FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - kompas na skuter ?

chinol - 03-03-2020, 14:57
Temat postu: kompas na skuter ?
hej witam wszystkich.
Chciałbym zamontować kompas na skuterze ale widzę ze magnesy z silnika zmieniają wskazania , macie jakieś rady jak temu zapobiec ?

Karollo - 03-03-2020, 16:13

Zalezy w ktorym miejscu zamontujesz. W suexie sprawdzilo sie dla mnie na raczce, czyli na tyle torpedy, tam gdzie juz jest wiecej plastku i odstep od korpusu wiekszy.

Na samym korpusie z przodu dodawalem tylko latarke backup, ale widzialem chlopakow z np bottom timerem tam zamontowanym. Nalepiej jakis kolorowy OLED czy cos.

chinol - 04-03-2020, 10:31

własnie na suexie mi sieje magnes ;(
wiecznychlopiec - 04-03-2020, 10:42

mam xj14, nawet na przodzie jest odchylenie, które znika 2-3 cm nad obudową. Rozważam dodanie podkładki dystansującej i podniesienie kompasu najwyżej jak się da na końcu nosa.
Karollo - 04-03-2020, 11:06

chinol napisał/a:
własnie na suexie mi sieje magnes ;(

ale to na raczce tez? niewiele trzeba, zeby sie odizolowac jak pisze wiecznychlopiec. pamietac potem jednak trzeba o oporze, ktory tworzymy dodajac takie zabawki.

jedna z prostszych metod tez bylo trzymanie po prostu na wierzchu dloni, ktora miala kompas. izolacja magnetyczna i czysty odczyt w pakiecie ;) zawsze jakos udawalo sie ulozyc dlonie, zeby kompas byl widoczny niezaleznie, ktora teraz byla na wierzchu. przy dobrej konfiguracji smyczy praktycznie sterowac sie da jednym palcem, wiec zawsze jakos te dlonie pasowaly...

praktycznie rzecz biorac male zejscia z wlasciwego kierunku mozna szybko skorygowac, ot wlasciwa zaleta sukutera, ze mozna sie szybko przemiescic :)

wiecznychlopiec - 04-03-2020, 11:35

Karollo napisał/a:

ale to na raczce tez? niewiele trzeba, zeby sie odizolowac jak pisze wiecznychlopiec. pamietac potem jednak trzeba o oporze, ktory tworzymy dodajac takie zabawki.

jedna z prostszych metod tez bylo trzymanie po prostu na wierzchu dloni, ktora miala kompas. izolacja magnetyczna i czysty odczyt w pakiecie ;) zawsze jakos udawalo sie ulozyc dlonie, zeby kompas byl widoczny niezaleznie, ktora teraz byla na wierzchu. przy dobrej konfiguracji smyczy praktycznie sterowac sie da jednym palcem, wiec zawsze jakos te dlonie pasowaly...

praktycznie rzecz biorac male zejscia z wlasciwego kierunku mozna szybko skorygowac, ot wlasciwa zaleta sukutera, ze mozna sie szybko przemiescic :)

Na rączce nie, ale jest niewygodnie w ten sposób bo go średnio widać, zamocowałem tam komputer oledowy. Kompas mam duży, specjalnie do skutera i chce mieć go na nosie skutera żeby był dobrze widoczny. Dla dużego dystansu w wodzie, np. jeziorze to jedyna sensowna opcja przy braku możliwości naturalnej nawigacji.

czekam na razie na podkładki i czas, żeby to wszystko zamontować. Fajną opcję mają Bonexy, ta rączka do którj można kompas zamontować.

Karollo - 04-03-2020, 15:17

wiecznychlopiec napisał/a:
Fajną opcję mają Bonexy
to sie zgadza, troche bardziej pomyslane

moje doswiadczenia glownie to suex vr, wiec tam mi calkiem pasowalo na raczce. do tego kiedys chyba raz zalozylem na bugee na oczku przy spuscie. jakos nie byl to nigdy dla mnie problem zyciowej wagi, trafialem jako tako do celu :)