| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Suunto eon steel
pabikl - 09-03-2017, 11:31 Temat postu: Suunto eon steel Witam,
uzywa ktos tego kompa? ktos cos wie na temat nowego firmware? Kiedy bedzie nastepna aktualizacja?
Delikwent - 15-03-2017, 07:47
A czego Ci w nim brakuje że czekasz na nowy soft? Języka Polskiego?
pabikl - 15-03-2017, 13:10
obslugi dwoch tank podow w tym samym czasie np pod sidemount
Piotr B. - 16-03-2017, 12:13
Witaj,
Osobiście "walczę" o informacje w Suunto i Technice Podwodnej.
W przypadku Techniki sprawa jest jasna - bardzo kompetentny człowiek udzielił mi informacji oo statusie firmwaru, który.... jest już od dawna gotowy. Zawiera on wile ciekawych i przydatnych funkcji - w tym tryb głębokiego uśpienia, modyfikacje dot. algorytmu, usprawnienia (ponoć dużo i przydatne) oraz język ojczysty. Słowem: tutaj zrobiliśmy wszytko a Panowie z Suunto... no cóż, wygląda na to, że olewają Klientów i odraczają w nieskończoność wypuszczenie nowego softu.
Suunto zbywa swoich Klientów głupkowatymi odpowiedziami typu"pracujemy", "już niebawem" i innymi podobnymi pierdołami.
Trzeba ich cisnąc - tyle w temacie.
pabikl - 17-03-2017, 08:55
Dzieki za pocieszajace info
Czytalem gdzis na jakims anglojezycznym forum jak gosc z suunto - jakis manager (a przynajmniej tak sie tutuowal) zachecal forumowiczow do zglaszania swoich uwag i pomyslow odnosnie nowego firmware, ludzie zaczeli zasypywac go calymi listami swoich pomyslow i nagle gosc ucichl.
Zastanawiam sie tylko czy Eon steel jest przygotowany sprzetowo do obslugi dwoch tank podow...
Jacek Wo - 17-03-2017, 09:23
| pabikl napisał/a: | | Zastanawiam sie tylko czy Eon steel jest przygotowany sprzetowo do obslugi dwoch tank podow... |
Wg producenta:
| Cytat: | Komputer nurkowy Suunto EON Steel może być używany z wieloma
czujnikami Suunto Tank POD do bezprzewodowej transmisji
informacji o ciśnieniu w butli. |
Wg info o czujniku Suunto Tank POD:
| Cytat: |
Zgodny z komputerem Suunto EON Steel
Pole na etykietę w przypadku używania więcej niż jednej butli
Do 10 równocześnie przypisanych czujników Suunto Tank POD
Odległość transmisji maks. 1,8 m
|
Przy czym jak zrozumiałem z instrukcji - EON na raz obsługuje wiele czujników, ale dla każdego musi być zdefiniowany inny gaz. Nie wiem czy da się zatem np. zdefiniować 2 butle z powietrzem do SM?
pabikl - 17-03-2017, 09:54
Gaz nie musi byc inny, zdefiniwany moze byc dokladnie ten sam gaz, wiem, bo mam dwa tank pody i obydwa sa zdefiniwane jako air. Komputer obsluguje je bez zadnego problemu. Moj problem z tym kompem polega na tym, ze nurkuje w SM i na obecna chwile nie ma moziwosci obslugi dwoch tank podow jednoczesnie/na raz - taka subtelna roznica.
Mam tylko nadzieje, ze z nowym frimwarem tak mozliwosc sie pojawi o ile komp jest przygotowany sprzetowo, jesli nie to bede mial na zbyciu jeden tank pod
Jacek Wo - 17-03-2017, 09:58
| pabikl napisał/a: | Gaz nie musi byc inny, zdefiniwany moze byc dokladnie ten sam gaz, wiem, bo mam dwa tank pody i obydwa sa zdefiniwane jako air. Komputer obsluguje je bez zadnego problemu. Moj problem z tym kompem polega na tym, ze nurkuje w SM i na obecna chwile nie ma moziwosci obslugi dwoch tank podow jednoczesnie/na raz - taka subtelna roznica.
Mam tylko nadzieje, ze z nowym frimwarem tak mozliwosc sie pojawi o ile komp jest przygotowany sprzetowo, jesli nie to bede mial na zbyciu jeden tank pod |
A próbowałeś na jednym ustawić AIR a na drugim NITROX 21? Bo ja z manuala wywnioskowałem, że można na raz/jednocześnie używać kilku, ale musi być inny gaz ...
wiecznychlopiec - 17-03-2017, 10:23
tak zapytam jako laik w SM po co ta informacja na kompie? skoro masz manometry pod oczami?
pabikl - 17-03-2017, 10:37
Jacek Wo
Nie mam kompa przy sobie, bo jestem w pracy ale wydaje mi sie, ze w tym kompie air/nitrox jest pod tym samym profilem. Pewien nie jestem, sprawdze to.
wiecznychlopiec
Nie wiem, co mam Ci odpowiedziec, bo mozna? (Przynajmniej jak na razie z jednej butli miec ta informacje na kompie)
wiecznychlopiec - 17-03-2017, 10:49
| pabikl napisał/a: |
wiecznychlopiec
Nie wiem, co mam Ci odpowiedziec, bo mozna? (Przynajmniej jak na razie z jednej butli miec ta informacje na kompie) |
ok, myślałem, że ma to jakiś głębszy sens, nie wiem wygoda itd. ale rozumiem tez taki argument
Jacek Wo - 17-03-2017, 12:10
| wiecznychlopiec napisał/a: | | pabikl napisał/a: |
wiecznychlopiec
Nie wiem, co mam Ci odpowiedziec, bo mozna? (Przynajmniej jak na razie z jednej butli miec ta informacje na kompie) |
ok, myślałem, że ma to jakiś głębszy sens, nie wiem wygoda itd. ale rozumiem tez taki argument |
No, np. dla tego, że komputer na bieżąco oblicza zużycie gazu i prognozuje pozostały czas nurkowania. Dla tych, którzy chcą takie coś.
lukpep - 17-03-2017, 12:25
| Jacek Wo napisał/a: | | No, np. dla tego, że komputer na bieżąco oblicza zużycie gazu i prognozuje pozostały czas nurkowania. Dla tych, którzy chcą takie coś. |
no nie bardzo - bo skad komputer ma wiedziec z ktorego weza akurat oddychasz? Przelaczasz sie co 20-30 bar roznicy - wiec soft nie wie kiedy ma patrzec na ktora butle i liczyc Ci zuzycie? Chyba ze dodatkowo po zmianie automatu bys jeszcze przelaczal na kompie z ktorej butli SM oddychasz.
[ Dodano: 17-03-2017, 12:28 ]
Cisnienie w butli nie spada na tyle dynamicznie zeby komp sam wyczul ze sie przelaczyles.
Samo wyswietlanie pomiaru z obu butli jak najbardziej moze dzialac - ale liczenie zuzycia juz nie bardzo.
pabikl - 12-04-2017, 18:40
Wyszedł nowy soft i... kicha. O sidemount chyba zapomnieli, więc mam na zbyciu jeszcze nie "moczonego" tank poda do eona. Ktoś chętny?
Jacek Wo - 30-07-2018, 11:07
| lukpep napisał/a: | | Jacek Wo napisał/a: | | No, np. dla tego, że komputer na bieżąco oblicza zużycie gazu i prognozuje pozostały czas nurkowania. Dla tych, którzy chcą takie coś. |
no nie bardzo - bo skad komputer ma wiedziec z ktorego weza akurat oddychasz? Przelaczasz sie co 20-30 bar roznicy - wiec soft nie wie kiedy ma patrzec na ktora butle i liczyc Ci zuzycie? Chyba ze dodatkowo po zmianie automatu bys jeszcze przelaczal na kompie z ktorej butli SM oddychasz.
[ Dodano: 17-03-2017, 12:28 ]
Cisnienie w butli nie spada na tyle dynamicznie zeby komp sam wyczul ze sie przelaczyles.
Samo wyswietlanie pomiaru z obu butli jak najbardziej moze dzialac - ale liczenie zuzycia juz nie bardzo. |
To o czym piszesz, że sie nie da - zrealizowała firma DiveSystem w nowym sofcie do Ratio iX3M. Obsługuje jednocześnie 2 transmitery w profilu SM, sam rozpoznaje z której butli oddycha nurek i automatycznie przełącza wyświetlanie oraz obliczenia RBT.
dav4u - 30-07-2018, 17:50
pabikl, cześć ile sobie cenisz tego tank poda ??
|
|