| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Light for me NW7 czy SeaYa LED70w SPOT
dzidzi70 - 01-01-2021, 14:03 Temat postu: Light for me NW7 czy SeaYa LED70w SPOT Witam. Stanąłem przed wyborem światła głównego spośród dwóch konkretnych głowic.Niestety nie mam możliwości przetestowania. Proszę o pomoc w wyborze kolegów którzy posiadają takie latarki i mają ochotę podzielić sie swoją opinią. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
wiecznychlopiec - 04-01-2021, 12:18
to 2 zupełnie różne głowice mające inną charakterystykę świecenia i trochę inne zastosowanie. Do tego dochodzą aspekty kupna, serwisu itp. bardzo odmienne w obu firmach.
Używam obu głowic od dłuższego czasu
dzidzi70 - 04-01-2021, 15:41
| wiecznychlopiec napisał/a: | to 2 zupełnie różne głowice mające inną charakterystykę świecenia i trochę inne zastosowanie. Do tego dochodzą aspekty kupna, serwisu itp. bardzo odmienne w obu firmach.
Używam obu głowic od dłuższego czasu |
Szukam światła na Polskie wody głównie. Wiem ze light for mi ma dwa skupienia światła i to jest fajne natomiast seaya ma większą moc i skupienie 10' Co do serwisu nie mam pojęcia ani do kosztów nowego pakietu. Może ktoś ma juz jakieś zdanie i podpowie mi w którym iść kierunku.
Karollo - 04-01-2021, 19:40
Uzywam NW7, nie mialem przyjemnosci plywac z SeaYa. NW7 wg mnie to petarda, ale ma swoje odraniczenia. Uwielbiam jej uzywac w czystej wodzie, gdyz swietnie oswietla w dal oraz dookola. Natomiast takie mocne swiatlo ma swoje ograniczenia:
1. W malej widocznosci nie lubie jej zapalac, wole backup HiMax X5, gdzieki ktoremu nie dostaje rozblaskow na oczach
2. NW7 przebija wiekszosc latarek uzywanych przez typowych nurkow i zdarza mi sie 'zagubic' partnera. Po prostu ich sygnaly bledna i sa slabo widoczne. Trzeba wiecej uwagi poswiecic partnerowi, ktory tez korzysta z mocy NW7.
Generalnie jak widac swietne swiatlo, ale czasem za dobre. jezeli SeaYa jest jeszcze mocniejsze to moze byc problem w typowiej polskiej wizurze.
Najlepsza kombinacja to dwa swiatla, ktore mozna stosowac zaleznie od warunkow.
dzidzi70 - 04-01-2021, 20:11
| Karollo napisał/a: | Uzywam NW7, nie mialem przyjemnosci plywac z SeaYa. NW7 wg mnie to petarda, ale ma swoje odraniczenia. Uwielbiam jej uzywac w czystej wodzie, gdyz swietnie oswietla w dal oraz dookola. Natomiast takie mocne swiatlo ma swoje ograniczenia:
1. W malej widocznosci nie lubie jej zapalac, wole backup HiMax X5, gdzieki ktoremu nie dostaje rozblaskow na oczach
2. NW7 przebija wiekszosc latarek uzywanych przez typowych nurkow i zdarza mi sie 'zagubic' partnera. Po prostu ich sygnaly bledna i sa slabo widoczne. Trzeba wiecej uwagi poswiecic partnerowi, ktory tez korzysta z mocy NW7.
Generalnie jak widac swietne swiatlo, ale czasem za dobre. jezeli SeaYa jest jeszcze mocniejsze to moze byc problem w typowiej polskiej wizurze.
Najlepsza kombinacja to dwa swiatla, ktore mozna stosowac zaleznie od warunkow. |
Mam takie same przemyślenia. Jeszcze mam troszkę czasu na zastanowienie się co do wyboru. Może ktoś coś jeszcze napiszę.
Morox25 - 04-01-2021, 20:48
Poczytaj o tym świetle. http://seaya.com/en/led/led-32w-zoom/
dzidzi70 - 04-01-2021, 22:11
Bardzo fajna no i ustawienia kąta świecenia.
Tylko cena
angelares - 05-01-2021, 08:12
Z tych dwóch wybrałbym Seeya z prostego powodu - serwis. Gdy coś ci padnie masz do wyboru LFM, gdzie serwis technicznie jest utrudniony lub nie istnieje. Może masz kogoś kto ci będzie naprawiać światło, to może być LFM, choć dla mnie to NW7 to taka niewygodna patelnia. Jedynym teoretycznym plusem są dwa tryby świecenia, ale dla mnie ów "wideo" jest za słabe na jeziora/Bałtyk/nocne.
Poza tym - nie napisałeś jakie masz profile nurkowania - egipskie, bałtyckie, jeziorne, ale ja się dawno odciąłem od kabli i dobrze mi z tym. Używam oczywiście chińczyka, ale z polskiej dystrybucji z gwarancją itp. Dla ciebie będzie za słaba - xtar d26 1100 zimna, ale w marcu ma wyjść z magazynów xtar d26 2500 krótka, co daje 2h czas świecenia na max. Plusem tego rozwiązania jest cena i wygoda - oczywiście goodman + 2 baterie, które można wymienić między nurkami, spot 8 stopni. Co więcej - na jednym goodmanie możesz spiąc 2 latarki i masz 5000 lm.
Fajną latarką jest 3xml grala - nie pojawia się rzadko jako używka, ale to jest też dobry wybór, bo seeya 70 spot to odpowiednik GL7 grala, NW7 to seeya zoom, ammonite nautilius, halcyon focus itp., ale możesz sobie dokupić chińczyka wideo i mieć go zapiętego na dringu i masz 3cią latarkę. I tak daje się tego używać w zasadzie na nocnych, w zamkniętych obszarach (w środku wraku, jaskinia) i dalej jesteś bez kabla.
Poza tym rozważ czy nie potrzebujesz grzania, bo wtedy kanister musi być odpowiednio pojemniejszy.
[ Dodano: 05-01-2021, 08:16 ]
Fajną latarką jest 3xml grala - nie pojawia się często jako używka, ale to jest też dobry wybór. Seeya 70 spot to odpowiednik GL7 grala, NW7 to seeya zoom, ammonite nautilius, halcyon focus itp. Możesz sobie także dokupić chińczyka wideo i mieć go zapiętego na dringu i masz 3cią latarkę. I tak daje się tego używać w zasadzie na nocnych, w zamkniętych obszarach (w środku wraku, jaskinia) i dalej jesteś bez kabla.
Dlaczego nie można edytować posta?
dzidzi70 - 05-01-2021, 10:04
| angelares napisał/a: | Z tych dwóch wybrałbym Seeya z prostego powodu - serwis. Gdy coś ci padnie masz do wyboru LFM, gdzie serwis technicznie jest utrudniony lub nie istnieje. Może masz kogoś kto ci będzie naprawiać światło, to może być LFM, choć dla mnie to NW7 to taka niewygodna patelnia. Jedynym teoretycznym plusem są dwa tryby świecenia, ale dla mnie ów "wideo" jest za słabe na jeziora/Bałtyk/nocne.
Poza tym - nie napisałeś jakie masz profile nurkowania - egipskie, bałtyckie, jeziorne, ale ja się dawno odciąłem od kabli i dobrze mi z tym. Używam oczywiście chińczyka, ale z polskiej dystrybucji z gwarancją itp. Dla ciebie będzie za słaba - xtar d26 1100 zimna, ale w marcu ma wyjść z magazynów xtar d26 2500 krótka, co daje 2h czas świecenia na max. Plusem tego rozwiązania jest cena i wygoda - oczywiście goodman + 2 baterie, które można wymienić między nurkami, spot 8 stopni. Co więcej - na jednym goodmanie możesz spiąc 2 latarki i masz 5000 lm.
Fajną latarką jest 3xml grala - nie pojawia się rzadko jako używka, ale to jest też dobry wybór, bo seeya 70 spot to odpowiednik GL7 grala, NW7 to seeya zoom, ammonite nautilius, halcyon focus itp., ale możesz sobie dokupić chińczyka wideo i mieć go zapiętego na dringu i masz 3cią latarkę. I tak daje się tego używać w zasadzie na nocnych, w zamkniętych obszarach (w środku wraku, jaskinia) i dalej jesteś bez kabla.
Poza tym rozważ czy nie potrzebujesz grzania, bo wtedy kanister musi być odpowiednio pojemniejszy.
[ Dodano: 05-01-2021, 08:16 ]
Fajną latarką jest 3xml grala - nie pojawia się często jako używka, ale to jest też dobry wybór. Seeya 70 spot to odpowiednik GL7 grala, NW7 to seeya zoom, ammonite nautilius, halcyon focus itp. Możesz sobie także dokupić chińczyka wideo i mieć go zapiętego na dringu i masz 3cią latarkę. I tak daje się tego używać w zasadzie na nocnych, w zamkniętych obszarach (w środku wraku, jaskinia) i dalej jesteś bez kabla.
Dlaczego nie można edytować posta? |
Dzięki za tak obszerną odpowiedż.Będę miał na uwadze podpowiedzi co do wyboru.
Miranda - 07-01-2021, 19:59
Producenci dobrze skupionych latarek podają siłę światła w luksach. Ja polecam Miranda HIT 80000 LX mierzone z metra.
|
|