| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Manometr - wskazówka nie spada do 0
Piotrmazi - 26-03-2020, 08:48 Temat postu: Manometr - wskazówka nie spada do 0 Cześć
Po odkręceniu od butli w moim manometrze wskazówka nie wraca na 0 tylko zostaje na 10 barach. Dodam że przy napełnionej butli nie wskazuje o 10 bar wiecej tylko poprawnie. Czy da się to jakoś skorygować? Manometr to Aqualung z zakresem do 300 bar.
steve1973 - 26-03-2020, 10:06 Temat postu: Re: Manometr - wskazówka nie spada do 0
| Piotrmazi napisał/a: | Cześć
Po odkręceniu od butli w moim manometrze wskazówka nie wraca na 0 tylko zostaje na 10 barach. Dodam że przy napełnionej butli nie wskazuje o 10 bar wiecej tylko poprawnie. Czy da się to jakoś skorygować? Manometr to Aqualung z zakresem do 300 bar. |
Tak. Da się. Wymień manometr.
jackdiver - 26-03-2020, 18:10 Temat postu: Re: Manometr - wskazówka nie spada do 0
| Piotrmazi napisał/a: | Cześć
Po odkręceniu od butli w moim manometrze wskazówka nie wraca na 0 tylko zostaje na 10 barach. Dodam że przy napełnionej butli nie wskazuje o 10 bar wiecej tylko poprawnie. Czy da się to jakoś skorygować? Manometr to Aqualung z zakresem do 300 bar. |
Wykręć manomert z węża. Wyciągnij z niego króciec uszczelniający i sprawdź cienką igłą lub popatrz pod światło czy nie jest zatkany. Posmaruj oringi i zamontuj całość z powrotem. Sprawdź ciśnienie. Jeśli jest tak samo to lipa.
Pozdrawiam Jacek
steve1973 - 27-03-2020, 06:06 Temat postu: Re: Manometr - wskazówka nie spada do 0
| jackdiver napisał/a: |
Wykręć manomert z węża. Wyciągnij z niego króciec uszczelniający i sprawdź cienką igłą lub popatrz pod światło czy nie jest zatkany. Posmaruj oringi i zamontuj całość z powrotem. Sprawdź ciśnienie. Jeśli jest tak samo to lipa.
Pozdrawiam Jacek |
Wewnętrzne statystyki akredytowanego laboratorium wzorcujacego wskazuja, że ponad 60% manometrow z tego typu objawami ma uszkodzone elementy pomiarowe. I nie jest prawdą, że w górnym zakresie manometry "pokazuja dobrze". Czy naprawdę warto oszczędzać w przypadku jednego z najważniejszych przyrządów pomiarowych? Moim zdaniem nie warto, ale to tylko moje zdanie.
Piotrmazi - 27-03-2020, 07:30 Temat postu: Re: Manometr - wskazówka nie spada do 0
| steve1973 napisał/a: | | Wewnętrzne statystyki akredytowanego laboratorium wzorcujacego wskazuja, że ponad 60% manometrow z tego typu objawami ma uszkodzone elementy pomiarowe. I nie jest prawdą, że w górnym zakresie manometry "pokazuja dobrze". Czy naprawdę warto oszczędzać w przypadku jednego z najważniejszych przyrządów pomiarowych? Moim zdaniem nie warto, ale to tylko moje zdanie. |
Nie chcę go za wszelka cenę naprawiać - pytanie zadałem bardziej z ciekawości bo być może niektóre manometry mają takie przypadłości i jakoś to można łatwo naprawić. Skoro nie to kupię nowy.
steve1973 - 27-03-2020, 07:48 Temat postu: Re: Manometr - wskazówka nie spada do 0 Dlatego właśnie w pierwszym moim wpisie udzielilem (może faktycznie z trochę zbyt dużymi skrótami myslowymi) odpowiedzi. Faktycznie da się tego typu zachowanie manometra naprawić lub skorygować. Wszystko zależy, do czego ten manometr ma służyć i jaka jest jego budowa. W przypadku naszych, nurkowych manometrow relacja ceny takiej operacji do ceny nowego przyrządu jednoznacznie wskazuje na opłacalność zakupu nowego
jackdiver - 27-03-2020, 14:08 Temat postu: Re: Manometr - wskazówka nie spada do 0 [quote="steve1973"] | jackdiver napisał/a: |
Wewnętrzne statystyki akredytowanego laboratorium wzorcujacego wskazuja, że ponad 60% manometrow z tego typu objawami ma uszkodzone elementy pomiarowe. I nie jest prawdą, że w górnym zakresie manometry "pokazuja dobrze". Czy naprawdę warto oszczędzać w przypadku jednego z najważniejszych przyrządów pomiarowych? Moim zdaniem nie warto, ale to tylko moje zdanie. |
Wewnętrzne statystyki akredytowanego laboratorium wzorcujacego mam gdzieś. Ja podałem prosty sposób na sprawdzenie czy nie ma zabrudzenia w tulejce uszczelniającej i tyle. Jeśli ktoś pyta o poradę to posiadając klucz płaski 14 jest sobie w stanie sam to sprawdzić bez pomocy akredytowanych specjalistów
Piotrmazi - 27-03-2020, 17:55 Temat postu: Re: Manometr - wskazówka nie spada do 0
| jackdiver napisał/a: | Wewnętrzne statystyki akredytowanego laboratorium wzorcujacego mam gdzieś. Ja podałem prosty sposób na sprawdzenie czy nie ma zabrudzenia w tulejce uszczelniającej i tyle. Jeśli ktoś pyta o poradę to posiadając klucz płaski 14 jest sobie w stanie sam to sprawdzić bez pomocy akredytowanych specjalistów |
Dzięki za radę - rozkręciłem, wyczyściłem ale niestety nadal wskazówka jest na 10 bar - więc raczej do wymiany.
pozdrawiam
Piotr
mike217 - 01-04-2020, 17:01
Wygięta jest rurka bourdona, jest pewnie odkształcona. Manometr do wymiany.
|
|