| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Suunto Fused RGBM2 skokowe działanie
Maciek123 - 20-03-2021, 14:59 Temat postu: Suunto Fused RGBM2 skokowe działanie Posiadam komputer Eon Core, sporo się naczytałem o algorytmie Fused RGBM2 i z tego co zrozumiałem to jego największą zaletą jest przeliczanie w czasie rzeczywistym.
Wszystko fajnie, tyle, że ten czas rzeczywisty bywa w moim przypadku wehikułem czasu.
Problemy zaczynają się przy głębszych nurkowaniach, wskazania (od razu zaznaczam, że dwóch takich samych komputerów są identyczne, obydwa mają konserwatyzm -1) są skokowe i wg mnie nie przystają do rzeczywistości.
Przykład z dziś zanurzenie na 40m.
Na 40m czas denny wskazany przez komputer 2minuty, rozpoczynamy wynurzenie, pedałujemy do góry, a czas topnieje do 1m i następnie pokazuje deko 6minut. Wszystko to po to by po przekroczeniu 20m pokazać 16minut czasu dennego. Wiadomo z tych 40m pedałowaliśmy soczyście w górę, ale nie darliśmy jak obłąkani. Nie zmienia to faktu, że z moim poprzednik Xdeepem czas regularnie by przyrastał. Sprawa numer dwa, poniżej publikuje profil z tego nurkowania, a w nim już o wskazanym deko nie ma ani słowa.
Rozumiem, że mogło to być wskazanie do deko 6minut, ale w takim razie skąd się wziął komunikat 2 i 1 minuta czasu dennego bez tego wskazania, a chwilę później deko6 które już z przymrużeniem oka mógłbym traktować jako TTS 6` i doliczone deepspoty? Zresztą to jest naciągana teoria bo jak się okazało właściciel drugiego suunciaka w przeciwieństwie do mnie nie ma włączonych deepstpów.
Reasumując czy to jest przypadłość tego algorytmu i dla płynnych wskazań należałoby przełączyć urządzenie na Gauge?
Czy też może cała sytuacja wynika z mojej błędnej interpretacji wskazań lub ustawień?
Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się ze mną waszymi doświadczeniami.
[ Dodano: 20-03-2021, 15:05 ]
Nie mogę edytować postu, oczywiście miałem na myśli zmianę o ile to możliwe na buhlmann, a napisałem gauge, brawo Ja
TomM - 23-03-2021, 06:54
Ale właściwie jak brzmi pytanie?
Profil tego nurkowania to typowe ślizganie się po deko - stąd zachowanie dekompresjometru.
Przelicza w czasie rzeczywistym, czyli zmienia zdanie
|
|