FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Apeks XL4 NITROX Automat

dzidzi70 - 30-11-2021, 17:14
Temat postu: Apeks XL4 NITROX Automat
Witam. Koledzy ktoś może posiada i używa. Szukam opini o tym zestawie do staga. Może ktoś podzieli się informacją jak sie spisuje czy jest na poziomie DS4 XTX40.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ :pa:

[ Dodano: 01-12-2021, 17:09 ]
Nikt nie posiada nie używa.

nowy - 02-12-2021, 09:27

Nie znam nikogo, kto używa tej "nowości" od Apeksa dedykowanego typowo do stage. Sam śmigam na zwykłym DS4 + xtx40 z małym upgradem (długa kierownica wydechu).
dzidzi70 - 02-12-2021, 12:18

Słyszałem że jest już na rynku ok 2 lat to musi być trochę w obiegu. Szkoda że nikt na forum nie może się wypowiedzieć nawet dystrybutorzy.
nowy - 02-12-2021, 15:18

Podpytaj na FB (jak masz) tam pewnie szybciej będziesz miał jakiś odzew. Koncepcja forów nurkowych chyba powoli się "przeżywa".
DarekS - 02-12-2021, 15:44

nowy napisał/a:
Koncepcja forów nurkowych chyba powoli się "przeżywa".

Uważam że jest inaczej. Poczekajmy jeszcze troche i za chwile się okaże że social media będa stawiały swoje warunki, wszystko będzie musiało być zgodnie z ich "myślą przewodnią" i zacznie się selekcja, a wtedy forum pozostanie.
To wszystko to kwestia czasu.
Już raz można było się przekonać jaka była panika jak fb przestał działać :)

nowy - 03-12-2021, 08:21

DarekS napisał/a:
Uważam że jest inaczej.

Spoko, jak to mówią wszystko płynie. By nie było lubię to forum ponieważ jestem tu prawie od moich początków nurkowych. I sporo można tutaj znaleźć, poczytać etc.
Nie zmienia to faktu, że na chwilę obecną bardziej "żywymi" tworami są sociale.

Bąbel - 03-12-2021, 08:50

DarekS napisał/a:

Uważam że jest inaczej. Poczekajmy jeszcze troche i za chwile się okaże że social media będa stawiały swoje warunki, wszystko będzie musiało być zgodnie z ich "myślą przewodnią" i zacznie się selekcja, a wtedy forum pozostanie.
To wszystko to kwestia czasu.
Już raz można było się przekonać jaka była panika jak fb przestał działać :)

Na szczęście social media to nie tylko fb.

TomM - 03-12-2021, 18:27

dzidzi70 napisał/a:
musi być trochę w obiegu.

Wątpię. I stopień to US4 (DS4 bez suchej komory) z "unikalnym zielonym plasticzkiem".
Kluczowa sprawa, to z jakim gwintem: M25 (standardowy) czy M26 (UE próbowała wymusić taki standard dla nitroksu > 40%). Jeśli to jest "cudowny unijny gwint" który nie pasuje do standardowego zaworu, to będziesz miał problem. Parę lat temu "zielone" automaty EU miały ten cudowny gwint.

Do tlenu na 6 m poza jaskinią w czystej wodzie sucha komora jest bez znaczenia. W przypadku depozytowania tlenówki w syfie na spągu w prądzie brak suchej komory i zamiast tego "plasticzek piękny zielony" odleci po najdalej 2-gim depozycie.

[ Dodano: 03-12-2021, 18:33 ]
PS. Tego typu automaty pod lodem (< 4 stopnie) zamarzają. Nawet na 6 m bywa na "kręconego". W wodzie 10+ stopni OK.

maran - 04-12-2021, 12:43

TomM napisał/a:
[ Dodano: 03-12-2021, 18:33 ]
PS. Tego typu automaty pod lodem (< 4 stopnie) zamarzają. Nawet na 6 m bywa na "kręconego". W wodzie 10+ stopni OK.

Używam od wielu lat na EAN50 podobnego czyli UST, nawet ma oznaczenie >10 °C, nigdy mi nie zamarzł, żebym musiał kręcić.
Owszem trochę podmarzał ale spokojny oddech i dawał radę.
Notorycznie również mi się zdarzało go podlewać, bo ciśnienie uciekło.

Kiedyś w zimę miałem nawet akcję kiedy trochę spanikowana laska zamroziła swojego apeksa, a ten mój wytrzymał jej wzmożoną pracę oddechową.
Tego dnia w naszej grupie zamarły nam 3 apeksy, a ten dał radę.
Więc moja praktyka temu przeczy.

TomM - 06-12-2021, 07:33

maran napisał/a:
Więc moja praktyka temu przeczy.

OK. Moje doświadczenia na kręconego dotyczą stopnia Seemann SL-21 (produkcji Oceanica dla Seemann) - praktycznie kopii UST. W tym typie membrana jest osłonięta metalowym kapturkiem z niewielką dziurką, więc wymiana wody z "mokrej komory" z otoczeniem jest minimalna. Co prawda nie na tlenie tylko na nitroksach (50-80) podmarzał i zamarzał wielokrotnie zmuszając do manewrów zaworem butli. Parę razy pod lodem i raz w Dubniku (2 stopnie). Widać było lód wewnątrz dziurki "mokrej komory". Od tamtego czasu służy do przebijania helu/trimiksu sprężarką...

[ Dodano: 06-12-2021, 07:40 ]
Taki I stopień

[ Dodano: 06-12-2021, 07:40 ]
Niestety coś obrazek nie działa. Sorry