| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Pierwszy stage
Nadnaturalista - 09-05-2021, 12:51 Temat postu: Pierwszy stage Jak w temacie. Chciałbym skompletować swój pierwszy stage. Jakieś propozycje odnośnie butli itp? Proszę o porady w tym temacie. Będę wdzięczny i bez hejtu prosze.
bell23 - 09-05-2021, 13:40
S80
Nadnaturalista - 09-05-2021, 14:19
https://www.moana24.pl/lc...0ds4,p2718.html lub
https://www.moana24.pl/lc...0ds4,p2719.html ktoś się wypowie?
martin - 10-05-2021, 14:16
Do jakiego gazu potrzebujesz ten stage?
Lepszy od DS4 jest DST - ruchoma glowica ulatwia handling.
wiecznychlopiec - 10-05-2021, 18:51
pierwszy pewnie na Nx50 więc 11.1 (s80), 7 używam tylko do tlenu i jako BO na płytkie wody lub drobniejszy sm. S80 jest najbardziej uniwersalna.
automaty to już kwestia preferencji. Jak dla mnie nie musi być z obrotową głowicą. II stopień wolałbym działkę wyżej niż ATX40. Z Apeks wolę XTX50
te gumki bunge są do wywalenia, niczego nie stabilizują. Użyj dętki lub kup szerokie gumy do stabilizacji węża. Już założenie przez 1 powinno dać efekt stabilizacji. Takie gumy robi Tecline, mlinke itd.
martin - 11-05-2021, 11:28
NX50 jest prawdopodobny, ale niekonieczny - znam ludzi ktorzy nurkuja tylko z O2 do deko. Do takiej kombinacji sugerowal bym jednak kupic 7l - w zupelnosci wystarcza.
wiecznychlopiec - 11-05-2021, 12:29
| martin napisał/a: | | NX50 jest prawdopodobny, ale niekonieczny - znam ludzi ktorzy nurkuja tylko z O2 do deko. Do takiej kombinacji sugerowal bym jednak kupic 7l - w zupelnosci wystarcza. |
zgadzam się, do tlenu 7 jest najbardziej optymalna
Nadnaturalista - 11-05-2021, 19:24
Tak mam podstawowy nitrox, więc 7 L raczej starczy. Dzięki
martin - 12-05-2021, 15:33
Policz ile gazu potrzebujesz, ale pod nitrox ja bym kupil raczej CU80.
Fiktor - 12-05-2021, 15:50
Jeśli podstawowy nitrox, to znaczy, że możesz tam nabić gaz do 40% tlenu, czyli da się nim oddychać na 25m, czyli... lepiej jednak flaszka 11,1l jako pierwsza.
Nadnaturalista - 13-05-2021, 16:40
Tak podstawowy, bo mam uprawnienia do 40m i właśnie lepiej 7L czy 11L. Dlatego cały czas szukam rozwiązania.
Fiktor - 13-05-2021, 20:29
Ja sugeruję 11,1. 7l nie jest dużo poręczniejsza czy tańsza, a jednak gazu jest sporo mniej.
Nadnaturalista - 13-05-2021, 22:40
Muszę poszukać i poczytać
nowy - 14-05-2021, 07:51
hmm nie wiem czy dobrze rozumiem ale masz uprawnienia do 40 m i podstawy nitrox. A szukasz stage by mieć większy zapas gazu. Nie padło czy nurkujesz z twinem czy szukasz stage do poj. falszki.
W tej kwestii jest jeszcze opcja zmiany powietrza na NX do danej głębokości typu nx28 na 40 m i "bezpiecznego" czasu jakby więcej.
No chyba, że przewidujesz deko na NX 40 (nie czarujmy się, kto dotyka głębokości 30+ na powietrzu (nie na zasadzie windy) to musi liczyć się z nurkiem z małym deko).
Sam w tym roku (oby!) będę stał przed wyborem jaki stage ale tego chcę dowiedzieć się na kursie adv.nitrox ponieważ zabieranie większej ilości butli niż twin i stage bez gazu deko zaczyna się już mijać z celem.
powodzenia i daj znać co wybrałeś.
jackdiver - 15-05-2021, 13:24
| Nadnaturalista napisał/a: | Tak mam podstawowy nitrox, więc 7 L raczej starczy. Dzięki |
Może i starczy ale w takich flaszkach zazwyczaj czysty tlen jest używany. Rekomenduje aluminiową butle koniecznie z zaworem do rozbudowy o pojemności S80 ( 11,1L).
Taka butla przyda się w przyszłości. Stopień podstawowy nitroxowy masz więc w takiej butli możesz używać nirtoxów do 40 %.
Pytanie co dalej bo uprawnień do nurkowań dekompresyjnych nie masz więc albo sam zdobędziesz odpowiednią wiedzę albo lepiej jak zrobisz jakiś kurs w tej materii. Obecnie z posiadanych przeze mnie informacji można taki kurs zrobić w SSI. Nazywa się on Decompression Diving https://blog.divessi.com/new-ssi-program-decompression-diving-7384.html.
Po takim kursie możesz w standardowej konfiguracji rekreacyjnej nurkować z max dekompresją 15' i używać do tej dekompresji nitroxu z butli bocznej. Zresztą jest sporo więcej zalet z używania takiej butli w nurkowaniach rekreacyjnych do 40m
nowy - 16-05-2021, 21:27
| jackdiver napisał/a: | | z zaworem do rozbudowy |
możesz to rozwinąć?
martin - 17-05-2021, 08:54
Propozycja wynika z pomyslu montowania tej butli na plecach i nurkowania z dwoma AO. Jesli potrzebjesz butle jako stage, to podwojny zawor nie jest Ci potrzebny.
@OP:Nei wywazaj otwartych drzwi: jesli to ma byc pod Nitrox, to kup CU80 jako pierwsza butle, niezaleznie czy na stage czy na plecy.
Do tlenu dokupisz 7l lub CU40 w momencie gdy zaczniesz go potrzebowac.
nowy - 17-05-2021, 09:27
| martin napisał/a: | | Jesli potrzebjesz butle jako stage, to podwojny zawor nie jest Ci potrzebny. |
Tak dokładnie myślałem ale jeszcze może jackdiver dokreśli czy o to chodzi.
wiecznychlopiec - 17-05-2021, 09:58
@martin wysunął dobrą propozycję. Kup S80 z zaworem do rozbudowy. Jeśli wymyślisz sobie kiedyś SM to będziesz miał już 1 butlę z odpowiednim zaworem. Wystający element nie przeszkadza w użytkowaniu jako butla boczna.
jackdiver - 17-05-2021, 12:43
| nowy napisał/a: | | jackdiver napisał/a: | | z zaworem do rozbudowy |
możesz to rozwinąć? |
Miałem na myśli zawór z możliwością rozbudowy prawy lub lewy ale oczywiście zaślepiony.
Ułatwi to zaczepianie gumek od automatu i manometru
Karollo - 17-05-2021, 12:57
Dokladnie, pierwszy stage S80 dlatego, ze to podstawowy i najwiekszy logicznie stage, ktory po prostu nalezy miec.
Twoje czasy nurkowan zapewne beda rosly i na pewno nie bedziesz chcial byc ograniczany przez za maly stage. Taka nx50 pod reka jest dobra na wszystkie okazje.
Jezeli sie rozwiniesz dalej, to moze drugi stage 7L pod O2. Ale ja wszystkie ktore mialem to byly S80 i potem latwo bylo planowac i zgrac sie z partnerami. Na powazniejszych nurkach deco zawsze lepiej miec nieco wiecej gazu deco niz za malo. Poza tym gdy O2 w S80 spadalo juz ponizej polowy to mozna bylo zawsze rozcienczyc powietrzem do pelna i dalej, jakiegos nura sie zmontowalo na konkretnym nitroxie.
Automat to sprawa indywidualna, jest duzo tego do wyboru. Mi najlbardziej odpowiada DST oraz ATX40. Gumki bungee, ale ciasne tez bardzo polubilem. To juz na prawde - co kto lubi
Co do plywania na zestawie air + O2 w stage to ja tego nie lubilem, bo zawsze wolalem NX50. Jezeli bedziesz na 40m i cos sie stanie z gazem dennym, to masz potem do pokonania o wiele krocej w trybie awaryjnym do 21m niz do 6m. Pamietajac robic jeszcze jakies przystanki deco/deep stop na powietrzu partnera zanim dojdzeisz do tego 6m. Dla mnie karkolomne rozwiazanie i bardziej ryzykowne niz szybkie dojscie do 21m i znow bycie niezaleznymi.
A i jeszcze gdybys mial nurac z kims na rebie, to zawsze w razie problemu z butlami albo np gazy was ograniczaja z dala od cywilizacji, ten ktos odda ci Nx50 (podstawowy bailout), a ty mozesz mu dac niepelna butle. On nie potrzebuje az tak duzo. Mozliwosci jest mnostwo.
nowy - 18-05-2021, 07:48
| jackdiver napisał/a: | Miałem na myśli zawór z możliwością rozbudowy prawy lub lewy ale oczywiście zaślepiony.
Ułatwi to zaczepianie gumek od automatu i manometru |
OK
|
|