| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - "przekierowanie" wydechu - pytanie o sprzet
watt-rs - 30-05-2020, 11:38 Temat postu: "przekierowanie" wydechu - pytanie o sprzet czesc,
mam pytanie - czy istnieje moze cos takiego co przekieruje powietrze wydychane z ust
do innej drogi niz ta ktora jest wdychane powietrze przez na przyklad fajke?
Szukam czegos nie do nurkowania i pomyslalem ze moze tutaj ktos bedzie znal cos takiego,
pytalem w decathlonie - podobno maska easy breath ma taki system ale jak patrzylem na te 'zaworki' to jakos nie chce mi sie wierzyc? moze sie myle. Czy istnieje cos takiego w miare taniego?
Dziekuje za pomoc,
watt-rs
mi_g - 31-05-2020, 16:48
Rozumiem że chodzi o układ dwóch zaworków? Być może takie z maseczek przeciwpyłowych by ci spasowały. To będzie tanie rozwiązanie. Drozsze to półmaski, maski pełnotwarzowe etc. Znajdziesz w sklepach BHP.
Stachul - 01-06-2020, 09:30
Tania maska pełno-twarzowa nie nurkowa to np maska p-gaz z demobilu.
http://przygotowani.com/i...-przeciwgazowe/
Można poszukać na aukcjach lub w sklepach militarnych i bywają w cenie 20-30PLN
DarekS - 01-06-2020, 10:46
Takie maski często mają nieodpowiednie szkła i pod wodą wszystko jest nienaturalne, przerysowane.
Yavox - 15-06-2020, 16:46 Temat postu: Re: "przekierowanie" wydechu - pytanie o sprzet
| watt-rs napisał/a: | czy istnieje moze cos takiego co przekieruje powietrze wydychane z ust
do innej drogi niz ta ktora jest wdychane powietrze |
Jest wiele takich urządzeń. Najczęściej spotykane w życiu codziennym nazywa się "wentyl". Jest stosowane np. w oponach, dętkach, pontonach i innych urządzeniach dmuchanych.
Zasada działania jest bardzo prosta: nabierasz powietrza ustami i dmuchasz w wentyl. Nabierasz ustami i dmuchasz w wentyl. Nabierasz ustami...
|
|