| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - x-deep xdeep black wymiana bareri ,
DARAS - 19-05-2019, 18:41 Temat postu: x-deep xdeep black wymiana bareri , witam ,wymieniał ktoś baterię w x-deep ,serwis chce 200 zł netto ,trochę dużo jesli to tylko bateria ,moze ktoś podpowie , dziekuje .
mroovka - 24-05-2019, 00:02
Cześć.
Komputer jest ładowny przez usb nie bateria tylko akumulator
Nie ma dedykowanego wieczka trzeba rozkręcić obudowę. Nie wiadomo, jak jest uszczelnione. Może o-ringiem, może nie...
Pod wyświetlaczem spodziewam się elektroniki a dopiero pod nią aku.
Aku może mieć kabelek ze złączem ale może być lutowane.
Program komputera może trzymać dane kalibracyjne w pamięci nieulotnej, a może trzymać w RAMie i potrzebować zasilania cały czas. Nie wiadomo.
Słowem: Jeżeli to cena jest z serwisu producenta, cena akumulatora to nie kilka zł jak za zwykłą bateryjkę i wymiana nie wydaje się prosta nie ryzykowałbym.
dav4u - 24-05-2019, 09:19
Hi
Uszczelniony na oringu, aku na wtyku
martin - 24-05-2019, 10:28 Temat postu: Re: x-deep xdeep black wymiana bareri ,
| DARAS napisał/a: | | trochę dużo jesli to tylko bateria ,moze ktoś podpowie |
To nie tylko akumulator, to tez koszty robocizny i gwarancja ze komputer bedzie szczelny.
zielony_nur - 24-05-2019, 12:56
zabić się nie dam, ale ktoś (TomS ???) popełnił swego czasu fajny manual traktujący o wymianie bateryjki w Black, jednak 'na szybko' jakoś nie mogę wyszukać...
Piotr Michałek - 27-05-2019, 20:42
Problemem w wymianie tego akumulatora może być jego wymiar - trzeba go dobrze dobrać, tak aby się zmieścił i aby nie bardzo stracić na pojemności - możliwe, że dało by się dokupić ten sam model, ale na obudowie aku nie ma oznaczeń (w każdym razie u mnie nie było). Znalazłem coś co by się nawdawało na wymianę, ale w końcu nie wymieniłem, bo po sprawdzeniu okazało się, że jest jeszcze w przyzwoitym stanie - problemem był zresztą wyświetlacz i to jego wymieniałem.
Przy okazji - może znacie miejsce gdzie można by zrobić próbę ciśnieniową - zaprzyjaźniony nurek zegarmistrz ma niestety zbyt małą komorę
silver111 - 21-06-2019, 12:42
| Piotr Michałek napisał/a: | Problemem w wymianie tego akumulatora może być jego wymiar - trzeba go dobrze dobrać, tak aby się zmieścił i aby nie bardzo stracić na pojemności - możliwe, że dało by się dokupić ten sam model, ale na obudowie aku nie ma oznaczeń (w każdym razie u mnie nie było). Znalazłem coś co by się nawdawało na wymianę, ale w końcu nie wymieniłem, bo po sprawdzeniu okazało się, że jest jeszcze w przyzwoitym stanie - problemem był zresztą wyświetlacz i to jego wymieniałem.
Przy okazji - może znacie miejsce gdzie można by zrobić próbę ciśnieniową - zaprzyjaźniony nurek zegarmistrz ma niestety zbyt małą komorę |
Gdzie kupiłeś wyświetlacz i ile on kosztował?
Dzięki za info, pozdrawiam
Piotr Michałek - 21-06-2019, 12:54
| silver111 napisał/a: | Gdzie kupiłeś wyświetlacz i ile on kosztował?
Dzięki za info, pozdrawiam |
Kupiłem na alibaba.com, co do ceny to z tego co pamiętam to < 15$ za szt. ale do tego dochodzą koszty dostawy itp.
|
|