TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Suunto Eon Core czy Ratio iX3M Pro Easy
4bery - 28-02-2020, 15:03 Temat postu: Suunto Eon Core czy Ratio iX3M Pro EasyWitam,
jak w temacie - który wybrać? Skradziono mi starego Suunto Zoop Novo i muszę kupić. Potrzeby:
- tylko rekreacja
- duże kolorowe cyferki bo wzrok już nie ten i Zoop mimo podświetlenia już ledwie dawał radę a ma naprawdę duże cyfry - stąd wybór na duży ekran i kolor led
Ceny podobne, parametrami każdy mi wystarcza aż nadto. Myślałem o mniejszym czymś zegarkowym ale boję się o czytelność. Nie rozważam szkieł - i tak muszę kupić kompa po kradzieży starego.
Chyba że coś jeszcze w tej cenie czyli ok. 2600 PLN (lub niższej - mile widziane )
pozdrawiamsteve1973 - 28-02-2020, 20:48 Temat postu: Re: Suunto Eon Core czy Ratio iX3M Pro EasyKumpel ma Ratio. Widoczność wszystkiego pod wodą nie odbiega od mojego Perdixa. Kumpel jest zadowolony z tego kompa. EON CORE nie znamangelares - 01-03-2020, 00:29 Tak naprawdę zależy czy lepiej się czujesz po RBGM czy po VPM albo ZHL-16C. Tak naprawdę nikt ci tego nie powie, bo inaczej będzie reagował organizm ze 110 kg na pokładzie a inaczej z 60 kg. To są naprawdę sprawy indywidualne.wiecznychlopiec - 02-03-2020, 10:52 Suunto ma czytelniejszy ekran. Ratio ma delikatnie mniejsze cyfry niż Petrel. Jeśli potrzebujesz kompa tech ze wszystkim to Ratio. Łatwiej tez będzie zgrać się z innymi nurkami tech, którzy mają Petrele itd.
Do rekreacji Suunto wydaje się fajniejszym i DUŻO czytelniejszym kompem. Zobacz na wielkość wyświetlanych cyfr na ekranie. Jeśli więc na tym ci zależy to zdecydowanie Suunto.
Dosyć duże cyfry ma Divesoft freedom - mówię o drugim ekranie. Ten ostatni i oba ekrany (główny i drugi) możesz zobaczyć tutaj:
https://blackangeldivers.pl/blog/testy-sprzetu/divesoft-freedom-bottom-timer/4bery - 02-03-2020, 12:41 Czytelność jest dla mnie chyba najważniejsza.
Z tego co czytałem w linku o divesystem freedom to sam bootom timer to jednak nie dla mnie - jestem zdecydowanie zbyt rekreacyjny . Przyzwyczaiłem się ze komp pokazuje ile ndl zostało itp. a pływam z jednym komputerem i nie mam w planach nic technicznego
Dzięki za odpowiedzi.wiecznychlopiec - 02-03-2020, 13:40
4bery napisał/a:
Z tego co czytałem w linku o divesystem freedom to sam bootom timer to jednak nie dla mnie - jestem zdecydowanie zbyt rekreacyjny . Przyzwyczaiłem się ze komp pokazuje ile ndl zostało itp. a pływam z jednym komputerem i nie mam w planach nic technicznego
Dzięki za odpowiedzi.
Ten komputer jest też w wersji adv Nx, więc to poziom jaki cię interesuje. To kwestia innego softu i większej ceny zakupu. Dalej jednak w twoim budżecie. Chciałem, żebyś zobaczył jak wygląda jeszcze inna opcja. Morox25 - 02-03-2020, 19:43 Mam do sprzedania Shearwater Teric. Używany 11 miesięcy. i Minimalnie przekroczysz budżetFiktor - 02-03-2020, 21:11 dzidzi70 - 08-03-2020, 13:31 Ciekawy temat sam mam ten sam delemat co autor postu. Ratio bardziej chyba techniczny i menu nie po polsku. Suunto ma jezyk polski.