FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Tabele RDP

krychol - 30-04-2006, 12:20
Temat postu: Tabele RDP
Witam, poszukuję instrukcji do czytania Tabel RDP Padi, wiem, że ten temat jest wałkowany w podręczniku OWD jednak na razie nie mam do niego dostępu a jest mi to nbardzo potrzebne. Może ktoś ma wersję PDF byłbym wdzięczny za pomoc.
kamyk - 01-05-2006, 08:35

Witaj Krychol,

Moze to pomoze, chyba ze nie znasz ang. tak dobze ... sorry ale wkleje pare linkow. Albo wejdz w google tak jak ja zrobilem :)

http://www.scubadiver.cc/padirdp.htm
http://home1.gte.net/vze3574g/padi_rpd.htm
http://www.dayoscuba.com/answer4.htm

Mam nadzieje ze to pomoze :)

Kamyk

martin - 01-05-2006, 13:59

Tabele sa w zasadzie samoopisujace. W skrocie:

1.) zaczynasz w miejscu oznaczonym "Start"
2.) wybierasz maksymalna glebokosc
3.) wybierasz czas nurkowania
4.) planujesz przerwe powierzchniowa

Obracasz tabelke na druga strone.

5. odczytujesz reszte azotu w zaleznosci od
6. planowanego nastepnego nurkowania

Po czym powracasz do strony pierwszej.

Kup tabelke po polsku i przeczytaj reszte uwag na niej wydrukowanych - mi nie chce sie tego ani tlumaczyc ani odpisywac.

wiesiek01 - 01-05-2006, 18:15

krychol napisał/a:
instrukcji do czytania Tabel RDP

Czy nie bezpieczniej dla Ciebie będzie ukończyć kurs OWD ?

kamyk - 02-05-2006, 05:09

martin ladnie ladnie :D A moze on nie wie jak sie robi nukowanie powturzeniowe ?? Bo znam duzo ludzi co maja z tym problemy ;/

Kamyk

wrobel.cwirek - 02-05-2006, 07:32

kamyk napisał/a:
A moze on nie wie jak sie robi nukowanie powturzeniowe ?

Tylko ze to nie jest jego problem... a jak to nie jest jego problem to to nie jest problem .

A tak powaznie... ja tez znam duzo ludzi, ktorzy nie wiedza jak sie planuje nurkowanie powtorzone... tylko ze oni nie maja certyfikatow nurka.

Jak znasz takie osoby co nurkuja i nie wiedza jak sie planuje nurki... nie nurkuj z nimi bo zrobia ci kuku

martin - 02-05-2006, 12:43

kamyk napisał/a:
A moze on nie wie jak sie robi nukowanie powturzeniowe ??

Wie. Powtorzeniowka to nic innego jak nurkowanie pierwsze, tyle ze na starcie masz juz czas denny, ktory wyliczyles w punktach 5 i 6. Czyli w tabelce na pierwszej stronie dodajesz (lub odejmujesz, w zaleznosci od punktu widzenia) miuty.

marek_kkk - 03-05-2006, 12:39

W miare dobry opis posługiwania się tabelami RDP znajdziesz TUTAJ , a najlepiej przećwiczysz sobie to na PRZYKLADACH
EcikHel - 04-05-2006, 02:20

EcikHel, chcesz byc wspolautorem polskiej encyklopedii nurkowej?
Napisz watek: www.encyklopedia-nurkowa.info

ej Martin o co ci chodzi :P :P :lol: :lol: hehe

wrobel.cwirek - 04-05-2006, 08:26

EcikHel napisał/a:
ej Martin o co ci chodzi :P :P Laughing Laughing hehe

wlasnie, moze lepiej rozbudowac http://pl.wikipedia.org/ w temacie nurkowania zamiast tworzyc jakas nowa?

Efcia - 24-01-2017, 08:49

Pozwolicie, ze podlacze sie tutaj pod temat.
Staram sie zrozumiec tabele RDP. Mam komputerek, ktory mi to wylicza ale dla mnie wazne jest zrozumiec zasade tych wyliczen. A co jak kiedys komputerek mi padnie/zapomne etc? Tak wiem, wiem.. sa apki... ale dla mnie wazne jest ZROZUMIEC :)

Uczyc sie jest podobno najlepiej na przykladach.

Na stronie dobrze Wam znanej http://www.nurkomania.pl/...klady_zadan.htm
robie te zadania.
I chcialabym miec pewnosc, ze rozumiem.

Zadanie 1.
Nurek nurkuje na 18m przez 45min, po jak długiej przerwie powierzchniowej może wykonać ponownie takie samo nurkowanie?

Pytanie czy dobrze to rozumuje.
- W 1 RDp tabeli odczytuje, ze nurkowanie na 18m przez 45 minut to grupa R.
- w 2 tabeli wyszukuje na 18 m czasu 45 minut i to mi daje grupe B.
- wracam do 1 tabeli i przy krzyzowaniu sie grupy R i B pokazuje mi ze minimalny czas to 1h 47 mint.

Dobrze to rozumiem?

Powiedzmy, ze zadanie 1 i 2 sa "banalne".

Ale przy zadaniu nr 3 juz zaczynam miec problemy..

Zadanie 3

Płetwonurek wykonał dwa nurkowania. Pierwsze nurkowanie na 23 metrów przez 20 minut, a po 45 minutowej przerwie powierzchniowej drugie nurkowanie na 15 metrów przez 37 minut. Po upływie jednej godziny od zakończenia drugiego nurkowania nurek planuje następne nurkowanie na 16 metrów. Jaki jest maksymalny czas trzeciego nurkowania?

- W 1 RDp tabeli odczytuje, ze nurkowanie na 23m przez 20 minut to grupa K.
- przerwa 4 minut i grupa E.

No i tu stanelam? Co dalej?

Moglby ktos to prosze lopatologicznie mi wyjasnic?

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 12:12

Efcia napisał/a:

Ale przy zadaniu nr 3 juz zaczynam miec problemy..

Zadanie 3

Płetwonurek wykonał dwa nurkowania. Pierwsze nurkowanie na 23 metrów przez 20 minut, a po 45 minutowej przerwie powierzchniowej drugie nurkowanie na 15 metrów przez 37 minut. Po upływie jednej godziny od zakończenia drugiego nurkowania nurek planuje następne nurkowanie na 16 metrów. Jaki jest maksymalny czas trzeciego nurkowania?

No i tu stanelam? Co dalej?

Moglby ktos to prosze lopatologicznie mi wyjasnic?

Zobacz ilu z tych madrali potrafiło sprawdzić Twój PODSTAWOWY test PADI? Toż to tylko ROZDZIAŁ PIERWSZY!!!!

W TYM NURKOWIE TECHNICZNI... ASY.....LOK, CMAS, GUI.... Ha, ha...

I NIC....

Poczekam dalej. Może stuknie 10 000 wyswietleń bez prawidłowej odpowiedzi...

Efcia - 24-01-2017, 12:20

Ja kurs zaczynam od 17.02 dokladnie. Czytalam Twoja odpowiedz na moj post o tescie. Doksztalcam sie sama bo lubie bedac juz na kursie miec jakies pojecie.
I zauwaz ze nie pytam o rozwiazanie tylko chce ZROZUMIEC. Notabene odpowiedzi sa przy tych zadaniach ale jak pisalam - chce wiedziec jak to wyliczac.
Czy w tym cos zlego? Ze pytam?

Bo juz nie wiem czy mam Twoja odpowiedz odbierac jako krytyke.

Wydawalo mi sie, ze Forum jest po to zeby sie pytac. Doksztalcac, zadawac pytania bardziej doswiadczonym. Chyba na to wychodzi, ze jestem w bledzie.

Jan Dudzinski - 24-01-2017, 12:44

Efcia napisał/a:

Bo juz nie wiem czy mam Twoja odpowiedz odbierac jako krytyke.

Wydawalo mi sie, ze Forum jest po to zeby sie pytac. Doksztalcac, zadawac pytania bardziej doswiadczonym. Chyba na to wychodzi, ze jestem w bledzie.

Bądź uprzejma ZAUWAŻYĆ iż w tym co napisałem wcześniej tu NIE MA ANI JEDNEGO SŁOWA O TOBIE.

Efcia - 24-01-2017, 12:59

Przepraszam. Dlatego sie upewniam. Slowo pisane moze byc troszke inaczej interpretowane niz mowione. A ja w wolnych chwilach siedze i rozwiazuje zadania. Cwicze. Jedne ida sprawnie, inne musze zrozumiec zasade. Po wolutku jakos do przodu.
TYMOTEUSZ - 24-01-2017, 14:21

Janie to może zamiast nabijać posty wytłumacz kolezance- czy tylko potrafisz bić pianę i zostawiać nurków na pełnym morzu a merytorycznie to miernota
Jan Dudzinski - 24-01-2017, 14:26

TYMOTEUSZ napisał/a:
Janie to może zamiast nabijać posty wytłumacz kolezance- czy tylko potrafisz bić pianę i zostawiać nurków na pełnym morzu a merytorycznie to miernota

Nie rozśmieszaj mnie ignorancie...

Możesz się wykazać w pytaniu o testy PADI.
Czy też jak inni jesteś za cienki na posiadanie wystarczajacej wiedzy OWD?
W DOWOLNEJ ORGANIZACJI...

Efcia - 24-01-2017, 14:57

Jejciu, nie spodziewalam sie, ze moje wydawaloby sie "zwykle" pytanie spowoduje takie jakies niesnaski.
Ja rozumiem, ze sa rozne kursy tak i jak rozne religie. Staram sie szanowac zdanie kazdego ale tez nie narzucac sie.

Probuje rozwiazac zadania. Zrozumiec. I moze skupmy sie na tym a nie biciem piany. Po co nam to?

wiecznychlopiec - 24-01-2017, 15:00

@Efcia bicie piany to samo serce akurat tego forum, musisz je brać jako całość, parę osób dodać do ignorowanych i będzie OK
Efcia - 24-01-2017, 15:17

Heh.. no ja wiem.. al ena okolo tyle zlosliwosci, obrazliwych tekstow.. ze az marzy sie czlowiekowi chwila wytchnienia od tego.

A wracajac do zadania nr 3. Zrozumialam.
Tutaj bardzo dobre wyjasnienie:
https://idiver.wordpress.com/tablica-rdp/

Fakt, ze wyliczam to jeszcze wolno, nie bedac pewna na 100% ale zasade zrozumialam.. wiec praktyka, praktyka i bede liczyc jak komputerek :)

[ Dodano: 24-01-2017, 15:29 ]
A tu rozwiazanie:

Zadanie 3

- dalej glebokosc 15 m i 37 minut czyli wskakujemy w grupe T
- godzina przerwy po ktorej znajdujemy sie w grupie G (odczytana z tablicy przerw powierzchniowych)
- zejscie na 16 m
- w tabeli grupa cisnieniowa widze, ze maksymalnie moze nurkowac na tej glebokosci 47 minut
- 47 minut + ilosc azotu, ktora nam zostala z poprzedniego nurkowania 47 + 25 = 72 (grupa X)
- obowiazkowy przystanej 3 minuty na glebokosci 5 metrow bo nurek bedzie w grupie X i minimalna przerwa powierchniowa 1h przed ewentualnym nastepnym nurkowaniem.

Jacek Wo - 24-01-2017, 20:52

Efcia napisał/a:

Zadanie 3

OK
Efcia napisał/a:

Przerwa nie 4 minut tylko 45 minut, ale rzeczywiście grupa E.
Efcia napisał/a:

37 + 21 = 58 minut dla 15 (z tabeli odczyt dla 16 metrów)= T, czyli wciąż OK :-)
Efcia napisał/a:

- godzina przerwy po ktorej znajdujemy sie w grupie G (odczytana z tablicy przerw powierzchniowych)
- zejscie na 16 m
- w tabeli grupa cisnieniowa widze, ze maksymalnie moze nurkowac na tej glebokosci 47 minut

Zgadza się ...
Efcia napisał/a:

- 47 minut + ilosc azotu, ktora nam zostala z poprzedniego nurkowania 47 + 25 = 72 (grupa X)

OK
Efcia napisał/a:

- obowiazkowy przystanej 3 minuty na glebokosci 5 metrow bo nurek bedzie w grupie X i minimalna przerwa powierchniowa 1h przed ewentualnym nastepnym nurkowaniem.

OK

Efcia - 25-01-2017, 07:37

Dzieki Jacek za sprawdzenie ;) Tam literowka byla i zamiast 4 mialo byc 45 ;)
Zrozumialam :p

A tak mi sie spodobalo, ze szukam nasteonych zadan coby nabrac praktyki i szybciej "rozwiazywac" (komputerek niby mam alr jakos wole znac sama zasady) ;)

Dzieki za pomoc !

wiecznychlopiec - 25-01-2017, 10:54

@Efcia - pianka to nie jest najlepszy pomysł na nurkowanie u nas... poczekaj chwilę z z zakupem, szkoda kasy na nową. Jeśli będziesz miała taki zapał cały czas to bardzo szybko pianka będzie cię ograniczać. Nie wydawaj kasy zanim zaczniesz szkolenie.
Efcia - 25-01-2017, 11:04

Heh... czyzbys mnie na FB podejrzal? ;) Bo nigdzie o piance nie pisalam tutaj (jeszcze) ;)
Crypturgus - 25-01-2017, 11:17

@Efcia
Przejrzyj sobie pobieżnie, pomijając (lub nie) pyskówki ten temat Mój pierwszy nurkowy koszyk
_Leny_ go co jakiś czas aktualizował, możesz zobaczyć jak to się skończyło :)
No i poznasz specyfikę tego forum.

M.

PS Zanim zaczniesz czytać, kup popcorn.

Efcia - 25-01-2017, 11:57

Popcorn??? Toc to 34 strony...
Przynajmniej setka... ;p

wiecznychlopiec - 25-01-2017, 12:17

Crypturgus napisał/a:
@Efcia
Przejrzyj sobie pobieżnie, pomijając (lub nie) pyskówki ten temat Mój pierwszy nurkowy koszyk
_Leny_ go co jakiś czas aktualizował, możesz zobaczyć jak to się skończyło :)
No i poznasz specyfikę tego forum.

M.

PS Zanim zaczniesz czytać, kup popcorn.

kupno całego sprzętu, łącznie z latarkami, karabinka, wszystkim... zanim się zacznie nurkować jest kompletną bzdurą. Pewne potrzeby trzeba samemu zauważyć w związku z nurkowaniami jakie się wykonuje. Tak jak napisałem Crypturgus, przejrzyj go pobieżnie...

7kwiatek7 - 25-01-2017, 12:49

Efcia napisał/a:
Heh.. no ja wiem.. al ena okolo tyle zlosliwosci, obrazliwych tekstow.. ze az marzy sie czlowiekowi chwila wytchnienia od tego.

A wracajac do zadania nr 3. Zrozumialam.
Tutaj bardzo dobre wyjasnienie:
https://idiver.wordpress.com/tablica-rdp/

Fakt, ze wyliczam to jeszcze wolno, nie bedac pewna na 100% ale zasade zrozumialam.. wiec praktyka, praktyka i bede liczyc jak komputerek :)

[ Dodano: 24-01-2017, 15:29 ]
A tu rozwiazanie:

Zadanie 3

- zejscie na 16 m

Pytanie jest o max czas 3 nurkowania.A więc odpowiedź brzmi 47 min. Liczysz prawidłowo.

Crypturgus - 25-01-2017, 13:18

wiecznychlopiec napisał/a:
Tak jak napisałem Crypturgus, przejrzyj go pobieżnie...

Ja znam ten wątek.

wiecznychlopiec - 25-01-2017, 13:22

Crypturgus napisał/a:
wiecznychlopiec napisał/a:
Tak jak napisałem Crypturgus, przejrzyj go pobieżnie...

Ja znam ten wątek.

miał być: "tak jak napisał Crypturgus" ;)