FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Nowa zabawka dla gadżeciarzy?

WolfEeel - 24-11-2003, 22:07
Temat postu: Nowa zabawka dla gadżeciarzy?
Dla tych z nurasów którzy nie mogą życ bez nowych bajerów :lol:

http://www.oceanicworldwi...?PL=comp&SL=hud

Opis znajduje sie w sekcji "computers"

Miłosz - 24-11-2003, 22:41

Niezłe. Acz pomysły tego typu rozbijają się wciąż o to samo: bolą od tego oczy. Pierwsze wyniki testów tych masek z wyświetlaczami też ponoć na to wskazują.
Zaczęło się od słynnych hełmów wirtualnych do gier, potem okularów, itp. Sprzęt ów nie ewoluował między innymi dlatego, że powodował ból głowy i oczu: spora jasność, blisko oczu, nie można oddalić - zobaczymy. Może technika poszła do przodu. :roll:

Pozdro,
Nishigoi

Aston - 25-11-2003, 01:19

Witam! :wave:

Komercja, jezeli chodzi o wirtualne chelmy to padla w epoce Atari Jaguar. Dzis nikt tego nie rusza - na razie ;) Pod woda bym sie na to nie pisal... :)

Pozdrawiam :)

:wave: :wave:

Jan Nurkowski - 25-11-2003, 10:10

W zwiazku z z koniecznoscia odczytu wskazan prawidlowosci dzialania elektronicznych obiegow zamknietych (czesto co 1 minute), to rozwiazanie moze w duzym stopniu ograniczyc ilosc wypadkow.

pzdr
Jan

Hubert Mazurek - 25-11-2003, 19:35

No no, ciekawe. Widziałem podobną koncepcję opartą na wyświetlaniu danych z komputera na szybie maski. Problem będzie tylko przy konieczności zmiany maski pod wodą - chyba że w komplecie są dwie ... :lol:
smiechu - 26-11-2003, 00:09

Nishigoi napisał/a:
Niezłe. Acz pomysły tego typu rozbijają się wciąż o to samo: bolą od tego oczy. Pierwsze wyniki testów tych masek z wyświetlaczami też ponoć na to wskazują.
Zaczęło się od słynnych hełmów wirtualnych do gier, potem okularów, itp. Sprzęt ów nie ewoluował między innymi dlatego, że powodował ból głowy i oczu: spora jasność, blisko oczu, nie można oddalić - zobaczymy. Może technika poszła do przodu. :roll:

Pozdro,
Nishigoi

Nie chodzi o bliskość, urządzenia VR, powodowały brak skojarzenia pomiędzy zmysłami - z jednej strony błędnik mówi ci że stoisz, z drugiej oczy, że się poruszasz, paw gwarantowany. Pomysł ciekawy, ale dla mnie raczej zbyt skomplikowany, wole proste, bagnetem rzeźbione urządzenia...
Piotr

WolfEeel - 26-11-2003, 00:29

Najstarsi górale powiadają, że maska ma się pojawić w sklepach po tagrach DEMA 2004.

Przybliżona cena to jakieś $2,000.00 USD. :shock:

lobster - 26-11-2003, 00:37

WolfEeel napisał/a:

Swietnie sie bedzie komponowac z rebreatherami. Tak samo bez sensu i tak samo droga.

smiechu - 26-11-2003, 08:31

lobster napisał/a:

Swietnie sie bedzie komponowac z rebreatherami. Tak samo bez sensu i tak samo droga.

Rebreathery już nie są bez sensu, Halcyon wypuścił swój model :mrgreen: , jak tylko opanują technologię pozwalającą na robienie komputerów, to te też sie staną ok (już słyszę "it's not just ordinary dive computer, it's Halcyon DC-15, important element of DIR system").
Pozdrawiam,
Piotr

bann - 26-11-2003, 14:29

moze faktycznie, jesli chodzi o rebreather to okaze sie przydatne, w innym przypadku - watpie, male, drogie, skomplikowane,
im mniej tzw. widget shit tym lepiej, , boze 2000$ za maske, mozg deba staje....

Garnett - 26-11-2003, 15:38

Witam

Według mnie nie jest to taki super urzadzenie. wedlug mnie wyświetlacz jest za blisko oka i np z moją wadą wzroku nic bym z tej odległości nie zobaczył :( . A pozatym maska potrafi i lubi czasem spaść z twarzy ( np jak partner macha rekami :) ) i naprawde niechcialbym zobaczyc jak moja maska warta 2000$ spada kilka- kilkadziesiat metrow w dol a jeszcze badziej niechcialbym zobaczyc miny partnura jak jego maska niedajboze stracona przypadkiem przezemnie spada :) juz bym wtedy czul ta lekkosc w kieszeni :)

lobster - 26-11-2003, 20:52

smiechu napisał/a:

Rebreathery już nie są bez sensu, Halcyon wypuścił swój model

To ze ludzie je kupuja wcale nie oznacza, ze ich potrzebuja. Zaden rebreather nie zapewni takiego marginesu bezpieczenstwa jaki daje open circuit. A oszczednosc na ilosci powieszonego sprzetu raptem nie jest taka drastyczna kiedy trzeba za soba ciagnac bailout dla siebie i partnera.

Chyba ze ktos woli zalozyc, ze nic sie nie zepsuje i na pewno sie uda.

Krzysztof Dębski - 27-11-2003, 13:26

WolfEeel napisał/a:
Najstarsi górale powiadają, że maska ma się pojawić w sklepach po tagrach DEMA 2004.

To co, teraz komplecik ABC do kursu podstawowego jakieś 2200 papieru :mrgreen:

Miłosz - 27-11-2003, 13:32

To ja jeszcze, zeby domarudzić do końca (to dlatego, że nie ma słońca) zauważę, że ten komputer w masce ma nadajnik. Niewiele słyszałem dobrego o nadajnikach, prawdę mówiąc.

Pozdro,
Nishi

Kriss - 27-11-2003, 13:53

Od kilku miesiecy kombinuję jakby tu se tego pół zamkniętego rebridera kupić , od lat pływam z kompem z nadajnikiem - ja to chyba zawsze muszę pod prąd :cry:

Kriss - zamartwiony.

Miłosz - 27-11-2003, 14:02

Biednemu zawsze wiatr w oczy, Kriss! Takie życie...
;-)

Pozdro,
Nishi

p.s. Chwalisz sobie nadajnik? Opowiedz - jak dotąd nikt się pozytywnymi opiniami nie dzielił ze mną.

Hubert Mazurek - 27-11-2003, 17:47

Krzysztof Dębski napisał/a:
WolfEeel napisał/a:

Może bym zaczą je sprowadzać... :idea:
Zrobię promocję,
przy zakupie ABC z tą maską płetwy i fajka gratis :!: :-D

WolfEeel - 27-11-2003, 21:04

Hubert Mazurek napisał/a:
Może bym zaczą je sprowadzać... :idea:
Zrobię promocję,
przy zakupie ABC z tą maską płetwy i fajka gratis :!: :-D

Nie zapomnij o bateriach, przy promocji tez powinny byc gratis :mrgreen:

Aston - 27-11-2003, 22:07

Baterie musza byc obowiazkowe! ;)

Pozdrowienia!

Mirek Chmaz - 28-11-2003, 20:30

Krzysztof Dębski napisał/a:
WolfEeel napisał/a:

I niech Ci taka mache ktos pod....rzy :cry:

Hubert Mazurek - 01-12-2003, 11:55

Aston napisał/a:

Baterie musza byc obowiazkowe! ;)

Pozdrowienia!

W promocji baterie musowo i jeszcze z 5 litrów płynu przeciw parowaniu :mrgreen:

Krzysztof Dębski - 01-12-2003, 14:36

Płyn przeciw parowaniu musi być koniecznie.
Napluć do maski z kompem to profanacja :!: :mrgreen: