FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Głosujemy na najlepszego podróżnika?

Turlogh - 08-11-2016, 09:27
Temat postu: Głosujemy na najlepszego podróżnika?
Tak mi to wpadło gdzieś w oczy a tutaj tego nie widziałem, pomożemy?
http://www.nationalgeogra...rs-of-the-year/

Codziennie można oddać głos do bodajże 16-tego grudnia. :-)

anarchista - 08-11-2016, 11:13

Turlogh napisał/a:
a tutaj tego nie widziałem, pomożemy
Nie widziałeś tutaj z prozaicznego powodu, są tu tak wielcy, że Starnasia nie zauważają. Szlak ich trafia jak ktokolwiek wyrośnie z ich cienia.

pozdrawiam rc

koval_ - 08-11-2016, 12:11

na FB akcją jest od kilku dni, a dotychczas oddano niewiele ponad 1400 głosów
anarchista - 08-11-2016, 12:22

koval_ napisał/a:
dotychczas oddano niewiele
Skoro udało się z Zakrzówkiem, to dlaczego nie spróbujemy z posiadanych e-maili zagłosować.

pozdrawiam rc

tydzien - 13-11-2016, 19:58

Przesylam post Krzyska Starnawskiego z forum DIVETREK GŁOSUJCIE NIEDUŻO BRAKUJE DO ZWYCIĘSTWA !!!!!!!!!!!!!!

link do głosowania: www.votestarnawski.pl

Aktualne wyniki :
1 miejsce MIRA RAI 3412 głosy
2.miejsce Krzysztof Starnawski 2922 głosy
3.miejsce ANTOINE GIRARD 91 głosów

National Geographic – Adventurers of the Year

Ostatnie kilkanaście lat w mojej karierze nurkowej poświęciłem eksploracji naprawdę głębokich jaskiń. Dużo czasu minęło nim od pierwszego zanurzenia zszedłem na ich dno określając ich głębokość. Nie wszystkie projekty się już zakończyła ale w większości z nich jestem poniżej 200m głębokości
Droga nie była łatwa. Musiałem nauczyć się nurkować z użyciem obiegów zamkniętych i dostosować je do kilkunastogodzinnych nurkowań poprzez ich dublowanie. Dopracować decompresje. Dostosować swój sprzęt i siebie do długiego przebywania w zimnej wodzie. I w końcu nauczyć się dobrze rozumieć jaskinie i przewidywać co mi może przynieść los za kolejnym zakrętem. W tym czasie udało mi się skonstruować dualHH, SMCCR, przenośny habitat, podwodne wiertarki i wiele innych wynalazków.

Ciężka praca, wsparcie przyjaciół i odrobina szczęścia pozwoliła mi przetrwać do dnia dzisiejszego i mocno przesunąć przodki w paru głównych projektach:

Albania / jaskinia Viroit / max głębokość zanurzenia 278m/ 4 lata eksploracji / trudności: temp. wody 12 stopni / eksploracja dalej w toku

Macedonia / jaskinia Matka Vrelo/ max głębokość zanurzenia 230m / 2 lata eksploracji / trudności: temp. wody 14 stopni / eksploracja dalej w toku

Chorwacja / jaskinia Cetina- Gospodska/ max głębokość zanurzenia 106m / 4 lata eksploracji / trudności: profil nurkowania, transport sprzętu w jaskini / eksploracja dalej trwa

Meksyk / trawers Dos Ojos – Sac Actun / max głębokość zanurzenia 106m / 7 lat eksploracji / trudności: zaciski i zawaliska i trudność znalezienia połączenia / eksploracja trwa nadal , barak jeszcze połączenia

Meksyk / Sabak Ha / max głębokość nurkowania 165m / 1 rok eksploracji / trudności: brak / eksploracja trwa nadal

Francja / Gould u Pont / max głębokość zanurzenia 192m / 2 lata eksploracji trudności: zacisk na dnie / eksploracja trwa nadal

Włochy / Elefante Bianco / max. Głębokość zanurzenia 196m / 2 lata eksploracji / trudności temp. wody 9 stopni / eksploracja trwa

Czechy / Hranicka Propast / max głębokość zanurzenia 265m, najgłębsza zalana jaskinia na świecie 404m / 20 lat eksploracji / trudności: żrąca woda / eksploracja trwa

To tylko te projekty w których przekraczam głębokość 100m i to czasem kilkukrotnie od zera w ciągu jednego nurkowania. Jest jeszcze mnóstwo z mniej spektakularną głębokością za to pod wieloma innymi względami równie trudne. W Bośni i Hercegowinie, Słowenii, Serbii, Namibii, Polsce i we Włoszech.

Jeśli uważasz że moje osiągnięcia w nurkowaniu eksploracyjnym są dla ciebie godne wyróżnienia to zagłosuj, jeśli nie to tez zagłosuj ale na kogoś innego. My jako nurkowie powinniśmy wspierać odkrywców bez względu w jakiej dziedzinie odkrywają Smile

Cave Diver Krzysztof Starnawski

link do głosowania: www.votestarnawski.pl

by sie liczyć trzeba głosować codziennie, raz dziennie do 16 grudnia

stegano - 13-11-2016, 21:50

Król jest jeden i zwie się Starnas! :)
anarchista - 13-11-2016, 22:20

stegano napisał/a:
Król jest jeden i zwie się Starnas!
Sprawdź Hydra 8, 520 m i 534 m , nurkowanie w toni.

pozdrawiam rc

stegano - 13-11-2016, 22:47

anarchista, Ale co Ty tu porównujesz? :D
anarchista - 14-11-2016, 07:57

stegano napisał/a:
Ale co Ty tu porównujesz?
Głębokości rekordów w nurkowaniu.
Jak widać wyścig wygrywają saturowani.

pozdrawiam rc

stegano - 14-11-2016, 09:51

Jakie wyścigi człowieku?... ja tu myślę o prawdziwej eksploracji, przygodzie, i przesuwaniu ludzkich granic... Starnas w tej dziedzinie, jest po prostu wyjątkowy, niepowtarzalny i wspaniały. No wyskoczyłeś teraz kura z tymi saturowanymi... :P
anarchista - 14-11-2016, 10:48

stegano napisał/a:
ja tu myślę o prawdziwej eksploracji, przygodzie, i przesuwaniu ludzkich granic...
Chłopaki to zrobili 520 m i 534 m. Jest przesunięcie granic, jest.
stegano napisał/a:
Starnas w tej dziedzinie, jest po prostu wyjątkowy, niepowtarzalny i wspaniały.
Głosowałeś już dzisiaj ? Ja tak. Wiesz znam jego osobiście kilkanaście lat. Wiele ciekawych rozwiązań na koncie ma. Najbardziej podoba mi się wiertarka w suchym skafanderku. Ale nie ruszył dupy żeby coś opatentować.
stegano napisał/a:
No wyskoczyłeś teraz kura z tymi saturowanymi...
Nic nie poradzę byli głębiej, w mieszaninie o której rozmawialiśmy z Krzyśkiem, kilkanaście lat temu. Poza tym oni nurkują w wielkim obiegu zamkniętym. Tylko nie krzycz że używam pojęć których nie znasz, nie przestraszę się.

pozdrawiam rc

martin - 14-11-2016, 11:00

@stegano: dziwie sie ze tobie sie chce ..... ;)
stegano - 14-11-2016, 11:03

martin, Nie chce :P
anarchista - 14-11-2016, 11:08

martin napisał/a:
@stegano: dziwie sie ze tobie sie chce .....
Żeby jeszcze miał mocne argumenty. Ja mam 1 patent, bo Starnaś wspomniał że R.Bałakier wykombinował SCR o wysokim ppO2.
Skoro można, to poszedłem własną drogą, R.Bałakierowi pomysł się podobał.
Podał informację o elektrozaworach. Rewanżowałem się informacją o detektorach tlenowych Draeger.

stegano napisał/a:
martin, Nie chce
Jak widać nie pomyliłem się co do poziomu argumentacji.

pozdrawiam rc

maciek811 - 14-11-2016, 12:27

1. Oddajemy głos na "Starnasia"
2. czyścimy "ciasteczka" cookies
3. odświeżamy stronę i oddajemy głos ponownie na Starnasia :PPPP

Mieciu - 14-11-2016, 13:16

maciek811 napisał/a:
1. Oddajemy głos na "Starnasia"
2. czyścimy "ciasteczka" cookies
3. odświeżamy stronę i oddajemy głos ponownie na Starnasia :PPPP

działa, chociaż nieładnie tak...

anarchista - 14-11-2016, 13:54

Głosujmy zgodnie z regulaminem, żeby nie mogli wielokrotnych głosów z tego samego IP w nieodległym czasie, zdyskwalifikować.

pozdrawiam rc

Maras - 14-11-2016, 20:58

Już jest pierwszy !!

Jeśli chodzi o zmianę ip, to można restartować router, za każdym razem mamy inne ip, no chyba że operator przypisuje statycznie.

Maras

tydzien - 15-11-2016, 21:48

4436 starnas.
5300 biegacz. musimy głosować więcej !

anarchista - 16-11-2016, 09:26

Czy Ty już dzisiaj głosowałeś ?

pozdrawiam rc

tydzien - 16-11-2016, 22:17

tak codziennie.
anarchista - 19-11-2016, 21:48

Głosujecie ? Mnie pomocnicy Starnasia czyli Bracia przypominają.

pozdrawiam rc