FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - "Jaki komputer wybrać"- ostateczna odpowiedź

Gnommer - 03-06-2007, 02:54
Temat postu: "Jaki komputer wybrać"- ostateczna odpowiedź
Przede wszystkim witam wszystkich współnurków!
Od jakiegoś czasu buszuję po FN i szukam odpowiedzi na pytanie jaki komputer sobie kupić (w ramach wymiany mojego wysłużonego, 6-letniego octopusaII). Opcji było wiele, często się zmieniały i w sumie nadal nie jestem do końca zdecydowany. Wpadłem jednak na pomysł podsumowania kilku komputerów pod różnymi względami, żeby ułatwić wybór innym zainteresowanym (wybór komputerka jest jak temat-bumerang).
Suunto
Stinger (niemalże z autopsji- ojciec na nim nurkuje).
Komputer-zegarek. Posiada właściwie wszystkie funkcje potrzebne do nurkowania rekreacyjnego+ tryb gauge przydatny przy bardziej "technicznych" nurkach. Niestety wadą jest mały wyświetlacz (bardzo nieczytelna prędkość wynurzania).
Vyper
Bardzo zachwalany i lubiany. Z tego co wiem, można go opisać jako stigera w bardziej adekwatnych rozmiarach. Dodatkowo nowa wersja- vyper 2 ma możliwość zmiany gazu i kompas.
Vytec
Troszkę lepszy od vypera, można wprowadzić 3 gazy. Dodatkowo możliwość nurkowania z transmiterem wkręconym do automatu. Jednak tu pojawia się problem. Z tego co wiem transmiter sprawia wiele problemów- komputer i nadajnik trzeba parować przed każdym nurkiem a zdaża się, że pod woda się rozłączą.

Co do suunto to sprawą wątpliwą jest częśto zdażający się problem z głębokościami. Komputer w pewnym momencie życia może zaczać wariować (uaktywnia się dopiero na np. 1 m., ogólnie wariuje z głębokościami). Do tego dochodzą problemy z serwisem, który albo twierdzi, że wszystko jest ok, albo wysyła komputer do Finlandii (koszt 200-300zł).

Mares
Nemo Wide
Nowa propozycja maresa. Głównie rekreacyjno/nitroksowy (liczy cns, możliwość zaminy Pp). Można samodzielnie wymieniać baterie. Niestety nie ma funkcji planowania nurkowań.

Uwatec
Smart Z (mój obecny faworyt- szczególnie tutaj gorąco proszę o opinie)
Kolejny komputer w zasadzie rekreacyjno-nitroksowy. Ma f. planowania nurkowań, do tego dochodzi port podczerwieni i darmowy interface do pc(żeby zgrać nurkowania na komputer wystarczy port podczerwieni w komputerze). w opcji jest stale sparowany transmiter. Posiada tryb gauge. Niestety bateria do wymiany w serwisie- koszt ok 200zł

Na razie tyle. Myślę, że jakby każdy coś napisał o jakim kolwiek komputerze, to mogłby powstać wykaz opinii ułatwiających wybór takim jak ja.
Jakby ktoś napisał coś (najchętniej wady, nie chciałbym mieć przykrej niespodzianki) o Smart Z, to będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam!
K.

urwis - 03-06-2007, 10:06

A zastanawiałeś się nad Galileo Sol

ma chyba wszystko polski język , samodzielną wymianę bateri i inne przydatne funkcje może warto zaiwestować w coś co starczy na dłużej i tak szybko się nie "zestarzeje"

Gnommer - 03-06-2007, 10:40

Wygląda bardzo ładnie, ale niestety z nadajnikiem (na którym mi zależy) to jednak 4 700zł. Nie wiem, muszę pomyśleć, dzięki za zwrócenie uwagi ;) .
urwis - 03-06-2007, 11:41

Tutaj
możesz kupić na raty a Tutaj masz za 4371

MARKUS5 - 03-06-2007, 13:29

Witaj swojego czasu też miałem ten problem który kupić zastanawiałem się też nad używanym ale po wielu przeczytanych opiniach i wysłuchniu różnych nurasów postawiłem na SUUNTO kupiłem nowy model VYPER 2 zrobiłem na nim dopiero pietnaście nurkowań jak do tej pory spisuje się bez zarzutu zobaczymy co dalej
pozdrawiam

Konrad Dubiel - 03-06-2007, 16:56

Nie kupuj tylko przypadkiem komputera z niewymieną baterią, który wyłącza się przy stanie baterii > 50%.
bann - 03-06-2007, 17:20

Cytat:

Nie kupuj tylko przypadkiem komputera z niewymieną baterią, który wyłącza się przy stanie baterii > 50%.

a ktory to?

Cytat:

do tego dochodzi port podczerwieni i darmowy interface do pc

jesli nie zmienili obslugi tego portu (porownujac do smart pro) to potrafi on dosc czesto zrywac polaczenie z PC i generalnie troche sie slimaczy (zadna z niego FastIrDa)
niewatpliwym plusem uwatec'a jest probkowanie co 4sek, do czego konkurencji nie udalo sie zblizyc - pod warunkiem, ze zalezy ci na analizowaniu profilow swoich nurkowan

Gnommer - 03-06-2007, 18:38

bann napisał/a:
Cytat:

a ktory to?

Z tego co wiem to chodzi o uwateca. Ale nie usunięto tego problemu, bo wydawało mi się, że to tylko w starszych alladinach? Proszę o info z pierwszej ręki

urwis - 03-06-2007, 18:50

W miom Aladynie Ultro Pro jest 56%. Jak długo pociągnie nie wiem. Ale w zamiarze mam kupno Galileo Sol więc będę jechał z nim do padnięcia.
Jak narazie to służy mi od 2001 bez zarzutu jedyny mamkament to gumowy pasek który sie postrzępił.

bann - 03-06-2007, 20:18

Cytat:

Proszę o info z pierwszej ręki

to nie do mnie :cool: posiadacz rewelacyjnych informacji milczy
moj smart pro odmowil wspolpracy przy 40% - blad czujnika cisnienia, dzisiaj zajrzalem z ciekawosci do szafki - blad jest caly czas wyswietlany, ale juz malo co widac na ekranie - ergo, bateria jak na razie dziala "prawie do konca"

corstenn - 14-07-2017, 17:57

Witam wszystkich. nie chce zakladac nowego tematu (no chyba ze nie dostane odpowiedzi).
Jestem zainteresowany zakupem komputera z opcja tez freedivingu

Mares Smart

http://www.sklep-nurkowy....rt-p-11364.html

Scubapro Chromis

https://marketnurkowy.com/pl/p/Komputer-SCUBAPRO-Chromis/239

Na ta chwile posiadam jedynie p1 jednak chce branc dalej do p2.
Lubie tez frrediving ,chodze na basen i nie ukrywam ze fajnie byloby miec na reku cos wielofunkcyjnego.

Doradzicie koledzy?
Czy jest jakis zloty srodek?

Maciek Kos - 15-07-2017, 00:19

Gnommer napisał/a:
Suunto
Stinger (niemalże z autopsji- ojciec na nim nurkuje).
Niestety wadą jest mały wyświetlacz (bardzo nieczytelna prędkość wynurzania).

Patrz na wyswietlacz, jak cyferki szybko "uciekaja", to sie wynurzasz za szybko i odwrotnie....
ale to raczej w kompletnych ciemnosciach, czy trudnych warunkach. Czujesz przeciez, widzisz co sie dzieje. To tez daje sygnal dzwiekowy chyba?

piotrkw - 15-07-2017, 12:42

Chyba jednak osobno , pomimo, że producent podaje iz jest opcja free , to częstotliwości próbkowania w komputerach typowo freedivingowych są wyższe . Mares np. ma co 5 sekund a to stanowczo za dużo .
Polecam , mam , sprawdza się ..
https://www.underwater.pl...r-sub-mik1.html
Na basenie to bardziej zegarek, stoper, alarm , niz głebokościomierz . Większość aktywuje się od 1,5 m głebokosci więc na basenie 1,8 m będzie ciężko . ;-) .

corstenn - 15-07-2017, 15:20

Czy ktos z was bawil sie chromisem?
Tam probkowanie w trybie free wynosi az 0,25 sekundy tylko nie wiem czy nie ma on ograniczonych funkcji nurkowania z butlami wzgledem wlasnie maresa.

Kuba117 - 06-11-2017, 14:43

Witajcie. Myślę , że ten wątek będzie odpowiedni niż zakładanie nowego. Stoję przed wyborem komputera nurkowego i zainteresowały mnie dwa modele. Suunto Vyper Novotel oraz Ratio ix3m Easy. Komputery w podobnej cenie . Komputera szukam na lata . Nurkowanie do 40 m. Komputer musi być bardzo czytelny zwłaszcza w nocy i w kiepskiej wizurze.
harcerz - 06-11-2017, 21:44

Większość nurków, z którymi mam zaszczyt nurkować mają, i ja mam, alladyn matrix sport

[ Dodano: 06-11-2017, 21:47 ]
https://divezone.pl/pl/scubapro-aladin-sport-matrix-p-5207.html?gclid=Cj0KCQiArYDQBRDoARIsAMR8s_T19q5ymn4LN2fDRWUohwUhPToVn-0fsaNtcPPB3EZwLly9pg12hG0aAo43EALw_wcB

Maciek Kos - 24-11-2017, 02:13

Kuba117 napisał/a:
. Komputera szukam na lata . Nurkowanie do 40 m. Komputer musi być bardzo czytelny zwłaszcza w nocy i w kiepskiej wizurze.

Praktycznie od samego poczatku uzywam suunto gekko (czyli bialy color, suunto zoop). Jak na razie nurkowal ze 2tys razy. Baterie kupuje i sam zmieniam, albo ide do zegarmistrza obok :) Jak dla mnie, to doskonalosc i prostota...

wiecznychlopiec - 24-11-2017, 08:57

Maciek Kos napisał/a:

Praktycznie od samego poczatku uzywam suunto gekko (czyli bialy color, suunto zoop). Jak na razie nurkowal ze 2tys razy. Baterie kupuje i sam zmieniam, albo ide do zegarmistrza obok :) Jak dla mnie, to doskonalosc i prostota...

prostota może i tak, cena też atrakcyjna, ale widoczność wskazać słaba, zarówno w nocy jak i w słabej wizurze, to dotyczy nie tylko zoopa, ale wszystkich kompów tego typy z monochromatycznym wyświetlaczem. Metoda podświetlania ma drugorzędne znaczenie czy jest to tarcza odblaskowa czy przycisk. Doświetlanie kompa latarką główną, szczególnie w nocy - oślepia, wciskanie przycisku podświetlenia jest niewygodne, zwłaszcza przy wynurzeniu kiedy jesteśmy zajęci innymi rzeczami. Rozwiązaniem jest mała latarka przy masce, używałem takiej i dawało radę. Po przesiadce na dowolny świecący komp czy to oled czy tft to jak z malucha do ferrari - wskazania są czytelne w każdych możliwych warunkach bez żadnego grzebania itd. Z tego samego powody nie jestem fanem digitala.

Pozostaje Cena - najtańszy w tej chwili komp tego typu to 1700 zł

maciek811 - 24-11-2017, 09:00

Cytat:

Sam posiadam gekko oraz zoop. Jest to proste urządzenie a wymiana baterii jest banalnie prosta i tania.
Do nurkowań 40m spokojnie wystarczają :cool:

wiecznychlopiec - 24-11-2017, 09:41

maciek811 napisał/a:

(...) a wymiana baterii jest banalnie prosta i tania.

wymiana baterii w Petrelu jest prostsza i tańsza niż w zoopie, gekko itp. :ping:

maciek811 - 24-11-2017, 10:20

wiecznychlopiec napisał/a:
maciek811 napisał/a:

(...) a wymiana baterii jest banalnie prosta i tania.

wymiana baterii w Petrelu jest prostsza i tańsza niż w zoopie, gekko itp. :ping:

Tak, jest prostsza i tasza ale ile kosztuje Petrel a ile Gekko/zoop/vyper? :P
Bateria do Petrela ~3zł, bateria do zoopa itp. 6-7zł + nowy oring 50gr :)

Maciek Kos - 24-11-2017, 10:46

Nie wiem, jak wymiana baterii moze byc jeszcze bardziej prosta :) Wymienia sie tez nie za czesto.
Z ta widocznoscia tarczy fluorescencyjnej, to tez kwestia gustu. Wystarczy przyswiecic przez chwile latarka i przez dlugi czas swieci sama. Jak widocznosc naprawde slaba, to pomagam sobie latarka wprost. Nigdy sie nie zdarzylo, zebym na ten komputer z jakiegokolwiek powodu narzekal :) Prosty, niezawodny, czytelny, tani jak barszcz. Jak kiedys zdarzy sie, ze go zgubie, to nastepny zakupie dokladnie taki sam model.