FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - wizyta u laryngologa

tsharny - 20-04-2005, 12:09
Temat postu: wizyta u laryngologa
witam,
wybrałem się do laryngologa coby sprawdził co tam w moim uchu słychać... zapisałem się na wizytę i jutro będę badany... w którymś wątku o uszach przeczytałem, że można sobie zrobić u laryngologa badanie na wyrównywanie ciśnienia w uszach... jakież było moje zdziwienie jak mi panie odpowiedziały, że takich badań nie ma i żebym sobie lepiej poczytał, a nie mówił jakiś głupot... (oczywiście panie siedzą prawie w gabinecie laryngologa i zapisują na spotkania)...
więc mam pytanie: czy takowe badanie istnieje, a jeśli tak to proszę o jakąś oficjalną nazwę takiego cobym mógł jutro kobiecie pokazać czarno na białym, że jest takie i niech idzie się doszkolić :) (jej słowa: "uczyłam się w warszawie i wiem lepiej")...

pozdrawiam
tsharny

TomM - 20-04-2005, 14:17

Takie badanie nazywa się tympanometria. Ale jest to badanie specjalistyczne niedostępne w warunkach gabinetu laryngologa. Aby je zrobić trzeba mieć skierowanie do ośrodka specjalistycznego, który dysponuje odpowiednim sprzętem. Do wystawienia skierowania trzeba ustalić wskazania - w końcu płaci NFZ i dostępność do usług jest limitowana. Właściwie wystarczającym uzasadnieniem jest podejrzenie upośledzenia drożności trąbki. Ośrodek dysponujący tympanometrem (znany mi osobiście - na kasę) na priv. Najpierw trzeba mieć idealnie zdrowe uszy :)
Wynik (idealnie prawidłowy) wygląda tak (oryginał już wyblakł bo jest na papierze termoczułym):