| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - ponooć nie ma głupich pytań...
natt - 23-08-2004, 13:30 Temat postu: ponooć nie ma głupich pytań... ... więc - nurtuje mnie jedno.
Tak sobie obserwuję, czasami stosuję, różne DIRowskie rozwiązania. Jedne są genialne, inne wg. mnie dyskusyjne, jeszcze inne śmieszne (to moja opinia, nikomu jej, w przeciwieństwie do wielu DIRowców, nie narzucam). Ale większość z nich cechuje się logicznym umotywowaniem (przynajmniej na warunki amerykańskie - ślepe przenoszenie ich do polski bywa dość zabawne). Natomiast ni cholery nie mogę pojąć, dlaczego DIRowy sprzęt i cały DIRowy nurek musi być czarny jak noc...
nseal - 23-08-2004, 13:36 Temat postu: Re: ponooć nie ma głupich pytań...
| natt napisał/a: | | musi być czarny jak noc... |
Wąż na ogół jest żółty, bojka deco czerwona, butle alu srebrzyste itd
natt - 23-08-2004, 13:41 Temat postu: Re: ponooć nie ma głupich pytań...
| nseal napisał/a: | Wąż na ogół jest żółty, bojka deco czerwona, butle alu srebrzyste itd |
To jest odpowiedź wymijająca )
Oczywiście że te elementy są kolorowe, trudno żeby były inne. Dodajmy jeszcze że płyta jest z reguły w kolorze naturalnym metalu . Ale czemu skafandry, płetwy, worki itp. są czarne?
nevada - 23-08-2004, 13:43
może to jest mucho macho
Radol - 23-08-2004, 13:45
Twin żółty (przeważnie)
A światło białe ...
Patrzę na fotki chłopców z GUE i widzę, że mają suche z kolorowymi wstawkami.
Nigdzie też nie doczytałem się że suchy ma być czarny.
Więc gdzie ten przymus czerni???
Bo JetFiny Scubapro są czarne???
Bo Apeksy są czarne??
Bo worek Halcyona jest czarny??
Coś chyba mieszasz z tymi koloroami
Pozdrawiam
Ryszard Szwajcer - 23-08-2004, 13:46
A widziałeś kiedyś antyterrorystę w zielono-żółtym kubraczku z pomarańczowo-różowymi falbankami???
Oni też chcą być DIR...
natt - 23-08-2004, 13:47
| Radol napisał/a: | | Twin żółty (przeważnie) |
No chyba że aluminiowy:):)
No właśnie, ale czemu tamto wszytko takie czarne? Jak pięknie wyglądałby różowy jetfin
Albo czerwony worek
nseal - 23-08-2004, 13:50 Temat postu: Re: ponooć nie ma głupich pytań...
| natt napisał/a: | | Ale czemu skafandry, płetwy, worki itp. są czarne? |
Hgw... trochę to chyba kwestia stylu, trochę może praktyczna. Taniej jest pewnie robic całą serię w jednym kolorze,mniej sie brudzi, moze czesc materialow (guma, cordura) jest spotykana najczesciej czarna. Nie zastanawialem sie nigdy, lubie czarny kolor.
Nie spotkalem sie z uzasadnieniem dlaczego, mysle ze to kwestia trendu i unifikacji. A na trendach w modzie się zupełnie nie znam
Pozdrawiam
Radol - 23-08-2004, 13:51
| natt napisał/a: | Jak pięknie wyglądałby różowy jetfin
Albo czerwony worek |
Widzisz, tu już jest pytanie do producentów.
Słyszałem że są dostępne JetFiny w innych kolorach niz czarny, ale są to podobno okazy kolekcjonerskie
A dlaczego Halcyon produkuje czerne worki, a nie czerwone??
Pytanie do Halcyona, to tak jak Ford produkował kiedyś tylko czarne Fordy T. Niestety.
Ja mam za to w swoim suchym czerwone wstawi i bardzo się z nich cieszę, bo jestem łatwiej rozpoznawalny pod woda. Tyle, że ja nie jestem DIR, a nawet obok takiego nie stałem
Pozdrawiam
nseal - 23-08-2004, 13:51
| natt napisał/a: | | Albo czerwony worek |
Czerwone worki są specyficzne dla konkurencji
natt - 23-08-2004, 14:21
ok - to co piszecie jest sensowne bardzo i wynika z tego jedno: że nie jest to wymóg ):). słyszałem po prostu paru młotków mówiących że coś jest niedirowe bo nie jest czarne. Ale idiotów nigdzie nie brakuje.
ja to sobie tak prywatnie myślę, że jak to już tutaj napisano - czarny jest mucho macho.
cholera, a co ja się tak czepiam, mój eques też jest czarny )
Sławek - 23-08-2004, 20:07
Z kolorami macie racje dlaczego DIR -owiec nie może miec żółtych płetw które tak dobrze widać w naszych mętnych wodach?
Jak wszyscy wystroją sie na czarno to na wraku przy kilkunastu nieraz osobach łatwo pomylić partnura, no chyba że zamiana na fajną babkę ....oczywiście użytkowniczkę tego forum
KWIATEK - 23-08-2004, 20:42
czarny-bo ninja nie może być mientka a musi być czarna;-)
McGrzegorz - 23-08-2004, 21:58
Hma mysleliscie o tym , że może bedzie go trudniej dostrzec
i jakby co mu sie stało
i gdzie to był
i co to widział
i co to umie
i co nowego zastosował
i co nowego doczepił
i...
itd
Mniej Dirostwa wiecej turystyki - ale chyba temat o wypadkach był na innej fali - nowy tu jestem to mi się te forumy mylą....
lobster - 23-08-2004, 23:04
| natt napisał/a: | | słyszałem po prostu paru młotków mówiących że coś jest niedirowe bo nie jest czarne. Ale idiotów nigdzie nie brakuje. |
Przeciez wiadomo powszechnie ze opory sa najmniejsze na powierzchniach w kolorze czarnym. Jak myslicie, dlaczego najszybsi sprinterzy sa ciemnoskorzy zwykle?
Fan - 23-08-2004, 23:46
Witam,
A co z Dive Rite...
Suchacze w czterech kolorach: http://www.diverite.com/products/dry/index.htm
Skrzydla w trzech: http://www.diverite.com/products/bcd/cells.htm
Kolowrotki tez w kilku kolorach, a DIR-em to wszytko pachnie, ze ho ho
Chyba nie jest tak zle z tymi koloromi, a moze to tylko ja jestem daltonistom...
Pozdrawiam Fan
natt - 24-08-2004, 12:11
| lobster napisał/a: | | Przeciez wiadomo powszechnie ze opory sa najmniejsze na powierzchniach w kolorze czarnym. Jak myslicie, dlaczego najszybsi sprinterzy sa ciemnoskorzy zwykle? |
No nie wiem Lobster, czy Twoja uwaga jest w pełni poprawna politycznie
czarnulka - 24-08-2004, 22:20 Temat postu: Dirowcy A ja tam ma czarną pianeczke (jak na Czarnulkę przystało) : ,niebieskie płetewki i czarny jackecik,ale wiecie co...teraz zamieniłabym to na żarówiasty strój(niekoniecznie z falbankami ),bo pływajac w naszych wodach i szczegolnie o tej porze roku nico nie widać zabardzo:),przynajmniej nie tak łatwo było by mnie zgubic . A poza tym dobrze mi w czerni Pozdro dla dirowców.
el-kapibar - 24-08-2004, 22:51
Bo komandosi nuruja na czarno
Kriss - 25-08-2004, 10:42
Bo czarny kolor wyszczupla ?
Gumki też czarne - czy to się podoba ?
Pzdr- Kriss
Whiskey - 25-08-2004, 15:59
Lobster napisal:
Przeciez wiadomo powszechnie ze opory sa najmniejsze na powierzchniach w kolorze czarnym. Jak myslicie, dlaczego najszybsi sprinterzy sa ciemnoskorzy zwykle?
A widzales kiedys czarnego plywaka? (np. na olimpiadzie)
we wodzie sie chyba nie sprawdza twoja teza.
Art - 25-08-2004, 16:17
A jaki kolor kostiumu ma "Torpeda" z Australii ???
Więc jednak to ten kolor!!!!
Ostrzegam wszystkich którzy chcieliby dorówać koledze z państwa na A, że bardziej się opłaca kupić dobry strój niż pastować się pastą do butów choc to też jakaś metoda na sukces
Sandii - 25-08-2004, 17:48
a prawda jest taka że przecietny nurek jest na weekend granatem odrywany od biureczka, hoduje sobie tłuszczyk, 100m przebiega w czasie 20s z zadyszką (delikatnie mówiąc).
A tu zakłada sobie taki nuras obcisłą pianeczkę coś ala gorsecik i w dodatku w czarnym wyszczuplającym kolorze ....
Sandii
ps w dodatku ma taka fajna filozoficzną wymówkę: DIR ;)
lobster - 25-08-2004, 18:56
| Whiskey napisał/a: | Lobster napisal:
A widzales kiedys czarnego plywaka? (np. na olimpiadzie)
we wodzie sie chyba nie sprawdza twoja teza. |
Sprawdza, sprawdza. Te zmniejszone opory niestety powoduja, ze plywacy szybciej tona. W wypadku nurka w BCD ten problem znika i pozostaje tylko cieszyc sie bezszelestnym smiganiem w poziomie. Ian Thorpe ma z natury sile nogi i plywa jak wodolot - dlatego moze sobie pozwolic na troche czarnego.
|
|