| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
ZAPROSZENIA - Malta luty/marzec 2018
wpawlicki - 17-11-2017, 10:31 Temat postu: Malta luty/marzec 2018 Witam, w związku z zamiarem biegania w Malta Marathon lecimy na Maltę 24.02, wracamy 03.03, sam bieg odbywa się 25.02. niestety z mojej grupy tylko ja nurkuję i powiem szczerze że samemu nie chce mi się szukać opcji nurania. Jeżeli ktoś planuje być w tym okresie - 26.02-02.03 to z chęcią bym zabrał nieco szpeju i się porozglądał za możliwością zanurzenia czterech liter. Niby pora nie bardzo sprzyjająca, ale co tam.
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie dot. baz pracujących w tym okresie, polecanych miejscówek (z uwzględnieniem wiosennych warunków) itp. to też proszę o podzielenie się nimi.
xaltuton - 20-11-2017, 09:34 Temat postu: Re: Malta luty/marzec 2018
| wpawlicki napisał/a: |
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie dot. baz pracujących w tym okresie, polecanych miejscówek (z uwzględnieniem wiosennych warunków) itp. to też proszę o podzielenie się nimi. |
Jak bedzie mocno wialo z kierunkow polnocno-zachodnich, nie zanurkujesz na najwiekszym wraku Malty Um El Faroud oraz kolejnych bardzo znanych wrakach w Cirkewwa, czyli P29 i Rozi; zostanie Ci wtedy (o ile) nuranie po drugiej stronie wyspy. Ja mialem wlasnie taka sytuacje we wrzesniu, ze przez 2 dni silnie zawialo z N-W i musialem nurkowac w zatokach na wschodzie wyspy. Tam juz nie jest tak spektakularnie, ale zawsze zostaje klimatyczny HMS Maori w sercu stolicy czy lodzie patrolowe zwane Tugami np. dwa obok siebie w Zonqor Point czy w Sliema. Ewentualnie Lighter X127 w Gzira.
Jacek Wo - 20-11-2017, 11:35 Temat postu: Re: Malta luty/marzec 2018
| xaltuton napisał/a: | | wpawlicki napisał/a: |
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie dot. baz pracujących w tym okresie, polecanych miejscówek (z uwzględnieniem wiosennych warunków) itp. to też proszę o podzielenie się nimi. |
Jak bedzie mocno wialo z kierunkow polnocno-zachodnich, nie zanurkujesz na najwiekszym wraku Malty Um El Faroud oraz kolejnych bardzo znanych wrakach w Cirkewwa, czyli P29 i Rozi; zostanie Ci wtedy (o ile) nuranie po drugiej stronie wyspy. Ja mialem wlasnie taka sytuacje we wrzesniu, ze przez 2 dni silnie zawialo z N-W i musialem nurkowac w zatokach na wschodzie wyspy. Tam juz nie jest tak spektakularnie, ale zawsze zostaje klimatyczny HMS Maori w sercu stolicy czy lodzie patrolowe zwane Tugami np. dwa obok siebie w Zonqor Point czy w Sliema. Ewentualnie Lighter X127 w Gzira. |
Dlatego Gozo daję więcej opcji awaryjnych ...
wro_bel - 20-11-2017, 14:17 Temat postu: Re: Malta luty/marzec 2018
| Jacek Wo napisał/a: | | Dlatego Gozo daję więcej opcji awaryjnych ... |
Potwierdzam - byłem w październiku i jeżeli z jednej strony wyspy wiało to zawsze było coś z drugiej ciekawego do obejrzenia.
xaltuton - 20-11-2017, 19:42 Temat postu: Re: Malta luty/marzec 2018
| wro_bel napisał/a: |
Potwierdzam - byłem w październiku i jeżeli z jednej strony wyspy wiało to zawsze było coś z drugiej ciekawego do obejrzenia. |
A z ktorej strony wialo? Bo jak tak N-W to zamyka to cala polnoc z Billinghurst, Double Arch i
Reqqa Point. O Cathedral mozna zapomniec. To samo z Blue Hole, byc moze Inland Sea i tunel w Xlendi, ale tam z kolei nawet maly wiatr zamula strasznie cala zatoke. MV Karwela, MV Xlendi i MV Cominoland tez mocno problematyczne przy tym wietrze, zwlaszcza przy W.
Mgarr ix-Xini raczej tak, no i zostaje wschod, ale tam juz nie ma tych najbardziej rozreklamowanych miejscowek.
pawlos1976 - 20-11-2017, 20:14
W tamtym roku w lutym byliśmy 2 dni wiało jedno dnia odpuściliśmy, a 2 troszkę słabiej wiało całe połuniowe i zachodnie gozo nie do wejścia było. jedynie na północy bezpiecznie było było na Marsalforn double arch. Fajne wejście z brzegu nie ma drabinek i głębokość niezła tam jest ponad 60 dych z brzegu.
PZDR
wpawlicki - 20-11-2017, 20:56
Dzięki za uwagi. Okazało się, że mamy noclegi jakieś 300m od polskiej bazy w Bugibba. Jak pisałem wyjazd jest głównie biegowy, a moje nurkowanie będzie jedynie wisienką na torcie. Napisałem już do bazy, szybciutko odpowiedzieli i po prostu będziemy obserwować pogodę. Jak się uda to dzień albo dwa ponurkuję, jak nie to tylko pobiegam.
Jakby ktoś wybierał się w czasie jak będę zapraszam na wspólnego nura.
wro_bel - 21-11-2017, 09:06 Temat postu: Re: Malta luty/marzec 2018
| xaltuton napisał/a: | | wro_bel napisał/a: |
Potwierdzam - byłem w październiku i jeżeli z jednej strony wyspy wiało to zawsze było coś z drugiej ciekawego do obejrzenia. |
A z ktorej strony wialo? Bo jak tak N-W to zamyka to cala polnoc z Billinghurst, Double Arch i
Reqqa Point. O Cathedral mozna zapomniec. To samo z Blue Hole, byc moze Inland Sea i tunel w Xlendi, ale tam z kolei nawet maly wiatr zamula strasznie cala zatoke. MV Karwela, MV Xlendi i MV Cominoland tez mocno problematyczne przy tym wietrze, zwlaszcza przy W.
Mgarr ix-Xini raczej tak, no i zostaje wschod, ale tam juz nie ma tych najbardziej rozreklamowanych miejscowek. |
Przez cały tydzień jak tam byliśmy wiało, ale kierunki się zmieniały (na szczęście nie zdarzył się wiatr W). Jak wiało N-W to robiliśmy Karwelę, Xlendi i Cominoland a także Middle Finger, Ta' Cenc. Jak wiało z N lub N-E to Blue Hole, Azzure Window. Inland Sea robiliśmy przy wietrze N-W i wodzie w tunelu, która miała widoczność porównywalną z lekko rozcieńczonym mlekiem (bardzo ciekawe doświadczenie z nurkowania nocnego za dnia i pływania w prądzie), natomiast jak wiało od południa (a był taki jeden dzień) to robiliśmy Reqqa Point.
Nurkowałem z bazą Moby Dives z Xlendi, Gozo a przewodnikiem był Emanuel.
wpawlicki - 23-02-2018, 05:38
Odświeżam temat. Ktoś chętny na wspólnego nura?
|
|