FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Baza nurkowa w Turcji

qszymq - 03-09-2019, 12:30
Temat postu: Baza nurkowa w Turcji
Witam,
Polecacie jakieś bazy nurkowe w Turcji?

Piotr Stańczuk - 04-09-2019, 14:03

Nurkowanie w Turcji nie jest polecane ze względu na warunki pod wodą, ceny i organizację baz.
Drążyłem temat 2 lata temu w Side , pisałem i nurki odpuściłem.

Panur - 04-09-2019, 21:13
Temat postu: Re: Baza nurkowa w Turcji
Zapraszam do przeczytania mojego postu i wyciągnięcia wniosków: http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=40390. Zalecam z wielką ostrożnością wybór bazy, a już w żadnym razie nabywanie pakietu nurkowań. Najpierw jeden dzień a później decyzja. Pozdrawiam.
sobolaqe - 04-09-2019, 22:43

Nie mozna generalizowac, wszedzie mozna trafic dobrze i zle :)

Ja pierwsze kursowe nurkowania robilem wlasnie w Turcji(CMAS 1st star) i bardzo dobrze wspominam instruktora i nurkowania.
Pozniej juz majac papiery techniczne z glupa zapytalem o nurkowania(nie majac ani grama sprzetu ze soba) i pojechalem na nurkowanie na tym zatopionym samolocie i tez ogolnie spoko.
Troche dziwnie patrzyli na poczatku ze taki plastik a nic nie mam ale pozniej po pierwszym nurkowaniu juz bylo inaczej i calkiem fajnie sie nurkowalo.
W sumie 3 wyjazdy wakacyjne do turcji i przy okazji nurkowanie(w roznych miejscach) i mozna powiedziec ze bylo OK.
Ale trzeba pamietac ze w sezonie i w takim wakacyjnym miejscu to zawsze bedzie masowka, oni na takich nurkow mowia "lipton" za zawor i do wody na 15-20min. Na lodzi 20-40 osob na intro to norma wiec nie spodziewajcie sie nie wiadomo czego.
Jak sie ma jakies papiery to najczesciej idzie sie na poczatku na nura bo intro robi omowienie teoretyczne a Ty jestes pod woda, pozniej sie odpoczywa na pokladzie a reszta robi intro i na koniec znowu nurek dla tych z papierami i do portu.

martin - 05-09-2019, 08:48

sobolaqe napisał/a:
Ja pierwsze kursowe nurkowania robilem wlasnie w Turcji (CMAS 1st star) i bardzo dobrze wspominam instruktora i nurkowania.

Byc moze powodem byl ten wygrubiony fragment?

;)

Fantomass - 05-09-2019, 12:24

Niestety wszędzie można kiepsko trafić.

Ostatni urlop na chorwacji z rodziną, planowałem dwa dni nurkowe, ale po 1 mi się odechciało.

Nurkowałem z tą bazą już drugi raz i same pozytywne opinie.

Niestety nurkowałem z innym instruktorem.
Nurkowanie 4 osoby, dwie na nurkowanie instruktor i DM.

Ustalone pary, ja z Dm, po wejściu do wody, DM realizował swoją całkowicie wizję nurkowania, wybierał się na wycieczki daleko od grupy jakby czegoś szukał.

A instruktor co chwilę poganiał aby szybciej szybciej płynąć, jakbyśmy mieli osiągnąć koniecznie jakiś punkt.

Nurkowania około 50 minut ale jakoś zupełnie bez luzu.

Drugi dzień odpuściłem

wiesiek01 - 05-09-2019, 13:37

Piotr Stańczuk napisał/a:
Nurkowanie w Turcji nie jest polecane ze względu na warunki pod wodą, ceny i organizację baz.

Nie pisałbym tak kategorycznie na podstawie jednostkowego przypadku.

Polecam w Bodrum bazę Happy Bubbles Dive Center. Pod wodą jak w Chorwacji tylko cieplej.

qszymq - 11-09-2019, 13:18

Piotr Stańczuk napisał/a:
Drążyłem temat 2 lata temu w Side , pisałem i nurki odpuściłem.

Warunki pod wodą? mógłbyś coś więcej napisać, jakie one są?

maciek811 - 12-09-2019, 14:12

Incekum - Kamil Erman (pod wodą nic ciekawego)
Alanya - polski pośrednik Magdalena Bircan (pod wodą 2-3 małe jaskinie, wrak łodzi patrolowe, filmy na youtube)