FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - ogrzewanie smart-tex

grzegorz wrobel - 09-02-2018, 11:26
Temat postu: ogrzewanie smart-tex
Cześć. Czy ktoś coś wie o produktach polskiej firmy smart-tex?
wiecznychlopiec - 09-02-2018, 12:55

fragment opisu rękawiczek:

Nie mogą mieć kontaktu z wodą, dopuszczalne jest lekkie zawilgocenie.

jak sobie to wyobrażasz? uszkodzenie rękawicy jest dosyć łatwe i powszechne, skutkuje to zalaniem wodą rękawicy.

Używam rękawic santi, najpierw v1.0 teraz nowych 2.0, w obu zdarzyło mi się nurkować z przebitą rękawicą i po całkowitym zalaniu wodą. Nie było problemu ogrzewanie działało nic się nie popsuło. Nawet mokre i po wyłączeniu prądu dawały radę, izolacja termiczna była przyzwoita

widzę jeszcze jedną wadę rękawic z tego linku - to cienki polar. Co się stanie jak wysiądzie ci ogrzewanie, a jeszcze godzina deko? nawet rękawice grzewcze muszą mieć swoją grubość aby w takim wypadku możliwe było bezpieczne dokończenie nura.

dla testu możesz zmoczyć swoje rękawiczki polarowe (testowałem tak kwark i santi zimowy polar) i zrobić w nich nura :) ja tak zrobiłem i porównałem do mokrych grzewczych santi bez włączonego ogrzewania. Zdecydowanie wygrały mokre "grzewcze"

co jeszcze rzuca się w oczy: element mocowania kabla do rękawiczek - santi tez coś takiego miała w wersjach testowych przed modelem 1.0, potem w modelu 1.0 element wtyku kabla do rękawic był przyszyty - niestety jest to najsłabszy element rękawiczek. Bardzo łatwo wyrwać kable czy elementy grzewcze z rękawiczek. Dopiero w 2.0 santi element kabla wchodzący do rękawicy jest dużą plastikowa powierzchnią przyszyty do rękawicy i nie ma możliwości wyrwania elementów grzewczych.

dziwię się, że producent nie wziął tych aspektów pod uwagę, tym bardziej, że mógłby skorzystać wręcz z gotowego rozwiązania i uniknąć problemów, które na początku trapiły poprzednie modele rękawic santi.

cena również jest sporo atrakcyjniejsza niż Santi

Ja używam podgrzewanych rękawic od początku praktycznie ich dostępności. Nurkuje w nich od pażdziernika do późnej wiosny, czyli większość roku bo lubię komfort. Nie oszczędzam ich.

takie same rękawice robi klan, tak samo kamizelki grzewcze. Dużo osób tego używa i sobie chwali. Dla mnie te rozwiązania dyskwalifikuje użyty materiał, nie działanie po całkowitym zalaniu i propagowanie systemu z akumulatorem wewnątrz skafandra.

o tym czy stosowanie wewnętrznych akumulatorów ma sens nie będę się wypowiadał, mam swoje zdanie. Rozumiem, że tak jest dużo taniej....

grzegorz wrobel - 09-02-2018, 13:08

Taaak, nie doczytałem - rękawice i skarpety odpadają ze względu na zalanie. Ciekawe co z kamizelką - nic nie napisali o zalaniu. Ciekawe czy problem jej nie dotyczy, czy zapomnieli?
O wewnętrznych akumulatorach mam to samo zdanie. ale przecież montują złącza jakie chcesz.

wiecznychlopiec - 09-02-2018, 13:10

zobacz tu masz zdjęcia newralgicznych elementów, to jest v 1.0 udało mi się wyrwać to gniazdo z ferworze walki

tutaj masz nową "pancerną" wersje:

grzegorz wrobel - 09-02-2018, 13:18

Odbiegając od tematu, są inne różnice w Santi v1 i v2, oprócz zmienionego gniazda. Zastanawiam się czy warto kupować używkę.

[ Dodano: 09-02-2018, 13:21 ]
To miało być pytanie: są inne różnice w Santi v1 i v2, oprócz zmienionego gniazda?

wiecznychlopiec - 09-02-2018, 15:34

Tak v2 maja wyższą temperaturę grzania i to czuć
grzegorz wrobel - 09-02-2018, 16:29

Czyli mają większą moc. Dzięki.

[ Dodano: 09-02-2018, 16:32 ]
Faktycznie, wygląda na to, że zmienili moc z 30 na 36W

wiecznychlopiec - 09-02-2018, 20:36

było 40, jest 45, ale jak podłączysz 14,4V to będzie więcej i cieplej, choć producent nie zaleca więcej niż 12V to podobno działa, osobiście nie robiłem.
pawlos1976 - 09-02-2018, 22:02

wiecznychlopiec napisał/a:
było 40, jest 45, ale jak podłączysz 14,4V to będzie więcej i cieplej, choć producent nie zaleca więcej niż 12V to podobno działa, osobiście nie robiłem.

Znajomy używa na 14 i chwali sobie.

grzegorz wrobel - 11-02-2018, 00:38

Niestety o kamizelce dalej nic nie wiem:-(
Miranda - 11-02-2018, 11:11

Nastąpiło nieporozumienie, w opisie jest błąd i niebawem Jerzy go poprawi.
Rękawice, skarpety, kamizelki firmy Smart Tex oczywiście mogą mieć kontakt z wodą , niemniej jednak po zalaniu zaleca się odłączenie zasilania, i jest dokładnie tak jak w Santi, który pisze - instrukcja systemu grzewczego - w ostrzeżeniach , wyłącz natychmiast po zalaniu.
Polecam przeczytanie wpisu Dariusza Wilamowskiego na jego facebooku , który testował wyroby Jerzego Furmaniaka. a nie jest bez znaczenia że Miodzio doświadczeniem przewyższa większość na tym forum.

syn_biskupa - 11-02-2018, 13:00

wiecznychlopiec napisał/a:
fragment opisu rękawiczek:

Nie mogą mieć kontaktu z wodą, dopuszczalne jest lekkie zawilgocenie.

nawet jak zalejesz to bedzie działac, KLAN tez działały zalane, wiec bez strachu ze prad zabije:)
producent tak pisze bo co ma napisac? ze mozna zalac woda i bedzie ok? jasne ze nie bedzie.
Santi pisza ze mozna zalewac?

jedyne ryzyko to zwarcie ale nie takie przzez wode bo wody tym nie zagotujesz lecz przez kable- wowczas poparzy. naprawiałem koledze takowe bodajze loli - skakał jakby go cos gryzlo myslał ze ose ma skafandrze

anarchista - 11-02-2018, 13:46

Miranda napisał/a:
Miodzio doświadczeniem przewyższa większość na tym forum.
Doświadczenie nurkowe ma niewiele wspólnego z elektrochemia i fizjologią.
syn_biskupa napisał/a:
jedyne ryzyko to zwarcie ale nie takie przzez wode bo wody tym nie zagotujesz lecz przez kable- wowczas poparzy. naprawiałem koledze takowe bodajze loli - skakał jakby go cos gryzlo myslał ze ose ma skafandrze
12V to wystarczająco dużo: do rozkładu wody, nawet dużo jak do elektrolizy NaCl+H2O do HClO3, też dużo do elektrolizy do NaOH i Cl2.

Jest to problem, dlatego producenci stosują dupochron.

pozdrawiam rc

Miranda - 11-02-2018, 14:46

No cóż forumowicze sami ocenią czy w tym temacie liczy się opinia chemika , fizjologa czy nurka praktyka.
anarchista - 11-02-2018, 14:53

Miranda napisał/a:
No cóż forumowicze sami ocenią czy w tym temacie liczy się opinia chemika , fizjologa czy nurka praktyka.
Wsadź 2 druty do osolonej wody i przepuść prąd stały o napięciu 12 V. Gdybyś ie wiedział, to tak się trawiło miedź, na obwodach drukowanych, jak nie było FeCl3.

pozdrawiam rc

mbin - 14-02-2018, 10:41

po to jest wyłącznik
grzegorz wrobel - 17-02-2018, 12:12

Dzięki Miranda za wskazanie postów Dariusza. To cenne, konkretne uwagi. Jednakże, nie znalazłem tam słowa w temacie zalania. Przeciwnie, są posty z tym samym pytaniem a odpowiedzi brak... A skąd Twoja wiedza w temacie? Zgaduję, że masz udział w geszefcie.
I jeszcze jedna sprawa, na którą zwrócił wiecznychlopiec. Jak się sprawuje ten sprzęt bez ogrzewania i po zalaniu, co ma zasadnicze znaczenie w przypadku rękawic.

[ Dodano: 17-02-2018, 12:14 ]
Nie wiecie przypadkiem, dlaczego nie otrzymuję powiadomień o nowych postach, choć mam zaznaczoną odpowiednią opcję?

[ Dodano: 17-02-2018, 15:42 ]
Zauważyłem, że na stronie zmieniono opis rękawic (o wkładkach do butów - nie - pewnie to niedopatrzenie). Jest tak, jak pisze Miranda. Rozumiem, że producent to przetestował.

[ Dodano: 17-02-2018, 15:46 ]
Jest wpis Dariusza na FB. Potwierdza, że nie ma problemu po zalaniu.

anarchista - 17-02-2018, 18:21

grzegorz wrobel napisał/a:
Jest wpis Dariusza na FB. Potwierdza, że nie ma problemu po zalaniu.
Znalazłeś informację o zalaniu słoną wodą ?

pozdrawiam rc

grzegorz wrobel - 19-02-2018, 12:56

Nie szukałem. Moim celem jest porównanie odzieży firmy smart-tech do konkurencji a nie ustalenie jak zachowuje się odzież grzewcza w słonej wodzie. Choć nie powiem, pytanie samo w sobie interesujące. Zachodzi elektroliza czy, nie? A jeśli tak, czy ilość wytworzonych gazów może być niebezpieczna? Jednakże, od tego nie zależy, którą firmę wybrać, a to, czy w słonej wodzie, po zalaniu wyłączyć ogrzewanie.
A Tobie, wiecznychlopcze ;-) zdażyło się grzać po zalaniu słoną wodą?
Albo komuś innemu?

wiecznychlopiec - 19-02-2018, 14:32

grzegorz wrobel napisał/a:

A Tobie, wiecznychlopcze ;-) zdażyło się grzać po zalaniu słoną wodą?

ja od morza trzymam się raczej z daleka :) słabo reaguje na fale

[ Dodano: 19-02-2018, 14:55 ]
@miranda na twojej stronie jest zdjęcie takie samo jak smart-tex. Możesz napisać coś o tym więcej? To 2 różne firmy czy ta sama? to ten sam produkt?

BogdanK. - 19-02-2018, 20:36

@wiecznychlopiec, to ten sam produkt. Miranda dokłada swoje aku.
Kupiłem ten zestaw z akumulatorem 13,6 Ah - 11,1 V z płynną regulacją napięcia
od 0 do 12 V i jest bardzo ok.
Polecam i pozdrawiam, B.

Miranda - 19-02-2018, 21:43

Współpracę z z firmą Smart-Tex rozpocząłem w 2016 r . Już wtedy miałem przetestowane akumulatory z regulacją napięcia opartą o halotrony i szukałem kamizelki , abym mógł oferować kompletny system grzewczy. Testowałem również swoje rozwiązania kamizelek, właśnie wtedy pojawił się Jerzy z ofertą dla nurków. Szczerze mnie to ucieszyło ponieważ pojawił się Polski producent i nie będę musiał oprzeć się o produkcję Chińczyka, producenta kamizelek identycznych z ofertą polskiego producenta świetnych skafandrów. Z uwagi na to że Jerzy nie nurkuje to konieczne było wprowadzenie kilku korekt, co pozwoliło ostatecznie stworzyć Polski produkt, w którym mam swój skromny udział.
grzegorz wrobel - 04-03-2018, 18:07

Kupiłem w końcu kamizelkę Smart-Tex w komplecie z konektorem w wersji połączeń "Santi". W każdym razie wg producenta. Wtyczki na oryginalne nie wyglądają (nie mają logo). Nie miałbym nic przeciwko, gdyby to był dobry zamiennik - słyszałem, że trudno z dostępnością oryginałów (czy w ogóle są do kupienia?). Kłopot w tym, że wtyczki nie pasują do oryginalnych wtyczek Santi, które mam w rękawicach. Czy ktoś zetknął się z takim problemem? Może Santi zmieniło standard wtyczek? Na zdjęciach - oryginały - pomarańczowe - mają po dwa bolce i dwa wgłębienia jak na zdjęciach. I wtyczki nn - niebieskie - mają po cztery bolce i zagłębienia.

[ Dodano: 04-03-2018, 18:11 ]

[ Dodano: 04-03-2018, 18:19 ]

[ Dodano: 04-03-2018, 18:26 ]

[ Dodano: 06-03-2018, 13:55 ]
Wyjaśniło się:-) Te wtyczki nie są kompatybilne z wtyczkami Santi.

Aquaman - 20-06-2018, 10:07

Witam
Czy ktoś mógłby opisać swoje doświadczenia z tym zestawem. Tzn czy kamizelka 35w to nie za mało, jak wypadają rekawiczki oraz skarpety i może jakieś porównanie do Santi?
Pozdrawiam

wiecznychlopiec - 20-06-2018, 11:13

https://blackangeldivers.pl/blog/testy-sprzetu/ogrzewanie-nurkowe-marznace-palce/

niedługo firma smart-tex zaprezentuje nową wersję rękawiczek, czekam na jej powstanie i testy. Jedno trzeba powiedzieć - producent słucha opinii użytkowników i rozwija się w dobrą stronę.

Aquaman - 20-06-2018, 11:39

a jest jakiś wyciek info odnośnie zmian w rękawiczkach?