skafandrze. Mam takie i sobie chwalę choć silikonowe drą się szybciej niż lateksowe.
3. Co do pierścieni Antatres (mogą być w dowolnym skafandrze) to też takie miałem i mam wrażenia jak TomaszE i Jagmin, zbyt delikatne, wygaja zbyt dużej uwagi przy zakładaniu - teraz leżą w piwnicy a ja mam zwykłe SiTechy.

Z wyjątkowych rzeczy pozostaje wiec ten ocieplacz...
Nurkowałem w samej bieliźnie i nie powalił komfortem cieplnym ale zimno nie było. Z drugiej strony woda też zimna nie była miała koło 10*C.
Trochę mnie drażniło że on w pewnych miejscach jest spięty ze skafandrem a ale jednak trochę się rusza - wyraźnie to czułem ale może da przywyknąć.
Nie wiem czy ten skafander nie był na mnie lekko za duży ale ten ocieplacz się marszczył a ponieważ jest sztywniejszy niż zwykłe, to komfort był taki sobie - ale może to też kwestia przywyknięcia.

Finalnie gdy porównałem z moim SS który jest 3x tańszy (z ocieplaczem) to stwierdziłem ze raczej się nie skuszę.

Morox25 - 05-03-2017, 20:24

Wielkie dzieki za podpowiedzi. Utwierdzilem sie w przekonaniu ze jednak najlepiej przetestowac osobiscie. Wiem tez na co zwracac uwage. Pozdrawiam