| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Zawór butli nurkowej.
pilomatt - 03-09-2019, 14:35 Temat postu: Zawór butli nurkowej. Pytanie bardziej serwisowe: w jaki sposób wkręcić zawór do butli? O-ring wystarczy czy raczej zastosować jeszcze teflon?.
martin - 03-09-2019, 14:54
A jaki typ zaworu masz - stożkowy czy cylindryczny?
Stożkowe montuje się na teflon i dokręca momentem w.g. specyfikacji.
Przy cylindrycznych jest tylko o-ring, ale jego wymiary dobiera się w.g. normy zaworu i butli - są dwie/trzy rożne normy, które są niekompatybilne ze sobą. click
I dodatkowo: jeśli masz sprzęt z zagranicy (n.p. USA) to europejskie zawory nie będą pasować.
Assad - 03-09-2019, 15:41
Pozostaje jeszcze sprawa twardości, ewentualnie materiału z jakiego wykonano oring.
pilomatt - 03-09-2019, 16:53
| martin napisał/a: | A jaki typ zaworu masz - stożkowy czy cylindryczny?
Stożkowe montuje się na teflon i dokręca momentem w.g. specyfikacji.
Przy cylindrycznych jest tylko o-ring, ale jego wymiary dobiera się w.g. normy zaworu i butli - są dwie/trzy rożne normy, które są niekompatybilne ze sobą. click
I dodatkowo: jeśli masz sprzęt z zagranicy (n.p. USA) to europejskie zawory nie będą pasować. |
Jak rozróżnić te zawory?. Wiem że mam O-ring który styka się z butla podczas wkręcania zaworu.
martin - 03-09-2019, 17:19
Zarówno zawór jak i butla powinien być opisany.
buter1 - 04-09-2019, 09:06 Temat postu: toruń masz pod bokiem bardzo profesjonalny sklep z profesjonalną obsługą podejdż pokaż i z głowy - Toruń ul. Kwiatowa 9 Divezone
pilomatt - 07-09-2019, 13:48 Temat postu: Re: toruń
| buter1 napisał/a: | | masz pod bokiem bardzo profesjonalny sklep z profesjonalną obsługą podejdż pokaż i z głowy - Toruń ul. Kwiatowa 9 Divezone |
Oni nie posiadają serwisu butli na miejscu o ile się nie mylę. Zgłoszę się do ich konkurencji gość zrobi mi to od ręki, to będzie najlepszy wybór i napewno pewniak.
jackdiver - 10-09-2019, 19:49 Temat postu: Re: toruń
| pilomatt napisał/a: | | buter1 napisał/a: | | masz pod bokiem bardzo profesjonalny sklep z profesjonalną obsługą podejdż pokaż i z głowy - Toruń ul. Kwiatowa 9 Divezone |
Oni nie posiadają serwisu butli na miejscu o ile się nie mylę. Zgłoszę się do ich konkurencji gość zrobi mi to od ręki, to będzie najlepszy wybór i napewno pewniak. |
Od ręki to nawet mechanik samochodowy nie da rady a co dopiero serwisant w jakimś centrum nurkowym. Najpierw musi zobaczyć zawór, potem go rozkręcić i zobaczyć jakie tam części w środku znajdzie. Jak już będzie to wiedział to zamówi takie części bo z pewnością 50% nie ma ich na stanie. Jest kilka modeli szczeliw i wrzecion i trzymanie ich na stanie mało się opłaca. Więc ta usługa od ręki może potrwać i z tydzień.
Jacek Wo - 10-09-2019, 19:52 Temat postu: Re: toruń
| pilomatt napisał/a: | | buter1 napisał/a: | | masz pod bokiem bardzo profesjonalny sklep z profesjonalną obsługą podejdż pokaż i z głowy - Toruń ul. Kwiatowa 9 Divezone |
Oni nie posiadają serwisu butli na miejscu o ile się nie mylę. Zgłoszę się do ich konkurencji gość zrobi mi to od ręki, to będzie najlepszy wybór i napewno pewniak. |
Jak już zrobi, to podziel się opinią.
mi_g - 11-09-2019, 08:38
| pilomatt napisał/a: | | Oni nie posiadają serwisu butli na miejscu o ile się nie mylę. |
Tak właściwie to co chcesz przeserwisować? Zawór jak zasugerował jackdiver, czy butle (czyszczenie?, kontrola? legalizacja?)
pilomatt - 11-09-2019, 11:59
Zrobiłem u konkurencji. Gość wymienił uszczelkę, skręcił, sprawdził kontrolnie czy nie ma nieszczelności i po robocie. Zrobił to za darmo.
Legalizacji nie chciałem robić, bo takową posiadam.
[ Dodano: 11-09-2019, 12:01 ]
Ja piszę o zupie a niektórzy o du... Wyraźnie napisałem że chce tylko wkręcić zawór w butle.
|
|