| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Sea Wolf - zalety i wady modeli ALPHA i BETA
marmatu - 21-05-2019, 12:06 Temat postu: Sea Wolf - zalety i wady modeli ALPHA i BETA Witam.
Zastanawiam się nad zakupem suchara Sea Wolfa jednak nie mogę się zdecydować czy ma to być model ALPHA z membraną teflonową czy model BETA z membraną butylową.
Proszę o opinie osób, które miały do czynienia, z którymś z modeli.
shell - 22-05-2019, 22:06
Większość skafandrów ma butyl i chyba nie bez powodu
bell23 - 23-05-2019, 07:36
Uzywam Dui ze skarpetami i jestem zadowolony więc brak butów to żadne kryterium wyboru. Co do materialu skafandra Seawolfa sie nie wypowiem
Turlogh - 23-05-2019, 07:49
| bell23 napisał/a: | | Uzywam Dui ze skarpetami i jestem zadowolony więc brak butów to żadne kryterium wyboru. Co do materialu skafandra Seawolfa sie nie wypowiem |
Akurat moim zdaniem buty to jedno z najważniejszych kryteriów wyboru w suchym skafandrze, ale nie o butach tutaj mowa, tylko o materiale: teflon czy butyL?
Darek Grabowski - 23-05-2019, 10:44
Miałem model Alpha, trochę temu, bo już od 3 lat mam inny skafander. Bardzo słabo oceniam trwałość materiału, i nie chodzi tutaj o jakieś mechaniczne uszkodzenia. Dziurki robią się "same z siebie" i to w miejscach nie mających mechanicznego kontaktu w zasadzie z niczym. Mój był w serwisie średnio co 3 miesiące i to nie wysyłałem z każdą pierdołą, tylko jak już naprawdę czułem, że jest mokro. Mój kupiłem jako egzemplarz po testowy, więc było wiekowy, ale kolego kupił nówkę i ma dokładnie to samo, z tego powodu też przesiada się na inny skafander (już zamówił).
Z plusów to fenomenalna miękkość materiału i wygoda. Serwis bardzo szybki i raczej nie robią żadnych problemów z niczym, chociaż zdarzało się, że skafander który wrócił z serwisu przeciekał.
Co do modelu Beta się nie wypowiem, bo kompletnie nie znam.
pmk - 23-05-2019, 11:12
A ja mam chyba od 6 czy 7 lat alfę i jestem zadowolony. Dziurawi się jak każdy skafander - nawet "pancerne" cordury nie są od tego problemu wolne. Alpha na moje oko ani mniej ani więcej. Natomiast w kwestii komfortu użytkowania jest super - miękki materiał, który schnie znacznie szybciej od innych.
Kolejna pewnie też będzie alfa, chociaż.... jest wszystko ok i nie mam potrzeby zmieniać skafandra więc liczę, że ten temat jest jeszcze dla mnie dość odległy.
Jeśli chodzi o serwis to jest chyba najlepszy na rynku - rekordowo kiedyś skafander wysłany w środę odebrałem przy okazji demo-daysów w weekend.
|
|