| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ... |
 |
TECHNIKA NURKOWANIA I SPRZĘT - Apex ATX 50 czy Mares Abyss Titan
Arystokrata - 09-08-2004, 19:34 Temat postu: Apex ATX 50 czy Mares Abyss Titan Witam wszystkich!!!
Obecnie jestem na etapie kompletowania sprzętu.
Znalazłem w internecie takie oferty:
Apex ATX 50 za 1 450,00 i
Mares Abyss Titan za 1 400,00
Czy może mi ktoś doradzić który z nich jest lepszy albo polecić inny za podobne kwotę a może lepiej nie kupować w sklepach internetowych?
Za każdą radę DZIĘKI
DarekS - 09-08-2004, 19:55
Osobiście wybrałbym Mares Abyss Titan za 1 400,00 ale bez tego TITAN bo to niewypał.
Mares ma drogi przegląd w przeciwieństwie do APEXa
Konrad Dubiel - 09-08-2004, 20:14
A ja bym wybrał Apeksa. Sprawdzony sprzęt, świetny na zimną wodę.
I stosunkowo niedrogi serwis.
WolfEeel - 09-08-2004, 20:58
Abyss nadaje sie swietnie na zima wode. Wiec to pewnie tylko kwestia gustu i kosztow serwisu.
Fan - 09-08-2004, 21:08
Czolem,
Na temat Maresa nie bede pisal, bo nie mialem przyjemnosci go uzywac. Co do Apeks ATX 50, to uzywam go od trzech lat i jak na razie, nigdy mnie nie zawiold. Nurkowalem zima w morzu, padal snieg, woda ok 2C bez problemu. Pod lodem z nim nie bylem, ale chyba tam duzo zimniej nie jest
Pozdrawiam
Fan
Ps. Mam ATX 50 i ATX 40
Arex - 09-08-2004, 21:17
Jak zapewnie już się domyśliłeś ilu nurków tyle opinii.
Wybrałeś naprawdę niezłe automaty.
Moja rada - spróbuj pozyczyć od kogoś taki sprzęt na nurka i zobacz co bardziej Ci pasuje.
Nurkowałem i w Maresie i Apeksie.
Mi osobiście bardziej leży Mares. Swietny automat.
Naprawdę doskonale nadaje się na zimne wody.
PS. Witam po długiej przerwie forumowiczów
Sonny - 09-08-2004, 22:04
Czesc...
Ja mam Maresa Abyss Tytanium i jestem z neigo BARDZO zadowolny testowalem go twardo i narazie nigdy mnie nie zawiodl.
Naprawde polecam...
Pozdrawiam
roob_soon - 09-08-2004, 22:31
... a ja mam i APEXa i MARESa o którym piszesz
no może przesadziłem bo właśnie zrezygnowałem z Abyssa i kupiłem drugiego APEXa ...
to co mnie bardzo zniesmaczyło do MARESa to zbyt duży wydatek powietrza i żadne możliwości regulacji. Oddałem go do serwisu i też nic nie pomogli.
... ale wszystko to kwestja gustu a o gustach się nie dyskutuje ...
pozdrawiam, nurasów
Sonny - 09-08-2004, 22:40
| Cytat: | | żadne możliwości regulacji. Oddałem go do serwisu i też nic nie pomogli. |
Dziene, gdy ja oddawalem swojego Maresa do serwisu u Piorewicza to sie mnie spytano czy odpowiadaja mi opory oddechowe, czy moze maja je poprawic...
Ja tam mojego Maresa lubie, ale musze tez dodac za na Apexach jeszcze nie nurkowalem i nie wiem czy moje zdanie jest tak baradzo obiektywne...
Pozdrawiam
lobster - 09-08-2004, 23:19
Titany gnebie na sobie i studentach pare razy w tygodniu na glebokosciach do 20m. Sprawuja sie bez zarzutu, wytrzymuja piach, sol, kiepska dbalosc o sprzet, kiblowanie tygodniami w sloncu. Co do zamarzania to nie nuram w takich warunkach, wiec nie wiem.
nuras5 - 10-08-2004, 07:17
Lobster- a jak Titany sprawują się przy nitroxach?
Tytan nie lubi zbyt dużo tlenu.
Mrówa - 10-08-2004, 09:09
Automaty powlekane tytanem nie nadaja się do czystości tlenowej . I podzielam opinie moderatora że nie wiadomo po co to . Ja bym w ciemno wybrał maresa . Bo Apeks to syf . Uzywam jednego i drugiego i jak coś sie dzieje to tylko z Apeksem . Koszty serwisu te same . Z tym ze maresa zrobia ci w ciagu paru dni a Apeks moze polezec nawet kilka miesięcy na półce tak jak to już nie raz miało miejsce
KrzyHo - 10-08-2004, 13:06
A mnie na kursie Nitroxowym, AFAIR mówiono, że tytanowe automaty w ogóle z nitroksem nie powinny być używane. Jak to w końcu jest? Czy to dotyczy tylko mieszanek powyżej 40%?
Pzdr
KrzyHo
Sonny - 10-08-2004, 13:18
To jakie powinny byc uzywane ?? "Jedyne, sluszne" Apexy ??
Pozdrawiam
Maciuś Dru/ogi - 10-08-2004, 13:33
| KrzyHo napisał/a: | A mnie na kursie Nitroxowym, AFAIR mówiono, że tytanowe automaty w ogóle z nitroksem nie powinny być używane. Jak to w końcu jest? Czy to dotyczy tylko mieszanek powyżej 40%?
|
AFAIK "tytanowe" automaty nie powinny być używane z jakimkolwiek nitroksem. Zresztą na stronach Mares'a można było znaleźć informację, że Abyss Titan można stosować tylko do nurkowań powietrznych. Z drugiej strony osobiście znam człowieka nurkującego na EAN40 właśnie na tym automacie.
Pozdr,
Maciuś Dru/ogi
PORTOS - 10-08-2004, 14:28
Ilu nurków tyle opini
osobiscie pływałem na Maresie / był to mój pierwszy automat / i nie miałem z nim zadnych prob;emów był OK
Teraz od roku mam APEKSA i jest równiez OK .
Który jest lepszy ? trudno powiedzieć . Pozycz od znajomych jeden i drugi zanurkuj i kup ten co ci bardziej lezy a nie ten który mówią ze jest lepszy
Klasa obu automatów jest ta sama ;roznice w odczuciach tylko sie zmieniaja
Pozdrawaim
Waldi
pitt - 10-08-2004, 15:34 Temat postu: MARES/APEX Co wybrać ?.
APEX na regulacje na zewnatrz i przed nurkowaniem lub w trakcie możesz ustawić sobie czy ma podawać ciężko (np. bo woda zimna)
czy rekreacja mała głębokość i leciutko.
MARESA ci wyregulują w serwisie.
50 ma obrotową głowicę łatwiej układa sie węże na podwójnym zaworze.
Mrówa napisał że APEX to szajs .
Mam 3 APEXY (serwisowane co roku (różne modele)) i nic sie nigdy nie popsuło.
Poszukaj opisu DiW ONI opisali (ilkaset albo kilkatysięcy nie pamietam w tej chwili) nurkowań z APEX-ami i ich opinia była pozytywna.
martin - 10-08-2004, 19:14
| Mrówa napisał/a: | | Uzywam jednego i drugiego i jak coś sie dzieje to tylko z Apeksem . Koszty serwisu te same . Z tym ze maresa zrobia ci w ciagu paru dni a Apeks moze polezec nawet kilka miesięcy na półce tak jak to już nie raz miało miejsce |
A moze nie Apeks to syf, tylko twoj servis to syf? Moje apeksy (wlasnie kupilem nastepnego) do tej pory byly niezawodne - mimo servisow wykonywyanych przez DIY.
lobster - 10-08-2004, 19:25
| nuras5 napisał/a: | Lobster- a jak Titany sprawują się przy nitroxach?
|
Sie nie sprawuja. Do niepowietrznych uzywam Scubapro MK20/G250, wymiennie z Apeks DS4/SP G250 i TX50 TX40. Ale to na prywatnych nurkowaniach.
Tomasz Góralski - 10-08-2004, 19:48 Temat postu: RADA WITAM! SAM UŻYWAM BBYS-a I JESTEM BARDZO ZADOWOLONY. ALE MOJA RADA JEST TAKA: NA TEGO TYPU SPRZĘCIE NIE POWINNO SIĘ SZUKAĆ SZTUCZNYCH OSZCZĘDNOŚCI TYM BARDZIEJ KUPUJĄC UŻYWANY DO KOŃCA NIE BĘDZIESZ PEWIEN JAK ON BYŁ DOTYCHCZAS EKSPLOATOWANY. MOŻE LEPIEJ POCZEKAĆ I KUPIĆ NOWY? POZDRAWIAM!
nuras5 - 10-08-2004, 20:36
Tomek- mam prośbę- Nie krzycz- wyłącz Caps lock
Tomasz Góralski - 10-08-2004, 21:14
| nuras5 napisał/a: | | Tomek- mam prośbę- Nie krzycz- |
Przepraszam!!! To chyba wina wysłużonej już klawiatury
Mrówa - 10-08-2004, 21:14
No tak obraziłem swiętego Apeksa Przepraszam widać ja mam tylko taki fatalny model . Przepraszam !!! A mares to kicz dla dresów .
Mrówa - 10-08-2004, 21:18
A tak z ciekawości to zapytam tych orendowników Apeksa na temat membramy w drugim stopniu i tworzywa z jakiego jest wykonana oraz pewnych jej właściwości . Co wierni wasale Apeksa powiedzą na ten temat ???
Sonny - 10-08-2004, 21:21
Mares nie jest kiczem - mi dziala tak jak powinien i jestem z niego bardzo zadowowlny...
Co do dresow...To uslyszalem kiedys wlasnie taka opinie o Maresie, iz jest to "dresiarska" firma, ale mnie to nie rusza bo sprzet robia dobry po porownywalnych cenach wzgledem innych firm - wiec nie wiem dlaczego zasluzyl sobie na miano firmy dresiarskiej...
Mrówa - 10-08-2004, 21:31
w tamtym roku nurkowałem na Malcie z Anglikami którzy mieli po 100 nurkowań i zaden z nich nawet nie kojarzył firmy Apeks i to nie jest żart .
Ale juz zaczełem temat ciekawych (a raczej mało ciekawych) rozwiazań apeksa to może jeszcze zapytam o wrażenia z serwisu
Sonny - 10-08-2004, 21:38
Mrówa i moze jeszcze powiesz ze cali byli w Maresie ??
martin - 10-08-2004, 21:45
| Mrówa napisał/a: | | w tamtym roku nurkowałem na Malcie z Anglikami którzy mieli po 100 nurkowań .... |
Wybrales sobie miarke Popytaj ludzi ktorzy naprawde nurkuja www.ekpp.de
Wracajac do tematu: O jaka wersje membrany Ci chodzi?
Albo bardziej o te dekle z zamiekkiego materialu?
pitt - 10-08-2004, 22:01
Korzystam z dwóch serwisów (a raczej z drugiego tylko ze względu na cenę). Jak sobie upuściłęm sprzęt na piasek i się przyblokowało.
Podjechałem do serwisanta 2 jeziorka dalej i w 20min miałem zroboiny za darmo!!!.
NIE napisałem że MARES to szmelc miezgodziłem sie z opinia że APEX to szajs a to różnica.
Nie oceniam sprzetu w którym nie pływałem.
MARES to podobno fajny sprzęt dlatego sam mam klapki MARES-a.
Mrówa - 10-08-2004, 22:25
EEE prawdziwy dirowiec naprawił by sobie taka usterke nie wychodząc z jeziorka a jeśli chodzi o membramy to chodzi mi o te gumowe które jak raz sciągniesz to już nie włożysz
Mrówa - 10-08-2004, 22:26
A tak swoja droga to dekle też są do dupy Nie zwróciłem uwagi
martin - 10-08-2004, 23:20
| Mrówa napisał/a: | | a jeśli chodzi o membramy to chodzi mi o te gumowe które jak raz sciągniesz to już nie włożysz |
Kto powiedzial ze nie wlozysz? Twoj servisand chcac wcisnac Ci nowa? Albo sam w niewiedzy spierd...?
| Cytat: | | A tak swoja droga to dekle też są do dupy |
Byla krotka seria Okto z deklem z wadliwego materialu. Nic wielkiego, IIRC byly to tylko "glowing in the dark" dekle.
Dorota i Wojtek - 11-08-2004, 06:47
| Mrówa napisał/a: | | ... i jak coś sie dzieje to tylko z Apeksem . |
Z dużym zaciekawieniem śledzimy ten temat.
Napisz proszę co "się dzieje" z Twoimi automatami?
Po ilu nurkowaniach zaobserwowałeś jakieś zmiany/uszkodzenia ?
Co się dokładnie stało? (może wkleisz jakieś foto?)
| Mrówa napisał/a: | | a jeśli chodzi o membramy to chodzi mi o te gumowe które jak raz sciągniesz to już nie włożysz |
hm... z czego ściągasz membranę w Twoich Apeksach? Na jakich modelach Apeksa pływasz?
Nasze zmagania z Apeksami opisaliśmy po części tu:
http://www.forum.jds.pl/v...highlight=apeks
Radol - 11-08-2004, 09:02
Mrówa, ja drugie stopnie swoich apeksów bardzo często rozbieram i sprawdzam co się tam dzieje. Muszę przyznać, że nie wiem o jakim problemie z membraną piszesz, bo u mnie wchodzą ładnie w swoje miejesce bez najmniejszych problemów.
Sam polecam Apeksy, pływam na 2xDS4/TX50 + DS4/TX40.
Aha i jeszcze jedno, to że jest 50 Apeksa, to jeszcze nie znaczy że ma obrotową głowicę, DS4 nie jest obrotowe ale za to DST jest.
Pozdrawiam
Mrówa - 11-08-2004, 10:14
Chyba to dobrze Martin ujoł że mi chcieli wcisnąc w serwisie nową membrame twierdząc że te starej membramy sie nie da włożyć bo była z gumy i coś sie tam zkurczyło itd. Itp .
A jeśli chodzi o model to ATX 50 i bezprzerwy mnie ogólnie wkurza(serwis też). Szkoda sie rozpisywać . Generalnie to sie trochę drocze z wyznawcami świętego Apeksa
nseal - 11-08-2004, 11:09
| Mrówa napisał/a: | A jeśli chodzi o model to ATX 50 i bezprzerwy mnie ogólnie wkurza(serwis też). Szkoda sie rozpisywać . Generalnie to sie trochę drocze z wyznawcami świętego Apeksa |
Hi,
Używam 3 APEKSów, Tx50 jako główny, Tx100 jako backup i Tx40 z DST jako automat do stage (czysty tlenowo). Nie ma z nimi żadnych problemów, membranę II stopnia możesz sobie wyjmować spokojnie, zresztą często to robię by przeczyścić puszkę II stopnia. Bez problemu możesz to zrobić również pod wodą...
Myślę że ten MARES jest też ok, chociaż dla mnie dyskwalifikuje go brak możliwosci wyczyszczenia do tlenu.
Wiesz, fakt że spotkani gdzieś nurkowie z 100 zalogowanymi nurami nie wiedzą co to apeks też nie stanowi dla mnie miernika jakości sprzętu.
Jak tam mój sekatorek, już w drodze?
Pozdrawiam
nseal - 11-08-2004, 11:11
| Mrówa napisał/a: | | chcieli wcisnąc w serwisie nową membrame |
Jest kilku serwisantów APEKSa Wybierz może jeszcze raz
Pozdrawiam
WolfEeel - 11-08-2004, 14:18
Ciekawi mnie zkąd pochodzi opinia że Mares to sprzęt "dresiarski" a Apeks to dla hardcorowców?
Sonny - 11-08-2004, 17:47
WolfEeel, mnie tez to ciekawi, tym bardziej ze dowiedzialem sie o tym juz po zakupie sprzetu...a troche mam rzeczy Maresa i co wazne nie narzekam na nie...
tomkozd - 11-08-2004, 23:27
Skończcie już tą bezpłodną dyskusję.
Chłopak się zapytał czy te które wybrał są dobre...i są - wystarczy. Co wybierze to wybierze, a Wy tu się rozgadujecie, że każdego automat jest na pewno lepszy.
ed - 12-08-2004, 08:10
taaa dotej pory mam pretensje do mamy ze kupaila mi noz maresa
pozdrowienia
ed
nseal - 12-08-2004, 08:22
| tomkozd napisał/a: | | Chłopak się zapytał czy te które wybrał są dobre...i są - wystarczy. Co wybierze to wybierze |
Brak umiejetności czytania ze zrozumieniem?
Kolega napisał że jest na etapie kompletowania sprzętu, ma dwa typy i prosi o radę. Ja bym w tej sytuacji szukał opinii użytkowników albo zapytał jakiegoś guru... Guru widać nie ma pod ręką więc pyta na forum.
tomkozd - 12-08-2004, 10:20
| nseal napisał/a: | Brak umiejetności czytania ze zrozumieniem?
|
Kolega pytał o radę to prawda, ale dyskusja przerodziła się w częsci przypadków w "moje jest lepsze". No ale co ja mogę wiedzieć mając kłopoty z czytaniem.
Mrówa - 12-08-2004, 21:15
pierdu pierdu a rowery mokną w tym przedziale cenowym prawie każdy automat jest najlepszy na swiecie , nikt nigdy nie miał z nim kłopotów i jest tysiąc szczęśliwych uzytkowników . Ja sie droczyłem tylko z tym apeksem . bo miałem sarkastyczny humor . A dyskusje czy lepszy aqalung od posejdona sa faktycznie bezpłodne .
Sonny - 13-08-2004, 12:18
A mam takie pytanko ja juz tak mowimy o automatach...czy ktos z Was nurkowal na Comex'ach ?? (wiem, ze odbiegam troche od tematu, ale licze ze wybaczycie... )
Slawek Packo - 13-08-2004, 15:29
| Sonny napisał/a: | A mam takie pytanko ja juz tak mowimy o automatach...czy ktos z Was nurkowal na Comex'ach ?? (wiem, ze odbiegam troche od tematu, ale licze ze wybaczycie... ) |
NIestety nie ma juz firmy Comex. Zbankrutowala w maju tego roku. Moze ktos to przejmie ale na razie nie wiadomo kto. Automat w pozadku chociaz duzo za drogi jak na swoje mozliwosci.
martin - 14-08-2004, 18:18
| Dorota i Wojtek napisał/a: | | hm... z czego ściągasz membranę w Twoich Apeksach? |
Tak analizujac budowe moich apeksow podsuwaja mi sie dwie membrany, z ktorymi mozna miec problemy:
Memrabana wydechowa 2. stopnia: Nowa ma "nozke" ktora ulatwia przeciagniecie przez otwor w obudowie i ktora sie potem odcina.
Nowa membana wdechowa 2. stopnia: nowa (IIRC weszly poczatek tego roku) jest dwuczesciowa, sklada sie z plastikowego taleza i gumowego "O" zakladanego naokolo taleza.
W obu przypadkach nie Apeks winnien, tylko majsterkowicz.
Arystokrata - 17-08-2004, 13:34 Temat postu: Apex ATX 50 czy .... Witam
Wielkie dzięki wszystkim za wypowiedzi.
Zanim jednak zdecyduję się na zakup automatu, chciałbym jeszcze o coś zapytać.
Dręczy mnie traki problem: Podczas nurkowania w Egipcie za każdym razem cholernie zasychało mi w gardle. Co było tego przyczyną?. Czy w powyższych automatach zostało to w jakiś sposób rozwiązane i czy jest w nich jakiś system nawilżania gardła i przełyku?
Pozdrawiam
Tomek Radomski - 17-08-2004, 16:43
Ostatnio kupilem automaty sherwooda - problem suchego gardla nie istnieje, co prawda nurkowalem z tym tylko raz, ale ZUPELNIE nie czulem suchosci w ustach i gardle.
Sonny - 17-08-2004, 18:47
Problem suchosci w gardle jest spowodowany suchym powietrzem z butli... Automaty tego nie rozwazuje bo nie maja funkcji nawilzacza...(a szkoda ). Jednka mozna temu latwo zaradzic...wystarczy napic sie wody nie gazwanej przed nurkowaniem i po sprawie...
martin - 17-08-2004, 19:19
| Tomek Radomski napisał/a: | | Ostatnio kupilem automaty sherwooda - problem suchego gardla nie istnieje, co prawda nurkowalem z tym tylko raz, ale ZUPELNIE nie czulem suchosci w ustach i gardle. |
Na pewno nie z powodu AO.
Wszelkiego rodzaju "nawilzacze" sa zwyklym chwytem reklamowym: powietrze z pierwszego stopnia jest zimne, i moze przyjac tylko ograniczona ilosc pary wodnej. Reszte przyjmuje dopiero po ogrzaniu w ustach, gdzie rownoczesnie sie nasyca.
Tomek Radomski - 18-08-2004, 00:32
moze masz nawet i racje, bede na spotkaniu III, wyprobujesz i moze nawet podzielisz sie z reszta forumowiczow
Tomek Radomski - 18-08-2004, 00:35
a jak Ciebie nie bedzie to sie chetnie umowie na nura kiedykowiek w przyszlosci
waldo - 18-08-2004, 00:57
| Tomek Radomski napisał/a: | | a jak Ciebie nie bedzie to sie chetnie umowie na nura kiedykowiek w przyszlosci |
Na Sherwood Maximus zrobiłem dużo nurkowań i mogę potwierdzić, że Martin ma rację - nie odczuwam różnicy pomiędzy suchością powietrza wdychanego z Apeksa ATX40 a Sherwoodem Maksimus.
Tomek Radomski - 18-08-2004, 01:28
na Apexie nie nuralem, ale chetnie sprawdze
PiotrS - 18-08-2004, 10:45
WITAM!!
Osobiście używam starego wysłużonego apeksa odkupionego ze szkoły nurkowej i jestem zadowolony (po prostu dobrze trafiłem) Moja rada: Ważne żebyś kupił nowy sprzęt bo możesz tak dobrze jak ja nie trafić, a co nowe to nowe masz pewność że nie będziesz miał niespodzianki.
POZDRAWIAM.
martin - 18-08-2004, 18:56
| Tomek Radomski napisał/a: | | moze masz nawet i racje |
Moze nie ja a fizyka?
| Cytat: | | bede na spotkaniu III |
Ja niestety nie...
| Cytat: | | wyprobujesz i moze nawet podzielisz sie z reszta forumowiczow |
Moze podziele sie paroma wzorami:
Bezeichnungen:
r = relatywna wilgotnosc
T = Temperatura w °C
TK = Temperatura w Kelvinach (TK = T + 273.15)
TD = Temperatura skraplania w °C
DD = cisnienie pary wodnej w hPa
SDD = maksymalne cisnienie pary wodnej w hPa
const.
a = 7.5, b = 237.3 dla T >= 0
a = 7.6, b = 240.7 dla T < 0
R' = 8314.3 J/(kmol*K)
mw = 18.016 kg
AF = absolutna ilosc wody (g w m3 powietrza)
Formeln:
1. SDD(T) = 6.1078 * 10^((a*T)/(b+T))
2. DD(r,T) = r/100 * SDD(T)
3. r(T,TD) = 100 * SDD(TD) / SDD(T)
4. TD(r,T) = b*v/(a-v) mit v(r,T) = log10(DD(r,T)/6.1078)
5. AF(r,TK) = 10^5 * mw/R' * DD(r,T)/TK;
AF(TD,TK) = 10^5 * mw/R' * SDD(TD)/TK
Pytanie za sto punktow:
zakladajac ze powietrze w puszcze jest w 100% nasycone i ma temperature otoczenia (4°C), jak mocno nasycone jest po ogrzaniu sie w jamie ustnej?
kjar - 19-08-2004, 12:47
| martin napisał/a: |
Moze podziele sie paroma wzorami:
|
Martin,
Subiektywnie odczuwalna wilgotność powietrza oddechowego to coś bardziej skomplikowanego niż równania stanu gazów i równowagi fazowej.
Nie analizowałem dokładnie mechanizmu nawilżania powietrza własnym wydechem stosowanego w sherwoodach, ale jestem przekonany, że to działa. Używam tego automatu od prawie 2 lat i nigdy suchość w ustach nie była dokuczliwa, a już na pewno nie tak jak odczuwałem to na poprzednio stosowanych automatach (nawy nie pomnę, bo był to sprzęt wypożyczony). Zdarzyło mi sie również zmienić pod wodą II stopień (główny na octopus). Różnica w nawilżenia była wyczuwalna.
martin - 19-08-2004, 18:36
| kjar napisał/a: | | Subiektywnie odczuwalna wilgotność powietrza oddechowego to coś bardziej skomplikowanego niż równania stanu gazów i równowagi fazowej. |
Z subjektywnie odczuwalnymi rzeczami to w praktyce roznie bywa, n.p. subjektywne orgazmy nie zawsze musza byc prawdziwe
Jestem technikiem, wierze w to co potrafie przeliczyc.
| kjar napisał/a: | | Nie analizowałem dokładnie mechanizmu nawilżania powietrza własnym wydechem stosowanego w sherwoodach, ale jestem przekonany, że to działa. |
IIRC kawalek metalu znajdujacy sie w drodze przeplywu powietrza. Wilgotnosc znajdujaca sie w wydechanym powietrzu kondensuje na nim i ma nawilzac powietrze wdychane.
McGrzegorz - 23-08-2004, 22:03
jakiś DIR-owiec był na 313 (czego Ci osobiście nie zalecam) - ale.... Miał ABYSSA
w RPA (gdzie nurkowanie polecam!) 5 zeszło na 50m i w 4stopniach (jezioro) próbowali zamrozić Abysa dychając z niego na podpietych 2 stopniach - niestety (stety) im sie nie udało
mnie się też nie udało, nawet pompując ponton
Sonny - 24-08-2004, 11:02
Ciekawa informacja..., a dla tego ze ja mam Abyssa
I jesli jeszcze mozna tak troszke pozatematem...Grzesiu poprzednia fotka byla lepsza...
|
|