FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Suchy skafander kalosze flexole

Patryk1980 - 16-04-2022, 08:45
Temat postu: Suchy skafander kalosze flexole
Witam wszystkich. Mam mały, a w sumie niemały dylemat. Skafander Santi mam z kaloszami i teraz kilka pytań:
1. Czy kalosz powinien siedzieć na styk czy powinna być w nim wolna przestrzeń?
2. Niestety z uwagi na rozmiar nie mogę dopasować idealnie kalosza. Albo jest zbyt duży i noga luźno lata albo ciśnie w palce. Pytanie ile stosujecie warstw ocieplenia nurkując? Jak założyłem kalosz+ skarpeta z wełniana + skarpeta Santi było w miarę. Tylko czy to nie zbyt dużo warstw? Zwłaszcza na lato.
3. Czy może lepiej iść we flexole lub rock buty? Ważę okolice 100kg, a wszystko pod konfig na twina. :/

Dzięki za porady

nowy - 20-04-2022, 14:03

Poruszyłeś wiele tematów ale... moje zdanie:
1. Skafander to narzędzie do nurkowania - ma Tobie leżeć :)
2. Lepszy lekko za luźny kalosz niż za mały.
3. Flexole/kalosze/skarpety - wszystko ok, kwestia co lubisz bardziej.
Patryk1980 napisał/a:
Ważę okolice 100kg, a wszystko pod konfig na twina.

A tu nie wiem co napisać, nie załapałem chyba XD

Patryk1980 - 21-04-2022, 13:44

Cytat:
tak wiem że sporo kwestii w jednym. Ogólnie moja waga + twin ponoć nie najlepsze połączenie dla flexoli 🙈 ale jednak we flexolach jest mi najwygodniej.
Może nie są pancerne i nie przeżyją kaloszy ale... Jak wspomniałeś ma być wygodnie.
Nie mniej rozważam już dwie opcje kalosz vs flexole mam na przymiarkę po sztuce :) więc pewnie na coś padnie

nowy - 22-04-2022, 08:39

Może, jak byś robił dzierlatki nurkowań rocznie to może, może kalosz wyszedł by na plus pod kątem pancerności. Znak kilku zawodników 100+ i śmigają w felxach w twinach, stage etc. Stawiałbym na wygodę po prostu. Daj znać co wybrałeś.
Patryk1980 - 23-04-2022, 22:53

Cytat:

Jasne jak tylko wybiorę, to dam znaka na co padło. Na ten moment obstawiam kalosze. W poniedziałek lub wtorek będzie decyzja.
Kalosz na plus wytrzymałość, termika i jednak więcej luzu w bucie. We flexolach w płetwach strasznie palce mi pościskało. Dziwne wrażenie. Jeszcze mam chwilę i dam znać co i jak finalnie. Z drugiej strony pancerność nie obchodzi mnie. Jak zdechną, to się wymieni i tyle. Wygoda ji ciepełko ednak primo.
Zastanawiam się ile ocieplenia do flexoli na polskie "ciepłe" wody trzeba. Primalofty mam i skarpety z alpaki. Primalofty strasznie mocno wypełniają ale flexol pewnie rozejdzie się. Wiele pytań.

gienas - 24-04-2022, 20:15

Jak dla mnie flexole są najlepsze, ale :
Kiedy się ma flexole trzeba pamiętać, zimą w szczególności, aby po włożeniu suchego jak najkrócej stać na zimnym :) .
Użytkownik flexoli to mówi :) a używam zwykłych skarpet bawełnianych + 2mm neoprenowe i na to grube skarpety góralskie.
W płetwach Ci palce ściska ? Może masz za krótkie sprężyny? Albo za mocno paski dociągasz?

angelares - 25-04-2022, 09:08

Część kolegów narzeka, że flexole ciężko się zakłada. Mam kalosze, więc nie mam porównania. Ogólnie koledzy którzy przeszli z flexów na kalosze komentowali, że komfort cieplny to pierwsza rzecz jaką odczuli. Ostatnio pomagałem wklejać koledze buty ze starego suchara (miał flexy). Kolega ma wysokie podbicie i flexy mu nie pasiły.
nowy - 26-04-2022, 08:11

Myślę, że dyskusja dotyczy głównie tematu "co komu wygodnie" czyli dopasowania (zarówno do nogi, płetwy ale także preferencji użytkowych). Także powodzonka :D
Patryk1980 - 27-04-2022, 08:49

gienas napisał/a:
Jak dla mnie flexole są najlepsze, ale :
Kiedy się ma flexole trzeba pamiętać, zimą w szczególności, aby po włożeniu suchego jak najkrócej stać na zimnym :) .
Użytkownik flexoli to mówi :) a używam zwykłych skarpet bawełnianych + 2mm neoprenowe i na to grube skarpety góralskie.
W płetwach Ci palce ściska ? Może masz za krótkie sprężyny? Albo za mocno paski dociągasz?

Dziwne zjawisko bo w suchaczu Scubapro jest ok z flexolami, a problem mam we flexolach Santi. Niby podobne jak nie ten sam producent buta. Sprężyny są ok były pod suchara dobierane we flexolach. Cuda Panowie 🙈

nowy - 28-04-2022, 07:49

Z moich obserwacji to jednak są detale nawet w samych flexach santi, na przestrzeni lat, nie mówiąc o innych producentach. Zasada taka w SANTI (skafander jest nowy), że bierze się rozmiar +1. Ja mam nogę w zakresach M (39/41) a flexole L. Myślę, że sporo osób to potwierdzi. pozdro
gienas - 28-04-2022, 11:26

To chyba jednak kształt stopy wchodzi w grę. Moim zdaniem lepiej mieć trochę luzu w butach który zawsze mozna skorygować dodatkową warstwą skarpet. A kiedy ciasno - już nic nie zrobisz.
Ewentualnie zamów same flexole ze Scubapro i wklej do Santi.
Mam flexole w Santi i w Bare, róznice tych kapci są widoczne niemniej nie sprawiają aż takich kłopotów.
Mam wysokie podbicie i nawet Manty musialem podcinać z góry, bo gniotły niemiłosiernie :)

Patryk1980 - 26-05-2022, 12:41

Finalnie wymiana kaloszy na flexole... Zawsze można wrócić do poprzedniej konfiguracji. Jednak flexole leżą mi o niebo lepiej. Może i czuć kamyczki pod stopą ale... Jednak wygoda na powierzchni vs nurkowanie wygrała. Wrzucę wkładki powinno być lepiej. Jak zacznę marznąć, to idę w system grzewczy i po bólu. 😜😬
nowy - 27-05-2022, 08:13

Powodzenia i zdrowo znoś ;)
Patryk1980 - 30-05-2022, 21:27

nowy,
Cytat:
Taki właśnie mam zamiar :) początek czerwca będzie u mnie