FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - zakupy nurkowe w nienurkowym shopie

KiTek - 19-05-2004, 21:10
Temat postu: zakupy nurkowe w nienurkowym shopie
Dzisiaj przez przypadek stałem się posiadaczem zapasowych rękawic. Robiąc zakupy w hurtowni z art. bhp wpadły mi w oko i już wiedziałem że będą pasować do moich pierścieni :-D . Są miękkie tak jak moje stare sitechy. Grubość gumy porównywalna. Właśnie jestem po ich dopasowaniu (czytaj skróceniu).

Bez obróbki nożyczkowej sięgają do łokcia.

Nie mają dodatkowego (osobnego) ocieplenia i będą wymagały użycia jakiś cienkich polarówek. W ich zamocowaniu przydał się większy pierścień z kompletu (niebieski)

Dostałem do nich nawet jakiś certyfikat. Ale że nie był EN250 to trafił do kosza :)

Nawet nie wiecie jaką mam radochę. Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu awaryjnych rękawiczek ale zawsze jakoś były inne wydatki. Za parę tych rękawic zapłaciłem niecałe 20 zł.

Ktoś kiedyś pytał o sekator a w zasadzie o co chodzi z tym kowadełkiem.

Tym postem chcę zachęcić was do opisania swoich zakupów w sklepach gdzie raczej nie ma nurkowego szpeju.

Fan - 19-05-2004, 21:59

Czesc KiTek,
Uzywam podobnych od grodnia, sprawuja sie super. Cena tez mi sie podoba :)

Trzymaj sie
Fan

Radol - 20-05-2004, 09:08

Cześć KiTek,
jak to nienurkowy sklep, przecież sklepy bhp są jak najbardziej nurkowe.
To już standard że ludzie kupują tam rękawiczki po około 20zł/para zamiast iść do sklepu czysto nurkowego i płacić 150-180 zł para.
Ja proponuję Ci jeszcze w tym samym sklepie zakupić wkładki polarowe w cenie ok 4 zł/ para :)))

Drugi taki bardzo bardzo nurkowy sklep to Castorama, tam kupuje się karabińczyki w cenie ok 12zł szt zamiast 25 zł sztuka w tzw nurkowym sklepie. Do tego dochodzi jeszcze bungee, cybanty, trytytki (albo tretytki, nie jestem pewien jak to się dokładnie nazywa) i niezastąpiona silver tape :)))

Pozdrawiam

jtrembowelski - 20-05-2004, 10:36

Radol napisał/a:

Drugi taki bardzo bardzo nurkowy sklep to Castorama, tam kupuje się ...

... idealny wieszak do suchara - z rur pcv, duże pudło na sprzęt - ogólnie do mieszania betonu, skrzyneczki na drobiazgi nurkowe i narzędzia, mieszałkę do nitroxu - z rur pcv, rynnę pcv do robienia tabliczek na rękę i wiele wiele innych :)

Udanych zakupów ;)

Pozdrawiam

Tomek O. - 20-05-2004, 11:09

Pomysły zaprawde ciekawe. Wieszak na suchara z rur pcv widziałem i mam zamiar sobie taki zrobić. Ale tabliczki do pisania na rękę z rynny pcv? - pierwsze słyszę (ciekawa koncepcja). Czy jest gdzieś w sieci opis jak to wygląda i jak to wykonać? Proszę o wszelkie informacje.
jtrembowelski - 20-05-2004, 11:24

Tomek O. napisał/a:
Czy jest gdzieś w sieci opis jak to wygląda i jak to wykonać? Proszę o wszelkie informacje.

Heja

Opis jest prosty. Obejrzyj dokładnie nurkowe półokrągłe tabliczki do pisania runtimów najlepiej w sklepie nurkowym. Potem w dowolnym sklepie kup kawałek rynny i zrób taką samą.

Tak to wygląda jako oryginał: http://www.diverite.com/p...ls/wrstslat.htm

nuras5 - 20-05-2004, 11:33

drobny szczegół- nie kupuj szarej, ani brązowej rynny :lol: , lecz białą, a reszta to prościzna :-D
Tomek O. - 20-05-2004, 11:33

Serdeczne dzięki za info. Z następnej wizyty w "Obi" czy "Castoramie" wrócę z kawałkiem rynny :mrgreen:
Garnett - 20-05-2004, 11:46

z rur PCV widzialem jeszcze dobry wieszak na jacket wystarczy rura i 2 kolanka zamocowane do góry zeby pasy naramienne nie spadaly i jakis druciany uchwyt od powieszenia w szafie
adrian - 20-05-2004, 14:15

To ja tez chcialem sypnac "asem z rekawa" jezeli chodzi o cos nurkowego ze sklepu nie nurkowego. Kupilem jakis czas temu w supermarkecie budowlanym noz typu "Z" .Sprzedawany jest pod nazwa "noz do ciecia kartonow" Koszt: 7 zł
ed - 20-05-2004, 14:46

Kurcze, z ta tabliczka to jak byscie mi wglowie czytali. Od 3 dni mysle ruszyc sie do OBI po pcv.

pozdrowienia
ed

jtrembowelski - 20-05-2004, 15:04

Tomek O. napisał/a:
Serdeczne dzięki za info. Z następnej wizyty w "Obi" czy "Castoramie" wrócę z kawałkiem rynny :mrgreen:

Heja

Lepiej jedz do "prywaciarza" bo w Castoramie będziesz musiał kupic od razu 4 metry :idea:

Pozdrawiam

Radol - 20-05-2004, 15:16

A i w Castoramie niezbyt często bywają białe rynny :(

Więc można być nie do końca mile zaskoczonym :(

Pozdrawiam

Mania - 20-05-2004, 16:18

Fajne macie rady, tylko....
Tabliczke rozumiem ma się na lewej rece, tak? A na prawej komputer, zegarek i/lub kompas.

A JAK KTOS JEST LEWORECZNY TO CO MA ROBIC??????????
Przelozyc komputery na lewa reke????

Mania

Radol - 20-05-2004, 16:31

A po której stronie masz inflator???

Jeśli chodzi o kompas to na lewej dłoni :)
Komputer - przeciwnie do inflatora, tak abyć obsługując inflator mogła również kontrolować aktualną głębokość i prędkość zanurzania/wynurzania :)

tabliczka po stronie inflatora, bo tam masz tylko zapisane informacje, na któe patrzysz tylko wtedy gdy ich nie pamiętasz, czyli można zerknąć w wolnej chwili :)

Pozdrawiam

Mania - 20-05-2004, 16:33

No wlasnie na tym polega Radol problem. Inflator - jak pewnie wszyscy -mam po lewej stronie. Tabliczka na lewym reku, mnie jako osobe leworeczna, jak sie domyslasz, nie urzadza. Bo niby jak mam na niej pisac? A ogladajac zdjecie oryginalu jak wol widze tam olowek - z tego wniosek, ze nie sluzy ona tylko do zagladania do zapisanych juz (na powierzchni) informacji. Sluzy rowniez do pisania podczas nurka. Inaczej nie mocowaliby olowka. A ja.....

NIE UMIEM PISAC PRAWA REKA!!!!!!!!

A na prawym reku po prostu sie nie miesci - tam mam komputer i (mam nadzieje wkrotce) zegarek.
No, chyba ze sobie ja zaloze na prawe udo......
Mania

Radol - 20-05-2004, 16:36

Maniu,
ale tabliczka o której mówimy służy nam do tego aby na powierzni zapisać sobie przebieg nurkowania, a pod wodą to już tylko odczyt.
Ot i cała tajemnica wiary :)

Zegarek jako awaryjny pomiar czasu, możesz dać na drugą rękę.
Zmieści się pod tabliczką :))

Pozdrawiam

Mania - 20-05-2004, 16:41

Po co przy tej tabliczce - patrz link Jacka i oryginal - jest olowek? Dla bajeru????
A poza tym - jesli dobrze rozumiem - gdy w czasie nurkowania zmieniasz kierunek plyniecia wobec pierwotnie zaplanowanego to powinies zapisac zmiany, prawda? To jak mam to zrobic?
Mania

lobster - 20-05-2004, 16:55

Mania napisał/a:
to po co przy tej tabliczce - patrz link Jacka i oryginal - jest olowek? Dla bajeru????
Mania

zamiast tabliczki, kup sobie ksiazeczke z podwodnego papieru i trzymaj w kieszeni razem z olowkiem (kieszen tez sobie kup).

Mania - 20-05-2004, 17:01

lobster napisał/a:

zamiast tabliczki, kup sobie ksiazeczke z podwodnego papieru i trzymaj w kieszeni razem z olowkiem (kieszen tez sobie kup).

Kieszen mam w jackecie :P (wiem, wiem powinnam sie go pozbyc - rozmawialismy o tym), a tabliczke mam taka, ktora sie chowa do kieszeni.

ale to jest jeden z przykladow, ze przemysl nurkowy dyskryminuje leworecznych - wszystko jest robione dla praworecznych.

Leworeczni wszystkich krajow laczcie sie!!!!!
Mania

Radol - 20-05-2004, 17:05

Mania napisał/a:

Leworeczni wszystkich krajow laczcie sie!!!!!

Leworęczni wszystkich krajów uczcie się!!!!
Pisać prawą ręką :)

Rozwiązaniem są wetnotes'y w kieszeni :)

ArturP - 20-05-2004, 17:13

Maniu a cio ty słoneczko na tej tabliczce chcesz pisać ( pytam z czystej ciekawości, a nie ze wścipstwa ) ??? :cool:
lobster - 20-05-2004, 17:41

ArturP napisał/a:
Maniu a cio ty słoneczko na tej tabliczce chcesz pisać ( pytam z czystej ciekawości, a nie ze wścibstwa ) ??? :cool:

No przeciez to kobieta jest. Jak to co chce pisac.. Wszystko!!

Tommy222 - 20-05-2004, 18:21

Ja czasem pod wodą notuje sobie przemyślenia filozoficzne albo psychologiczne (np. partner to kretyn, zimno jak .... lub po co ja się tu pchałem) Pozdrawiam:)
lobster - 20-05-2004, 18:25

Tommy222 napisał/a:
czasem pod wodą notuje sobie przemyślenia filozoficzne

No i teraz wiemy kiedy i gdzie kol. Strugal splodzil swoje 9 odcinkow. :) . Tajemnica wyjasniona.

Kriss jak nie masz jeszcze tytulu dla swojej antologii, to proponuje "Z pamietnika na rynnie z PCV"

martin - 20-05-2004, 18:39

Mania napisał/a:
Inflator - jak pewnie wszyscy -mam po lewej stronie.

Wiekszosc jacketow ma po lewej stronie na ramieniu inflator, po prawej spluczke. Koncowki sa identyczne wiec nie ma problemu przelozyc...

ukusek - 20-05-2004, 20:01

Mania tyż jestem leworęczny. To dlatego tak Cie podświadomie lubiłem od zawsze :mrgreen: I inflator mam po lewej stronie. Kompa też mam po lewej. Gdy obsługuję inflator to kompa przekręcam tak, że tarczę mam od wewnętrznej strony ręki (nadgarstka) I nadal widzę. To noszenie na lewej ręce zostało mi od zegarka. A zegarek... mam u kolegi na ręce, ale docelowo to przypnę go sobie do szelki jacketu, albo coś innego wykombinuje bo na prawej mam kompas. Cholera trzeba było kupić wielką konsolę all in one :lol: pozdrawiam
CZACHO - 20-05-2004, 22:22

ArturP napisał/a:
Maniu a cio ty słoneczko na tej tabliczce chcesz pisać ( pytam z czystej ciekawości, a nie ze wścipstwa ) ??? :cool:

a grac w kolko i krzyzyk na dekompresji to nie laska :PPPP

CZACHO - 20-05-2004, 22:24

martin napisał/a:
Wiekszosc jacketow ma po lewej stronie na ramieniu inflator, po prawej spluczke. Koncowki sa identyczne wiec nie ma problemu przelozyc...

Troche glupi pomysl, szczegolnie w sytuacji awaryjnej IMHO.

Sam jestem leworeczny, aczkolwiek problemow nie mam :) (zamiast na nadgarstku mam tabliczke na retraktorze)

ArturP - 20-05-2004, 22:42

czacho z tego co wiem to miss Mańka nie dekompresyjna ( ale sam jestem zaskoczony możliwością wykorzystania tabliczki ) :)
martin - 20-05-2004, 22:47

CZACHO napisał/a:
Troche glupi pomysl, szczegolnie w sytuacji awaryjnej IMHO.

sprecyzuj pls...

GosiaS - 21-05-2004, 09:00

tez jestem leworęczna i sobie radze NAUCZYŁAM SIE PISAĆ PRAWĄ POD WODĄ !!
Mania - 21-05-2004, 09:22

Gosia napisał/a:
tez jestem leworęczna i sobie radze NAUCZYŁAM SIE PISAĆ PRAWĄ POD WODĄ !!

Gosienko, ale mnie to pisanie prawa reka nijak nie wychodzi...
I juz sie pewnie nie naucze - zwlaszcza w moim wieku :mrgreen:
Mania

gogolek - 21-05-2004, 09:51

maniu nie przesadzaj że taka starowinka już jesteś :)
CZACHO - 21-05-2004, 15:44

ArturP napisał/a:
( ale sam jestem zaskoczony możliwością wykorzystania tabliczki ) :)

Oj jakie teksty czasem na deko odchodza to juz historia... ;)
Kawaly i inne zlote mysli ;>
Jakos czas trzeba zagospodarowac :D

CZACHO - 21-05-2004, 15:48

martin napisał/a:
sprecyzuj pls...

Zakladając, ze węże od AO mamy po prawej stronie... do tego dojdzie jeszcze bajpass od inflatora. I mamy zamieszanie bo wszystko może się nam elegancko poplątać. Z resztą większość ludzi nauczonych jest szukać inflatora po lewej stronie... i powiedzmy, mamy sytuacje awaryjną, stres, osoba, która ma ratować kogoś w takiej niestandartowej sytuacji może trochę zbaranieć ;) Inny przykład... szukamy AO po wężu, a to zonk po złapaliśmy zamiast automatu wąż inflatora.

Sam mam skrzydlo z 2 inflatorami, ale węże mam troche inaczej poukładane i wychodzą z 2 I stopni... w przypadku jednego I stopnia robi się lekki mętlik (zależy oczywiście też jaki I stopień).

Takie moje skromne zdanie na ten temat.

martin - 21-05-2004, 17:16

Jakos mnie nie przekonales, poprawna konfiguracja ma odpowiadac osobie, ktora wniej bedzie plywac, nie temu ktory o niej dyskutuje:

CZACHO napisał/a:
Zakladając, ze węże od AO mamy po prawej stronie...

Dlaczego? jesli mamy konfigurowac sprzet pod uzytkownika to robmy to konsekwentnie... Duza ilosc AO ma mozliwosc przelozenia na lewa strone, konsola na prawo, inflator na prawo, po prostu odbicie w lustrze.

Cytat:
do tego dojdzie jeszcze bajpass od inflatora.

Konfiguracja jest symetryczna do "standartowej"... ani jednego weza wiecej....

Cytat:
I mamy zamieszanie bo wszystko może się nam elegancko poplątać.

To juz zalezy od tego jak osoba skrecajaca sprzet calosc poskreca... ilosc wezy jest identyczna....

Cytat:
Z resztą większość ludzi nauczonych jest szukać inflatora po lewej stronie...

Po to jest briefing aby zwrocic uwage, ze moj sprzet jest inny jak twoj. Sytuacja, ze nurkujesz z twoim klonem jest malo prawdopodobna....

Cytat:
i powiedzmy, mamy sytuacje awaryjną, stres, osoba, która ma ratować kogoś w takiej niestandartowej sytuacji może trochę zbaranieć ;)

Problem ktory istnieje nie tylko przy inflatorze po lewej stronie, ale i przy nurkowaniu z parnerem w HUB'ie, chomacie czy jakiejkolwieg innej kofiguracji ktorej nie znasz.

Cytat:
Inny przykład... szukamy AO po wężu, a to zonk po złapaliśmy zamiast automatu wąż inflatora.

AO wisi na gumie pod broda.... albo idzie z lewej strony...

Cytat:
Sam mam skrzydlo z 2 inflatorami, ale węże mam troche inaczej poukładane i wychodzą z 2 I stopni... w przypadku jednego I stopnia robi się lekki mętlik (zależy oczywiście też jaki I stopień).

Tyle ze konfiguracja: "dwa worki" jest inna niz konfiguracja "odbite w lustrze..."

Na miejscu Mani przyjzal bym sie moim klamorom i przemyslal jak bedzie mi najwygodniej.....

t0m1 - 21-05-2004, 17:58

Moze jestem malo elastyczny, moze troche ze mnie ksenofob ale
Cytat:
Po to jest briefing aby zwrocic uwage, ze moj sprzet jest inny jak twoj. Sytuacja, ze nurkujesz z twoim klonem jest malo prawdopodobna....
zgadzam sie z pierwsza czescia wypowiedzi, a z druga ani troche. Zwracam uwage, aby nurkowie z ktorymi ide pod wode jak najbardziej przypominali moje klony :mrgreen:
I - 21-05-2004, 17:58

martin napisał/a:
Dlaczego? jesli mamy konfigurowac sprzet pod uzytkownika to robmy to konsekwentnie... Duza ilosc AO ma mozliwosc przelozenia na lewa strone, konsola na prawo, inflator na prawo, po prostu odbicie w lustrze.

Jak sobie wyobrażasz odbicie lustrzane niesymetrycznych automatów? :-|
(o przełożenie na lewą stronę mi chodzi, oczywiście)

P.
I

Jamko$ - 21-05-2004, 18:41

Mania napisał/a:
zapisac zmiany, prawda? To jak mam to zrobic?
Mania

Czesc
Zaloz sobie tabliczke i komputer na prawa reke. Bedzie nie DIR-owsko, ale za to logicznie i wygodnie dla ciebie - leworecznej. :lol:
3maj sie
Marcin

martin - 21-05-2004, 23:06

t0m1 napisał/a:
Zwracam uwage, aby nurkowie z ktorymi ide pod wode jak najbardziej przypominali moje klony :mrgreen:

Co stosunkowo mocno ogranicza wybor partnerow... Sytuacja "podjezdzam nad jezior, kieruje w pierwsza pare nurkow i pytam: >moge sie podpiac<" odpada.

I napisał/a:
Jak sobie wyobrażasz odbicie lustrzane niesymetrycznych automatów?

Niektore (IIRC n.p. $pro, aqualung) mozna obrocic tak, aby waz wychodzil z lewej strony....