FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Skrzydło - miejsce spłuczki?

gienas - 26-05-2020, 10:11
Temat postu: Skrzydło - miejsce spłuczki?
Witam
Ostatnio rozglądając się za skrzydłem zauważyłem dziwną tendencję - montaż spłuczki po przeciwnej stronie inflatora - chodzi mi o poziomą pozycję nurka.

wro_bel - 26-05-2020, 18:59

Chodzi o to, że jak nurek leży to spłuczka jest od spodu worka? Powiem szczerze, że też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że chodzi chyba o to żeby tak łatwo się woda nie wlewała. Podobnie jak z opróżnianiem maski z wody - uchylasz dół a nie górę...

Ale to tylko taki moje domysły ;)

wiecznychlopiec - 27-05-2020, 14:45

to nie jest "tendencja" tylko norma. Jak sobie wyobrażasz sięganie do spłuczki, jeśli byłaby ona od góry worka od strony butli? Worek układa się na butli i spłuczka jest w miejscu gdzie sięgasz ręką. Dokładnie od spodu.

chyba, że nie rozumiem pytania

wro_bel - 27-05-2020, 15:30

no i wszystko jasne :-)
gienas - 27-05-2020, 21:47

Inflator zamontowany jest poprawnie i upuszcza powietrze do góry, natomiast spłuczką zamontowaną w tym miejscu się nie da = fizyka.
Spłuczka to awaryjny zawór...

steve1973 - 27-05-2020, 22:59
Temat postu: Re: Skrzydło - miejsce spłuczki?
Panowie
Ale o co Wam chodzi? Nie rozumiem

[ Dodano: 27-05-2020, 23:02 ]
Spluczka to zawór awaryjny jak wisisz głową w dół. Przecież to oczywiste

martin - 28-05-2020, 08:21

steve1973 napisał/a:
Spluczka to zawór awaryjny jak wisisz głową w dół.

Niekoniecznie - sa szkoly, ktore uzywaja tego zaworu do wywazania.

Jesli chcesz wiedziec, gdzie on jest w wodzie, to poskladaj sprzet, poloz go na podlodze i pociagnij za krawedzie skrzydel do gory, wtedy zobatrzycz, ze to miejsce jest calkiem ok:

wiecznychlopiec napisał/a:
Worek układa się na butli i spłuczka jest w miejscu gdzie sięgasz ręką.

To miejsce jest tez stosunkowo wysoko w calym zestawie - ulatwia to spuszczanie powietrza.

gienas - 28-05-2020, 09:44

Różnica w fotkach
martin - 28-05-2020, 09:49

Tylko ze na fotkach nie masz pozycji jaka skrzydlo przyjmuje w wodzie.

click

gienas - 28-05-2020, 10:13

W tej pozycji każdy inflator w każdym worku jest zawsze na górze a spłuczka niekoniecznie.
Z fotki Xdeepa spłuczka jest na dole nurka po przeciwnej do inflatora, worek Zeagla ma spłuczkę po stronie inflatora na górze.
W jednym pociągając za spłuczkę powietrze zejdzie, w drugim nie i to mi chodzi dlaczego nie montują spłuczek po tej samej stronie?

Fiktor - 28-05-2020, 10:35

Zeagle to chyba podkówka? I dlatego ma spłuczki po obu stronach?

Np. https://www.piratediver.c...p/7907-camo.htm

martin - 28-05-2020, 10:50

gienas napisał/a:
W jednym pociągając za spłuczkę powietrze zejdzie, w drugim nie i to mi chodzi dlaczego nie montują spłuczek po tej samej stronie?

Dlatego ze fotki ktore wkleiles nie sa fotkami przedstawiajacymi, jak worek uklada sie pod woda. Kliknij na to co ja wkleilem, to zobaczycz ze strona nie ma najmniejszego znaczenia, jesli chodzi o zrzut gazu - w wodzie plat skrzydla stoi pionowo i nie jest ono nabite na 100%.

Dalej - ten typ sprzetu jest projektowany do dosc specyficznych nurkowan wiec osoby ktore nie nurkuja n.p. w jaskiniach nie maja wiedzy, jak to sie obsluguje - mniej wiecej na zasadzie:
"Kupilem mercedesa S-Klassa, a ze mam duzy bagaznik to bede z niego sprzedawal wegiel."

wro_bel - 28-05-2020, 13:30

gienas ja używam worka xdeep'a i pomimo, że spłuczka jest na dole (od spodu) to powietrze schodzi z niej bez problemu nie tylko jak jesteś głową w dół ale również kiedy płyniesz w poziomie, więc nie masz czym się martwić.
Maciek Kos - 28-05-2020, 14:31

Czesc!
Gienias poczynil dobrego spostrzezenia :)
Przy tak umieszczonej spluczce i prawidlowej pozycji wytrymowanej, nie zejdzie caly gaz ze skrzydla. To jest fizyka.
Jednak przy uzywaniu zestawow ciezkich, wielobutlowych, jak
i nurkowania w zimnej wodzie, obciazenie jest na tyle duze, ze zalegajacy gaz jest nieodczuwalny dla nurkujacego. W cieniutkiej piance, przy jednej butli, jest to juz odczuwalne. Ja czuje, w kazdym razie :)

Fiktor - 28-05-2020, 15:00

Przy prawidłowej pozycji inflatorem też nie wypuści się całego gazu. I w jednym i w drugim przypadku dla zrzutu całego gazu trzeba lekko zmienić pozycję.
Maciek Kos - 28-05-2020, 17:32

Fiktor- jesli uniesiesz wylot inflatora powyzej poziomu skrzydla, to gaz wyleci calusienki, nawet gdybys wisial glowa w dol :) i mial dlugi odpowiednio inflator.
Fiktor - 28-05-2020, 19:12

Zerknij na zdjęcie w poście Martina. Wątpię czy większość nurków byłaby w stanie zadrzeć rękę z rurą inflatora tak wysoko. W praktyce chyba wygodniej lekko zmienić pozycję unosząc właściwy koniec worka.
Maciek Kos - 28-05-2020, 21:24

Fiktor- chodzilo mi o to, ze umiejscowienie inflatora nie ma znaczenia, poniewaz, wylot rury powinien znajdowac sie powyzej worka podczas deflacji. W druga strone podobnie - nawet jesli bedziesz mial zawor zamontowany mozliwie najwyzej, to nie wypuscisz powietrza, trzymajac krociec inflatora ponizej worka. To jest fizyka, nie filozofia :)
wro_bel - 29-05-2020, 12:27

Jesteście bardziej doświadczeni, ale chyba jak mamy worek w połowie wypełniony powietrzem i ustawimy się głową w dół to to powietrze najdzie się przy spłuczce i choćby nie wiem jak długi był wąż inflatora to powietrze całkiem nie zejdzie, bo musiałoby się przelać najpierw w dół do wylotu inflatora i dopiero rurą wylecieć... Po to chyba zawsze należy się ustawiać wylotem (inflator, spłuczka, zawór suchego) w najwyższym punkcie.

Co nie zmienia faktu, że spłuczka w worku jest we właściwym miejscu :-D

Maciek Kos - 29-05-2020, 13:04

Wro_bel - jesli podniesiesz inflator powyzej worka, to zejdzie calkowicie.
Roznica cisnien w worka i na inflatora. Mozna to poprostu sprawdzic :)

[ Dodano: 29-05-2020, 13:07 ]
(Roznica cisnien w worku i na inflatorze, mialo byc)

martin - 29-05-2020, 13:12

wro_bel napisał/a:
...choćby nie wiem jak długi był wąż inflatora to powietrze całkiem nie zejdzie, bo musiałoby się przelać najpierw w dół do wylotu inflatora i dopiero rurą wylecieć...

Nie do konca, mamy do czynienia z naczyniami polaczonymi, do tego worek ma zmienna objetosc. Powietrze bedzie leciec do najwyzszego punktu ale objetosc worka bedzie sie zmieniala - to powoduje ze duza ilosc gazu poleci przez inflator, nawet jesli jego ujscie bedzie ponizej najwyzszego punktu w worku. To czy to bedzie wszystek gaz z worka zalezy od tego, jak ten worek bedzie sie ukladal w momencie spuszczania gazu.

wro_bel - 29-05-2020, 15:53

martin napisał/a:
To czy to bedzie wszystek gaz z worka zalezy od tego, jak ten worek bedzie sie ukladal w momencie spuszczania gazu.

Właśnie o to mi chodziło w mojej wypowiedzi :)

Tak czy inaczej jesteśmy zgodni co do meritum tego tematu czyli, że spłuczka jest we właściwym miejscu.

Scaner - 03-01-2021, 02:10

gienas napisał/a:
Inflator zamontowany jest poprawnie i upuszcza powietrze do góry, natomiast spłuczką zamontowaną w tym miejscu się nie da = fizyka.
Spłuczka to awaryjny zawór...

"Spłuczka" to podstawowy zawór
Inflatorem spuszczasz gaz tylko przy zanurzeniu z powierzchni.

[ Dodano: 03-01-2021, 02:20 ]
https://youtu.be/WFKQmjbwIH0?t=67