FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Wymiana pierścieni systemu Antares na system Quick glove

steve1973 - 07-03-2020, 23:21
Temat postu: Wymiana pierścieni systemu Antares na system Quick glove
Dzień dobry
W moim suchym mam zainstalowany system Sitech Antares. Fajny system, z szybką możliwością wymiany kryzy. Niestety po zakupie ogrzewanych rękawic, mam poważny problem aby zmieścić rękę (w rękawiczce) do tego mojego systemu.
Zdecydowałem się na wymianę. Po analizie, jestem zdecydowany na system Sitech Quick Glove, przy czym chciałbym zostawić manszety silikonowe i możliwość ich szybkiej wymiany.

Dla systemu Quick Glove jest pierścień dający taką możliwość, a mianowicie quick cuff.

I tu rodzi się zasadnicze pytanie: czy kupując guick cuff mogę go zamontować do suchego poprzez wklejone siedzisko do antaresa? Nie mogę znaleźć tej informacji, a na pierwszy rzut oka wygląda jakby była taka możliwość.
Może ktoś zamieniał Antares na Quick Glove i może mi doradzić.

mi_g - 09-03-2020, 09:57

Cześć.
Ja wymieniałem i tak na 99% musiałem wkleić nowe elementy.
Daj mi jeden-dwa dni to sprawdzę i potwierdzę.
Muszę zobaczyć co zamawiałem i jakie części mi zostały - to było kilka lat temu.

Johnny - 09-03-2020, 16:34

Cześć

Na pierścieniach Sitech Antares, wklejonych do suchego, używam systemu Waterproof Ultima. Pasują doskonale. Pierścień rękawicy jest bardziej obszerny. Może Ci przypasują.

steve1973 - 09-03-2020, 16:59

Johnny napisał/a:
Cześć

Na pierścieniach Sitech Antares, wklejonych do suchego, używam systemu Waterproof Ultima. Pasują doskonale. Pierścień rękawicy jest bardziej obszerny. Może Ci przypasują.

Dzisiaj już wiem, że przesiadka z Antares na Quick Glove nie obejdzie się bez problemów ale zaproponowano mi test tych Ultima. Są już w drodze do mnie. Możesz napisać coś wiecej? Kiedy kupiłeś? Jak eksploatacja? Jak szczelność? Ile razy były pod wodą? W jakich warunkach itd
Na stronach w UK bardzo je chwalą. U nas praktycznie nie ma opinii

Johnny - 09-03-2020, 17:11

Wykonane są o klasę lepiej od Antaresa. Miałem je pod wodą ze 30-40 razy. Głównie zimna woda - Polska i Niemcy. Nie zalałem ich ani razu. W odróżnieniu od Antaresa zakładanie i zdejmowanie nie sprawia żadnych problemów. Pierścienie są przy tym bardziej pancerne, co dla mnie jest zaletą.
Jestem zadowolony.

steve1973 - 09-03-2020, 17:28

Johnny napisał/a:
Wykonane są o klasę lepiej od Antaresa. Miałem je pod wodą ze 30-40 razy. Głównie zimna woda - Polska i Niemcy. Nie zalałem ich ani razu. W odróżnieniu od Antaresa zakładanie i zdejmowanie nie sprawia żadnych problemów. Pierścienie są przy tym bardziej pancerne, co dla mnie jest zaletą.
Jestem zadowolony.

Dzięki za info

mi_g - 10-03-2020, 09:28

Sprawdziłem:
Antress ma wklejane coś takiego:
http://www.seaskin.co.uk/...T001_60251.html
Dry Glove Quick mają takie:
http://www.seaskin.co.uk/...P001_60420.html

Z tego co pamiętam muszą mieć dość podobne średnice bo sam zmieniałem (przekrajałem) i nie było z tym zbyt wielkiego problemu.

Johnny napisał/a:
[Waterproof] Wykonane są o klasę lepiej od Antaresa.

Właściwie to nie powinno być dziwne. Tak na szybko sprawdziłem i w sklepach UK Waterproofy są 3x droższe: 44 kontra 132 funty.

Morox25 - 10-03-2020, 18:28

Na ultimie zrobiłem około 1000 nurkowan, nigdy mnie nie zawiodły.
steve1973 - 10-03-2020, 20:35

Morox25 napisał/a:

O super. Miło to słyszeć. Jakieś podpowiedzi eksploatacyjne?

[ Dodano: 10-03-2020, 20:54 ]
Morox25 napisał/a:

Chodzi mi o to czy wymagają jakichś, szczególnych zabiegów konserwacyjnych? A może wystarczy klasyczne, okresowe czyszczenie i smarowanie?

Morox25 - 12-03-2020, 18:25

Pilnowalem zeby nie bylo piachu i smarowanie co 5-6 nurkowan. Nic więcej. Naprawdę niezły produkt. Polecam
steve1973 - 12-03-2020, 22:32

Morox25 napisał/a:
Pilnowalem zeby nie bylo piachu i smarowanie co 5-6 nurkowan. Nic więcej. Naprawdę niezły produkt. Polecam

Dzięki.
Dostałem już te pierścienie do testów. Faktycznie wyglądają porządnie. Montaż do wklejonego pierścienia z Antaresa przebiegł bez żadnych problemów. Wszystko pasuje idealnie. Ręka w ogrzewanej rekawicy wchodzi bez problemu. Pozostało przetestować je w wodzie ale już widzę, że zostaną ze mną na dłużej.
Dziękuję Wam za pomoc.

[ Dodano: 14-03-2020, 08:52 ]
Pierwsze wrażenia z próby wodnej są niestety negatywne. Woda do obu rękawic "wpływala litrami". Następna próba w niedzielę- jak wirus pozwoli

Morox25 - 15-03-2020, 10:34

jakie rękawice mialem¿ Niestety tylko silikonowe do tego systemu.
steve1973 - 15-03-2020, 14:07

Morox25 napisał/a:
jakie rękawice mialem¿ Niestety tylko silikonowe do tego systemu.

Niekoniecznie. Dziś, po poprawnym założeniu rękawic , próba wodna wykazała pelna szczelność na rękawicach showa.
Wniosek- system został "przytulony " ;-)