FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Latarka nurkowa Light For Me

Mateusz - 03-09-2018, 10:14
Temat postu: Latarka nurkowa Light For Me
Witam
Podczas weekendowego nurka okazało się ze zaczęła się przepalać. I tak 3/7 z chyba diod są przepalone . I tu pytanie czy rozkręcał ktoś kiedyś palnik od tej latarki i próbował na własną rękę wymieniać diody?Poniżej zdjęcie znalezione z necie mojego palnika.

wiecznychlopiec - 03-09-2018, 10:37

odeślij do producenta, trochę to trwa, ale naprawiają. Mi po kilku latach kabel się złamał. Przy okazji wymienili spaloną 1 diodę video (NW7 głowica). Dodam, że wymiana diody była za free, zapłaciłem za wymianę kabla tylko i odesłanie paczki.
Mateusz - 03-09-2018, 10:43

Pytanie jest tylko jedno jakie beda koszty tej przyjemności
wiecznychlopiec - 03-09-2018, 10:57

Mateusz napisał/a:
Pytanie jest tylko jedno jakie beda koszty tej przyjemności

nie prościej zadzwonić do nich? Diagnostyka to koszt 50 zł. Możesz zdecydować o naprawie znając koszta.

Assad - 03-09-2018, 12:58
Temat postu: Re: Latarka nurkowa Light For Me
Mateusz napisał/a:
[...] czy rozkręcał ktoś kiedyś palnik od tej latarki

Od tej nie, ale od innej L4M - tak.

Mateusz napisał/a:
[...] i próbował na własną rękę wymieniać diody?

Diod nie wymieniałem, nie było takiej potrzeby, usunąłem z wnętrza paprochy.
Da się to zrobić, mając lutownicę nadającą się do elementów smd i trochę wprawy.

Mateusz - 03-09-2018, 13:47

A jakieś porady jak się dobrałeś do swojej?
Assad - 03-09-2018, 14:21

Jeśli masz przed szybką pierścień zaznaczony na zdjęciu, możesz spróbować go wykręcić.
Spróbuj użyć okrągłego przedmiotu dopasowanego tak, aby wszedł w głowicę i oparł się na pierścieniu.
Użyłem drewnianego wałka z podłożoną gumową podkładką w celu uzyskania odpowiedniego tarcia.
Wykręcenie poszło dość łatwo, przed ponownym wkręceniem nasmarowałem gwint smarem Naskosil.

Mateusz - 03-09-2018, 15:04

Wieczorkiem zaraz będę patrzył
Yavox - 06-09-2018, 16:52

A rozkręcał ktoś kiedyś NW7?
Mateusz - 06-09-2018, 19:43

Yavox napisał/a:
A rozkręcał ktoś kiedyś NW7?

Nie

Ale temat już załatwiony. Głowice już rozkręciłem diody wymieniłem, głowice skręciłem ponownie teraz tylko testy pod wodą