FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Zabezpieczanie klejem suchacza

Karollo - 15-09-2020, 10:44
Temat postu: Zabezpieczanie klejem suchacza
Moj suchy skafander powoli dobiega do konca swojego zycia, jednak ja stale staram sie go lekko podratowac jezeli to ma sens. Szukam kleju, o wlasciwosciach aquasure, ale ktory nadawalby sie do posmarowania wiekszej powierzchni na raz, powiedzmy 10x20cm. Wydaje mi sie, ze musialby byc lekko bardziej 'wodnisty' niz aquasure. Material juz powoli jest slabawy, a chcialbym go zabezpieczyc od wewnatrz cienka warstwa kleju, zwlaszcza w kroku.

Slyszalem anegdote, ze pewien nurek wysmarowal caly skafander od srodka klejem zabezpieczajac go w ten sposob. Nie chce az tak szalec, bo to tez niesie ze soba probelmy, ale moglbym sprobowac takich wzmocnien miejscowo i przesmarowac niektore tasmy. Co polecacie?

HX - 15-09-2020, 16:39
Temat postu: Re: Zabezpieczanie klejem suchacza
Karollo napisał/a:
Slyszalem anegdote, ze pewien nurek wysmarowal caly skafander od srodka klejem zabezpieczajac go w ten sposob. Nie chce az tak szalec, bo to tez niesie ze soba probelmy, ale moglbym sprobowac takich wzmocnien miejscowo i przesmarowac niektore tasmy. Co polecacie?

Karollo napisał/a:

Mój kumpel całe nogawki posmarował sc400 50/50 z Toluenem oczywiście od środka. W sumie nawet trochę wytrzymało. Weselej było jak to smarowaliśmy w pracowni, zapomnieliśmy o porządnym wietrzeniu i po skończonej robocie zrobiliśmy małe "piwko". Ło.... Panie a si najba..... a tak naprawdę zatruliśmy, wymi.... i sensacje całą noc, ale faza zacna.

Aquasure możesz rozcieńczyć Cotolem, trochę drogo wychodzi i szybciej musisz nakładać.

Karol jak mówisz o tym starym Scubapro to daj sobie spokój, jak chcesz pancerny skafander to szukaj w UK starego CFa od DUI z drugiej ręki, nawet 15 letni da się naprawić i będzie dalej naprawialny. Te szmaciaki to są jednorazówki, jak zaczną cieknąć to do kosza.

Pozdrowienia

Maciek Kos - 16-09-2020, 01:54

Sure seal wychodzi taniej od aqua sure. Znam jeszcze storm sure.
Ja bym wysmarowal normalnym klejem do trylaminatu i podkleil nylonowa , cienka tkanine. Ten sc jest do tego na przyklad. Rozwiazania z aquasurem, to bilet w jedna strone. Pozniejsze naprawy beda niemozliwe.

Karollo - 16-09-2020, 13:42

HX, wlasnie cos mi sie kojarzy, ze to historia od Ciebie znad piwka przy Lighthousie... Nie planowalem poleciec tak szeroko z powierzchnia skafandra jak rowniez z fizjologicznymi efektami ubocznymi ;)

I tak, to stale ten sam skafander, ktory generalnie daje rade, tylko w niektorych miejscach jak wlasnie w kroku albo tam gdzie pasy szoruja na ramionach i na brzuchu material jest powaznie zagrozony. A ze jeszcze aquasure sie wala w szufladzie, troche czasu w domu mam i nie nuram juz tak duzo jak kiedys to sobie pomajsterkuje.

Nie trace nic, co najwyzej pare groszy na podstawowe materialy. Nie bede uzywal jakichs skomplikowanych mikstur, bo jednak nie warto. I czas bedzie sie rozgladac za innym egzemplarzem. I CFa fajnie byloby zlapac, ale to sie zobaczy jak juz zapadnie decyzja. Mam wrazenie, ze ta zime jeszcze jakos dam rade :)

Maciek, twoja sugestia, zeby nie naduzywac aquasure ma sens, jezeli potem mozna jeszcze cos naprawiac. Tutaj to juz ostatnie tchnienia :) A i pomysl z plotnem bardzo sensowny, musze tylko uwazac, zeby za grubo nie bylo i zeby skafander odpowiednio sie potem ukladal.

gienas - 16-09-2020, 16:19

Swojego kordurowego Santi od wewnątrz podklejałem taśmąTear-aid typ B. Wewnątrz na materiale i na taśmach gumowych ponad rok trzyma - nie cieknie.
Karollo - 17-09-2020, 14:22

O, to tez jest jakas ciekawa opcja ;)