| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Przeciekające Vikingi do SS
Ivv - 20-08-2014, 21:53 Temat postu: Przeciekające Vikingi do SS Niestety moje świeżo założone pierścienie Vikingi nie przeszły testu szczelności na Bałtyku. Zalanie totalne po pas. Niestety jutro wyjeżdżam na kolejne nurki do Norwegii, a mój dostawca jest na urlopie i nie mogę go dopytać.
Czy ktoś może używa tego systemu i może podrzucić, na co zwrócić uwagę? Pierścienie zostały założone mobilnie i wszystko wskazuje na to, że sam montaż jest prawidłowy, a przeciek jest na oringu. Generalnie ten system jest praktycznie identyczny w użytkowaniu jak VDS, przy czym serwisant, który montował i który na codzień montuje VDS zwrócił uwagę, że oringi były luźniejsze niż w VDS. Generalnie każdy pierścień ma po 1 oringu. Macie jakieś pomysły? Zostaje mi albo nurać w mokrych w tej Norwegii, albo awaryjnie wypożyczyć od kolegi sprawdzone używane si-techy. Zdjecia poglądowe w załączeniu
Yavox - 20-08-2014, 22:15
Zdejmij oringi, przeczyść, może coś wlazło od spodu, jakieś ziarnka piasku.
Jeżeli zalało oba, może oringi są felerne. Masz w W-wie firmę GG Trade, specjalizują się w oringach. Jedź do nich ze wszystkim, zmierzą jakie masz, weźmiesz odrobinę grubsze i nasmarujesz, to może zadziała.
Wcześniej włóż do wanny po rękawie, nadmuchaj przez kryzę szyjną automatem powietrza żeby rękawica i rękaw były pełne, zaobserwuj co z bąbelkami, gdzie ucieka. Jak ja miałem przecieki w innym systemie, to już 10cm pod wodą widać było, jak się bąbelki zbierały i szły do góry.
Ivv - 20-08-2014, 22:22
Yavox, zalane oba. Zaraz poszukam tego GG Trade, może zdążę przed wyjazdem. Jak nie, to może w tej Norwegii mają wannę, bo o tej godzinie ciężko mi będzie flaszkę przytaszczyć na 4 piętro bez windy
Motti - 20-08-2014, 22:22
Na ul Garażowej jest hurtownia o-ringów Gasket-Paserottit. możesz dobrac' większe.
pozdrawiam rc
Yavox - 20-08-2014, 22:39
GG Trading, nie Trade, pomyliłem.
Łopuszańska, mapkę masz:
http://www.ggtrading.pl/kontakt.htm
Trochę sobie nie wyobrażam, jak oryginalne oringi miałyby być niedobrane, ale skoro cieknie wszystko... Oring może być albo za cienki albo za krótki (naciągnięcie go powoduje, że chudnie w średnicy bo gumy musi starczyć na większym obwodzie).
Nie znam tego systemu - jesteś pewna, że nie idzie Ci woda po wewnętrznej siatkowej stronie rękawiczek, bo są wywinięte jakoś nie tak? Do niektórych pierścieni rękawiczki inne niż gładka guma po obu stronach nie pasują, ale nie mam pojęcia jak jest w Vikingach bo ich nie znam.
Ivv - 20-08-2014, 22:48
Dostawca sam w tym nura i rękawice siatkowe jakie mam (Showa) są ok. Niestety wszystko jest wywynięte jak trzeba, tak na pierwszy rzut oka, jeszcze dotnę te rękawice, ale i tak są już dość krótkie. Wygląda na to że konieczny będzie test w wannie + podjadę jutro z rańca do tego GG. Txh.
Motti - 20-08-2014, 22:51
| Yavox napisał/a: | | bo są wywinięte jakoś nie tak? | Dobrze są wywinięte, lecz docisk może by za mały. Tyle że pozostaje manszeta. Która bez troków nie powinna puszczac'.
Cyba że są po prostu przecięte. lateks jest wredny.
pozdrawiam rc
Ivv - 20-08-2014, 23:04
[quote] Która bez troków nie powinna puszczac'. [quote]
Znaczy?
macka5 - 20-08-2014, 23:38
Jeżeli Ci to pomorze to do oryginalnych Vikingów oring ma rozmiar 92x3- przeczyść dobrze gniazdo oringu, lekko nasmaruj i powinno uszczelnić.
lozerka - 21-08-2014, 00:40
ja uzywam Vikingów i od kiedy sie na nie przesiadlam, ani razu sie nie zdarzyło, by chociaż kropla wody mi się dostała pierscieniami, nie słyszałam też o nikim, komu by podciekały, coś chyba musi być nie tak, może w montażu ?
Jednak uwaga, nie zamykaj do konca pierścieni, ten pojedynczy dzyndzelek powinien być pomiedzy tymi dwoma, na srodku, jak maksymalnie je zamkniesz, mozesz miec problem z otwarciem. Co do samych oringów- u mnie idealnie pasowały standarowe, jest z nimi tylko jeden problem- gdy suchy wisi rękawami do dołu, bez zapiętych rękawic mogą wypaść, bo w zasadzie nic go nie trzyma.
Ja używam Showa ESD 660- swietnie pasują, kilkoro znajomych z tym systemem też właśnie tych używa. Natomiast pomyslałam o jeszcze jednym, może zainstalowałaś rękawice na nie tym pierścieniu i są w tym miejscu jakieś luzy, ewentualnie zrobiła się jakaś "zaszczypka" po której woda się wślizguje. Jakiego koloru pierścieni wewnętrznych uzyłaś ?
leon - 21-08-2014, 00:46
Też miałem problem z cieknącymi Vikingami.
Kupiłem skafander NO Gravity z wklejonymi Vikingami, dość długo czekałem na skafander, pierwszy nur i obie dłonie zalane. Okazało się, że są za małe oringi, koledzy z NO Gravity przysłali drugie grubsze oringi, zakładam... i nie mogę przekręcić pierścieni - za duże oringi
Dzwonię do Roberta z Pirania Prince, przysyła mi oringi o rozmiarze 92x3 brązowe i znowu dupa, za duże, identyczne jak te poprzednie.
Przypadkowo na nurkowisku kolega ma skafander Santi z wklejonymi Vikingami, pożyczam oringi i ..pasują. Dzwonię do Santi szczęśliwy, że znalazłem oringi i porażka, nie sprzedają samych oringów.
Czy skafandry Santi mają orginalne pierścienie Viking czy zamienniki ? Jak je rozpoznać? Kto zna rozmiar oringów pierścieni Viking w skafandrach Santi ? Na pewno nie są to 92X3 tylko mniejsze.
Przy najbliższej okazji spróbuję kupić 92x2,5, dam znać jak będą pasować
lozerka - 21-08-2014, 00:52
pierwszy raz słyszę o takich problemach z Vikingami, a wśród moich znajomych ma je dużo osób Ja kupowałam system pierścieni w Trytonie i oringi z zestawu pasowały idealnie- niestety, nie mam pojęcia, jaki mają rozmiar.
Łukasz W. - 21-08-2014, 07:36
Ja miałem problemy z Vikingami choć wśród moich znajomych też są popularne i nikt z nimi nie miał problemów. Wklejone pierścienie pierwsze nurkowanie i obie ręce po pachy mokre, oglądam a tu oba pierścienie przy rękawicach mają pęknięcia. Odesłałem do dystrybutora i dostałem nówki sztuki, od tej pory brak jakichkolwiek problemów sucho i ciepło
Ivv - 21-08-2014, 08:42
Lozerka, rekawice Showa 660, od środka rękawicy widoczny jest zielony pierścień, w środku manszety niebieski pierścień.
waterman - 21-08-2014, 11:14
Koleżanko jesteś z Wawy szybciutko bierz skafander i jedz do GG tak jak pisał Yawox. Oni znają nurkow i dobiorą na miejscu odpowiedni oring.
lozerka - 21-08-2014, 11:14
ja mam pierścienie wklejone w rękaw, ale własnie sprawdziłam i część na rękawicy mam zamontowaną na niebieskie pierścienie.
Motti - 21-08-2014, 11:22
| waterman napisał/a: | | i jedz do GG |
Może też tu
"Gasket-Passerotti" S.C.
gasket-passerotti
www.passerotti.com.pl
tel. 22 843 34 54
ul. Garażowa 4
02-651 Warszawa
| lozerka napisał/a: | | na niebieskie pierścienie. | Co zrobic' jak pierścień ma za małą średnicę zewnętrzną i za słabo dociska ?
Stary hydrauliczny sposób, owinac' pierścień taśmą, wymiar zewnętrzny rośnie.
Swoją drogą zastanawiam się po co oddawac' serwisantowi do zmontowania, to bardzo proste prace przy sprzęcie.
pozdrawiam rc
lozerka - 21-08-2014, 13:22
ale tu nie ma potrzeby kombinowania, w systemie są trzy pary pierścieni do różnej grubości rękawic http://www.mlinke.com.pl/...pu-viking-.html i raczej któraś powinna pasować, niezależnie od tego, jakie ma się rękawice. Z tego, co pamiętam, to ja przed założeniem rękawic ustaliłam, które powinny pasować do moich, bo po nieustannym przeciekaniu poprzedniego systemu, nie miałam już ochoty testować tego na żywym i w dodatku własnym organizmie
a rękawice mam konkretnie te http://www.mlinke.com.pl/79-showa-660-esd
| Ivv napisał/a: | | Cytat: | | Która bez troków nie powinna puszczac'. | Znaczy? |
Jeśli nurkujesz w manszetach, to musisz pod manszetę coś wstawić- rureczki, troczki od ocieplacza, co zapewni cyrkulację gazu pomiędzy dłońmi i resztą nurka Inaczej manszety blokują przedostanie się gazu i Ci dłonie zalaminuje na amen na pewnej głębokości. Jednak te same troczki/rureczki/ w przypadku zalania dłoni stanowią drogę dla wody pod manszetą.
ferret - 21-08-2014, 13:53
Do rękawic Showa pasują pierścienie niebieskie. Przy prawidłowym montażu nie ma możliwości przeciekania. Znam wielu ludzi używających Vikingów. Ja też używam, i mój partnur też. Nigdy nie słyszałem o przeciekaniu. Jedyny mankament tego system to tak, jak napisała Lozerka, oring może wypaść, choc mnie się to jeszcze nie zdażyło, a mam je już od 4 lat. Kupione w Santi, razem ze skafandrem. Wklejone.
A'propos, nigdy jeszcze nie słyszałem by w pierścieniach Vikinga były fabrycznie zamontowane złe (niewymiarowe) oringi.
Najprawdopodobniej przeciekanie to wina złego/nieprawidłowego montażu pierścieni. Choć w sumie proste to jak konstrukcja cepa więc nie wiem jak to mozna tak źle zamontować by ciekło tak jak opisujesz
[ Dodano: 21-08-2014, 14:00 ]
| macka5 napisał/a: | | Jeżeli Ci to pomorze to do oryginalnych Vikingów oring ma rozmiar 92x3- przeczyść dobrze gniazdo oringu, lekko nasmaruj i powinno uszczelnić. |
Maciek, zdaje się że ostatnio kupowałeś dla mnie i dla Zary zapasowe oringi w Passarotim i jeśli dobrze pamiętam to właśnie 92x3. W najbliższy weekend wymienię na te od Ciebie i przeprowadzę test szczelności ale raczej na 100% jestem pewien że to właśnie ten rozmiar. To tak w kwesti postu poniżej:
| leon napisał/a: |
Też miałem problem z cieknącymi Vikingami.
Kupiłem skafander NO Gravity z wklejonymi Vikingami, dość długo czekałem na skafander, pierwszy nur i obie dłonie zalane. Okazało się, że są za małe oringi, koledzy z NO Gravity przysłali drugie grubsze oringi, zakładam... i nie mogę przekręcić pierścieni - za duże oringi
Dzwonię do Roberta z Pirania Prince, przysyła mi oringi o rozmiarze 92x3 brązowe i znowu dupa, za duże, identyczne jak te poprzednie.
Przypadkowo na nurkowisku kolega ma skafander Santi z wklejonymi Vikingami, pożyczam oringi i ..pasują. Dzwonię do Santi szczęśliwy, że znalazłem oringi i porażka, nie sprzedają samych oringów.
Czy skafandry Santi mają orginalne pierścienie Viking czy zamienniki ? Jak je rozpoznać? Kto zna rozmiar oringów pierścieni Viking w skafandrach Santi ? Na pewno nie są to 92X3 tylko mniejsze.
Przy najbliższej okazji spróbuję kupić 92x2,5, dam znać jak będą pasować |
lozerka - 21-08-2014, 14:41
mi oringi wypadł już dwa razy, na szczęście zostały zauważone, odnalezione, zanim sfrunęły do morza i mi spaprały nurkowanie
I chociaż nie uznałabym tego za reprezentatywne, bo czasami mam uczucie, że mogłabym zostać testerem w kategorii "co nieprawdopodobnego, mało prawdopodobnego może się człowiekowi przydarzyć" , to uprzedzam, bo a nuż i kogoś spotka, ja nauczyłam się między nurkami zakładać rękawice na rękawy, by uniknąć niespodzianek
Ivv - 21-08-2014, 18:59
Lozerka: pierścienie kupione tam gdzie ty. Wiem co do troczkow, zreszta nie pisalam ze mi ściska łapy Inni: moze i mozna samemu montować , ale to sa moje pierwsze suche. Gdybym montowala sama, byłabym teraz pewna, ze spieprzylam montaz. Dzis na wariackich papierach gnalam do GG Trading. Dali inne oringi. Pozyjemy zobaczymy. Grunt ze zdążyłam dotrzeć do grupy do Olsztyna, wiec na razie problem przeciekajacych pierścieni zostawiam na pozniej. Wypijam juz wasze zdrowie w drodze na dzisiejszy prom
lozerka - 21-08-2014, 23:24
Pewnie już jesteś na promie, wiec teraz nie odbierzesz, ale-
troczki wyjaśniłam, bo pytałaś Mottiego, o co chodzi ( tak przynajmniej zrozumiałam ), a że nie wiedziałam, o co dokładnie pytasz, to odpowiedziałam pełnym zdaniem
Z pierścieniami- nie mam doświadczenia w montażu na manszety, ale z opisów mi wynika, że te kolorowe pierścienie, wszystkie, służą do tej części rękawicowej, w tym niebieskie do Showa 660. Z tego, co napisałaś, masz inaczej kolory pomontowane i tylko kombinuję, jeśli na manszecie jest nieodpowiedni obwód i na rękawicy też, moze stad te podcieki i w tych obu miejscach? Kiedyś czytałam, że uzycie pierścieni o niewłaściwym obwodzie, moze powodować podciekanie - nie wiem, jednak, czy az takie zalewanie, o jakim piszesz
Swoją drogą, przynajmniej 1 osobę z tych, z którymi jedziesz, znam, właśnie dzisiaj gadaliśmy o tej Norwegii- więc zyczę super nurków i...suchych przede wszystkim Doskonale wiem, jak to bywa istotne Dobrej zabawy
Yavox - 22-08-2014, 05:26
| lozerka napisał/a: | Kiedyś czytałam, że uzycie pierścieni o niewłaściwym obwodzie, moze powodować podciekanie - nie wiem, jednak, czy az takie zalewanie, o jakim piszesz |
Może. Kiedyś w innych rękawicach miałem 3 rodzaje pierścieni i informację, że po założeniu rękawic trzeba powierzchnię styku namydlić dla zmniejszenia tarcia i zastosować te pierścienie, które najciężej - ale jednak - wlezą. Siedzę sobie, montuję, i myślę - a ch... tam, co oni się znają, gdzie ja będę szukać mydła Włożyłem te, które bez niczego dość szybko dały się wepchnąć i do wody. Zgadnij, jaki był efekt?
Motti - 22-08-2014, 07:42
| Yavox napisał/a: | albo za krótki (naciągnięcie go powoduje, że chudnie w średnicy bo gumy musi starczyć na większym obwodzie).
| Zmienia się lecz słabo jeżeli wydłużysz obwód o 10% to ile zmniejszy się średnica o-ringu ? Czy to około 3% ? Guma nie pracuje dobrze z długo czasowym naciągnięciem, szybko ulega uszkodzeniom, pęknięcia.
[quote="Ivv"][quote="Motti"] Która bez troków nie powinna puszczac'. Żeby rękawice nie były mocno obciśnięte, bo nie mogą wyrówna ciśnienia, stosuje się przepusty czy to rurki słomki czy troki. Lecz również tą drogą może podciekac' woda do skafandra.
Wariant wyrównanie ciśnienia na dnie, daje możliwośc' odstrzelenia rękawicy, przy wynurzaniu. | Yavox napisał/a: | | Zgadnij, jaki był efekt? | Za mały docisk.
pozdrawiam rc
uladaria777 - 22-08-2014, 08:20
Hej, ja Ci poleciłam te pierścienie i jak widzę kupiłaś w sklepie Tryton, który też polecałam. Mi pierścienie nie ciekną (kilkadziesiąt nurkowań). Założyłam niebieskie do rękawic showa 660. Raz mi tylko lekko bardzo lekko ciekły, kiedy dostał mi się piach (i inne śmieci) na oringi. Nie mogłam dokładnie zasunąć rękawic. Potem wyczyściłam, posmarowałam i dalej jest super. Oringi w komplecie były ok. Przetestowałam dobrze i naprawdę są bardzo dobre.
lozerka - 22-08-2014, 08:57
| Motti napisał/a: | | Yavox napisał/a: | | Zgadnij, jaki był efekt? | Za mały docisk.
pozdrawiam rc |
to raczej przyczyna a efekt..szczelam zalanie po pięty ?
Ale w takim razie, Ivv, masz odpowiedź wymiana tych pierścieni jest trywialnie prosta, jedynie podpowiem- zrób to najpierw na jednej ręce, zeby mieć drugą na wzór, mi się zdarza coś rozmontować i potem siedzę i się zastanawiam, którą podspodubrzuszną stroną ciała coś złożyć
Motti - 22-08-2014, 10:49
| lozerka napisał/a: | a efekt..szczelam zalanie po pięty ? | Jak pozostały manszety to nie ma problemu. Tyle że mogą ostrzelic', manszeta niezbyt mocno dociskająca, działa jak zaworek jedno kierunkowy. Mocno zaciskająca blokuje przepływ krwi.
pozdrawiam rc
Yavox - 22-08-2014, 11:21
| Motti napisał/a: | | Mocno zaciskająca blokuje przepływ krwi. |
Ja zrezygnowałem z troków. Zacząłem stosować długie ale cienkie rękawiczki docieplające jako pierwszą warstwę a manszety wywijam na wierzch. Wymiana gazu jest znacznie sprawniejsza, niż przez jeden troczek czy rurkę.
Jeżeli na to dasz jeszcze cienkie rękawiczki foliowe albo lateksowe (luźne!) i na to grube docieplające pod właściwe rękawice od suchego, jest jeszcze jeden plus - po przecięciu rękawicy zewnętrznej Cię nie zalewa. Szansa, że przerżniesz wewnętrzną folijkę, która jest między dwoma warstwami docieplenia jest bardzo mała.
Trochę dłużej się to zakłada na brzegu ale poza tym same plusy. Tylko nie może być gorąco, bo bardziej pocą się ręce.
lozerka - 22-08-2014, 11:41
| Yavox napisał/a: | | Tylko nie może być gorąco, bo bardziej pocą się ręce. |
po przeczytaniu tego zdania, ogarnęła mnie zawiść nie znam tego uczucia A ostatnio dopiero pierwszy raz dowiedziałam się, jak to nie zmarznąc wcale w stopy...miałam wieksze buty i udało mi się wcisnąć 6 par skarpet wełnianych od 70 do 100% grubych
Yavox - 22-08-2014, 12:01
6 par to lekka przesada. W zupełności wystarczające:
- pierwsza para cieniutkich skarpet a la bielizna termoaktywna, żeby odprowadzić wilgoć na zewnątrz
- na to, normalne skarpety, ani cienkie ani grube (ale nie takie, jak do garnituru, tylko trochę grubsze)
- trzecia para - grube puchate skarpety
Najważniejsze - stopy nie obciskać, bo hamuje krążenie i wszystko zmarznie.
Wada - jak masz but neoprenowy do suchego, w który wchodzi powyższy zestaw, to niestety na basen z wodą 30 stopni też bez dwóch par skarpet nie wejdziesz, bo lata stopa i są luzy.
Motti - 22-08-2014, 12:05
| Yavox napisał/a: | | jest jeszcze jeden plus - po przecięciu rękawicy zewnętrznej Cię nie zalewa. | Blokujesz utratę ciepła przez parę wodną. która skrapla się na rękawicy.
| lozerka napisał/a: | jak to nie zmarznąc wcale w stopy...miałam wieksze buty i udało mi się wcisnąć 6 par skarpet wełnianych od 70 do 100% grubych | Mniej też dało by dobry efekt. Bawełniana warstwa, paro nie przepuszczalna, wełniane, folia odbijająca podczerwień. Efekt cieplny lepszy i perfuzja nie ograniczona.
Kolejna półka to ogrzewanie.
pozdrawiam rc
Ivv - 22-08-2014, 16:20
Dziekuje wszystkim za rady, wszystko zostanie przetestowane Na razie mamy wielki niedoczas w Szwecji, pampersy normalnie wszystkim założyć, a co!
lozerka - 23-08-2014, 04:02
| Yavox napisał/a: | 6 par to lekka przesada. W zupełności wystarczające:
. |
| Motti napisał/a: | | Mniej też dało by dobry efekt. |
przekonajcie do tego moje stopy
stosowałam 15 różnych opcji - cieniutkie 100% merino, na to grube merino, na to 1-2 kolejne pary z dużą zawartością wełny, pierwsza warstwa bawełniana, ostatnia skarpety zimowe norweskiej armii - te chyba z grubością mogą przebić tylko skarpety armii eskimoskiej , warstwy pośrednie inne...i kiszka, oczywiście mówię o wodzie 2-5 st, skutek od dość chłodno po zarąbiście zimno. Tym razem miałam po prostu znacznie większe buty w ss testowym i musiałam je wypełnić, bo latały i...efekt gratisowy wreszcie ciepło, mimo dość długich czasów pod termokliną na Hańczy - fajne uczucie
Motti - 23-08-2014, 07:08
| lozerka napisał/a: | - cieniutkie 100% merino, na to grube merino, na to 1-2 kolejne pary z dużą zawartością wełny, pierwsza warstwa bawełniana, ostatnia skarpety zimowe norweskiej armii - te chyba z grubością mogą przebić tylko skarpety armii eskimoskiej , warstwy pośrednie inne...i kiszka, | Jest w tym stosie cienka neoprenowa skarpeta ?
Odcina przepływ pary, to wiedzą doskonale polarnicy. Suche ubranie jest OK, zaparowane mocno traci na izolacyjności.
http://www.respiro-oz.ru/prod/sea/item/sea2/kvo-2
To ogrzewanie dla nurków.
pozdrawiam rc
lozerka - 23-08-2014, 22:08
| Motti napisał/a: | Jest w tym stosie cienka neoprenowa skarpeta ?
Odcina przepływ pary, to wiedzą doskonale polarnicy. Suche ubranie jest OK, zaparowane mocno traci na izolacyjności.
|
owszem, też była testowana, szczególnie w zimie, na podlodowych długo trwających, żeby stworzyć kolejną warstwę izolacji. Sprawdziła się połowicznie tzn do którejś tam minuty działały in plus, ale gdy sie zaczęło już w stopy robić zimno, to mam wrażenie, że galopujaco to odczucie pogłębiały. Generalnie - odstawiłam.
Ivv - 24-08-2014, 13:57
Test rękawic po wymianie oringow - sucho jak na pustyni. Co prawda na razie check dive do 20 m, ale powinno działać. Wyglada na to ze pierwotne oringi byly nieuszkodzone, ale jednak nieprawidłowe.
Yavox - 24-08-2014, 14:01
Super, cieszę się, że się udało. Myślę, że nawet na 120 metrach różnica ciśnienia między wewnętrzem a zewnętrzem skafandra nie powinna być jakaś większa IMHO najlepiej takie podciekania pokazują się na kilku pierwszych metrach.
[ Dodano: 24-08-2014, 14:04 ]
| Motti napisał/a: | | Bawełniana warstwa, paro nie przepuszczalna, wełniane, folia odbijająca podczerwień. Efekt cieplny lepszy i perfuzja nie ograniczona. |
Mógłbyś to jakoś wyjaśnić? Zawsze wydawało mi się, że podstawa żeby nie marznąć to być suchym, czyli potrzebna jest bielizna, która odprowadza wilgoć od ciała (najlepiej jak najdalej, niech ta wilgoć się odprowadzi aż do wewnętrznej strony powłoki suchacza). Jeżeli założę coś paro nie przepuszczalne, to między tą warstwą a skórą zacznie mi się gromadzić coraz większy basen...
Motti - 24-08-2014, 14:32
| Yavox napisał/a: | | Zawsze wydawało mi się, że podstawa żeby nie marznąć to być suchym, | zgadzam się z takim podejściem. Ono oznacza że nie ma transportu ciepła przez parę wodna. tu paruje tam się skrapla. Blokadą jest np skarpeta neoprenowa, wodę zatrzyma i szybko się ogrzeje. | Yavox napisał/a: | | Jeżeli założę coś paro nie przepuszczalne, to między tą warstwą a skórą zacznie mi się gromadzić coraz większy basen... | Tak, lecz nie przemoczysz reszty ocieplenia (polar dobrze działa nawet na mokro). Woda również nie będzie mogła parowac', nawet jak przestanie byc' gorąco.
pozdrawiam rc
leon - 24-08-2014, 19:55
| Ivv napisał/a: | | Wyglada na to ze pierwotne oringi byly nieuszkodzone, ale jednak nieprawidłowe. |
Podaj proszę wymiary oringów (tych które dokupiłaś i są teraz prawidłowe)
Ivv - 25-08-2014, 18:18
To jest zdjecie karteczki ktora dostalam z GG Trading
tukot - 03-01-2018, 08:46
Hejka,
powiedzcie proszę - których pierścieni użyliście do zamontowania rekawic Showa 495 w pierścieniach Vikinga? Ktoś napisał, że używa niebieskich do 660ek, ale 495 są zdaje sie grubsze. Ktoś, coś?
Dzięi
wiecznychlopiec - 03-01-2018, 10:07
ostatnio tylko zielone używam, lepiej trzymają wszystkie rękawice, ale trudniej się je zakłada
|
|